ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σε ... κρεβάτι ψυχανάλυσης ο διάλογος

Παρά τους υψηλούς τόνους μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, οι Αμερικανοί σπρώχνουν τους δύο "συμμάχους" στο τραπέζι του διαλόγου

Από την "ψυχιατρική παρακολούθηση" της τότε υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, την οποία είχε προτείνει ο Θ. Πάγκαλος, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, "αισίως" σήμερα, αναζητούν τις επιρροές που δέχονται από την "ψυχοπαθολογική" κατάσταση, που διακρίνει η Αγκυρα στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών. Και αυτός, με τη σειρά του, συνεχίζει να κραυγάζει πως "με το δολοφόνο και το βιαστή, δεν είναι δυνατό να συνομιλήσεις για τον τρόπο και τον τόπο που θα σε δολοφονήσει".

Προφανώς, όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτε περισσότερο από το προπέτασμα καπνού, που κάθε φορά χρησιμοποιείται για να κρυφτεί η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι αδιαμφισβήτητη.

Η ελληνική κυβέρνηση, όσο κι αν φωνάζει ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, έχει αποδεχτεί, στο αμερικανικής έμπνευσης Κοινό Ανακοινωθέν της Μαδρίτης, πως η Τουρκία έχει "ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο".Ποια είναι αυτά τα ζωτικά συμφέροντα, έσπευσε να διευκρινίσει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, όταν αναγνώρισε εγγράφως, την περασμένη Πέμπτη, πως υπάρχουν "ελληνοτουρκικές εδαφικές διαφορές, πέραν αυτών της Ιμιας/Καρντάκ".

Ετσι, λοιπόν, πίσω από τους "καπνούς", η αμερικανική διπλωματία συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της "ανασύνθεσης" του σκηνικού στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, κλιμακώνοντας τις πιέσεις της στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να πραγματοποιήσει "γρήγορα" και "γενναία" βήματα. Τα βήματα, άλλωστε, είναι γνωστά και προσδιορισμένα: Ωθηση των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς για θέματα ασφάλειας και επί της ουσίας ελληνοτουρκική συζήτηση, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Μάλιστα, προκειμένου να μην υπάρχουν παρερμηνείες και παρεξηγήσεις, την ερχόμενη βδομάδα, φτάνει στην Αθήνα ο υπεύθυνος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, για τις υποθέσεις της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, Γκρόσμαν.

Σύμφωνα με την εκτίμηση που διαμορφώνεται στην Αθήνα, από πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το προσεχές διάστημα, η Αθήνα θα οχυρωθεί μεν, πίσω από τις "σκληρές" τοποθετήσεις του Θ. Πάγκαλου, θα συνεχίσει δε, τις "ειλικρινείς" επαφές με Αμερικανούς και Τούρκους αξιωματούχους, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προκειμένου να "αποδείξει" την καλή της πρόθεση για τη δημιουργία "ήπιου κλίματος" στο Αιγαίο, μέσα από την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μια απόδειξη των "καλών προθέσεων" της κυβέρνησης είναι και η συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, με τον πρωθυπουργό, των "δολοφόνων και βιαστών" κατά την άποψη Πάγκαλου, Μ. Γιλμάζ.

Αντιδράσεις

Οι τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τις τοποθετήσεις των ελληνικών κομμάτων. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, επισήμανε πως η κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας είναι αποτέλεσμα "της ασάφειας και της διαρκούς επίδειξης διαλλακτικότητας της ελληνικής πλευράς".

Από την πλευρά του, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, σημείωσε πως"όσο η Τουρκία δε διευκρινίζει κατά τρόπο απόλυτα σαφή τις προθέσεις της στο Αιγαίο, είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει κανένα βήμα προς τα εμπρός".

Σχολιάζοντας ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, τις εξελίξεις, καταγγέλλει "την κυβέρνηση ως επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα" και την καλεί "το ταχύτερο δυνατό να απομακρυνθεί από τη διακυβέρνηση της χώρας, όσο δεν είναι πολύ αργά".

Η ΠΟΛ.ΑΝ., τέλος, με ανακοίνωσή της κατηγορεί την κυβέρνηση Σημίτη για υποκρισία, "γιατί γνωρίζει ότι με τη δική της αναγνώριση (των τουρκικών ζωτικών συμφερόντων στο κείμενο της Μαδρίτης) μονιμοποίησε τις εδαφικές διεκδικήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο".

Μνημείο αμερικανο-δουλείας!

Δεν υπάρχει καλύτερη απόδοση της υποτέλειας της κυβέρνησης απέναντι στους Αμερικανούς, από τα λόγια της ίδιας της κυβέρνησης. Μπροστά τους, ωχριά κάθε σχόλιο ή εκτίμηση για την πολιτική - υπηρεσία προς την εξάρτηση, που ακολουθεί.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να απαντήσει σε μπαράζ ερωτημάτων, σχετικά με τη δήλωση της Μ. Ολμπράιτ, ότι η Ελλάδα πρέπει να συζητήσει στη Χάγη, όχι μόνο την υπόθεση των Ιμίων, αλλά το σύνολο των "εδαφικών διαφορών" (!) με την Τουρκία. Να τι απάντησε γι' αυτή τη μνημειώδη απόδειξη, περί του ποιος βρίσκεται πίσω από την επεκτατικότητα της Αγκυρας:

  • Πως η κυβέρνηση "δε συμμερίζεται ότι η αμερικανική πλευρά δέχεται τις τουρκικές αιτιάσεις"! Πως η ανακοίνωση των ΗΠΑ "επαναλαμβάνει την ελληνική θέση" για παραπομπή των Ιμίων στη Χάγη!
  • Οταν επισημάνθηκε στον Δ. Ρέππα ότι, όταν ο εκπρόσωπος της Ολμπράιτ ρωτήθηκε, μετά τη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών, ποιες είναι οι "εδαφικές διαφορές", και εκείνος, όχι μόνο δεν απάντησε ότι δεν υπάρχουν, αλλά επικαλέστηκε κώλυμα να τις απαριθμήσει δημόσια (!), ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: "Δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο. Δεν αλλάζει τίποτα από όσα μέχρι σήμερα ισχύουν...".
  • Αλλά τι ήταν αυτό, που ισχύει και που υποτίθεται ότι συνεχίζει να ισχύει; Και τι, πράγματι, συμβαίνει: Ισχύει ή δεν ισχύει; Ρωτήθηκε ο Δ. Ρέππας: Απορρίπτει ή αποδέχεται η κυβέρνηση την άποψη των ΗΠΑ για εφ' όλης της ύλης παραπομπή των εδαφικών θεμάτων Ελλάδας - Τουρκίας στο Δικαστήριο της Χάγης; Να τι απάντησε: "Δεν έχω λόγο να απαντήσω σε μια υπόθεση. Θα πρέπει να τεθεί συγκεκριμένα το θέμα, για να σας δώσω και εγώ συγκεκριμένη απάντηση"! Οταν του επισημάνθηκε ότι υπάρχει συγκεκριμένη αμερικανική πρόταση, ξεπέρασε τον εαυτό του: "Δεν υπάρχει καμία αμερικανική πρόταση. Υπάρχει μια υπόθεση, την οποία έκανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ" (!),είπε ο κ. Ρέππας.

Ας σημειωθεί ότι, μόλις μια μέρα πριν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναφέρει ότι "είναι παραλογισμός" εκ μέρους της Τουρκίας να καλεί την Ελλάδα σε συζήτηση επί "εδαφικών διαφορών" εφ' όλης της ύλης. Φαίνεται ότι όταν οι ΗΠΑ λένε τα ίδια πράγματα, παύουν να αποτελούν παραλογισμό, αλλά μια ..."υπόθεση", που πρέπει πρώτα να πάρει σάρκα και οστά και μετά να την εξετάσουμε και "να απαντήσουμε συγκεκριμένα"!

ΕΕΔΥΕ
ΝΑΤΟικό προάστιο το Αιγαίο και η Κύπρος

Την πολιτική της υποταγής της κυβέρνησης στη "νέα τάξη", καταγγέλλει, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της, η ΕΕΔΥΕ με αφορμή τις νέες κυνικές δηλώσεις των Αμερικανών και καλεί το λαό στο μόνο δρόμο που υπάρχει, το δρόμο της αντίστασης και της ανάπτυξης του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Για μια φορά ακόμα με ωμό και κυνικό τρόπο οι ΗΠΑ, μέσω των δηλώσεων του Γραφείου Τύπου της υπουργού Εξωτερικών Μ. Ολμπράιτ, αποκαλύπτουν τα σχέδια διχοτόμησης - ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου και της Κύπρου.

Η θέση που διατυπώθηκε ότι "οι ελληνοτουρκικές εδαφικές διαφορές, όχι μόνο αυτή της Ιμιας/Καρντάκ" φανερώνει και την αναγνώριση των τουρκικών διεκδικήσεων από τις ΗΠΑ και αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι αυτοί που τις στηρίζουν και τις υποδαυλίζουν, με στόχο να ελέγξουν απόλυτα την περιοχή.

Είναι πια φανερό ότι η πολιτική υποταγής στη "νέα τάξη πραγμάτων" και οι προσδοκίες που καλλιεργούνταν από την κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις για την αμερικανο-ΝΑΤΟική πρωτοβουλία, όχι μόνο δεν οδηγούν σε λύση σε όφελος των δύο λαών και της ηρεμίας στην περιοχή, αλλά το αντίθετο. Στη μετατροπή του Αιγαίου και της Κύπρου σε ΝΑΤΟικό προάστιο και προωθημένη στρατιωτική βάση στην οποία καταργείται κάθε έννοια ανεξαρτησίας.

Η ΕΕΔΥΕ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως δεν μπορεί να αναζητηθούν λύσεις προς όφελος των λαών κάτω από την αμερικανο-ΝΑΤΟική σκέπη.

Ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι η αντίσταση στη "νέα τάξη", η ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος από τους λαούς, της φιλίας και της αλληλεγγύης μεταξύ τους.

Σε διαφορετική περίπτωση, ή θα συρθούν σε περιπέτειες ή θα επιβληθεί η "ειρήνη" της υποταγής και της ΝΑΤΟικής, κατοχής κάτω από την τρομοκρατία και τις απειλές για να εξυπηρετηθούν τα επιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια και να στηριχτούν τα οικονομικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών".

Αδιέξοδη υποτέλεια

Τα όσα έγιναν στη Νέα Υόρκη επαναφέρουν στο προσκήνιο τη μεγάλη ιστορική αλήθεια που ο τόπος έχει υποστεί και πληρώσει ακριβά: Οτι η πολιτική της υποτέλειας είναι αδιέξοδη και επικίνδυνη. Και η πολιτική της κυβέρνησης είναι αδιέξοδη και επικίνδυνη, επειδή είναι υποτελής. Τόσο υποτελής που, ούτε η "ψυχασθένεια", ούτε πολύ περισσότερο οι λεονταρισμοί περί "βιαστών και δολοφόνων" του Πάγκαλου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν άλλοθι από τους φορείς αυτής της πολιτικής. Η Ελλάδα "βιάζεται", γιατί η ολιγαρχία δε λογαριάζει τίποτα μπροστά στην "ψύχωσή" της για κέρδη. Κέρδη που διεκδικεί από μια "αναβάθμιση" του ρόλου της μεταξύ των άλλων μελών του υπηρετικού προσωπικού των ιμπεριαλιστών. Ο Πάγκαλος, ο Σημίτης, όλοι οι αρμόδιοι, έχουν απολύτως "σώας τας φρένας" και ξέρουν πάρα πολύ καλά σε τι οδηγούν τη χώρα.

***

Η ελληνική ολιγαρχία, από το τέλος του '80, "φλερτάρει" με την ιδέα της"προαγωγής" της από τα αφεντικά της "νέας τάξης". Σκέφτηκε να ζητήσει από τις ΗΠΑ το "οκέι", για να λειτουργήσει ως τοποτηρητής της Ουάσιγκτον στην περιοχή. Να γίνει "μητροπολίτης" των Βαλκανίων, αλλά και "καμαρότος" του Κλίντον στις θαλάσσιες μεταφορές των πλουτοπαραγωγικών υλών από την Ανατολική Μεσόγειο και την Κασπία. Ηξερε ότι σε αυτό το παιχνίδι θα έβρισκε αντιμέτωπη την τούρκικη ολιγαρχία. Και μπήκε σε έναν αγώνα δρόμου να πείσει ότι τα γεωστρατηγικά δεδομένα έχουν αλλάξει, και άρα πρέπει να αλλάξει η τακτική των ΗΠΑ, παρέχοντας την πρωτοκαθεδρία από την Αγκυρα στην Αθήνα. Αυτή τη στόχευση την υπηρετεί η πλουτοκρατία, προπαγανδίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ο πιο πρόθυμος, ο πιο πειθήνιος ..."ευχαριστίας" των ΗΠΑ. Τώρα εισπράττει τα επίχειρα.

***

Η δήλωση της Ολμπράιτ ήταν σαφής. Ο χωροφύλακάς μας στην περιοχή, και επί"νέας τάξης", περνά μέσα από τον άξονα Τουρκίας - Ισραήλ, ξεκαθάρισαν οι ΗΠΑ. Ολοι οι υπόλοιποι θα κανονίσετε την πορεία σας και τα κυριαρχικά σας δικαιώματα με βάση αυτή μας την επιλογή, ήταν το μήνυμα του Κλίντον. Οι φωνασκίες του υπουργού Εξωτερικών ήταν αντίστοιχες με τις φωνές που βάζει προς τον... τοίχο, εκείνος που ολοκλήρωσε τη συνειδητή του πτώση προσκρούοντας, αναπόφευκτα, στον τοίχο. Μήπως τα πράγματα θα ήταν λιγότερο επικίνδυνα αν τελικά η ελληνική ολιγαρχία έπαιρνε ή πάρει το "χρίσμα" του μικροϊμπεριαλιστή; Ισα - ίσα. Το αδιέξοδο και το επικίνδυνο του πράγματος δεν εξαρτάται από το αν έχεις ή όχι το πάνω χέρι στην περιοχή. Εξαρτάται από το γεγονός ότι συμμετέχεις σε αυτό τον μικροϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Η ολιγαρχία και η κυβέρνηση δε θα σταματήσουν να συμμετέχουν μέχρι να τους σταματήσει ο λαός.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Κεντροαριστερά παράπονα...

Το παράπονό του, κατά κάποιο τρόπο, εξέφρασε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος από τα Χανιά, γιατί ο Κ. Σημίτης δεν απαντά στην πρόταση διαλόγου για την Κεντροαριστερά, υπενθυμίζοντας: "Εχω διατυπώσει πρόταση διαλόγου αλλά ο κ. πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ δε θέλουν να την ακούσουν"... Κατά τα λοιπά, αναφερόμενος στα σενάρια συγκρότησης της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, αφού δήλωσε διαθέσιμος, μετέθεσε το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως "είναι θέμα του ΠΑΣΟΚ ν' αποσαφηνίσει τι σημαίνει γι' αυτό Κεντροαριστερά. Γιατί, μέχρι στιγμής, όπως είπε, αυτά που διακηρύσσει ο πρωθυπουργός για την ευρύτερη σύγκλιση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, αυτά που πράττει η κυβερνητική πλειοψηφία και αυτά που επιδιώκει για την ενίσχυση της κομματικής αυτοδυναμίας και επιρροής, είναι εντελώς αντιφατικά και δεν έχουν καμιά ενιαία πολιτική λογική". Αυτό είναι το πρόβλημα του ΣΥΝ! Για την καταστροφική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ούτε λόγος. Αλλωστε αυτή εκπορεύεται από τα ίδια κέντρα που στηρίζουν και υπηρετούν, στο όνομα του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Ολο κι όλο που μένει, λοιπόν, στον πρόεδρο του ΣΥΝ είναι να γκρινιάζει λίγο για την αδιαφάνεια στη διαχείριση της πολιτικής αυτής, γιατί "το πρόβλημα της διαφάνειας και της διαφθοράς (που γεννά αυτή η πολιτική) είναι κεντρικό, πολιτικό, ηθικό και κοινωνικό πρόβλημα", όπως αποφαίνεται. Οσο για το γνωστό σχέδιο "Καποδίστριας" που ο ΣΥΝ στηρίζει, πάλι, εδώ, δεν ενδιαφέρει το ΣΥΝ η αντιδραστική ουσία του νομοσχεδίου αυτού που προωθείται κατ' εντολήν των αφεντικών της ΕΕ και οδηγεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών ερήμωσης της υπαίθρου, αλλά η έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου και ο αυταρχικός τρόπος με τον οποίο προωθείται να περάσει στη Βουλή, θέτοντας ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Μπρος στις... καρέκλες, όμως, τι είναι αυτά! Γι' αυτό και ο ΣΥΝ, όπως διευκρίνισε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, θα επιδιώξει στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές συνεργασίες σε "προγραμματική", βέβαια, βάση με "φερέγγυα πρόσωπα, αξιόπιστες και αποτελεσματικές πολιτικές", που θα στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, εννοείται, για την Κεντροαριστερά του μέλλοντος, για να παραφράσουμε, λίγο, το φεστιβαλικό σύνθημα του ΣΥΝ.

Γ. Ζ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
Χωρίς αποτέλεσμα;

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ενενήντα λεπτά κράτησε η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο του διαλόγου για θέματα ασφάλειας, που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο σπίτι του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκουστάβ Φεϊσέλ. Σε σύντομη δήλωση ο Γκ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια καλή συζήτηση στο θέμα της ασφάλειας σε μια φιλική, όπως τη χαρακτήρισε, ατμόσφαιρα. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης είπε ο Γκ. Φεϊσέλ συμφωνήθηκε ότι ο ίδιος θα πραγματοποιήσει σειρά χωριστών συναντήσεων με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς με στόχο να επιτύχει κοινές αντιλήψεις στο θέμα της ασφάλειας. Είπε επίσης ότι υπάρχει έδαφος να υπάρξουν κοινές αντιλήψεις.

Ο Γκ. Φεϊσέλ ανακοίνωσε ότι θα γίνει νέα κοινή συνάντηση των κ. κ. Κληρίδη και Ντενκτάς ίσως σε μία βδομάδα. Χαρακτήρισε επίσης τη σημερινή συνάντηση σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε στη συνέχεια ότι οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να μην προβαίνουν σε δηλώσεις για τα θέματα που συζητούνται.

Η συνάντηση άρχισε στις 5 το απόγευμα και έληξε γύρω στις 6.30. Τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Ραούφ Ντενκτάς απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις. Κατά την άφιξή του στο σπίτι του Γκ. Φεϊσέλ ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ντενκτάς αντάλλαξαν χειραψία.

Πλήρης ΣΥΝ - γχυση!

Αλλα λόγια... και ολίγον από Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ήταν η απάντηση του προέδρου του ΣΥΝ στην πρόκληση των ΗΠΑ που προωθούν, ανοιχτά, τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου.

Ενώ "ο κόσμος το 'χει τούμπανο... " ο Ν. Κωνσταντόπουλος, σα να μην άκουσε τίποτα, περιορίζεται σε γενικόλογες δηλώσεις του τύπου: "Η εξωτερική πολιτική της χώρας και ιδιαίτερα τα κρίσιμα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού, δεν πρέπει να εξαρτώνται από τις αποκλειστικές πρωτοβουλίες και σκοπιμότητες τρίτων, όπως οι ΗΠΑ, από την εξακολουθητική πρόκληση των τουρκικών ηγετικών κύκλων, από τις προσωπικές μεταπτώσεις υπουργών και τη μυστικοπάθεια του κ. πρωθυπουργού"! Αποσιωπά τη - διά χειρός Ολμπράιτ - συμφωνία της Μαδρίτης (που υποστηρίζει ο ΣΥΝ), η οποία ανοίγει την όρεξη για τις τουρκικές διεκδικήσεις, ενώ προσπαθεί να υποβαθμίσει το ρόλο των ΗΠΑ και την υποτέλεια της κυβέρνησης Σημίτη στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Ετσι, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάνει λόγο, απλώς, για "προχειρότητα και αποσπασματικότητα χειρισμών (από την κυβέρνηση Σημίτη), που οδηγούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό σε νέα κρίσιμη περίοδο". Για να καταλήξει, ξανά, στη γνωστή πρόταση για άμεση σύγκληση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - πρόταση που, ως γνωστόν, η ηγεσία του ΣΥΝ προβάλλει "διά πάσαν νόσον".

ΚΚΕ
Καλύπτουν τον ένοχο

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

"Τα τελευταία γεγονότα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Ολμπράιτ και άλλων αξιωματούχων των ΗΠΑ, αποδεικνύουν ότι ο καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων στο Αιγαίο και στις δύο χώρες είναι οι ΗΠΑ ως ηγετική δύναμη του ΝΑΤΟικού ευρωατλαντισμού.

Οι φραστικοί λεονταρισμοί του Θ. Πάγκαλου αποτελούν προπέτασμα καπνού και δεν έχουν καμιά αξία. Το αντίθετο έχουμε συνηθίσει, μεγάλα λόγια και συμβιβασμό στο παρασκήνιο.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει και προωθείται αμερικανικό σχέδιο διχοτόμησης - ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου και της Κύπρου. Γνωρίζει πολύ καλά το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας της Μαδρίτης. Ωστόσο, η πολιτική της κινείται στα πλαίσια του "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ", τα σχέδια των οποίων εξυπηρετούν και τις επεκτατικές βλέψεις της Αγκυρας. Βλέψεις, που υιοθετούν οι ΗΠΑ, όπως κυνικά είπε χθες και η Μ. Ολμπράιτ.

Ο μεγάλος ένοχος, επομένως, είναι μπροστά μας, αλλά η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον καλύπτουν".

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ
Δουλέψτε λίγο παραπάνω...

Πιο εντατική παρέμβαση των Αμερικανών στα Ελληνοτουρκικά, ζητά ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος με χτεσινές του δηλώσεις. Μάλιστα, τους καλεί να ... "δουλέψουν λίγο παραπάνω", καθώς, όπως ανέφερε, "έχουν ευθύνες από τη στιγμή που είπαν ότι παίρνουν την πολιτική πρωτοβουλία να κινηθούν για τη ρύθμιση των θεμάτων, τα οποία χωρίζουν δύο γείτονες".

Κινούμενος στη λογική της διεκδίκησης ρόλου εκ μέρους της Ελλάδας στην υπηρεσία της "νέας τάξης" και των Αμερικανών, ο Α. Τσοχατζόπουλος καλεί τους σημερινούς αρμόδιους των ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την τακτική τους σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά. "Θέλω να ελπίζω, είπε, ότι οι σημερινοί αρμόδιοι θα τολμήσουν να προχωρήσουν σε νέες σκέψεις, σε νέες αναλύσεις των δεδομένων της γεωπολιτικής περιοχής, στην οποία θέλουν να αναφέρονται. Γενικού τύπου δηλώσεις, διά των εκπροσώπων, αποδεικνύουν ότι μάλλον προτιμούν τον εύκολο δρόμο, της συνέχισης της πεπατημένης. Ετσι όμως, δε θα υπάρξει και γι' αυτούς ούτε πρόοδος ούτε προοπτική".

Αναφερόμενος στην τουρκική πολιτική ηγεσία, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι με τη συμπεριφορά της το μόνο που καταφέρνει είναι να αποκαλύπτεται ως εκφραστής μιας αναχρονιστικής πολιτικής αποσταθεροποιητικού χαρακτήρα, απειλής χρήσης βίας και εκβιασμών. Τη δε Συμφωνία της Μαδρίτης χαρακτήρισε "δήλωση καλών προθέσεων για αντιμετώπιση των προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο", αλλά είπε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας "κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει αυτό το πνεύμα", για να συμπληρώσει ότι "ματαιοπονούν" και ότι "στο Αιγαίο δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ