Την ερχόμενη Δευτέρα, η ΔΗΜΑΡ παρουσιάζει σε εκδήλωση την «Προοδευτική Συνεργασία», όπως βαφτίζει την κολεγιά της με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού φιλοδοξεί να αποκτήσει υπόσταση πολιτικής δύναμης με βλέψεις συμμετοχής στην αστική διαχείριση.
Ο Φ. Κουβέλης, μιλώντας στον «Real fm», άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις κινήσεις του κόμματός του μελλοντικά, καταθέτοντας εμμέσως πλην σαφώς τη διαθεσιμότητά του για συνεργασίες στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης, αλλά με διαφορετικό μείγμα απ' ότι σήμερα ασκείται.
Εξάλλου, και σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες -όπου αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ συμμετέχει σε εκδήλωση της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών- με τον Επίτροπο Λ. Αντόρ, ανέφερε: «Η αντιμετώπιση της ανεργίας, και εδώ υπήρξε απόλυτη συμφωνία με τον κ. Αντορ, χρειάζεται και την αλλαγή του δημοσιονομικού προγράμματος. Χρειάζεται την εγκατάλειψη της ασφυξίας, της πολιτικής λιτότητας, αλλά και της ύφεσης. Ολ' αυτά έχουν σχέση με μια συνολικότερη αντιμετώπιση του ελληνικού δημοσίου χρέους, το οποίο πρέπει να αναδιαρθρωθεί και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αναδιαρθρωθεί. Με την απομείωσή του, τη χρονική επιμήκυνση, τα χαμηλότερα επιτόκια και, γιατί όχι, και με τη μεταφορά μέρους του χρέους με τη μορφή ευρωομολόγων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτά, όμως, αξιώνουν αλλαγή της πολιτικής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ταυτόχρονα διεκδίκηση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτή η διεκδίκηση αποτελεί εκκρεμότητα. Αποτελεί παράλειψη».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αθροίζει τη φωνή του με εκείνη άλλων δυνάμεων της διαχείρισης που αξιώνουν άλλο μείγμα διαχείρισης, που θα ενισχύει απ' τον κρατικό κορβανά την προσπάθεια ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας. Στο πλαίσιό της και προκειμένου να αμβλύνουν τη λαϊκή οργή, επεξεργάζονται μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και της ανεργίας που θα συμφιλιώνουν το λαό με αυτά τα σύμφυτα του καπιταλισμού φαινόμενα και θα αποκαθιστούν την «κοινωνική συνοχή», την υποταγή δηλαδή του λαού στην πολιτική - σφαγείο των δικαιωμάτων του, για την οποία ο Φ. Κουβέλης εξέπεμψε σήμα κινδύνου.
ΥΠΕΘΑ |
Από τις εργασίες του συνεδρίου για την κυβερνοάμυνα |
Επισήμως, «το Συνέδριο στοχεύει στην προώθηση της αντίληψης συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, στην προβολή των κινδύνων που εμφανίζονται καθημερινά σε σχέση με επιθέσεις όλων των μορφών, καθώς και στην παρουσίαση της τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση της κακόβουλης χρήσης του διαδικτύου και των επιθέσεων σε εμπορικές, κρατικές και αμυντικές εφαρμογές. Ομοίως το Συνέδριο θα επιδιώξει να συμβάλει στην προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας σε κρατικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση του διαρκώς αυξανόμενου κινδύνου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».
Μιλώντας στο συνέδριο ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μια τέτοια πρωτοβουλία ανελήφθη στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας και βέβαιος ότι «μέσα από αυτήν τη συνάντηση και συνεργασία, ανοίγουμε και για την Ευρώπη ένα καινούριο κεφάλαιο, έτσι ώστε σταδιακά το σημαντικό αυτό ζήτημα να αναχθεί στο ανώτερο επίπεδο διαβουλεύσεων και προβληματισμού της ΕΕ». Πρόσθεσε ότι «η κυβερνοάμυνα δεν προστατεύει μονάχα τα εθνικά απόρρητα και την οικονομία, προστατεύει και τα επιτεύγματα του ανθρώπου μέσα από τις νέες τεχνολογίες, έτσι ώστε να είναι σύμμαχοί του και όχι σε κάποια στιγμή ανεξέλεγκτοι εχθροί του».
Τα όσα σημειώνει με χτεσινό άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονής είναι ενδεικτικά της εντεινόμενης ανησυχίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη σοβαρή δυσκολία που αντιμετωπίζει, στο πλαίσιο των συνολικότερων δυσκολιών της επιχείρησης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, να στήσει τα απαιτούμενα «ποδάρια» σε σωματεία, επιμελητήρια κ.τ.λ.
Καθόλου τυχαία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει την ανησυχία αυτή στην «κυβέρνηση της αριστεράς» και στα «στηρίγματά» της. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εξετάσεις που δίνει στην αστική τάξη για την καταλληλότητά του να αναλάβει τη διακυβέρνηση δεν προβάλλει μόνο τις θέσεις του για προώθηση ενός διαχειριστικού μείγματος που υπηρετεί καλύτερα τις σημερινές της ανάγκες: Παίζει ταυτόχρονα το «χαρτί» της ικανότητας ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, της δημιουργίας νέων συμμαχιών της αστικής τάξης με μεσαία στρώματα, της «αποκατάστασης της εμπιστοσύνης» του λαού στους αστικούς θεσμούς, ακόμα και της στοίχισης του λαϊκού κινήματος πίσω από τους στόχους του ντόπιου κεφαλαίου. Με αυτά τα αποτελέσματα, όμως, βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι το «χαρτί» τους χάνει σε ισχύ...
Με αυτό το σκεπτικό, καλεί σε ακόμα πιο γρήγορη προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στο επίπεδο των συμμαχιών, με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας δοκιμασμένες στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, χωρίς, όπως λέει χαρακτηριστικά, να «λειτουργεί ως κήνσορας "αριστεροφροσύνης" και "αντιμνημονιακής συνέπειας και καθαρότητας"».
Τα παραπάνω πρέπει να γίνουν ένα ακόμα κριτήριο για το λαό. Τις δυσκολίες του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικότερα του αστικού πολιτικού συστήματος πρέπει οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να τις οξύνουν στο έπακρο, με απεγκλωβισμό συνολικά από όλες τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, από τα αστικά κόμματα και τις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Με αποφασιστική συστράτευση με το ΚΚΕ, με ενίσχυση του ταξικού πόλου στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.
Στο Δουβλίνο βρίσκεται από χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, παίρνοντας μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα αναδείξει τον υποψήφιό του για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν στις προσεχείς ευρωεκλογές.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι ένας από τους τρεις που έχουν προτείνει για τη θέση του υποψηφίου τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ μαζί με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Μέρκελ και το κόμμα του ίδιου του Γιούνκερ. Θυμίζουμε ότι ο τέως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είχε ζητήσει από τον Σαμαρά να τον προτείνει για υποψήφιο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Σαμαράς αναμένεται να έχει συναντήσεις με πρωθυπουργούς και προέδρους κομμάτων. Προγραμματίζεται να μιλήσει στο συνέδριο σήμερα Παρασκευή. Επίσης, σήμερα αναμένεται να μιλήσουν και η Μέρκελ και ο νυν πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο.
Συνδιάσκεψη ενόψει της καθόδου στις ευρωεκλογές της ελληνικής «Ελιάς» συνδιοργανώνουν το Σαββατοκύριακο το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα Λοβέρδου, οι «58» και άλλες κινήσεις της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας. Αλλη μια προσπάθεια στο πλαίσιο αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού και συγκρότησης «τρίτου» πόλου σταθεροποίησης του συστήματος.
Στη συνδιάσκεψη θα μιλήσουν οι επικεφαλής και εκπρόσωποι των κομμάτων και των κινήσεων που συμμετέχουν στο εγχείρημα: Ευάγγελος Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ), Ανδρέας Λοβέρδος («Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα»), Γιάννης Βούλγαρης (πρωτοβουλία των «58»), Ηλίας Μόσιαλος («Δυναμική Ελλάδα»), Παναγιώτης Βλάχος («Μπροστά»), Νίκος Διακουλάκης («Πρωτοβουλία Β»), Γιάννης Τούντας («Πολιτεία 2012»), Γιάννης Ράπτης («Νέοι Μεταρρυθμιστές»). Ομιλίες αναμένεται να γίνουν και από ευρωβουλευτές και υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους.
Επίσης, θα παρουσιαστεί η Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις ευρωεκλογές. Τη συνδιάσκεψη θα κλείσει με ομιλία του ο Μάρτιν Σούλτς, υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών της ΕΕ για την προεδρία της Κομισιόν.
Κατά δημοσιογραφικές πηγές, παρών στη συνδιάσκεψη αναμένεται να είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αποδεχόμενος πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βενιζέλος, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. Λέγεται ότι ανάλογη πρόσκληση αναμένεται να απευθύνει ο Βενιζέλος και στον Γιώργο Παπανδρέου.