Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΓΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Με «πυξίδα» τις προτεραιότητες του κεφαλαίου

Η «ρύθμιση» του κρατικού χρέους στο επίκεντρο της συνάντησης με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τζο Μπάιντεν, παρουσία κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών

Andrea Bonetti

Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τζο Μπάιντεν, παρουσία κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών
Τις επαφές και τις παρεμβάσεις του στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνεχίζει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, επιχειρώντας να προωθήσει τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες της ελληνικής αστικής τάξης.

Συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο

Σε αυτό το πλαίσιο, συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα του ελληνικού κρατικού χρέους, του Προσφυγικού και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για σοβαρά βήματα, γρήγορες και σοβαρές «μεταρρυθμίσεις», που φέρνουν σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία, αλλά ανέφερε ότι για να μπορέσει να επιταχυνθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη, απαιτείται μια σταθερή και βιώσιμη λύση για το χρέος.

Εξήγησε ότι αναφέρεται σε μια γρήγορη λύση έως το τέλος του χρόνου, λέγοντας ότι «μια λύση είναι καλή, όχι μόνο ως προς τα ποσοτικά της αλλά και στην ώρα της».

Σχετικά με την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ανέφερε ότι την Ελλάδα την ενδιαφέρει να αποφασίσει αν θα μείνει ή αν θα φύγει, όμως το βασικότερο είναι να υπάρξει μια σταθερή και βιώσιμη λύση.

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση τηρεί μέχρι κεραίας το μνημόνιο, ότι η πρώτη και πιο δύσκολη «αξιολόγηση» έκλεισε κανονικά, ενώ υποστήριξε πως αυτό είναι και ένα ζήτημα που ενδιαφέρει και τις ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Plan B, πέραν της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που εφαρμόζεται και πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται.

Ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να συνέδεσε τη διαχείριση του Προσφυγικού με τη σταθερότητα στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής σταθερότητας».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη «λύση» του εγγύηση σταθερότητας για την περιοχή, ενώ ιεράρχησε το ζήτημα της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Αποτιμώντας τη συνάντηση, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι διαφάνηκε διάθεση εκ μέρους των ΗΠΑ να στηρίξουν, παρά τη μεταβατική περίοδο λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

Από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σε λιτή ανακοίνωσή της για τη συνάντηση, αναφέρεται ότι ο Τζο Μπάιντεν «επανέλαβε την εκτίμησή του για τις σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αναγκών των μεταναστών και των προσφύγων».

Εξέφρασε την υποστήριξή του για τη συνέχιση της εφαρμογής του «οικονομικού προγράμματος», σε συνεργασία με τους διεθνείς «εταίρους», χαιρετίζοντας τα δύσκολα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και ενθαρρύνοντας τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, τόνισε τη σημασία η Ευρώπη να προχωρήσει στη δέσμευσή της, θέτοντάς το σε βιώσιμη πορεία, μέσω της ουσιαστικής ελάφρυνσής του.

Τέλος, αναφέρεται ότι χαιρέτισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και τη «δέσμευση των Κυπρίων ηγετών», όπως αυτή εκφράστηκε στην κοινή τους δήλωση στα μέσα Σεπτέμβρη, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη συμφωνίας.

Τρίτη παρέμβαση για το Προσφυγικό δίχως λέξη για τους υπαίτιους

Για πολλοστή φορά, προσπέρασε τις πραγματικές αιτίες της προσφυγιάς ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας την Τρίτη στη σύνοδο των ηγετών υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα.

Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε το Προσφυγικό παγκόσμια πρόκληση, δίνοντας τέτοια διάσταση και στη διαχείρισή του, περιέγραψε την κατάσταση στην Ελλάδα «όπου περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι, αφού τα βόρεια σύνορά μας έκλεισαν λόγω μονομερών ενεργειών άλλων», όπως είπε, προσπερνώντας τις ευθύνες της κυβέρνησης που στήριξε τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, η οποία εγκλωβίζει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα.

Συμφωνία την οποία αμέσως μετά υπερασπίστηκε, λέγοντας ότι οι ελληνικές αρχές «μαζί με τις ευρωπαϊκές και τις τουρκικές αρχές, προσπαθούν να εφαρμόσουν την πολύ δύσκολη αλλά αναγκαία Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, οδηγώντας σε δραστική μείωση των ροών (...) Αντικαθιστώντας την παράτυπη, επικίνδυνη διαδρομή του Αιγαίου με μια νόμιμη οδό προς την Ευρώπη», παρότι βεβαίως τέτοια οδός δεν υφίσταται και όσοι φτάνουν στην Ελλάδα εγκλωβίζονται εδώ.

Επανέλαβε τα περί κινδύνου ενίσχυσης «ξενοφοβικών και εθνικιστικών φωνών, που πιστεύουν ότι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου αποτελεί πολυτέλεια και πως ο διαμοιρασμός της ευθύνης αποτελεί απαράδεκτη επιβολή».

Ζήτησε ξανά «διαμοιρασμό της ευθύνης» για την υποδοχή προσφύγων, καθώς και «μια ισχυρή διεθνή πρωτοβουλία που θα ορίσει ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για διαχείριση προσφύγων». Το πλαίσιο αυτό, κατά τον Αλ. Τσίπρα, οφείλει να ενισχύσει την υποστήριξη στις χώρες υποδοχής προσφύγων, τις επαναπροωθήσεις όσων δεν χρήζουν άσυλο, την επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση, την αστυνομική συνεργασία και «τις πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης, συμπεριλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στη Συρία», νομιμοποιώντας ως... «ειρηνοποιούς» τους πραγματικούς υπαίτιους του προβλήματος!

Αλλες επαφές και παρεμβάσεις

Αργά χτες βράδυ (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός αναμενόταν να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ ανοιχτή παρέμενε η ώρα συνάντησης με τη Βρετανίδα ομόλογό του, Τερέζα Μέι. Αύριο θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα έχει συναντήσεις με τον Ιρανό Πρόεδρο, Χ. Ρουχανί, με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Την Παρασκευή, ο Αλ. Τσίπρας θα αναχωρήσει για τη Βιέννη, όπου συγκαλεί το Σάββατο μίνι σύνοδο για το Προσφυγικό ο Αυστριακός καγκελάριος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα προσφυγή Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο(2020-12-31 00:00:00.0)
Απανωτές επαφές και παρεμβάσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών επιτελείων(2016-11-16 00:00:00.0)
Για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ(2016-09-24 00:00:00.0)
Περιοδεία του Αμερικανού αντιπροέδρου(2016-03-08 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο μέτρα και μηχανισμοί για το ανοιγοκλείσιμο της «κάνουλας» στα σύνορα(2016-02-17 00:00:00.0)
Πιέσεις με νέα τακτική από τις ΗΠΑ(2009-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ