Το περιοδικό "Νέμεσις" παρουσιάζει στοιχεία και έγγραφα για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας
Στη θέση και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, αναφέρεται αποκλειστικό δημοσίευμα του περιοδικού "Νέμεσις" που κυκλοφορεί σήμερα. Το δημοσίευμα έχει τον τίτλο: "Βόμβες στη Γιουγκοσλαβία, η ΕΕ κοιμάται", (ένα από τα συνθήματα που χρησιμοποιούν σε κονκάρδες οι κάτοικοι του Βελιγραδίου), και περιλαμβάνει έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αποδεικνύουν αφ' ενός την πολιτική ανυπαρξία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο συντελούμενο έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας και αφ' ετέρου τη μακαριότητα των κοινοτικών οργάνων, τα οποία εν μέσω των βομβαρδισμών διέκοψαν τη λειτουργία τους για τις διακοπές του Πάσχα...
Στο δελτίο δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ημερομηνία 5 Απριλίου, και ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν για 13η μέρα, το μοναδικό θέμα είναι η τοποθέτηση του Ρομάνο Πρόντι στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε άλλο έγγραφο όπου καταγράφονται οι συζητήσεις, οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου, αποδεικνύεται ότι στο κρίσιμο διάστημα από τις 24 Μαρτίου, όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί, μέχρι τις 31 Μαρτίου όταν το Ευρωκοινοβούλιο έκλεισε για το Πάσχα, το θέμα του Κοσσυφοπεδίου αναφέρεται μόνο δυο φορές. Αντίθετα στο ίδιο διάστημα συζητήθηκαν θέματα όπως "η συνάντηση του Ευρωκοινοβουλίου με την πόλη των Βρυξελλών, το ηλεκτρονικό χρήμα, οι ενεργειακοί φόροι κ. ά.".
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο δελτίο της οποίας με ημερομηνία 5 Απριλίου τα θέματα που προβάλλονται είναι οι παραιτήσεις των μελών της Κομισιόν και "οι ομιλίες - κλειδιά του προέδρου Ζακ Σαντέρ"...
Στο ίδιο δημοσίευμα του περιοδικού "Νέμεσις", γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις δραστηριότητες της Δωδέκατης Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το περιοδικό, αυτή η Διεύθυνση χρηματοδοτεί συστηματικά μελέτες και έρευνες για το ρατσισμό στην Ελλάδα με στόχο, όπως σημειώνει το περιοδικό, τη δημιουργία ανύπαρκτων θεμάτων και την κατασκευή κατηγοριών εις βάρος της χώρας, ώστε να υπονομευτεί η θέση της στα κοινοτικά όργανα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες από τις έρευνες αυτές γίνονται υπό την αιγίδα βρετανικών πανεπιστημίων όπως το "Λόντον Σκουλ οφ εκονόμικς".
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Πίστη στο "διατλαντικό άξονα", πολιτικοί και οικονομικοί αμερικανοποίηση της ευρωπαϊκής παραγωγής και αγοράς εργασίας, νέα Διακυβερνητική Διάσκεψη για τις "θεσμικές μεταρρυθμίσεις" στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ριζική αλλαγή στη δομή και τη λειτουργία της Κομισιόν, κεφαλαιοκρατική αντεπίθεση για έξοδο από την "ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας", οικονομική εκμετάλλευση από την ΕΕ του πολέμου στα Βαλκάνια και "νέα ευρωπαϊκή συνείδηση" στη βάση της "χριστιανικής κουλτούρας" και της "φιλελεύθερης οικονομικής επανάστασης". Τα ανωτέρω ανέπτυξε χτες επαρκώς ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο νεοδιορισθείς πρόεδρος της Κομισιόν, Ιταλός Ρομάνο Πρόντι, παρουσιάζοντας το "όραμα οικοδόμησης της Ευρώπης" μέχρι το 2005 που θα λήξει η θητεία του. Πρόκειται για "προγραμματικές" δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και "καθολικού" τραπεζίτη, απόκαλυπτικές των διαθέσεων του Ιταλού πολιτικού και των συμφερόντων που τον διόρισαν στην προεδρία της Κομισιόν. Ο Ρ. Πρόντι δήλωσε ότι η νέα Κομισιόν, της οποίας θα προεδρεύει, "θα ολοκληρωθεί μέχρι την 20ή Ιούλη",δηλαδή μέχρι τότε θα είναι γνωστοί και οι υπόλοιποι 19 επίτροποι που θα διοριστούν από τις 15 κυβερνήσεις. Οι πέντε ευρωπαϊκές "μεγάλες δυνάμεις" (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία) διορίζουν από δύο επιτρόπους και τα υπόλοιπα δέκα κράτη - μέλη από έναν. Η Ιταλία, επειδή επιλέχθηκε ο Ρ. Πρόντι, θα διορίσει μόνο έναν επίτροπο για αυτή τη πενταετή θητεία. Ο πρόεδρος και οι 19 επίτροποι θα λάβουν την τυπική επικύρωση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (13-17 Σεπτέμβρη) και αμέσως μετά θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους, για τέσσερις μήνες - οπότε έληγε η θητεία της παραιτηθείσας Κομισιόν Σαντέρ - και πέντε χρόνια, μέχρι το 2005.
Ο Ρ. Πρόντι αναφέρθηκε αναλυτικά στις "ριζικές" αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Κομισιόν και στο "θεσμικό πλαίσιο" της ΕΕ, τις "μικρο -" και "μακρο -" οικονομικές προοπτικές της ΟΝΕ του Μάαστριχτ σε σχέση με την "παγκοσμιοποίηση", την "Ατζέντα 2000. και τη διεύρυνση, την "κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας" (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ - όχι "άμυνας" όπως, ψευδώς, λέγεται στην Αθήνα - και την "εσωτερική τάξη και ασφάλεια" (Σένγκεν).
Οσον αφορά τη "νέα" Κομισιόν, ο Ρ. Πρόντι τόνισε ότι οι "αλλαγές" θα αφορούν: 1) τα πολιτικο - τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά των νέων επιτρόπων και την ανάθεση "στους αντιπροέδρους του συντονισμού στρατηγικών περιοχών της δραστηριότητας της Κομισιόν". 2) Τη "συνομάδωση των χαρτοφυλακίων" των επιτρόπων, μια προαναγγελία της "θεσμικής" μεταρρύθμισης της Κομισιόν προς την κατεύθυνση της ανατροπής της αρχής "κάθε κράτος )-μέλος και επίτροπος", της δημιουργίας "δύο ομάδων επιτρόπων" και της υποβάθμισης των επιτρόπων των μικρών και ασθενών κρατών - μελών σε "επιτρόπους άνευ χαρτοφυλακίου". 3) "Την υπερεθνική πλήρωση των γραφείων των Επιτρόπων", δηλαδή ο Ελληνας επίτροπος θα έχει στο γραφείο του και άτομα άλλης εθνικότητας από την ελληνική. 4) Τη "μεγαλύτερη αυτονομία" των Γενικών Διευθύνσεων του γραφειοκρατικού μηχανισμού της Κομισιόν, οι οποίες, έτσι, θα μπορούν να συνεργούν περισσότερο και καλύτερα με τις μεγάλες πολυεθνικές και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
Οσον αφορά την ΟΝΕ και το Ευρώ, ο Ρ. Πρόντι ζήτησε "ενίσχυση του διατλαντικού άξονα" και "νέο γύρο απελευθέρωσης των εμπορικών συναλλαγών",στα πλαίσια του ΠΟΕ, της συνέχειας της ΓΚΑΤΤ. Αναγνώρισε ότι "η ευρωπαϊκή οικονομία διέρχεται μια περίοδο επιβράδυνσης της ανάπτυξης" και, με μια παράξενη αποστροφή, δήλωσε ότι "η ευρωπαϊκή οικονομία εμπλέκεται σ' έναν πόλεμο, του οποίου οι συνέπειες στα σύνορά της θα γίνουν αισθητές για πολλά χρόνια". Για τον Ρ. Πρόντι τα Σύμφωνα Σταθερότητας της ΟΝΕ επιβάλλουν τη "φορολογική εναρμόνιση", και την "επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων", εμπλέκουν "τους ρυθμούς ανάπτυξης των κοινωνικών δαπανών" και "τη γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού" και απαιτούν "περαιτέρω ευλυγισία της αγοράς εργασίας". Και αυτό γιατί, ενώ η επιστημονική τεχνολογία "ευθυγραμμίζεται" με τις ΗΠΑ, η παραγωγή στις "τεχνολογίες αιχμής" είναι "αρκετά πιο ασθενής". Θα πρέπει "να μετασχηματίσουμε την επιστημονικό - τεχνολογική συνείδηση σε πραγματικές επιχειρηματικές ευκαιρίες".
Προανήγγειλε νέα Διακυβερνητική Διάσκεψη για τις "θεσμικές μεταρρυθμίσεις" στο σύνολο της ΕΕ, "ανάλογα με το σταδιακό μοντέλο της ΟΝΕ". Οσον αφορά το στρατό "η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, όπως εκφράστηκε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον". Στη Γιουγκοσλαβία το "εθνικό μίσος υπερίσχυσε" (!!!) και "η επέμβαση της διεθνούς κοινότητας ήταν αναγκαία", αλλά "ο ρόλος της ΕΕ είναι, κυρίως, για μετά την επίλυση της παρούσας στρατιωτικής κρίσης".Για τον Ρ. Πρόντι, "αφού κλείσαμε τη σελίδα του σιδηρού παραπετάσματος", η διεύρυνση θέτει "άμεσα πολιτικά ζητήματα, γιατί μεταθέτει το βαρύκεντρο της ΕΕ προς ανατολάς", υπογραμμίζοντας τη σημασία των σχέσεων με τη Ρωσία. Και όλα αυτά στη βάση της "νέας συνείδησης", "απόγονο της χριστιανικής και της ανθρωπιστικής κουλτούρας", "της ανάπτυξης του θρησκευτικού πνεύματος, του επιστημονικού διαφωτισμού (!!!) της βιομηχανικής και φιλελεύθερης οικονομικής επανάστασης" που έφτιαξαν τις ευρωπαϊκές "επιτυχίες".
Αναφορά του Στρ. Κόρακα για το διπλασιασμό των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ που δίνονται στην περιοχή
Την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου επισήμανε με αναφορά του στη Βουλή ο Στρ. Κόρακας μεταφέροντας σχετικά αιτήματα των δημάρχων του Βορείου Αιγαίου όπως, αυτά εκφράστηκαν σε σύσκεψη στις 12 του Μάρτη.
Αίτημά τους είναι ο διπλασιασμός των κονδυλίων που θα διατεθούν στην περιοχή από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, καθώς επίσης και η εκπόνηση ειδικού προγράμματος για την οικονομική ανάπτυξη.
Ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Χ. Πάχτας, στην απάντησή του είπε ότι όλες οι περιφέρειες της χώρας θα έχουν την ευκαιρία να ενισχυθούν από το πλαίσιο στήριξης και ειδικά για τα νησιά προβλέπονται "καινοτόμες ενέργειες". Κάλεσε δε τους τοπικούς φορείς να συντονιστούν και να υποβάλλουν σχετικές προτάσεις, λέγοντας ταυτόχρονα ότι απαιτείται βελτίωση των μηχανισμών απορρόφησης των κονδυλίων.
Ο Στρ. Κόρακας υπενθύμισε ότι τα νησιά είναι από τις πιο φτωχές περιοχές και μάλιστα η Λέσβος μαζί με την Ηπειρο είναι οι πιο φτωχές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τόνισε ότι το αίτημα των φορέων είναι συγκεκριμένο και αφορά το διπλασιασμό του κονδυλίου από τον Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ο βουλευτής υπογράμμισε βέβαια ότι από τα συνολικά ποσά του κονδυλίου το 30 - 40% επιστρέφει στις μεγάλες χώρες της ΕΕ, καθώς εταιρείες αυτών των χωρών αναλαμβάνουν τα μεγάλα έργα που γίνονται στη χώρα μας. Οσο δε για τη δυσκολία απορρόφησης κονδυλίων, είπε ότι ευθύνεται η κεντρική διοίκηση που δε βοηθάει με τις απαραίτητες υποδομές τις υπηρεσίες της επαρχίας και τόνισε ότι απαιτούνται πραγματικά αναπτυξιακά έργα για να κρατηθούν οι κάτοικοι των νησιών στον τόπο τους.