Να συκοφαντήσει, απομονώσει και πλήξει καίρια το λαϊκό κίνημα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία επιχειρεί με κάθε μέσο η κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να περάσει τις αντιδραστικές αλλαγές στην Ανώτατη Παιδεία.
Πολύτιμο σύμμαχο η κυβέρνηση έχει το ΠΑΣΟΚ, που στηρίζει το σύνολο της αντιδραστικής πολιτικής της, ενώ αξιοποιεί στο έπακρο την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων, προκειμένου να δικαιολογήσει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Στην κατασκευή της απαραίτητης «συναίνεσης» συμμετέχουν ενεργά τα τηλεοπτικά κανάλια, που δημιουργούν την εικόνα των Πανεπιστημίων ως «ορμητήρια» κουκουλοφόρων, κέντρα διακίνησης ναρκωτικών και «άσυλο» παρανομούντων πάσης φύσεως...
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα και οι «απαραίτητες συμμαχίες» για να προχωρήσει στην ψήφιση του «νέου» νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ, αλλά παρ' όλα αυτά δε δείχνει να βιάζεται καθώς πιστεύει ότι μπορεί τις επόμενες βδομάδες να ενισχυθούν περισσότερο οι θέσεις της. Για το σκοπό αυτό επιχειρεί να ξεχωρίσει και αναδείξει ως κεντρικό ζήτημα το πανεπιστημιακό άσυλο, αποσπώντας το από το «σώμα» των αντιδραστικών αλλαγών, καθώς πιστεύει ότι έχει κερδίσει την «κοινή γνώμη» για την κατάργησή του.
Ενδεικτικά, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε χτες να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σύντομα τη θέση της για το άσυλο, αλλά η ψήφιση του νόμου - πλαισίου (στον οποίο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για το άσυλο) θα γίνει αργότερα «εντός της θητείας αυτής της Βουλής». «Δε θα περάσει πολύς καιρός να σας ανακοινώσουμε πώς ακριβώς προτείνει η κυβέρνηση να εφαρμόζεται στο μέλλον το θέμα του ασύλου», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές ανυπόστατες κατηγορίες κατά του ασύλου. Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν ότι δεν έχει αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός, σύμφωνα με τον οποίο ο αντιδραστικός νόμος - πλαίσιο θα κατατεθεί στα τέλη Μάρτη ή αμέσως μετά το Πάσχα.
Η προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην Ανώτατη Παιδεία «είναι ο βασικός, ο άμεσος στόχος μας», υπογράμμισε ο Κ. Καραμανλής, δίνοντας τον τόνο για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ το περασμένο Σάββατο, ο πρωθυπουργός εκμεταλλεύτηκε τα σημερινά αδιέξοδα στα Πανεπιστήμια, προκειμένου να δικαιολογήσει την «ανάγκη» των «αλλαγών», ισχυριζόμενος ότι η μοναδική του έγνοια είναι «η αναγέννηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου»(!). Στη βάση αυτή εμφάνισε τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές ως «προσχηματικές»(!). Χτες το βράδυ, μιλώντας σε εκδήλωση των γυναικών της ΝΔ, ο πρωθυπουργός επανήλθε αναφέροντας ότι «η χρονιά που διανύουμε πρόκειται να είναι ορόσημο για την αναβάθμιση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη δημιουργία του Σχολείου του Μέλλοντος». Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε κάνοντας λόγο για «θετική εξέλιξη» στο γεγονός ότι «τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούμε στη συνταγματική οριοθέτηση αυστηρών όρων και προϋποθέσεων για τη δημιουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων». Ομως αυτό δεν αρκεί: «Είναι, όμως, η ώρα να υπάρξει ακόμη πιο πλατιά πολιτική συναίνεση για την αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου», η οποία θα έρθει μέσα από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια...
Με ωμό τρόπο περιέγραψε τις κυβερνητικές επιδιώξεις από το βήμα της ΚΕ της ΝΔ η υπουργός Παιδείας: «Οι αλλαγές θα γίνουν, θα περάσουν και θα εφαρμοστούν οπωσδήποτε», αποφάνθηκε η Μαριέττα Γιαννάκου, αποδίδοντας σε «μια μικρή μερίδα»(!) τις αντιδράσεις στα Πανεπιστήμια.
Την ικανοποίησή του για τις πλάτες που βάζει το ΠΑΣΟΚ στην προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία εξέφρασε και ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, η πλειοψηφία της Βουλής συμφώνησε σε σχέση με την αναθεώρηση του άρθρου 16. Ηταν μία πράξη ευθύνης και από τον Γεώργιο Παπανδρέου και από την πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ», είπε (στο ραδιόφωνο του «Σκάι»).
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φροντίζει να τροφοδοτεί την εκλογολογία, ενώ δε διστάζει να επισείει τις πρόωρες εκλογές ως «απειλή» στην περίπτωση που υπάρξει «παρατεταμένη αναταραχή» στα Πανεπιστήμια. Αυτό υπαινίχθηκε προχτές η Μ. Γιαννάκου, λέγοντας ότι «ο λαός θα δώσει την απάντηση σε όλα τα προβλήματα», παρόλο που μια μέρα πριν ο Κ. Καραμανλής είχε κάνει μια απλή αναφορά για τις εκλογές του 2008, χωρίς βέβαια να ξεκαθαρίσει το ζήτημα...
Την καταδίκη των «πράξεων βίας» στο κέντρο της Αθήνας ζητά η κυβέρνηση, ενώ η ίδια ευλογεί την κρατική βία και καταστολή σε βάρος των λαϊκών αγώνων
Δηλώσεις νομιμοφροσύνης, μέσω της αποκήρυξης των «εκτρόπων» και των «πράξεων βίας», ζητά από τα κόμματα η κυβέρνηση, εντείνοντας τις πιέσεις για να περάσει τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις».
Την ίδια στιγμή, η ίδια ευλογεί την κρατική βία και καταστολή σε βάρος των λαϊκών αγώνων, ενώ δημιουργεί νέους μηχανισμούς παρακολούθησης (χαφιεδοκάμερες) και φακελώματος στο πλαίσιο της ΕΕ.
Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της κάλυψε πλήρως την Ντ. Μπακογιάννη, η οποία αξίωσε από τα κόμματα να καταδικάσουν τις «ταραχές» από τους κουκουλοφόρους. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλα τα κόμματα τα οποία εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων θα πρέπει να καταδικάζουν τέτοιες πράξεις βίας, τέτοια έκτροπα, τέτοιες πράξεις που δε συνάδουν σε καμία περίπτωση με τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας», απάντησε ο Ε. Αντώναρος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών, η οποία στο «Εθνος της Κυριακής» είχε ζητήσει να αναλάβουν «όλοι τις ευθύνες τους» στην υπόθεση των «ταραχών» στο κέντρο της Αθήνας.
«Η λέξη "καταδικάζω" ή "δεν καταδικάζω" δε θέλει ερμηνεία του λεξικού Μπαμπινιώτη», είπε η Ντ. Μπακογιάννη και συμπλήρωσε: «`Η καταδικάζω ή δεν καταδικάζω. Δεν ισχύει η λογική του "ολίγον έγκυος"!». Σε άλλη συνέντευξή της στην κυριακάτικη «Καθημερινή» η Ντ. Μπακογιάννη είχε εκθειάσει το «ενιαίο και αδιάρρηκτο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας» που έχει δημιουργηθεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το οποίο, όπως είπε, «εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών». Αυτό, σύμφωνα με την υπουργό, είναι «σημάδι δημοκρατικής ωριμότητας» και γι' αυτό η ΝΔ θα στηρίξει και διευρύνει αυτή τη συμμαχία και «θα εναντιωθεί σε όποια προσπάθεια διολίσθησης στα παλιά».
Χτες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος απέφυγε να κάνει το παραμικρό σχόλιο για τη δήλωση του Γ. Καρατζαφέρη ότι ο ΣΥΝ είναι «της αναρχίας και της κουκουλοφορίας». Στην ερώτηση του «Ρ» αν η κυβέρνηση, που ζητά από τα κόμματα την καταδίκη των πράξεων βίας, καταδικάζει η ίδια την αστυνομική βία που ασκείται σχεδόν καθημερινά σε βάρος των διαδηλωτών, ο Ε. Αντώναρος υπερασπίστηκε τη νόμιμη κρατική βία λέγοντας: «Γνωρίζετε ότι η Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τη διατήρηση της τάξης και τη φύλαξη της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών»...
Παράλληλα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, για την ανεξέλεγκτη δράση ένοπλων μυστικών πρακτόρων σε όλες τις χώρες της ΕΕ (άρα και στην Ελλάδα) χωρίς μάλιστα να είναι ενημερωμένες οι «εθνικές» κυβερνήσεις. «Η κυβέρνηση, όταν και εφόσον έρθουν προτάσεις προς συζήτηση στα ευρωπαϊκά όργανα, θα τοποθετηθεί υπεύθυνα», ήταν η απάντηση του Ε. Αντώναρου που προδικάζει τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της ΝΔ στον υπό κατασκευή υπερεθνικό μηχανισμό καταστολής.
Τη βελτίωση της συνεργασίας τους στο έργο της καταστολής, συμφώνησε χτες η ηγεσία της δικαστικής εξουσίας με την Αστυνομία.
Σε μια χρονική περίοδο που οι κινητοποιήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος συνεχίζονται, παρά τις συνεχείς προσπάθειες προβοκαρίσματός τους από τις κρατικές αρχές και τους κάθε λογής κουκουλοφόρους, ο αρχηγός της Αστυνομίας Α. Δημοσχάκης, ζήτησε και συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ρ. Κεδίκογλου και Γ. Σανιδά.
Στόχος της συνάντησης ήταν οι συλληφθέντες για επεισόδια να εισάγονται στο Αυτόφωρο και να μην παραπέμπονται σε ρητή δικάσιμο, ενώ ο Γ. Σανιδάς τόνισε ότι θα έχει συνεργασία και με τις πρυτανικές αρχές.
«Τους ενημέρωσα για τη δράση των αντεξουσιαστών, καθώς και των οπαδών που δημιουργούν προβλήματα βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα» είπε αμέσως μετά ο Α. Δημοσχάκης. «Κατανόησαν τους προβληματισμούς μας και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε και συναποφασίσαμε να έχουμε όσο το δυνατόν ακόμη καλύτερη συνεργασία από πλευράς δικαστηρίων και από πλευράς Αστυνομίας». Συμπλήρωσε ότι το 2006 συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη 140 άτομα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ «περίπου 650 άτομα προσήχθησαν πιο πριν ή κατά τη διάρκεια ή μετά τα γεγονότα στις δύο πόλεις».