Οι «εξειδικεύσεις» αποδείχθηκαν επανάληψη των ημίμετρων
Eurokinissi |
Οπως αποδείχθηκε, αυτές οι περιβόητες «εξειδικεύσεις» ήταν στην ουσία η επανάληψη των ημίμετρων, που ήταν βέβαια γνωστά στους βιοπαλαιστές, οι οποίοι για 40 μερόνυχτα βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα. Ταυτόχρονα, οι αμέτρητες αναφορές στη νέα ΚΑΠ, στο «νέο ανταγωνιστικό μοντέλο αγροτικής παραγωγής», στις «επενδύσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα», αποδεικνύουν τις προθέσεις της κυβέρνησης με την πολιτική της να προχωρήσουν ακόμα πιο γρήγορα τα σχέδια συγκέντρωσης της παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια, ώστε να θωρακίζονται η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των αγροτοδιατροφικών μονοπωλίων.
Η κυβέρνηση απαίτησε και χθες από τους αγρότες να συμβιβαστούν με τα στενά όρια του «δημοσιονομικού χώρου» και του «εφικτού», τα οποία - όπως επαναλάμβανε σε κάθε δεύτερη πρότασή του ο αντιπρόεδρός της, Κ. Χατζηδάκης - υπαγορεύονται από τους αντιδραστικούς δημοσιονομικούς και άλλους κανόνες της ΕΕ. Τους νόμους δηλαδή που έχουν φέρει σήμερα τους βιοπαλαιστές παραγωγούς στα όρια της επιβίωσης συνεχίζει να επικαλείται η κυβέρνηση για να απορρίπτει τα δίκαια αιτήματά τους.
Σε μια μεγάλη εισαγωγή, λοιπόν, ο Κ. Χατζηδάκης διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα αναφέρθηκε στην «πολύ μεγάλη βοήθεια την οποία δέχτηκαν οι αγρότες το προηγούμενο διάστημα» και επιχείρησε ξανά να παρουσιάσει ως «ενίσχυση» τα δικά τους κλεμμένα, δηλαδή τα 160 εκατομμύρια του ΟΠΕΚΕΠΕ. Την ίδια ώρα, με απλούς υπολογισμούς η συστηματική αφαίμαξή τους από το 2019 ξεπερνάει το 1 δισ. που χρωστάει η κυβέρνηση στους αγρότες. Στην πραγματικότητα το ποσό που θα φτάσει σε βαμβακοπαραγωγούς και σιτοπαραγωγούς για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος είναι 10 ευρώ το στρέμμα!
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι το «ευρωπαϊκό πλαίσιο» επιτρέπει μόνο «συγκεκριμένα πράγματα» σε σχέση με τις ενισχύσεις: Για το πρώτο παρέπεμψε στην «αναδιανομή» των χρημάτων από ενισχύσεις που έτσι κι αλλιώς δικαιούνται οι αγρότες, αφού είναι δικά τους λεφτά, για το δεύτερο στις αποζημιώσεις για μεγάλες φυσικές καταστροφές, που ακόμα περιμένουν οι πληγέντες, και για το τρίτο σε de minimis ενισχύσεις. Και, ξεκόβοντας κάθε κουβέντα, την ίδια στιγμή που καλεί σε «διάλογο» ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «ο τακτικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να δώσει επιχορήγηση εκτός συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων», καθώς θα θεωρηθεί «παράνομη ενίσχυση».
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Κ. Χατζηδάκης όταν θέλησε να μιλήσει για το «μέλλον της γεωργίας», ομολογώντας ουσιαστικά ότι στόχος είναι να μην υπάρχουν βιοπαλαιστές αγρότες. Ετσι, έκλινε σε όλες τις πτώσεις την «ανταγωνιστικότητα», για να τεκμηριώσει ότι οι παραγωγοί που παλεύουν για τη ζωή τους είναι «ανεπαρκείς». Οχι τυχαία λοιπόν στάθηκε σε αυτό που διαχρονικά οι κυβερνήσεις και η ΕΕ θεωρούν «διαρθρωτικό πρόβλημα» και η επίλυσή του απαιτεί το ξεκλήρισμα των μικρών παραγωγών: Στη «μικρή έκταση του αγροτικού κλήρου». Γι' αυτό και τόνισε ότι «η νέα ΚΑΠ είναι ευκαιρία» ώστε να διαμορφωθεί «ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μοντέλο ανάπτυξης». Παρουσίασε δηλαδή ως «φάρμακο» το φαρμάκι που έχει καταστρέψει την παραγωγή και τη ζωή των χιλιάδων βιοπαλαιστών της υπαίθρου.
Αλλωστε, όρος για την «ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα», όπως υπηρετείται και από την πολιτική της ΚΑΠ, είναι η δημιουργία μεγάλων καπιταλιστικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Αυτό είναι που κάνει τους μικρούς αγρότες να κρατιούνται ίσα «με τη μύτη πάνω από το νερό», να εξαρτώνται από τις όποιες επιδοτήσεις - που κι αυτές είναι λεφτά του λαού - ώστε τελικά να βουτάνε την παραγωγή τους ως φτηνή πρώτη ύλη τα μονοπώλια του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος.
Για την πλειοψηφία των προϊόντων που έχουν πουληθεί σε τιμές κάτω του κόστους και οι βιοπαλαιστές απαιτούν αναπλήρωση του εισοδήματός τους, η κυβέρνηση δεν είπε κουβέντα. Ούτε για το αίτημα του εμβολιασμού των αιγοπροβάτων από την ευλογιά, που έχει οδηγήσει στον αφανισμό χιλιάδες κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι εξοργισμένοι και σε απόγνωση.
Για το ρεύμα η κυβέρνηση εξήγγειλε τιμή στα 8,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ οι αγρότες ζητούν 7 λεπτά. Βέβαια, ακόμα κι αυτή η τιμή, την οποία εμφανίζει ως «παραχώρηση» η κυβέρνηση, θα ισχύει μόνο για όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι είναι ήδη καταχρεωμένοι. «Μικρό καλάθι» κρατάνε οι αγρότες για τις εξαγγελίες περί επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, καθώς - όπως ειπώθηκε - ο τρόπος που θα δίνεται αυτή είναι υπό επεξεργασία.
Για τη συμφωνία Mercosur, που ετοιμάζονται να επισφραγίσουν η κυβέρνηση και η ΕΕ και θα αποτελέσει ταφόπλακα για μια σειρά καλλιέργειες, οι υπουργοί πέταξαν την μπάλα στην εξέδρα, κουνώντας το δάχτυλο στους αγρότες που δεν προσήλθαν στον προσχηματικό διάλογο, δήθεν για να τη συζητήσουν.
Μάλιστα, με τελεσίγραφα και απειλές του τύπου «τους καλούμε να φύγουν» η κυβέρνηση επιχείρησε για άλλη μια φορά να ασκήσει πίεση ώστε να «σπάσει» τα μπλόκα.
Την ίδια στιγμή έγινε γνωστή νέα εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου, που παραγγέλνει «την άμεση παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αρμόδιων αστυνομικών αρχών (...) με σκοπό (...) τη βεβαίωση εγκλημάτων διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας στους δρόμους με πρόθεση, με την τοποθέτηση και διατήρηση εμποδίων, αλλά και με άλλες, εξίσου επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις».
Με συμβολική παρουσία τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα μπλόκα της Αταλάντης και του Μπράλου, στάθηκαν στο πλευρό των συναδέλφων τους, που δικάζονται ως «κοινοί εγκληματίες» επειδή διεκδίκησαν το δίκιο τους και αγωνίστηκαν ενάντια στην πολιτική που τους ξεριζώνει από τις καλλιέργειες και τα κοπάδια τους.
Πρόκειται για 7 συνολικά αγρότες από την περιοχή της Λοκρίδας, που «σέρνονται» στα δικαστήρια για κινητοποίηση που έγινε το 2023 και με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών επειδή παρέταξαν τρακτέρ τους κατά μήκους της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας.
«Δεν πτοούμαστε, συνεχίζουμε και προχωράμε», τόνισε σε δήλωσή του ο Χρίστος Λυγδής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, ενώ η δίκη πήρε αναβολή για τις 9 Οκτώβρη 2026. Χαρακτήρισε απαράδεκτη και προκλητική τη στάση της κυβέρνησης να σέρνει στα δικαστήρια παραγωγούς που παλεύουν για την επιβίωσή τους, επισημαίνοντας παράλληλα το αίτημα των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία».
Σε σχόλιό του για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με τους αγρότες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει τα εξής:
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κάτω από την πίεση του πολυήμερου μαζικού και δίκαιου αγώνα των αγροτών στα μπλόκα, επανέλαβε μέτρα που είχε ήδη εξαγγείλει, εξειδικεύοντας ορισμένα από αυτά. Ωστόσο, οι κυβερνητικές εξαγγελίες απέχουν έτη φωτός από τις πραγματικές ανάγκες επιβίωσης και τα αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση κινείται απαρέγκλιτα στις "ράγες" των θεσμών της ΕΕ, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και των "δημοσιονομικών αντοχών", με κριτήριο την καπιταλιστική αγορά. Ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους υπάρχει πάντα "ζεστό" χρήμα, για τους αγρότες υπάρχουν μόνο ημίμετρα, που δεν καλύπτουν το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και τις τιμές κάτω του κόστους που τους επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι.
Το πόσο νοιάζεται η κυβέρνηση για τους βιοπαλαιστές αγρότες το απέδειξε για μια ακόμα φορά σήμερα (σ.σ. χθες), καθώς την ίδια ώρα που υποτίθεται ότι μιλάει για διάλογο και κάνει εξαγγελίες, την ίδια ακριβώς στιγμή στέλνει, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, νέα παραγγελία για διώξεις και αγροτοδικεία. Και αυτή η μεθόδευση θα πέσει στο κενό, όπως και όλες οι προηγούμενες.
Το ΚΚΕ στηρίζει ανεπιφύλακτα τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ίδιοι οι αγρότες μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, δηλαδή των Αγροτικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών και των μπλόκων. Σε κάθε περίπτωση, η επιβίωση του αγρότη και του κτηνοτρόφου σταθερά και μακροπρόθεσμα, και η εξασφάλιση εγχώριας παραγωγής ποιοτικών και φθηνών τροφίμων και πρώτων υλών, προϋποθέτει τη σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ και την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος».