ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΓΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Με «πυξίδα» τις προτεραιότητες του κεφαλαίου

Η «ρύθμιση» του κρατικού χρέους στο επίκεντρο της συνάντησης με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τζο Μπάιντεν, παρουσία κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών

Andrea Bonetti

Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τζο Μπάιντεν, παρουσία κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών
Τις επαφές και τις παρεμβάσεις του στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνεχίζει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, επιχειρώντας να προωθήσει τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες της ελληνικής αστικής τάξης.

Συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο

Σε αυτό το πλαίσιο, συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα του ελληνικού κρατικού χρέους, του Προσφυγικού και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για σοβαρά βήματα, γρήγορες και σοβαρές «μεταρρυθμίσεις», που φέρνουν σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία, αλλά ανέφερε ότι για να μπορέσει να επιταχυνθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη, απαιτείται μια σταθερή και βιώσιμη λύση για το χρέος.

Εξήγησε ότι αναφέρεται σε μια γρήγορη λύση έως το τέλος του χρόνου, λέγοντας ότι «μια λύση είναι καλή, όχι μόνο ως προς τα ποσοτικά της αλλά και στην ώρα της».

Σχετικά με την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ανέφερε ότι την Ελλάδα την ενδιαφέρει να αποφασίσει αν θα μείνει ή αν θα φύγει, όμως το βασικότερο είναι να υπάρξει μια σταθερή και βιώσιμη λύση.

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση τηρεί μέχρι κεραίας το μνημόνιο, ότι η πρώτη και πιο δύσκολη «αξιολόγηση» έκλεισε κανονικά, ενώ υποστήριξε πως αυτό είναι και ένα ζήτημα που ενδιαφέρει και τις ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Plan B, πέραν της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που εφαρμόζεται και πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται.

Ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να συνέδεσε τη διαχείριση του Προσφυγικού με τη σταθερότητα στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής σταθερότητας».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη «λύση» του εγγύηση σταθερότητας για την περιοχή, ενώ ιεράρχησε το ζήτημα της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Αποτιμώντας τη συνάντηση, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι διαφάνηκε διάθεση εκ μέρους των ΗΠΑ να στηρίξουν, παρά τη μεταβατική περίοδο λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

Από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σε λιτή ανακοίνωσή της για τη συνάντηση, αναφέρεται ότι ο Τζο Μπάιντεν «επανέλαβε την εκτίμησή του για τις σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αναγκών των μεταναστών και των προσφύγων».

Εξέφρασε την υποστήριξή του για τη συνέχιση της εφαρμογής του «οικονομικού προγράμματος», σε συνεργασία με τους διεθνείς «εταίρους», χαιρετίζοντας τα δύσκολα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και ενθαρρύνοντας τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, τόνισε τη σημασία η Ευρώπη να προχωρήσει στη δέσμευσή της, θέτοντάς το σε βιώσιμη πορεία, μέσω της ουσιαστικής ελάφρυνσής του.

Τέλος, αναφέρεται ότι χαιρέτισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και τη «δέσμευση των Κυπρίων ηγετών», όπως αυτή εκφράστηκε στην κοινή τους δήλωση στα μέσα Σεπτέμβρη, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη συμφωνίας.

Τρίτη παρέμβαση για το Προσφυγικό δίχως λέξη για τους υπαίτιους

Για πολλοστή φορά, προσπέρασε τις πραγματικές αιτίες της προσφυγιάς ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας την Τρίτη στη σύνοδο των ηγετών υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα.

Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε το Προσφυγικό παγκόσμια πρόκληση, δίνοντας τέτοια διάσταση και στη διαχείρισή του, περιέγραψε την κατάσταση στην Ελλάδα «όπου περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι, αφού τα βόρεια σύνορά μας έκλεισαν λόγω μονομερών ενεργειών άλλων», όπως είπε, προσπερνώντας τις ευθύνες της κυβέρνησης που στήριξε τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, η οποία εγκλωβίζει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα.

Συμφωνία την οποία αμέσως μετά υπερασπίστηκε, λέγοντας ότι οι ελληνικές αρχές «μαζί με τις ευρωπαϊκές και τις τουρκικές αρχές, προσπαθούν να εφαρμόσουν την πολύ δύσκολη αλλά αναγκαία Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, οδηγώντας σε δραστική μείωση των ροών (...) Αντικαθιστώντας την παράτυπη, επικίνδυνη διαδρομή του Αιγαίου με μια νόμιμη οδό προς την Ευρώπη», παρότι βεβαίως τέτοια οδός δεν υφίσταται και όσοι φτάνουν στην Ελλάδα εγκλωβίζονται εδώ.

Επανέλαβε τα περί κινδύνου ενίσχυσης «ξενοφοβικών και εθνικιστικών φωνών, που πιστεύουν ότι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου αποτελεί πολυτέλεια και πως ο διαμοιρασμός της ευθύνης αποτελεί απαράδεκτη επιβολή».

Ζήτησε ξανά «διαμοιρασμό της ευθύνης» για την υποδοχή προσφύγων, καθώς και «μια ισχυρή διεθνή πρωτοβουλία που θα ορίσει ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για διαχείριση προσφύγων». Το πλαίσιο αυτό, κατά τον Αλ. Τσίπρα, οφείλει να ενισχύσει την υποστήριξη στις χώρες υποδοχής προσφύγων, τις επαναπροωθήσεις όσων δεν χρήζουν άσυλο, την επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση, την αστυνομική συνεργασία και «τις πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης, συμπεριλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στη Συρία», νομιμοποιώντας ως... «ειρηνοποιούς» τους πραγματικούς υπαίτιους του προβλήματος!

Αλλες επαφές και παρεμβάσεις

Αργά χτες βράδυ (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός αναμενόταν να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ ανοιχτή παρέμενε η ώρα συνάντησης με τη Βρετανίδα ομόλογό του, Τερέζα Μέι. Αύριο θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα έχει συναντήσεις με τον Ιρανό Πρόεδρο, Χ. Ρουχανί, με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Την Παρασκευή, ο Αλ. Τσίπρας θα αναχωρήσει για τη Βιέννη, όπου συγκαλεί το Σάββατο μίνι σύνοδο για το Προσφυγικό ο Αυστριακός καγκελάριος.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Συνεχείς επαφές για τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης

Συνεχίζοντας το δικό του παράλληλο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μετείχε χτες με τους ομολόγους του Κύπρου και Παλαιστίνης, στην πρώτη τριμερή συνάντηση, σε ένα ακόμα από τα «τρίγωνα» που στήνονται, στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή και να διασφαλίσει νέα πεδία κερδοφορίας.

«Ευκαιρίες», «γεφυροποιοί» και «έντιμοι διαμεσολαβητές»

Σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό ζήτημα, η ελληνική κυβέρνηση, επισήμως, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας «ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου, βιώσιμου και με εδαφική συνέχεια Κράτους της Παλαιστίνης, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, το οποίο θα συνυπάρχει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με το Ισραήλ και τους γείτονές του».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, με βάση τις στρατηγικές προτεραιότητες της ελληνικής αστικής τάξης, όχι μόνο εμβαθύνει τις σχέσεις της με το ισραηλινό κράτος που συνεχίζει την κατοχή της Παλαιστίνης, αλλά προχωρά σε εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις που μακελεύουν τον παλαιστινιακό λαό...

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαχέουν ανώτεροι διπλωματικοί κύκλοι, η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Παλαιστίνης, με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, Γ. Κασουλίδη και Ρ. Μάλικι, είναι «ιστορική» και ως νέο τριμερές σχήμα συνεργασίας «έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει την επιτυχία την ήδη υφιστάμενων σχημάτων συνεργασίας της Ελλάδας και Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία και Λίβανο που δημιουργούν νέες δυνατότητες συνεργασίας, αλλά και ευκαιρίες, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». «Ευκαιρίες» για τα κέρδη του κεφαλαίου, με βαθύτερη εμπλοκή του λαού σε επικίνδυνους σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η τριμερής με τη συμμετοχή της Παλαιστίνης επιβεβαιώνει «τη βούληση της Ελλάδας και βεβαίως της Κύπρου να διατηρήσουν τις παραδοσιακά στενές σχέσεις με την Παλαιστίνη και να τηρήσουν ισορροπίες στο πολιτικό επίπεδο, ώστε να μη δίνεται η εντύπωση ότι η βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ γίνεται σε βάρος των ιστορικών δεσμών φιλίας με τους Παλαιστίνιους και τους Αραβες γενικότερα». Μια προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να πατήσει σε όσες περισσότερες βάρκες μπορεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές περιγράφουν και το ρόλο που θέλει να κατοχυρώσει η ελληνική αστική τάξη στην ευρύτερη περιοχή: «Για την Αθήνα η συνεργασία αυτή υπογραμμίζει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, και διαδραματίζει, η Ελλάδα ως "γεφυροποιός" και "έντιμος διαμεσολαβητής" στην ευρύτερη γειτονιά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Η νέα τριμερής πραγματοποιείται άλλωστε λίγες μόνο μέρες μετά την επιτυχημένη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και Σταθερότητα, που ανέδειξε τη δυνατότητα της Ελλάδας να συμβάλει στη διαμόρφωση θετικής ατζέντας συνεργασίας στην περιοχή».

Παραπέμπουν, δε, και σε πρόσφατες δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, ώστε να παραθέσουν τα... ατού που έχει η Αθήνα σε αυτήν την επιδίωξη: «Η Ελλάδα γνωρίζει καλά τη Μέση Ανατολή (...) αφουγκράζεται έγκαιρα τις εξελίξεις και διακρίνει τις προοπτικές στην περιοχή. Εχει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής. Αυτές αποδέχονται τον ρόλο μας ως κράτους που προωθεί, μακριά από τη δημοσιότητα, διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε μέρη με αντιθέσεις. Επί παραδείγματι, μπορούμε να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι υποστηρίζουμε τα δίκαια των Παλαιστινίων»...

Δίνοντας και το θεωρητικό υπόβαθρο της τέτοιας προσπάθειας γεωστρατηγικής αναβάθμισης, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι «το μήνυμα της Ελλάδας ως φάρου σταθερότητας, παράγοντα ισορροπίας και γέφυρας συνεργασίας στην περιοχή βρίσκεται και στον πυρήνα των τριμερών σχημάτων συνεργασίας: Δεν στρέφονται εναντίον κανενός, αντίθετα είναι ανοιχτά σε κάθε χώρα που επιθυμεί να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη».

Το «ψητό» γα το κεφάλαιο

Σε ό,τι αφορά το... «ψητό» για το κεφάλαιο, στο ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι στο υπό διαμόρφωση τριμερές σχήμα αναμένεται να συμπεριληφθούν «πεδία κοινών δράσεων σε πληθώρα τομέων, όπως η οικονομική συνεργασία εν γένει, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.ά.».

Ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε, μετά την τριμερή, ότι αποφασίστηκε να υπάρξει «συνάντηση των πολιτικών διευθυντών μας, προκειμένου να προετοιμάσουν την επόμενη συνάντηση υπουργών, για τον Ιανουάριο του 2017».

«Τα θέματα της συνάντησής μας», πρόσθεσε, «θα είναι η στρατηγική κατάσταση της περιοχής, η διαμόρφωση δομών ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και η συνεργασία σε σειρά από τομείς, δηλαδή από την εκπαίδευση και τον τουρισμό, μέχρι τη δημιουργία οικονομικών συνεργασιών».

Αλλά και στο Κοινό Ανακοινωθέν των τριών υπουργών αναφέρεται ότι συμφώνησαν οι τρεις χώρες να προωθήσουν «τα κοινά τους συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας τους σε διεθνή φόρα και οργανισμούς, καθώς και στην υλοποίηση έργων, μεταξύ άλλων, στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης, του περιβάλλοντος, της διατήρησης και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, της Ενέργειας και της γεωργίας».

Και «πολιτιστική διπλωματία»...

Χτες, επίσης, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε διαδοχικά με τους ομολόγους του από το Κατάρ και τη Λιβύη, με αντίστοιχους στόχους οικοδόμησης κομπρεμί σε όφελος επιχειρηματικών ομίλων που αναζητούν νέα πεδία κερδοφορίας στο εξωτερικό ή μπίζνες με ξένα κεφάλαια.

Συναντήθηκε, ακόμη, με τον γγ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, Ι. Μ. Μαντάνι, ενώ, τέλος, παρέστη στη δεξίωση που παρέθεσε ο Γερμανός ομόλογός του, Φ. Β. Σταϊνμάγερ, για την επίσης έναρξη της εκστρατείας εκλογής της Γερμανίας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά την περίοδο 2019 - 2020.

Προχτές, εξάλλου, σε αντίστοιχο μοτίβο, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ. Μεταξύ άλλων, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέπτυξε και την πρωτοβουλία του για τη σύσταση του «Οργανισμού GC10», που θα περιλαμβάνει 10 χώρες που εκπροσωπούν τους αρχαιότερους πολιτισμούς του κόσμου (π.χ. Ελλάδα, Κίνα, Αίγυπτος, Ιταλία κ.ά.) και προσκάλεσε τον Ιρακινό να συμμετάσχει σε Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε, επίσης, την πρόθεσή του να επισκεφθεί σύντομα τη Βαγδάτη, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εντατικοποίησης των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, επισημαίνοντας το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ - Ιράκ, στο πλαίσιο του ρόλου διαμεσολαβητή με τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ που διεκδικεί η κυβέρνηση.

Αντίστοιχα, σε συνάντηση με τον ομόλογό του από τη Βολιβία, ο Ν. Κοτζιάς στάθηκε και πάλι στην πρωτοβουλία για σύσταση του «GC10», στο οποίο σκοπός είναι από τη Λατινική Αμερική να συμπεριλαμβάνονται Βολιβία και Μεξικό.

Σήμερα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ενώ στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη αναμένεται ακόμα να συναντηθεί με εβραϊκές οργανώσεις των ΗΠΑ, καθώς και να συμμετάσχει σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ