ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Αποκλεισμένα χιλιάδες παιδιά

Περιοδείες της ΚΟΑ του ΚΚΕ σε παιδικούς σταθμούς της πόλης

Τη χαμηλού επιπέδου κτιριακή υποδομή, τα ακριβά τροφεία και τους εκατοντάδες συμβασιούχους εργαζομένους, συνάντησαν χτες κλιμάκια της ΚΟΑ του ΚΚΕ που περιόδευσαν σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, άλλωστε, ότι από ένα σύνολο 6.877 αιτήσεων, απορρίφθηκαν 1.606, δηλαδή ένα ποσοστό 23,4%! Στους παιδικούς σταθμούς της πρωτεύουσας, τα τροφεία κυμαίνονται από 45 μέχρι 150 ευρώ.

Ο «Ρ» βρέθηκε στις περιοδείες της ΚΟΑ στον Προμπονά και τη Γούβα, με επικεφαλής, αντίστοιχα, την Λίλα Καφαντάρη βουλευτή, και τον Κώστα Μαρκέτη νομαρχιακό σύμβουλο με τη ΝΑΣ.

Στον Προμπονά, είναι χαρακτηριστικό πως οι παιδικοί σταθμοί 5Δ-14 και ο 50ός στεγάζονται σε σπίτια χωρίς φυσικά τις στοιχειώδεις υποδομές. Μάλιστα, τμήμα του ενός σταθμού βρίσκεται σε ημιυπόγειο χώρο, ενώ ο προαύλιος χώρος δεν ξεπερνά τα ...3 τετραγωνικά μέτρα. Οπως επισήμανε η Λ. Καφαντάρη, κάτω από τέτοιες συνθήκες είναι αδύνατον να ασχοληθούν με τις πιο απλές ανάγκες των ίδιων των παιδιών για τη σωματική και ψυχική ισορροπημένη ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών στην πιο κρίσιμη ηλικία τους.

Στην περιοχή της Γούβας, το κλιμάκιο επισκέφτηκε τον 37ο στην οδό Αναξάρχου, τον 31ο στην οδό Βίνγκελμαν και τον 8ο Παιδικό Σταθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σταθμό της οδού Βίνγκελμαν φιλοξενούνται 100 παιδιά, ενώ 25 αιτήσεις απορρίφθηκαν. Από τα 25 άτομα προσωπικό μόνο οι 14 είναι μόνιμοι και οι υπόλοιποι είναι με σύμβαση έργου και αορίστου χρόνου. Ο 8ος Παιδικός Σταθμός, όπου φιλοξενούνται 45 παιδιά, στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο που δεν πληροί τις προδιαγραφές.

Εντείνεται το αδιέξοδο

Τα παραπάνω, όμως, δεν αφορούν μόνο την Αθήνα, αλλά αποτελούν γενικευμένο φαινόμενο σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες οικογένειες, αυτή την περίοδο, βρίσκονται σε αδιέξοδο, με τους γονείς να αναγκάζονται - σε όσες περιπτώσεις μπορούν - να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε πανάκριβους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αφού οι αιτήσεις προς τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς είναι πολλαπλάσιες απ' τις θέσεις που διατίθενται.

Αυτό, όμως, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου: Το 67% των κτιρίων δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Το 76% των παιδικών σταθμών λειτουργούν με υπεράριθμα παιδιά. Το 35%-60% των εργαζομένων απασχολούνται με συμβάσεις χρόνου ή έργου, με μερική απασχόληση ή μέσω προγραμμάτων «stage».

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν ενίσχυσαν τις υπάρχουσες δομές, αλλά από το 2001 μετέφεραν την αρμοδιότητα των Παιδικών Σταθμών στους δήμους, κάτι που έγινε ...θερμά αποδεκτό από τις παρατάξεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης. Το αποτέλεσμα ήταν μέσα σε λίγα χρόνια, σε όλους τους δήμους της χώρας, τα τροφεία να εκτιναχτούν - όπως για παράδειγμα στην Αθήνα που μέσα σε ένα χρόνο ανέβηκαν κατά ...200%.


ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΤΡΑΣ
180 παιδιά έμειναν εκτός

Συνέντευξη Τύπου της δημοτικής παράταξης «ΠΑΤΡΑ - Μπροστά»

Εκτός παιδικών σταθμών μένουν 180 παιδιά στο Δήμο Πάτρας, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, η δημοτική παράταξη «ΠΑΤΡΑ - Μπροστά»! Την ίδια στιγμή, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς της πόλης είναι κλιμακούμενα, αρχίζουν από 14,67 ευρώ και φτάνουν μέχρι 52,82 ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Κώστας Πελετίδης, επικεφαλής και Αντρέας Αντωνόπουλος, από τους 11 Παιδικούς Σταθμούς της Πάτρας, μόλις οι 4 είναι ιδιόκτητοι και οι υπόλοιποι 7 σε ενοικιαζόμενα κτίρια, γεγονός που αναδεικνύει το σημαντικό κτιριακό πρόβλημα. Συνολικά, οι αιτήσεις έφτασαν τις 984. Δηλαδή, περίπου 2 στα 10 παιδιά, δεν πήγαν στο δημοτικό παιδικό σταθμό. «Αυτός ο μεγάλος αριθμός παιδιών μένει εκτός των παιδικών, γιατί δεν υπάρχουν οι αναγκαίες επαρκείς δημόσιες δομές», τονίστηκε στη συνέντευξη.

Να σημειωθεί ότι από το 2001 οι τότε κρατικοί παιδικοί σταθμοί μεταφέρθηκαν στην Αυτοδιοίκηση. Οπως σημείωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, «αποδεικνύεται, έτσι, στην πράξη ότι οι δήμοι, στους οποίους μεταφέρουν αυτές τις αρμοδιότητες, σκοπό έχουν να απαλλάξουν τις κυβερνήσεις από τις υποχρεώσεις τους. Το αποτέλεσμα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού και αυτό θα διογκωθεί με τη νέα διοικητική "μεταρρύθμιση" του "Καποδίστρια 2", που προβλέπει επιπλέον μεταφορές αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Και κατέληξαν: «Μοναδική διέξοδος είναι η πάλη του πατραϊκού λαού για αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Η μόνη λύση, που να καλύπτει πραγματικά τις λαϊκές ανάγκες, είναι κρατικοί - δωρεάν βρεφικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά που ζουν στην πόλη μας. Να αγοραστούν όλοι οι κοινωφελείς χώροι που προβλέπονται για παιδικούς σταθμούς. Αμεσα να προχωρήσει η κατασκευή δύο παιδικών σταθμών στο Σκαγιοπούλειο και ένας παιδικός σταθμός στη Συνοικία Μακρυγιάννη, όπου υπάρχουν έτοιμα και σχετικά σχέδια».


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Ανέξοδες «λύσεις»...

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας»

Μετά από πιέσεις του Σωματείου των Συμβασιούχων και του Εργατικού Κέντρου και αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των γονιών, υποχρεώθηκε η Δημοτική Αρχή Λευκάδας να δεσμευτεί προχτές στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα λειτουργήσουν και οι τέσσερις δομές του δήμου και δε θα απολυθούν οι 21 συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε αυτές. Πρόκειται για ένα βρεφονηπιακό, έναν παιδικό, ένα βρεφικό σταθμό και ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες.

Να θυμίσουμε ότι ο Δήμος Λευκάδας, λόγω χαμηλής χρηματοδότησης, δέχτηκε να κάνει αίτηση για να λειτουργήσει μόνο ο βρεφονηπιακός σταθμός για μόλις 32 παιδιά, τη στιγμή που στο δήμο χρειάζονται γύρω στις 350 θέσεις!

Απομένει, βέβαια, να δούμε αν όντως θα υλοποιηθεί αυτή η απόφαση και με ποιο τρόπο, ή αν απλά θα χρησιμεύσει στη δημοτική αρχή για να εκτονώσει πρόσκαιρα τις μεγάλες αντιδράσεις. Ο δήμαρχος Λευκάδας, Βασίλης Φέτσης, με ελιγμούς, ανέξοδες υποσχέσεις και «ευχές», είπε ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει κρατικό χρήμα για τη λειτουργία τους. Αφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταφύγει στο δανεισμό.

Αποκαλυπτική ήταν και η τοποθέτηση της παράταξης που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, η οποία πρότεινε να πάρει ο δήμος ό,τι περισσέψει από τη χρηματοδότηση άλλων νησιών του Ιονίου. Μπαλώματα, δηλαδή, που δεν εξασφαλίζουν τη διάρκεια και τη σταθερότητα των αναγκαίων κοινωνικών δομών.

«Είναι πρόβλημα ιδιωτικοποίησης της Πρόνοιας που την αποδέχτηκαν οι δήμοι από την αρχή, επομένως το μέτωπο όλων των φορέων για την Πρόνοια δεν μπορεί να γίνει πάνω στη λογική της ιδιωτικοποίησης, όπως πρότειναν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Δεν μπορεί να αποδώσει όταν και πάλι αποδεχόμαστε Πρόνοια μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων με ημερομηνία λήξης, με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και με τους γονείς να ξαναπληρώνουν για παροχές που έχουν πληρώσει», υπογράμμισε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Νίκος Σταματέλος, επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας».

Η ΔΑΣ μεταξύ άλλων πρότεινε:

  • Δημόσιο δωρεάν σύστημα Πρόνοιας που θα καλύπτει τα 350 περίπου παιδιά στο δήμο και κατάργηση των τροφείων.
  • Να παραχωρηθεί το οικόπεδο για την κατασκευή και λειτουργία από την Εργατική Εστία βρεφονηπιακού σταθμού που εδώ και 4 χρόνια εξασφάλισε το Εργατικό Κέντρο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ