Eurokinissi |
Τα ζητήματα της «ρευστότητας» του κεφαλαίου και των έργων υποδομής που αυτό ιεραρχεί βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής της ΝΔ στην κυβέρνηση |
Οπως δήλωσε χτες ο Σαμαράς, με την επιστολή Τσίπρα στη Μέρκελ (όπου την ενημέρωνε για κίνδυνο αδυναμίας ταυτόχρονης εξόφλησης δόσης στο ΔΝΤ και καταβολής μισθών του Δημοσίου και συντάξεων στην Ελλάδα), «αποκαλύφθηκε το θέατρο της "υπερήφανης" διαπραγμάτευσης. Να ενημερώνεις τους ξένους ηγέτες ότι η κατάσταση της χώρας είναι απελπιστική, την ώρα που διαβεβαίωνες τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ούτε με τη ρευστότητα, ούτε με τα δάνεια, ούτε με τις συντάξεις».
«Υπερηφάνεια, όμως, είναι να βγάζεις τη χώρα από την κρίση, να μην έχεις ανάγκη από άλλα δανεικά και να μην κλαίγεσαι στους ξένους ηγέτες», υποστήριξε ο Αντ. Σαμαράς. Αποσιώπησε ωστόσο ότι, όπως και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έτσι και η κυβέρνησή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αυτό που παζάρευε ήταν ουσιαστικά οι όροι δανειοδότησης του αστικού κράτους (γι' αυτό ζήτησε από τους πιστωτές παράταση του τρέχοντος μνημονίου, αναζητώντας ταυτόχρονα «πιστοληπτική γραμμή στήριξης» με χρήματα π.χ. από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), προκειμένου να εξασφαλίζεται η περιβόητη «ρευστότητα» στο εγχώριο κεφάλαιο.
Ταυτόχρονα, ο Σαμαράς στηλίτευσε το «σταμάτημα» διαφόρων έργων υποδομής που εκτελούσαν μεγαλοεργολάβοι και τα οποία συνδέονται άμεσα με το στρατηγικό στόχο της αστικής τάξης να καταστήσει τη χώρα διαμετακομιστικό κόμβο: «Δυστυχώς, όπως σταμάτησε η περιμετρική γέφυρα στην Καλαμάτα, έτσι σταμάτησαν και τα έργα στην Ιονία, στην Εγνατία, στην Ολυμπία Οδό, στην Ε65, στο Μετρό, στον αεροδιάδρομο της Θεσσαλονίκης, στο δρόμο της Σπάρτης, στη δημοπράτηση του αεροδρομίου του Καστελίου. Ολα αυτά τα ξαναπηγαίνουν, φαίνεται, σε νέα διαπραγμάτευση. Και ας έχουν ήδη κυρωθεί από τη Βουλή. Και μάλιστα με ένα υπουργείο Δημοσίων Εργων σε απόλυτη παράλυση, με έναν υπουργό που μόλις προχθές ορκίστηκε, μια κατάσταση δηλαδή που βάζει σε ασφυξία τα μεγάλα έργα και που δυναμώνει, αντί να μειώνει, την ανεργία» είπε, βάζοντας θέμα ακαταλληλότητας της νέας κυβέρνησης να διαχειριστεί τέτοια ζητήματα.
Στο μεταξύ, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84», ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, επιβεβαίωσε ότι σχέδιο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ήταν να «πηγαίναμε στη συζήτηση για την προληπτική γραμμή πίστωσης, η οποία ήταν και είναι ακόμα αναγκαία για τη χώρα, ως επιλογή κατά την άποψή μου - άσχετα αν η κυβέρνηση δεν το θέτει καν στο τραπέζι και θα αναγκαστεί να πάει σε ένα καινούργιο μνημόνιο σε ένα νέο πρόγραμμα».
Παραπέρα εκτίμησε ότι με την τωρινή κυβέρνηση «έχουμε χάσει πολύτιμους μήνες με τεράστιο κόστος για την πραγματική οικονομία για να φτάσουμε ουσιαστικά στο σημείο το οποίο ήμασταν, να μη σας πω και σε χειρότερο σημείο».
Επίσης: «Ξοδέψαμε έναν ολόκληρο μήνα με παλινωδίες (...) για να κάνουμε απλά ασκήσεις επικοινωνιακής πολιτικής. Αν διαβάσει κανείς τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, θα διαπιστώσει ότι εκεί δεχθήκαμε δύο πράγματα (...) Το πρώτο που αποδεχθήκαμε ήταν η παράταση του τρέχοντος μνημονίου -εμείς είχαμε κάνει παράταση δύο μήνες η κυβέρνηση άλλους τέσσερις μήνες-, οπότε μιλάμε ακριβώς για το ίδιο κείμενο, για την ίδια αξιολόγηση.
Το δεύτερο που είχαμε αποδεχθεί και συνυπογράψει είναι ότι τα λεφτά θα τα πάρουμε στο τέλος της αξιολόγησης και τώρα τρέχουμε, διαπιστώνοντας ότι χρειάζονται λεφτά στο μεσοδιάστημα, προκειμένου, χωρίς να έχουμε κάνει καμία μεταρρύθμιση, να πάρουμε τα λεφτά. Δηλαδή, λεφτά χωρίς δεσμεύσεις. Αυτό έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι ρεαλιστικό. Αν διαβάσει κανείς τις επιστολές που έστειλαν το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 23 και στις 24 Φεβρουαρίου προς το Eurogroup, προκειμένου να αξιολογηθεί η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου που έχει συναφθεί μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων Εταίρων της, θα διαπιστώσει ότι είναι ιδιαίτερα σκληρά κείμενα και αναφέρονται και τα δύο στο τρέχον μνημόνιο και στην πέμπτη αξιολόγηση».
Στην ερώτηση αν η ΝΔ ψηφίσει ένα νέο πακέτο μέτρων, προκειμένου οι πιστωτές να εκταμιεύσουν την τελευταία δόση του τρέχοντος μνημονίου, έστειλε μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θα θέλαμε αυξήσεις φορολογικών συντελεστών. Η ΝΔ πίστευε και πιστεύει (...) ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνεται από το σκέλος των δαπανών και όχι των εσόδων (...) Τέτοια μέτρα δεν θα τα δεχθούμε».
Συμπλήρωσε, δε, ότι «κατατίθενται μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης που είναι πάνω στις ράγες του προηγούμενου email (σ.σ: Χαρδούβελη). Για παράδειγμα, η λοταρία για τις αποδείξεις και μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις που αναπτύσσονται, ο οργανικός νόμος, το δημοσιονομικό συμβούλιο. Το προηγούμενο email είχε αυξήσεις ΦΠΑ μόνο για τις κρατήσεις ξενοδοχείων και ήταν η ύστατη γραμμή άμυνας».
Ως μοχλό πίεσης, ώστε να επιταχυνθούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο, αξιοποιεί το Ποτάμι την παραδοχή της κυβέρνησης για την προοπτική να μην μπορεί στο αμέσως επόμενο διάστημα να αποπληρώνει τους δανειστές, πληρώνοντας ταυτόχρονα μισθούς του Δημοσίου και συντάξεις.
Σε σχετική ανακοίνωση, το Ποτάμι αναφέρει: «Δύο μήνες τώρα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κομπορρημονούν, αρνούνται να δουν την πραγματικότητα και τις ταμειακές ανάγκες της χώρας και με επιπόλαιες δηλώσεις δημιουργούν συνεχή ρήγματα στις σχέσεις μας με τους εταίρους μας. Τους επισημάναμε και στη Βουλή ότι η οικονομία αιωρείται στο χείλος του γκρεμού και οι καθυστερήσεις δεν είναι προς όφελός μας αλλά θα υποχρεώσουν την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί κάποια στιγμή με την πλάτη στον τοίχο».
Προσθέτει: «Η επιστολή, που έστειλε ο κ. Τσίπρας στην κυρία Μέρκελ (...) δυστυχώς επιβεβαιώνουν τους φόβους μας. Ο πρωθυπουργός αποκαλύπτει στην καγκελάριο της Γερμανίας αυτό, που αρνείται να ομολογήσει στον ελληνικό λαό. Τα ταμεία είναι άδεια και ο κίνδυνος στάσης πληρωμών μεγάλος. Είναι δραματικό να ακούς από τον πρωθυπουργό ότι ήρθε κιόλας η στιγμή, που η κυβέρνησή του θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις ή αν θα εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας».
Σε αυτήν τη βάση, το Ποτάμι πιέζει: «Ο πρωθυπουργός αν θέλει να γυρίσει το παιχνίδι, θα πρέπει να επιβάλει στην κυβέρνησή του άλλους ρυθμούς, άλλες προτεραιότητες και άλλον τρόπο σκέψης. Πρέπει επιτέλους να καταλήξουν στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα (βλ. η καπιταλιστική οικονομία), να τις συζητήσουν με τους εταίρους μας και να τις κάνουν γνωστές στον ελληνικό λαό».
Για ασφυξία στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, υποβάθμισή της εντός Ευρωζώνης και παγίδευσή της σε νέο μνημόνιο, κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση.
Με βάση τη δημοσιευθείσα στους «Financial Times» επιστολή Τσίπρα στην Α. Μέρκελ, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «παρακαλεί την Γερμανίδα καγκελάριο να προσέξει να μη συμβεί "ατύχημα" και ταυτόχρονα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αναγκαστεί να επιλέξει το πιστωτικό γεγονός, αν δεν μπορεί να καλύψει και εσωτερικές κοινωνικές ανάγκες και διεθνείς υποχρεώσεις. Λες και υπάρχει τέτοιο δίλημμα. Αν δεν καλύψεις και τα δύο, το επόμενο δεκαπενθήμερο δεν θα μπορείς να καλύψεις ούτε τις εσωτερικές κοινωνικές ανάγκες», τονίζει το ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτό το πλαίσιο ψέγει τον πρωθυπουργό ότι «τροφοδοτεί (...) με τον πιο ανεύθυνο και αφελή τρόπο την κινδυνολογική συζήτηση περί χρεοκοπίας και Grexit προκαλώντας τους διεθνείς σπεκουλαδόρους να δράσουν πρωτίστως κατά της Ελλάδας, αλλά και κατά της Ευρωζώνης. Ενώ θα έπρεπε να έχει πια καταλάβει ότι ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι το Grexit - που δεν θα γίνει - αλλά η υποβάθμιση και περιθωριοποίηση εντός Ευρωζώνης που, δυστυχώς, γίνεται τώρα που μιλάμε».
Παραπέρα, θέτει ζήτημα εξασφάλισης ρευστότητας για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία: «Επικαλείται ο κ. Τσίπρας την ταμειακή αδυναμία και την έλλειψη ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου και επιμένει να θεωρεί ότι η λύση πρέπει να δοθεί με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες και από αυτές προς το Δημόσιο μέσω περισσότερων εντόκων γραμματίων. Προτείνει δηλαδή την απορρόφηση της όποιας ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος από το κράτος, αδιαφορώντας για την ασφυξία της πραγματικής οικονομίας, για την αύξηση του δημοσίου χρέους που αυτό συνεπάγεται και για τη νέα αιμομικτική και επικίνδυνη σχέση κράτους - τραπεζών».
«Ομολογεί», συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ, «ο κ. Τσίπρας, σε αυτόν με τον οποίον διαπραγματεύεται υποτίθεται σκληρά, ότι αυτό που πρωτίστως τον ενδιαφέρει είναι να πάει σε ένα νέο μνημόνιο, αρκεί αυτό να έχει διαφορετικό όνομα και να λέγεται "Σύμφωνο για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της Ελλάδας"».
Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά, όπως αποφασίστηκε το Σάββατο, στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, όντως πάνε για συνέδριο στις 15 - 17 Μάη, αλλά εκλογή νέας ηγεσίας θα γίνει στις 7 Ιούνη. Την υποψηφιότητά τους ανακοίνωσαν επισήμως οι Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Θαν. Χειμωνάς, σίγουροι θεωρούνται επίσης οι Φώφη Γεννηματά και Ανδ. Λοβέρδος, ενώ μένει να τοποθετηθούν ως προς τις προθέσεις τους και οι υπόλοιποι φερόμενοι ως υποψήφιοι, από τον Κ. Σκανδαλίδη ως τον Ν. Ανδρουλάκη.