ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη η Ημερίδα του ΚΚΕ, με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004. Ηταν μια ιδιαίτερα αποδοτική και δημιουργική Ημερίδα, αφού, μέσα από τις πολλές παρεμβάσεις των προσκεκλημένων που έγιναν, επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες για τις οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις. Κατατέθηκαν προβληματισμοί για την καταστροφή των ελάχιστων ελεύθερων χώρων και για την επιτακτική ανάγκη να προστατευτούν. Επισημάνθηκε με έμφαση ότι πρέπει να υπάρξει αντίσταση στην εμπορευματοποίηση σε όφελος του μαζικού, λαϊκού αθλητισμού.

Προ πάντων όμως, καταγράφηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ισχυρού μετώπου πάλης των εργαζομένων, της νεολαίας και των φορέων τους. Ενός μετώπου, που θα παλεύει κατά των συνεπειών, αλλά και όλων των αντιλαϊκών μέτρων και επιπτώσεων, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Που θα εναντιώνεται σε επιλογές, που θίγουν κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Που θα σταθεί εμπόδιο στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές, που επιδιώκουν να λεηλατήσουν οικονομικά, περιβαλλοντικά και συνειδησιακά την Αθήνα, την Αττική, ολόκληρη τη χώρα.

Η Ημερίδα απέδειξε ότι υπάρχουν πολλοί, που δεν αποδέχονται τη λογική και την πολιτική πρακτική ακρωτηριασμού των δικαιωμάτων τους. Τη λογική, που θέλει να καταστρέψει οριστικά την Αττική και να βάλει το λαό να πληρώνει για χρόνια και χρόνια την Ολυμπιάδα.

Γι' αυτό, άλλωστε, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε στο κλείσιμο της Ημερίδας: «Εμείς οι κομμουνιστές και στις πιο δύσκολες συνθήκες μπορούμε να βλέπουμε, ακόμη και μέσα από το σημερινό θολό και γκρίζο τοπίο, μια ρόδινη ακτίνα. Κι η ρόδινη ακτίνα είναι η αγωνιστική διάθεση ανθρώπων, φορέων, κινήσεων, ομάδων, που δεν υποτάσσονται, που εξακολουθούν να αντιστέκονται οργανωμένα, συγκροτημένα και συνειδητά». Οπως, επίσης, συμπλήρωσε, το θέμα για το ΚΚΕ δεν πρόκειται να κλείσει με τη διοργάνωση της Ημερίδας. «Αντίθετα - επισήμανε - βρισκόμαστε στην αρχή μιας συζήτησης και κυρίως μιας πολύμορφης δραστηριότητας».

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, εκτός από την κεντρική εισήγηση του Σπ. Χαλβατζή εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ (που δημοσιεύεται δίπλα), έγιναν άλλες επτά εισηγήσεις και πολλές παρεμβάσεις, που θα δημοσιευτούν στα επόμενα φύλλα.


Ολυμπιακοί Αγώνες 2004
Ο λαός μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις

Η κεντρική εισήγηση του Σπ. Χαλβατζή στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΚΕ  του  ΚΚΕ

Εντονο ήταν το ενδιαφέρον αυτών που παρακολούθησαν την ημερίδα μεταξύ των οποίων πάρα πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων
Εντονο ήταν το ενδιαφέρον αυτών που παρακολούθησαν την ημερίδα μεταξύ των οποίων πάρα πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων
«Πολλά έχουν ειπωθεί μέχρι σήμερα για τους λόγους που οδήγησαν στην ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΑ) του 2004 στην Αθήνα, στη χώρα μας. Κατά τη διεκδίκηση των ΟΑ το ΚΚΕ είχε υπογραμμίσει σε ανακοίνωσή του ανάμεσα στ' άλλα και τα εξής: "Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια χρησιμοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων για πολιτικά και άλλα οφέλη της άρχουσας τάξης". Μετά την ανάληψη των ΟΑ το Σεπτέμβρη του 1997 το ΚΚΕ τόνιζε: "Το πνεύμα ικανοποίησης και εθνικής έπαρσης που καλλιεργείται για τον εξωραϊσμό της κυβερνητικής πολιτικής, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να κρύψει το γεγονός ότι, παρά τα μεγάλα λόγια για αναβάπτιση των αγώνων στην κοιτίδα τους, δεν υπάρχει ουσιαστική πρόθεση για λήψη μέτρων πραγμάτωσης της κοινωνικής αποστολής του αθλητισμού, αφού η κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής είναι δεδομένη". Οι ΟΑ είναι αθλητικό γεγονός, που η προετοιμασία και πραγματοποίησή του έχουν πολύπλευρες και μακροπρόθεσμες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές επιπτώσεις για το λαό, τη νεολαία, την πόλη και ολόκληρη τη χώρα. Ιδιαίτερες είναι για την Αττική, εξαιτίας των παρεμβάσεων που θα γίνουν για να υπηρετήσουν και οι ΟΑ τους γενικότερους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου.

Στο βήμα ο Σπ. Χαλβατζής. Στο προεδρείο (από αριστερά) Λ. Καρατζά, Φρ. Κορτζίδου και Κ. Καρύδης
Στο βήμα ο Σπ. Χαλβατζής. Στο προεδρείο (από αριστερά) Λ. Καρατζά, Φρ. Κορτζίδου και Κ. Καρύδης
Μας ανησυχεί το ότι μέχρι σήμερα, ελάχιστα συζητούνται οι αθλητικές επιδόσεις, η ανάδειξη ταλέντων και γενικότερα η αθλητική ανάπτυξη. Το κύριο που συζητείται είναι τα κέρδη των εταιριών, ο τζόγος.

Στη συζήτηση για την ασφάλεια των αγώνων έχουμε τις ωμές παρεμβάσεις των ΗΠΑ για την ανάληψή της σε συνδυασμό με την ένταση της τρομοκρατίας και την ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής.

Με αυτά τα δεδομένα είναι ανάγκη σήμερα να δούμε τι έγινε και τι πρόκειται να γίνει. Τα βασικά ερωτήματα, που μπαίνουν είναι: Ποιοι θα κερδίσουν και ποιοι θα πληρώσουν γι' αυτή την προβαλλόμενη "νέα μεγάλη ιδέα του έθνους";

Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά:

Αρνητικές επιπτώσεις

Τρία χρόνια μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα, έχει γίνει πλέον καθαρό πως, η διοργανώτρια πόλη ανέλαβε, μια υποχρέωση απέναντι στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και τους πολυεθνικούς κολοσσούς - χορηγούς της. Να διεξαχθούν οι αγώνες με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους. Συμφέροντα που δεν έχουν σχέση με τη δημιουργία των απαραίτητων όρων και υποδομών σε κάθε διοργανώτρια χώρα, που θα εξασφαλίζουν και θα προάγουν την άθληση και τη φυσική αγωγή σαν κοινωνικό δικαίωμα του λαού και ιδιαίτερα των νέων. Αντίθετα, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η διαφημιστική εκμετάλλευση μιας Ολυμπιάδας ενδεδυμένης με την προγονική περιβολή. Από τους ΟΑ του 2004 ωφελημένοι θα βγουν, οι πολυεθνικοί χορηγοί και όσοι Ελληνες επιχειρηματίες συνεργαστούν μαζί τους. Αλλωστε, η μόνη "αξία" που αναγνωρίζει η ΔΟΕ είναι του "πωλητή" και του "αγοραστή". Τα όποια πρόσκαιρα οφέλη αποκομίσουν ορισμένα στρώματα του λαού μας θα έχουν πολύ ακριβό αντίτιμο και θα είναι μικρής χρονικής διάρκειας.

Η κατάσταση στον ελληνικό αθλητισμό δε θα αλλάξει, τουλάχιστον ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά. Τα αρνητικά στοιχεία θα ενισχυθούν, θα γίνουν κυρίαρχα. Θα ενταθεί η εμπορευματοποίησή του. Ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία θα είναι θεατές ενός εμπορικού θεάματος.

Το περιβάλλον της Αττικής θα κακοποιηθεί κι άλλο. Οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι θα παραδοθούν σε ιδιώτες που θα τους μετατρέψουν σε τσιμέντο, θα τους εκμεταλλευτούν εμπορικά. Θα αλλάξει το χωροταξικό - πολεοδομικό μοντέλο της πόλης, προς όφελος των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Με τις επεμβάσεις για τους ΟΑ ολοκληρώνεται το σχέδιο για μετατροπή της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας σε χώρο υπηρεσιών. Αυτό που ονομάζουμε "Λιβανοποίηση".

Κρατικές επενδύσεις και ιδιωτικά κεφάλαια θα μετατρέψουν το σημερινό χαρακτήρα περιοχών της Αττικής, αφού θα διαμορφώσουν κοσμοπολίτικες περιοχές τουρισμού και ψυχαγωγίας.

Ποια οικονομική ανάπτυξη;

Στη Βουλή ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η ανάθεση στην Ελλάδα των ΟΑ, σημαίνει τη διεθνή αναγνώριση ότι η Ελλάδα ανήκει στα σύγχρονα αναπτυγμένα κράτη. Τόνισε ότι για 15 ημέρες η Ελλάδα θα βρίσκεται στο κέντρο της παγκόσμιας προσοχής.

Πίσω από τα ωραία λόγια κρύβεται η προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή του λαού από τα συγκεκριμένα ερωτήματα που η ίδια η προσπάθεια γεννάει. Να αποκοιμηθεί αγλαΐζοντας δόξες προγόνων. Μίλησε ακόμα και για την οικονομική ανάπτυξη που θα υπάρξει με τους ΟΑ. Αραγε θα υπάρξει αύξηση της ανάπτυξης; Και εάν ναι, ποια τα χαρακτηριστικά της;

Το ΚΚΕ σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη τονίζει ότι, το βασικό ερώτημα σε κάθε περίπτωση είναι: Πώς κατανέμεται το όποιο αποτέλεσμά της. Και η πείρα δείχνει ότι πάντα το μεγάλο κεφάλαιο ιδιοποιείται το προϊόν της ανάπτυξης. Πάντως, η όποια θετική πορεία των οικονομικών δεικτών δε συνεπάγεται τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων ή τη βελτίωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων. Μην ξεχνάτε ότι τόσα χρόνια ένταξης στην ΕΕ και η ανισόμετρη ανάπτυξη ανάμεσα στα κράτη, αλλά και στις περιοχές της χώρας μας οξύνεται.Το ποιος νέμεται το προϊόν της ανάπτυξης κάθε φορά, είναι ζήτημα πάλης για τους εργαζόμενους. Και το εργοτάξιο «Ολυμπιακοί Αγώνες 2004» δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κανόνα που διέπει την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Ανεργία και εργασιακές σχέσεις

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι ΟΑ θα δημιουργήσουν 130.000 θέσεις εργασίας. Αγνωστο πώς έγινε ο υπολογισμός και με ποιες επιστημονικές μεθόδους. Ομως, όσο αντιμετώπισε την ανεργία το 1ο και 2ο πακέτο της ΕΕ και οι επενδύσεις που έγιναν, άλλο τόσο θα αντιμετωπίσουν την ανεργία και οι ΟΑ.

Ασφαλώς, οι ΟΑ θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία προσωρινές. Πρόκειται για ανακύκλωση ανέργων, βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της πολιτικής διαχείρισης της ανεργίας στο πλαίσιο της ΟΝΕ. Πάντως, ακόμα και αν συγκυριακά αυξηθεί η απασχόληση στην Αττική, το αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης στην υπόλοιπη χώρα.

Η καθυστέρηση των έργων δημιουργεί το άλλοθι, ώστε να παραβιαστεί η εργατική νομοθεσία, να διευκολυνθεί η γενίκευση της ελαστικής εργασίας, η πιο ανασφαλής και κακοπληρωμένη εργασία που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση και γενικότερα το διεθνές μονοπωλιακό κεφάλαιο. Ηδη το νομοθετικό πλαίσιο γι' αυτήν έχει προωθηθεί: τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, πολιτική, δήθεν, αντιμετώπισης της ανεργίας. Στα εργοτάξια των ολυμπιακών έργων, και υπό την πίεση των χρονικών καθυστερήσεων, επιδίωξη είναι να δουλέψει μια στρατιά εργατών Ελλήνων και αλλοδαπών χωρίς ωράρια, χωρίς τα δικαιώματα των κλαδικών και γενικών συλλογικών συμβάσεων, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα, χωρίς μέτρα ασφαλείας.

Η χρηματοδότηση των ολυμπιακών έργων θα δεσμεύσει πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και κοινοτικούς πόρους. Αυτό σημαίνει ότι η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στις κρατικές και κοινοτικές επιδοτήσεις θα επηρεαστεί σημαντικά σε βάρος της περιφέρειας.

Ο λαός θα πληρώσει με πολλούς τρόπους

Την περίοδο της διεκδίκησης και μετά την ανάληψη των αγώνων, η κυβέρνηση προπαγάνδιζε ότι η διοργάνωσή τους, όχι μόνον δε θα κοστίσει πολλά, αλλά, αντίθετα, με συνετή και αποδοτική διαχείριση ενδέχεται να αποφέρει και έσοδα. Παρουσιάστηκε στο λαό μια εικόνα περιπάτου, αφού, όπως ισχυρίζονταν, «το 75% των αθλητικών υποδομών ήδη υπάρχει». Το υπόλοιπο 25% ισχυρίζονταν πως ούτε που θα το καταλάβουμε, αφού θα γίνει με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης και δε θα μας κοστίσει.

Ο προϋπολογισμός που καταρτίστηκε και αποτέλεσε μέρος της σύμβασης, που υπογράφηκε μεταξύ της ΔΟΕ και της ΕΟΕ, ήταν πλασματικός. Σε αυτόν η εκτίμηση για τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν υπερτιμημένη, ενώ για τα αντίστοιχα έξοδα ήταν υποτιμημένη. Επιπλέον, δε συμπεριλαμβάνονταν σ' αυτόν το κόστος για την απαλλοτρίωση γης, αλλά και για έργα, τα οποία σήμερα θεωρούνται μεγάλης σημασίας για την τέλεση των αγώνων (κυκλοφοριακά και άλλα). Σήμερα διαμορφώνεται μια διαφορετική εικόνα για το τι θα κοστίσει οικονομικά η διοργάνωση των ΟΑ, σε μια περίοδο που για το λαό η λιτότητα προδιαγράφεται χωρίς ημερομηνία λήξης.

Το 1,15 τρισ. δρχ. που ανακοινώθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή και αφορά στις δαπάνες του κράτους (όχι της ΟΕΟΑ) για τους ΟΑ είναι φανερό ότι αποτελεί πολύ συντηρητική εκτίμηση. Η κυβέρνηση διαφήμισε πολύ την «οικονομική συμβολή» του ιδιωτικού τομέα. Από τους ιδιώτες επενδυτές ανέφερε ότι μπορεί να εξοικονομήσει το ποσό των 400 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή των ολυμπιακών εγκαταστάσεων έναντι αντιπαροχής. Για το θέμα της αυτοχρηματοδότησης σημειώθηκε η εξής εξέλιξη: Διά στόματος πρωθυπουργού στη Βουλή, ακούστηκε ότι τα έργα θα γίνουν με κρατικές δαπάνες και όχι ιδιωτικές και στη συνέχεια θα αποδοθούν για χρήση στο λαό.

Στην πρόταση της ΓΓ του Κόμματός μας να αλλάξει η κυβέρνηση τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης που θέσπισε με το Ν. 2730/99 για τις περιοχές Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, δεν υπήρξε απάντηση. Αυτό μεταφράζεται ότι η κυβέρνηση, για λόγους τεχνικούς ή και ελιγμών, δηλώνει ότι δε θα βάλει τους ιδιώτες από τώρα στους Ολυμπιακούς Πόλους. Ομως, διατηρεί ανέπαφο ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο που της παρέχει τη δυνατότητα να το κάνει μετά τους αγώνες.

Εσοδα, επίσης, η κυβέρνηση προσδοκά από το χορηγικό πρόγραμμα. Ομως χορηγοί δε σημαίνει τζάμπα χρήμα. Τα ανταλλάγματα είναι πολλές φορές μεγαλύτερης οικονομικής αξίας από το ποσό της χορηγίας. Το θέμα είναι πολύ πρόσφατο, αφού στο νόμο του ΥΠΠΟ προστίθενται νέα κίνητρα με τη μορφή φοροαπαλλαγών στα ήδη υπάρχοντα για χορηγούς της ΔΟΕ και της ΟΕΟΑ.

Οι οικονομικές συνέπειες θα είναι μακροχρόνιες. Ηδη στον ορίζοντα διαφαίνονται οι πρώτες συνέπειες.

  • Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας στον οποίο επιβλήθηκε η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού αρχίζει να χάνει τον κοινωνικό του ρόλο. Η κυβέρνηση τον μετατρέπει σε μια γενική υπεργολαβική κατασκευαστική εταιρία, η οποία θα παρέχει κατοικίες επί πληρωμή στους πιο εύπορους από τους δικαιούχους του. Μπορεί να γίνει και κάποια κλήρωση λίγων σπιτιών για φτωχούς δικαιούχους.
  • Ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας οδεύει προς πλήρη ιδιωτικοποίηση και εκποίηση του αντικειμένου του στον ανάδοχο του έργου κατασκευής του Ιπποδρόμου, του Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο και του Κέντρου Πολλαπλών Χρήσεων στην Καλλιθέα. Μόνο από τη μείωση του ποσοστού των εσόδων του ιπποδρομιακού στοιχήματος υπέρ του κράτους, αυτό έχει απώλεια της τάξης του 1 δισ. ετησίως.
  • Το 15% του ΟΠΑΠ οδεύει προς το χρηματιστήριο. Η αναγγελθείσα προ καιρού έκδοση προ-μετόχων με σκοπό την είσπραξη εσόδων για τις ανάγκες των ΟΑ σημαίνει ότι και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις θα βγουν εν μέρει ή συνολικά στο σφυρί.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα παραπάνω μέτρα στα οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση επαρκούν για να καλύψουν τις οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους από το μεγάλο φαγοπότι των πολυεθνικών.

  • Διάφορα σενάρια διατυπώνονται προς την κατεύθυνση της επιβολής νέων φορολογικών μέτρων. Ορισμένοι "ειδικοί επιστήμονες" πρότειναν ακόμα και την καθιέρωση αστικών διοδίων στον ολυμπιακό δακτύλιο.
  • Στο εξής οι διεκδικήσεις των εργαζομένων για αξιοπρεπείς συντάξεις, παιδεία, υγεία θα συναντούν ένα ακόμη εμπόδιο: Τις υποχρεώσεις του κράτους έναντι της ΔΟΕ για τη διοργάνωση των ΟΑ.
Εργα και εγκαταστάσεις προς όφελος των επιχειρηματιών

Πολλές από τις κατασκευές για τους ΟΑ δεσμεύουν και μετατρέπουν σε τσιμέντο πολύτιμους για το λαό ελεύθερους χώρους, τους οποίους παραδίδουν στις επιχειρήσεις για εκμετάλλευση, επί μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά το 2004. Η δημιουργία των λεγόμενων ολυμπιακών πόλων ( Ελληνικό, Φάληρο - Ιππόδρομος, Μαρκόπουλο, Θρακομακεδόνες, Σχοινιάς ) συμπαρασύρει, σύμφωνα με την κυβερνητική λογική και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις, κυρίως στο οδικό δίκτυο. Στο πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ χωροθετούνται 15 οδικοί άξονες. Η κυβέρνηση σταθερά κινείται στη λογική της αύξησης της μετακίνησης με ΙΧ και όχι της μετακίνησης με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η κυβέρνηση, αναφερόμενη στα ολυμπιακά έργα που θα γίνουν σε Ελληνικό και Φάληρο - Καλλιθέα, ισχυρίζεται ότι μετά τους ΟΑ η Αθήνα θα έχει κερδίσει την πρόσβαση στη θάλασσά της. Στην πραγματικότητα θα συμβεί το αντίθετο. Πρόσβαση θα αποκτήσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις. Θα γίνουν νέες μαρίνες για σκάφη αναψυχής, ξενοδοχειακές μονάδες, εκθεσιακά και εμπορικά κέντρα. Οι όποιες ακτές κολύμβησης δημιουργηθούν θα εξυπηρετούν ανάγκες των τουριστικών επιχειρήσεων. Οσες αθλητικές εγκαταστάσεις παραμείνουν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ανάπτυξης του αθλητικού, συνεδριακού και εκθεσιακού τουρισμού. Είναι φανερό ότι η χρήση τους, όπως και τα άλλα αγαθά θα είναι επί πληρωμή και μάλιστα πολύ ακριβή.

Τα κριτήρια για να κρίνει ο λαός

Πριν από τις προτάσεις θα αναφερθούμε σε ένα ακόμα ζήτημα. Ακούστηκαν φωνές κατά των ΟΑ. Υπάρχουν φωνές που κινούνται από αγνά ελατήρια, από ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους και είναι σεβαστές. Ομως, υπήρξαν και φωνές εναντίωσης είτε γιατί δεν μπήκαν στο φαγοπότι ή άλλες που ήσαν κατά, αλλά από τη στιγμή που πήραν ένα μικρό κομμάτι από τα διαπλεκόμενα, μεταστράφηκαν από κατά σε υπέρ.

Το ΚΚΕ με την τοποθέτησή του κατά τη διεκδίκηση των αγώνων και μετά την ανάληψή τους, επιδίωξε να αναδείξει τα κριτήρια με τα οποία έπρεπε ο λαός να κρίνει. Θεωρούμε ότι συμβάλλαμε και ενισχύσαμε τις αντιστάσεις του λαού, της νεολαίας και των φορέων τους. Συνεχίζουμε τον αγώνα, ενάντια σε επιλογές καταστροφής των ελεύθερων χώρων, οικονομικής επιβάρυνσης του λαού, για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες, ακόμα και αν αυτό σημαίνει σταμάτημα έργων. Το κύριο ζήτημα είναι κατά πόσο το μαζικό, λαϊκό κίνημα από σήμερα και μέχρι το 2004 θα μπορέσει να αντιπαλέψει την κρατούσα άποψη και πολιτική πρακτική.

Τι πρέπει να γίνει

Τι θεωρούμε ως ΚΚΕ ότι χρειάζεται να γίνει. Το ΚΚΕ δε μετέχει στην Εθνική Επιτροπή, για να μη δώσει το άλλοθι της πολιτικής συναίνεσης, την οποία επιζητεί η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στο έργο της ανεμπόδιστα. Το ΚΚΕ έχει προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το αν αυτές υλοποιηθούν εξαρτάται από τους συσχετισμούς δύναμης και από τη δράση του μαζικού, λαϊκού κινήματος. Σ' αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ επιδιώκει να δρα, μαζί με τους εργαζόμενους, με όσους έχουν διάθεση να αγωνιστούν, για να ελαχιστοποιηθούν, τουλάχιστον, οι αρνητικές επιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα:

α) Στον κοινωνικό τομέα

- Να μη γίνει καμία εργασιακή ρύθμιση σε βάρος των εργαζομένων στα Ολυμπιακά έργα και σ' αυτά που σχετίζονται με τους αγώνες.

- Να προστατευτούν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι σ' αυτά, που εργάζονται χωρίς ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα και με εξευτελιστικά μεροκάματα.

- Να σταματήσει κάθε σκέψη για "κάθαρση" της Αθήνας από μη αρεστούς, ολόκληρα στρώματα και αλλοδαπούς.

- Να σταματήσει η εξάπλωση του τζόγου και η προπαγάνδισή του με αφορμή τους ΟΑ.

-Με αφορμή την ασφάλεια, να αποκλειστούν οι επεμβάσεις των ΗΠΑ και να μη δοθεί κανένα πρόσχημα για ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και δυνάμεων.

β) Στον οικονομικό τομέα:

- Να δοθούν άμεσα όλα τα στοιχεία για το συνολικό κόστος των ΟΑ και των έργων υποστήριξής τους.

- Να μην γίνουν απ' ευθείας αναθέσεις έργων.

- Να μην προχωρήσουν στη διαδικασία αυτοχρηματοδότησης των έργων.

-Να γίνει αυστηρός έλεγχος όλων των εταιριών - χορηγών.

-Να μην επιβληθεί κανένας νέος φόρος στο όνομα των ΟΑ.

γ) Στον πολιτιστικό τομέα: Η πολιτιστική Ολυμπιάδα προετοιμάζεται ως μια μεγάλη επιχείρηση οικονομικής και ιδεολογικής παρέμβασης. Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν πολλές αρνητικές εμπειρίες από την πραγματοποίηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στη Θεσσαλονίκη. Τι έγινε; Τι έδωσε στον κόσμο; Τι άφησε πίσω της ως καλλιτεχνικό προϊόν, αλλά και ως συνέχεια και τελικά πόσο πλήρωσε ο λαός για όλα αυτά;

δ) Στον περιβαλλοντικό τομέα. Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με:

-Την καταστροφή των ελεύθερων χώρων, την τσιμεντοποίηση του χώρου του Ιπποδρόμου Καλλιθέας, της περιοχής Βεΐκου, της Β' Ζώνης Υμηττού στο Βύρωνα, της παραλίας του Αγίου Κοσμά.

-Την κατασκευή του κωπηλατοδρόμιου στο Σχοινιά, του οποίου οι συνέπειες στο υδρολογικό καθεστώς της περιοχής θα είναι αρνητικές για τον υδροβιότοπο και τις αγροτικές καλλιέργειες του κάμπου Μαραθώνα.

Το ΚΚΕ διεκδικεί:

- Την αξιοποίηση του χώρου του Ιπποδρόμου σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αθήνα (ν.1515/85), με το οποίο ο χώρος αυτός είχε χαρακτηριστεί κοινόχρηστο πράσινο.

- Την αξιοποίηση της παραλίας Ελληνικού για κολύμβηση και χώρο περιπάτου και αναψυχής αλλά και τη συνολική προστασία των ακτών του Σαρωνικού από την ιδιωτική εκμετάλλευση με τη διαμόρφωση ελεύθερων λαϊκών πλαζ και τον περιορισμό των μαρίνων.

- Την κήρυξη όλης της έκτασης Βεΐκου ως αναδασωτέας και την άμεση εκπόνηση προγράμματος αναδάσωσης.

- Την επέκταση της Α' Ζώνης Προστασίας του Υμηττού έως τα όρια της Β' Ζώνης εκεί που συνορεύει με το σχέδιο πόλης.

Μέτωπο αντίστασης

Θεωρούμε, τέλος ότι, το μόνο όπλο απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική, όπλο που μπορεί να φέρνει αποτελέσματα είναι, η ανάπτυξη της πάλης από το μαζικό, λαϊκό κίνημα. Μέσα από τους φορείς, τις Κινήσεις να οργανώνεται ο αγώνας του λαού. Να διεκδικούνται φιλολαϊκές λύσεις σε όλα τα προβλήματα. Η οργανωμένη πάλη είναι το μοναδικό αντίδοτο σε όλα όσα γίνονται σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος της Αττικής.

Τις προτάσεις του το ΚΚΕ τις απευθύνει στους κοινωνικούς φορείς, στα συνδικάτα, στη νεολαία.

Απευθυνόμαστε και λέμε ότι με την πάλη τους μπορούν να ακυρώσουν τα σχέδια που ετοιμάζονται σε βάρος τους.

Η λαϊκή αντίσταση προβάλλει σαν αντικειμενική αναγκαιότητα και όχι σαν ευσεβής πόθος. Η μαζική πάλη μπορεί να ελαχιστοποιεί τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, στο περιβάλλον, στις χρήσεις γης, στον αποπροσανατολισμό, στη χρέωση του λαού των δαπανών των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι εργαζόμενοι, τα σωματεία τους, η νεολαία και οι επιστήμονες, οι φορείς τους, οι Κινήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων, οι γυναικείες και περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουν τον πρώτο ρόλο στην ήδη αναπτυσσόμενη κίνηση κατά των συνεπειών και των αντιλαϊκών μέτρων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τους ολυμπιακούς αγώνες.

Χρειάζεται να υψωθεί ένα Μέτωπο αντίστασης και πάλης ενάντια στις επιλογές που θίγουν βασικά κοινωνικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας και προωθούν την καταστροφή ελεύθερων χώρων, που μετατρέπουν την Αθήνα σε χώρο υπηρεσιών.

Απαιτείται να μην αμβλυνθούν συνειδήσεις αποδοχής της δήθεν νέας μεγάλης ιδέας του έθνους. Να μην υπάρξει υποταγή σε αντιλαϊκές επιλογές που προωθούνται δήθεν για την εξυπηρέτηση του ελληνικού λαού, της ελληνικής νεολαίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ