Τρίτη 23 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Στα γεμάτα» σ' αυτήν τη μάχη

Στις μέρες μας, είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων αντιλαμβάνεται ότι η μόρφωση των παιδιών της δεν μπορεί να είναι μια πολυτέλεια, αλλά είναι ανάγκη και δικαίωμα όλου του λαού. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων, ενώ πασχίζει για τη μόρφωση των παιδιών του, για διάφορους λόγους δε συνειδητοποιεί τις αιτίες και τους υπεύθυνους που στερούν αυτό το δικαίωμα των παιδιών του στη μόρφωση. Αναζητεί το καλύτερο για τη μόρφωση, αλλά δεν αντιλαμβάνεται τι χρειάζεται να γίνει και απλώς υποτάσσεται στην εκπαιδευτική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Ετσι, ο γονιός μπορεί να κακίζει τον εαυτό του που δεν έχει δυνατότητα να πληρώσει φροντιστήριο για το παιδί του ή μπορεί να τα βάζει με το παιδί του που δε στρώθηκε να διαβάσει για να περάσει στις εξετάσεις, αλλά σπάνια θα κατέβει να διαδηλώσει για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.

Η Παιδεία είναι υπόθεση πρώτα και κύρια της εργατικής τάξης. Τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην προσπάθειά τους να μορφώσουν τα παιδιά τους, όσο και αυτά που θα αντιμετωπίζουν αύριο μετά την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων που συζητιούνται, έχουν ως αφετηρία τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής που προσδιορίζει τους στόχους και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης. Από μόνοι τους όμως οι εργαζόμενοι δε φτάνουν σ' αυτές τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος. Πόσο μάλλον όταν η αστική τάξη κάνει ό,τι μπορεί για να σπέρνει και να συντηρεί την αυταπάτη ότι τάχα «οι καλύτεροι προοδεύουν», ότι «για την εκπαίδευση αξίζουν οι θυσίες», ότι «όσο περισσότερο πληρώνεις κάτι, είναι και καλύτερο»...

Οι κομμουνιστές, η πρωτοπορία της εργατικής τάξης, έχουν χρέος να οδηγήσουν την εργατική τάξη να συνειδητοποιήσει τις αιτίες του προβλήματος και να φωτίζουν το δρόμο της λύσης. Και μόνο λόγω αυτού του καθήκοντος γίνεται κατανοητή η σημασία της τρίμηνης πανελλαδικής πολιτικής καμπάνιας που αποφάσισε το ΚΚΕ για τα θέματα της Παιδείας. Πέρα από αυτό το μόνιμο καθήκον των κομμουνιστών όμως, η απόφαση του ΚΚΕ έχει ιδιαίτερη σημασία και για έναν ακόμα λόγο: Η περίοδος που διανύουμε σημαδεύεται από έναν καταιγισμό αντιδραστικών εξαγγελιών και αλλαγών, που αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Πρόκειται για αλλαγές που θα υποβαθμίσουν δραματικά το δικαίωμα στη μόρφωση, για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας, λοιπόν, οι οργανώσεις, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ εξοπλίζονται, μελετούν και συζητούν για όλες τις πλευρές του προβλήματος της εκπαίδευσης και τις σύγχρονες εκφράσεις του, προκειμένου να ανταποκριθούν στο πλατύ πολιτικό άνοιγμα στους εργαζόμενους που φιλοδοξεί να κάνει το ΚΚΕ αυτό το τρίμηνο. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η μάχη αυτής της καμπάνιας για τη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης δεν αφορά μόνο κάποιους ειδικούς, αλλά όλα ανεξαιρέτως τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που καλούνται και σ' αυτή την υπόθεση να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ