ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Ενα βήμα πιο κοντά στην ακρίβεια...

Αντιμέτωπα με τα απαράδεκτα επίπεδα των τιμών τα λαϊκά νοικοκυριά

Οι μέρες των γιορτών έφτασαν, φέρνοντας πιο κοντά τις απαιτήσεις για τα αυξημένα έξοδα των ημερών, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Ολοι αυτοί, που όλο το χρόνο βλέπουν τα εισοδήματά τους να ροκανίζονται από την πολύμορφη επίθεση που δέχονται από την ασκούμενη πολιτική. Την πολιτική που από τη μια μεριά εκχωρεί απόλυτη ασυδοσία στους επιχειρηματίες που διαμορφώνουν τις τιμές και από την άλλη στραγγαλίζει τα λαϊκά εισοδήματα με «αυξήσεις» μισθών και συντάξεων της τάξης του 2% και 3%. Ετσι, πολλοί οικογενειάρχες και συνταξιούχοι είναι εκείνοι που αυτές τις μέρες θα νιώσουν την απόγνωση που δημιουργεί η αδυναμία να καλύψουν τα ακόμα μεγαλύτερα έξοδα. Η διατροφή των ημερών που «ζητάει» κάτι περισσότερο, τα δώρα για αγαπημένα πρόσωπα, οι συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις για τους περισσότερους εργαζόμενους περιορίζουν στις τηλεοπτικές διαφημίσεις το «ανέμελο» χριστουγεννιάτικο κλίμα. Την ώρα που τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά με το ισχνό «δώρο» του Δεκέμβρη, το 14ο μισθό, θα κληθούν να καλύψουν τις «τρύπες» που έχουν μείνει «ανοιχτές» όλον τον προηγούμενο χρόνο και ταυτόχρονα να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις των γιορτών, ακούγεται ακόμα πιο προκλητική η κοροϊδία της κυβερνητικής προπαγάνδας περί ελέγχου των ανατιμήσεων και προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων και οι ανέξοδες κορόνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης περί «εξασφάλισης» «προσιτού» χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη βδομάδα που πέρασε, μέχρι και την Πέμπτη στην αγορά τίποτα δε θύμιζε Χριστούγεννα, εκτός από τη διακόσμηση στους δρόμους και τα μαγαζιά. Οι καταναλωτές χρόνο με το χρόνο γίνονται ολοένα και πιο επιφυλακτικοί, μεταθέτοντας για την τελευταία στιγμή τις αγορές τους τόσο στα είδη διατροφής όσο και σε άλλα καταναλωτικά είδη, όπως διαπιστώνουν οι έμποροι.

«Γιορτάζει» η ακρίβεια

Οι τιμές δεν «υπόσχονται» καμία «γιορτινή» ανάσα από την καθημερινή ακρίβεια. Μόνο τα έξοδα για τη διατροφή των ημερών, «υπακούοντας» στις επιταγές της παράδοσης, απαιτούν ένα πολύ σημαντικό μέρος του 14ου μισθού. Εάν κανείς υπολογίσει τα «συμπαρομαρτούντα», δώρα, κοινωνικές υποχρεώσεις, αγορά ειδών ένδυσης και υπόδησης κλπ., είναι φανερό ότι ο μισθός δε φτάνει ούτε για «ζήτω».

Ο «Ρ» έκανε τις προηγούμενες μέρες μια ενδεικτική καταγραφή των τιμών που επικρατούν σε είδη διατροφής. Αρχίζοντας από τα κρεοπωλεία της Βαρβακείου, όπου οι τιμές είναι συνήθως λίγο χαμηλότερες από εκείνες των συνοικιακών κρεοπωλείων, είδαμε τις πρώτες λιγοστές ακόμα γαλοπούλες, που έχουν την τιμητική τους τα Χριστούγεννα, στα τσιγκέλια των κρεοπωλείων στα 5,00-7,00 ευρώ το κιλό με την ένδειξη «ντόπια», ενώ στα κρεοπωλεία η τιμή της διαμορφώθηκε στο τέλος της εβδομάδας 9,00 ευρώ το κιλό. Οι νωπές εισαγωγής από την Ιταλία πωλούνταν στα 5,00 ευρώ, ενώ οι κατεψυγμένες εισαγωγής από τη Βραζιλία στα 2,00-3,50 ευρώ το κιλό. Το αρνί και το κατσίκι γάλακτος πωλούνταν μέχρι 9,00 ευρώ το κιλό, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία έφτασε την Παρασκευή μέχρι 11,00 ευρώ το κιλό. Οι καταστηματάρχες κρεοπώλες αποδίδουν το «σκαρφάλωμα» των αμνοεριφίων στις τιμές αυτές στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει αυτή την περίοδο από την Ιταλία, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι ποσότητες που προορίζονται για την εγχώρια αγορά, ενώ δεν αποκλείουν τις επόμενες μέρες όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και αυξάνεται η ζήτηση, η τιμή του κατσικιού να ανέβει κι άλλο.

Από τα άλλα κρέατα που «θέλει» η παράδοση στο τραπέζι των Χριστουγέννων, είδαμε το γουρουνόπουλο στα 5,80 ευρώ το κιλό, το χοιρινό μπούτι στα 3,00 ευρώ με κόκαλο και στα 4,70 χωρίς κόκαλο. Ακόμα, ο κόκορας πωλούνταν προς 2,50-2,70 ευρώ το κιλό, η γίδα 3,52 ευρώ, ο μοσχαρίσιος κιμάς 3,00-3,82 ευρώ και ο χοιρινός στα 2,00 ευρώ το κιλό. Είδαμε ακόμα πάπια Ιταλίας για μεγάλα «βαλάντια» στα 7,50 ευρώ το κιλό και κουνέλι ντόπιο στα 7,00 ευρώ.

Οσον αφορά τα οπωροκηπευτικά, η κυβέρνηση αντί να ελέγξει την κερδοσκοπία και τα κυκλώματα των μεγαλοχονδρεμπόρων, κάνει ...«λιτανείες» για να «ξορκίσει» την κλιμάκωση της ακρίβειας, διά στόματος Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος «εύχεται» να μη χαλάσει ο καιρός. Ηδη, πάντως, έτσι κι αλλιώς προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας οι τιμές των οπωροκηπευτικών κινούνταν σε αρκούντως υψηλά επίπεδα. Την Πέμπτη, οι πατάτες πωλούνταν μέχρι 0,72 ευρώ το κιλό, οι ντομάτες μέχρι 1,50 ευρώ, τα αγγουράκια προς 0,80-1,55 ευρώ το κιλό, τα καρότα 0,30-1,00 ευρώ, τα ξερά κρεμμύδια 0,50-0,65 ευρώ, τα φρέσκα προς 0,80-1,70 ευρώ το κιλό, το σπανάκι μέχρι 1,20 ευρώ και τα άγρια χόρτα στο 1,20 ευρώ το κιλό. Τα φρούτα των ημερών θα ανεβάσουν το συνολικό κόστος της διατροφής κατά αρκετά ευρώ ακόμα. Τα μήλα πωλούνται αυτές τις μέρες μέχρι 1,90 ευρώ το κιλό, τα πορτοκάλια γύρω στα 0,60 ευρώ, οι μπανάνες μέχρι 1,50 ευρώ το κιλό, τα αχλάδια 0,70-2,00 ευρώ.

Τα ...«συμπαρομαρτούντα»

Τα είδη διατροφής των ημερών δεν τελειώνουν με το κρέας και τα οπωροκηπευτικά. Τα συνοδευτικά και οι νοστιμιές, που λίγο - πολύ τέτοιες μέρες οι περισσότερες οικογένειες προσπαθούν να βάλουν στο τραπέζι κάπως πιο «απλόχερα» - ανάλογα με το πόσο επιτρέπει το βαλάντιό τους - αποτελούν ένα εξίσου σημαντικό κόστος, έστω κι αν οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την προέλευση των ειδών και την ποικιλία τους. Αρκεί να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι είδαμε τη φέτα «χύμα» στα καταστήματα τυροκομικών να πωλείται προς 4, 37-7,20 ευρώ το κιλό, τη γραβιέρα στα 6,30-9,95 ευρώ, κεφαλογραβιέρα στα 8,50-9,95 ευρώ, τυρί τύπου γκούντα στα 5,25 ευρώ, το έμενταλ στα 6,40 και χωριάτικα λουκάνικα στα 3,00-5,00 ευρώ. Ακόμα, είδαμε καρύδια στην τιμή των 1,50-2,00 ευρώ το κιλό, κάστανα στα 2,00-6,00 ευρώ, κυδώνια στο 1.00 ευρώ και ρόδια 1,80-2,50 ευρώ το κιλό.

Βεβαίως, οι γιορτές φέρνουν από κοντά και μια σειρά άλλα έξοδα, χώρια από το ...«κυρίως πιάτο». Η ευκαιρία να δούμε κάποιους ανθρώπους, που όλο τον υπόλοιπο καιρό μας «χωρίζουν» οι αποστάσεις, το «κυνήγι» του μεροκάματου ισοδυναμεί και με ένα επιπλέον κόστος. Ενα - δυο ποτά στο σπίτι «για να υπάρχει μέρες που είναι», μερικοί ξηροί καρποί, κάνα δυο κιλά κουραμπιέδες και μελομακάρονα ή ακόμα το κρασί και τα αναψυκτικά για το γιορτινό τραπέζι αφαιρούν από το πορτοφόλι στο άψε - σβήσε μερικές ακόμα δεκάδες ευρώ. Οσο κι αν η κυβέρνηση κάνει πως δε βλέπει την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, και το ένα και το άλλο είναι εδώ και σ' αυτά τα είδη. Πριν ακόμα αρχίσει η κίνηση για τις γιορτές, οι αρτοποιοί ανακοίνωσαν ότι ακριβαίνουν οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, μέχρι και 30% και φτάνουν ακόμα και 12 ευρώ το κιλό ελέω ανατίμησης στα άλευρα. Μία μέση τιμή στα εμφιαλωμένα κρασιά κυμαίνεται στα 3,50-5,00 ευρώ το μπουκάλι, εάν πράγματι οι ανατιμήσεις που ετοιμάζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου μέχρι 15% γίνουν μετά τις γιορτές, ενώ τα αναψυκτικά πωλούνται πάνω - κάτω στα 1,35 ευρώ η φιάλη του ενάμισι λίτρου. Οσο για τους ξηρούς καρπούς, ενδεικτικά τα φουντούκια κοστίζουν γύρω στα 7,00-8,00 ευρώ το κιλό, τα αμύγδαλα καθαρισμένα 6,50 ευρώ, τα στραγάλια περίπου στα 2,40 ευρώ το κιλό και τα δαμάσκηνα γύρω στα 4,00 ευρώ. Οσο για το ουίσκι, η τιμή του ξεκινάει από τα 7,00 και φτάνει μέχρι και τα 20,00 ευρώ, ενώ της βότκας κυμαίνεται στα 7,00-12,50 ευρώ.

Επειδή, όμως, τα έξοδα δεν τελειώνουν ποτέ και ο αγώνας για καλύτερη ζωή είναι ασταμάτητος, μέρες που είναι ας το ρίξει ο καθένας μας λίγο έξω, όσο του είναι δυνατό, κι ας προσπαθήσουμε να περάσουμε όσο καλύτερα γίνεται. Γιατί, όπως λέει κι ο λαός μας, «η φτώχεια θέλει καλοπέραση». Καλές γιορτές!


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ