ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φτωχότερη και με διαφορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Η Κομισιόν δημοσίευσε χτες στις Βρυξέλλες την έκτη περιοδική έκθεση "για την κατάσταση και την κοινωνικοοικονομική εξέλιξη των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ)", όπου η γαλλική αποικία της Γουαδελούπης και η Ηπειρος είναι οι πιο φτωχές και καθυστερημένες ευρωπαϊκές περιοχές. Η Ελλάδα, ως χώρα, παραμένει σταθερά το πιο φτωχό και καθυστερημένο κράτος - μέλος της ΕΕ με το 68,6% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ για το 1998. Η Κομισιόν επαναλαμβάνει σε αρκετά σημεία της έκθεσης ότι η ελληνική οικονομία είναι "υπανάπτυκτη" και, "διαφορετικά, απ' ό,τι στην Πορτογαλία η ανάπτυξη είναι ασθενής", δηλαδή η Ελλάδα φτωχαίνει κάθε μέρα και πιο πολύ, αφού η "ψαλίδα" από την προτελευταία σε φτώχεια, ευρωπαϊκή χώρα, την Πορτογαλία, αυξάνει κάθε μέρα και πιο πολύ, τόσο σε στατιστικά νούμερα όσο και σε "δυναμισμό". Το πλαίσιο της "ανταγωνιστικότητας" της ελληνικής οικονομίας είναι "δυσμενές" σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ανεργία στην Ελλάδα είναι "σχετικά χαμηλή, άλλα αυξάνεται ραγδαία, και όπως στην Πορτογαλία, κάποιες πτυχές της αποτελούν αιτία σοβαρής ανησυχίας". Τη μεγαλύτερη ανεργία, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, έχει η Δυτική Μακεδονία με 14%. Οι επενδύσεις εξωτερικού κεφαλαίου (IDE) αυξήθηκαν την περασμένη δεκαετία σημαντικά σ' όλη την ΕΕ και μόνη τραγική "εξαίρεση", όπως τονίζει και η Κομισιόν, είναι η Ελλάδα με "εξαιρετικά χαμηλότερο από το μέσο όρο" ποσοστό επενδύσεων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ροή επενδύσεων εντός της ΕΕ αυξήθηκε "σημαντικά" μεταξύ 1987 και 1996. Τέλος, η ίδια η Κομισιόν ομολογεί ευθέως τη μειωμένη "σημασία" των δύο "πακέτων" Ντελόρ για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την έκθεση οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων μπορεί να αντιπροσώπευαν, ως νούμερα, το 3,4% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, αλλά η υπολογισμένη οικονομική "ανάπτυξη" που επέφεραν ήταν μόλις0,30% του ΑΕΠ για την πρώτη περίοδο 1989 - 1993, και ακόμη χειρότερα μόλις 0,1% του ΑΕΠ για την περίοδο 1994-1999. Η χτεσινή έκθεση της Κομισιόν κάνει εκτεταμένη αναφορά και στη μελλοντική διερεύνηση της ΕΕ και για πρώτη φορά, παρουσιάζει ξεχωριστά οικονομικά στοιχεία για την Κύπρο και μάλιστα με διακριτούς στατιστικούς πίνακες, άλλους για το "Βορρά της Κύπρου" και άλλους για το "Νότο της Κύπρου". Ολα τα σχετικά στοιχεία έχουν δοθεί από την κυπριακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Κομισιόν "η Κύπρος έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από τις υποψήφιες χώρες, παρόμοια μ' αυτή της Ελλάδας".

Ελλάδα

Η Ελλάδα "είναι το πιο φτωχό κράτος - μέλος της ΕΕ μετά το 1986" - πριν ήταν η Πορτογαλία. Ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με τη χτεσινή έκθεση της Κομισιόν "το σύνολο της ελληνικής οικονομίας παραμένει ακόμη υπανάπτυκτο και το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών δραστηριοτήτων είναι αρκετά απομονωμένες από τις εξελίξεις που παρατηρούνται στην υπόλοιπη Ενωση". Ιδιαίτερα επισημαίνεται η στρεβλή ανάπτυξη της χώρας με την "υπερσυγκέντρωση" των οικονομικών δραστηριοτήτων στην Αθήνα. Ετσι με την "περιοχή των Αθηνών με πάνω από 1% του μέσου εθνικού ΑΕΠ, οι προοπτικές για τις άλλες περιοχές φαντάζουν ακόμη πιο μέτριες". Η Κομισιόν επισημαίνει επίσης "την υπερβολική εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από την εσωτερική ζήτηση" και την "επιτακτική ανάγκη εκμετάλλευσης των εξαγωγικών δυνατοτήτων προς το υπόλοιπο της Ευρώπης". Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι τα μόνα κράτη - μέλη με αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο προς τις δέκα χώρες της ΚΑ Ευρώπης. Το 1996 το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με τις δέκα αυτές χώρες ήταν (- 137 εκ. ECU) όταν π. χ. της Γερμανίας ήταν+ 4.680 εκ. ECU, της Ιταλίας + 3.574 εκ. ECU και το συνολικό εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ πάνω από 16.500 εκ. ECU. Αλλά δεν είναι μόνο που η Ελλάδα δεν έχει πλέον εξωτερικό εμπόριο. Δεν επενδύουν ούτε οι ξένοι στην Ελλάδα, τόσο οι "εταίροι" της ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος - μέλος της ΕΕ με αρνητικές επενδύσεις (!!!) στο εσωτερικό της κατά τη δεκαετία 1987 - 1996, δηλαδή επένδυσε περισσότερα απ' ό,τι επενδύσανε σ' αυτήν οι ξένοι. Αλλά και η συνολική εκτίμηση της Κομισιόν για το μέλλον της "ανταγωνιστικότητας" (παραγωγικότητα + απασχόληση) είναι αρνητική για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την έκθεση "στην Ελλάδα η παραγωγικότητα πρέπει να αυξηθεί κατά 40% και η απασχόληση 20%, για να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και μάλιστα, όπως τονίζει η έκθεση, "στην Ελλάδα η πρόκληση της ανταγωνιστικότητας είναι πιο έντονη, γιατί αφορά παράλληλα τόσο την αύξηση της παραγωγικότητας, όσο και των μέσω που χρησιμοποιούνται". Οσον αφορά την ανεργία στην Ελλάδα, η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η "αναδιάρθρωση" των τριών παραγωγικών τομέων "απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί". Η βιομηχανική υποδομή είναι "πιο ασθενής" και από την Πορτογαλία. Τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών είναι "διπλάσια" των ανδρών. Τα ποσοστά ανεργίας των νέων είναι "τετραπλάσια" των ενηλίκων, γεγονός που "αντανακλά ένα ανεπαρκές ποσοστό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας". Η επίσημη ανεργία ανέρχεται το 1997 στο 9,6% και έχει σταθερή ανδική πορεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσον αφορά την οικονομική δομή, η Κομισιόν επισημαίνει πως η ανάγκη "αναδιάρθωσης" στην Ελλάδα είναι "τόσο μεγάλη όσο στην πρώην Ανατολική Γερμανία", εξομοιώνοντας τις δύο περιοχές.

Ο μύθος του "εθνικού κινδύνου"

Αν φύγει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της συμμετοχής σ' αυτήν, τότε θα αντιμετωπίσει σοβαρούς εθνικούς κινδύνους, με δεδομένη την επιθετικότητα της γειτονικής Τουρκίας και τη ρευστότητα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. Υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας στην περίπτωση εκδήλωσης μιας επιθετικής ενέργειας εναντίον της, εγγυήσεις που θα χαθούν αν αποδεσμευτεί. Για να μετρήσουμε, όμως, τι χάνει η Ελλάδα αν θα φύγει από την ΕΕ, πρέπει να δούμε και τι κερδίζει παραμένοντας σ' αυτήν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης, δεν παρέχει καμιά εγγύηση για τα ελληνικά σύνορα. Αυτό αποτυπώθηκε και στη Συνθήκη του Αμστερνταμ. Αντίθετα, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα, με αφορμή την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας, οι ιθύνουσες δυνάμεις της ΕΕ ρίχνουν το βάρος τους υπέρ της Αγκυρας, την οποία θεωρούν προνομιακό εταίρο για τα στρατηγικά τους σχέδια.

Η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ όχι μόνο δεν ενισχύει την εθνική κυριαρχία, αλλά αντίθετα απαιτεί τη μείωσή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι για θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής η Ελλάδα, όπως και κάθε χώρα - μέλος, χάνει το δικαίωμα του "βέτο". Εξάλλου τη "μειωμένη εθνική κυριαρχία" παραδέχτηκε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί και δε θέλει να εγγυηθεί τα σύνορα. Το απέδειξε περίτρανα στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, αφού οι Ευρωπαίοι "εταίροι" πρωτοστάτησαν στο διαμελισμό της. Το ίδιο συμβαίνει τώρα και με το Κοσσυφοπέδιο.

Η ωμή καταπάτηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η γιουγκοσλαβική τραγωδία που συνεχίζεται, η πρόσφατη επιδρομή κατά του Ιράκ, αλλά και η προωθούμενη διχοτομική "λύση" του Κυπριακού, είναι ορισμένα μόνο παραδείγματα για το πόσο σέβονται οι ισχυροί "εταίροι" μας το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο κατά τα άλλα μονίμως επικαλείται και η κυβέρνηση για τις διαφορές με την Τουρκία.

Ολες οι αρνητικές εξελίξεις στα λεγόμενα εθνικά θέματα, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, οφείλονται στην εξάρτηση της χώρας. Από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι την Κύπρο, η συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όχι μόνο δεν εξασφάλισε τα εθνικά συμφέροντα, αλλά ήταν βασικός παράγοντας εθνικών δεινών.

Ομως και η αμυντική θωράκιση της χώρας, σημαντικός παράγοντας για την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, γίνεται αποκλειστικά με γνώμονα τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ελάχιστη σχέση έχει με τις πραγματικές ανάγκες του τόπου.

Το ερώτημα λοιπόν θα μπορούσε να τεθεί και ως εξής: Τι περισσότερο μπορεί να πάθει η Ελλάδα και ο λαός της εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

Βέβαια, η πρόταση για την αποδέσμευση της χώρας δε γίνεται μόνο γιατί δε συμφέρει η συμμετοχή της στην ΕΕ, αλλά κυρίως γιατί έτσι θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα. Και, βέβαια, η πρόταση αυτή γίνεται με τη συνεκτίμηση όλων των παραγόντων και μεταξύ αυτών και τις γενικότερες ανακατατάξεις που θα επιφέρει η πάλη των λαών.

Η οικοδόμηση σχέσεων που στηρίζονται στην ισοτιμία, στο Διεθνές Δίκαιο, στις αρχές της καλής γειτονίας, στο αμοιβαίο όφελος των κρατών και των λαών είναι η προϋπόθεση για την καλύτερη προστασία και την ενίσχυση της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας. Δυσκολίες σ' αυτήν την πορεία ασφαλώς θα υπάρξουν, όμως για τους εργαζόμενους, για τον ελληνικό λαό, είναι θέμα επιλογής ανάμεσα στην εξάρτηση που οδηγεί στη μείωση της κυριαρχίας, στην αύξηση των κινδύνων για πολεμικές εμπλοκές για το χατίρι της "νέας τάξης", την ένταση της εκμετάλλευσης, και απ' την άλλη στην προοπτική που διασφαλίζει την ειρήνη και την πρόοδο για τις χώρες και τους λαούς.

Δ. Π.

Αναβολή εκδήλωσης

Η προγραμματισμένη εκδήλωση της ΚΟ ΔΕΗ του ΚΚΕ στην Πτολεμαϊδα για τις 4.2.99 αναβάλλεται λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί στην περιοχή.

Εκδήλωση ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει εκδήλωση, σήμερα Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999 και ώρα 18.00, στην αίθουσα του Κέντρου (Πατησίων και Τροίας 36),με θέμα:

"ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΜΕ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ", με ομιλητή τον διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, καθηγητή Λουγγή Τηλέμαχο.Θα ακολουθήσει το παραδοσιακό κόψιμο της πίτας για το 1999. Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Κέντρου να παραβρεθούν στην εκδήλωση.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ "902"
Για το "35ωρο"

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα Τετάρτη 3.2.99, την εκπομπή "Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 22.00.Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός συζητάει με τους καλεσμένους του, Στέφανο Λουκά,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Αντώνη Αντύπα,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, με θέμα: "35ωρο".

Προσφέρουν για τη μάχη των ευρωεκλογών
  • Ο Στέλιος Βιτζηλαίος ως πρώτη δόση 100.000 δρχ. στην ΚΟ Κυκλάδων.
  • Η Κική Λουλέ 100.000 δρχ. στη μνήμη των αγαπημένων αδελφών της ΚΩΣΤΑ,ΘΩΜΑ,ΒΑΣΙΛΗ και ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ.
  • Οι Βασίλης και Παρασκευή Καραμπάτσου,μέσω ΚΟΒ Ανω Πετραλώνων, 100.000 δρχ.
  • Ο Παύλος Μιχαϊλίδης,μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Καλλιθέας, 100.000 δρχ.
  • Ο Γιάννης Γάκας,μέσω ΚΟΒ Ηλιούπολης, 50.000 δρχ.
  • Ο Γιάννης και η Ειρήνη Πατσή,μέσω ΚΟΒ Κολωνού, 30.000 δρχ.
  • Ο Κ. Μαργαρίτης 12.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Φρυγίας Βύρωνα, στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από την περιοχή Μακρακώμης.
  • Ο Αλέξανδρος Ζωγράφος,από τη Ματαράγκα Μεσολογγίου, μέσω ΚΟΒ Ιλιου, 15.000 δρχ.
  • Η Νιόβη Πατσιαλού 15.000 δρχ. στη ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας, στη μνήμη του πατέρα της ΦΩΤΗ ΠΑΤΣΙΑΛΟΥ και του ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΖΟΔΗΜΟΥ.
  • Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΑΓΑΛΙΑΝΟΥ,με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του, η σύζυγός του Σωσώ και οι κόρες του Λίνα και Παυλίνα 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ανάκασας.
  • Ο Δ. Μ.,μέσω ΚΟΒ Κυπριάδου - Ανω Πατησίων, 40.000 δρχ. στη μνήμη των στελεχών του ΚΚΕ: ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΛΑΝΑ,ΓΙΩΡΓΗ ΤΣΑΜΗ,ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ (Λαέρτη) και ΙΩΑΝ. ΠΥΛΩΝΑ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ