ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με ξόρκια κατά της διαφθοράς
  • Μεγάλα λόγια και κούφια επίδειξη αποφασιστικότητας, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει την πολιτική που παράγει τα φαινόμενα διαφθοράς
  • Αποφεύγει επίμονα και πεισματικά να αποδοκιμάσει τη δράση των καρτέλ που λυμαίνονται όλους τους τομείς της οικονομίας

Με βαρύγδουπες διακηρύξεις και φραστική επίδειξη αποφασιστικότητας επιχειρεί η κυβέρνηση να ξορκίσει τα φαινόμενα διαφθοράς, ενώ στην πράξη εντείνει τους ρυθμούς υλοποίησης της πολιτικής που τα «παράγει».

Αδυνατώντας να στραφεί ενάντια στο ίδιο το σύστημα που υπηρετεί και να απαρνηθεί την ίδια τη φύση της, η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει την πολιτική ζημιά από την επ' αυτοφώρω σύλληψη στελεχών της για χρηματισμό και να προλάβει νέες αποκαλύψεις.

Χαρακτηριστικό της στάσης της κυβέρνησης είναι ότι μέχρι τώρα έχει αποφύγει επίμονα και πεισματικά να εκφέρει έστω και μία λέξη αποδοκιμασίας για την εξόφθαλμη λειτουργία και δράση καρτέλ στην αγορά γάλακτος (και όχι μόνο), γεγονός που αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη για τη συμμαχία που έχει συμπήξει μαζί τους ενάντια στους παραγωγούς κτηνοτρόφους από τη μια και τους καταναλωτές - εργαζόμενους από την άλλη.

Μετά από αυτό, επιχειρεί να περιορίσει το όλο ζήτημα στην ηθική διάστασή του, βρίσκοντας πολύτιμο σύμμαχο το ΠΑΣΟΚ, πυροδοτώντας ταυτόχρονα τις δικομματικές κοκορομαχίες. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι αν τις επόμενες μέρες «δε βγει στον αέρα» άλλο κρούσμα διαφθοράς θα μπορέσουν να ελέγξουν την κατάσταση και το θέμα «να ξεχαστεί» πριν τις κάλπες των δημοτικών εκλογών. Αν και δεν παραδέχονται δημόσια ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, ομολογούν ωστόσο ότι υπάρχει ένα πολιτικό κόστος, που προσπαθούν να περιορίσουν στο ελάχιστο. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούν ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα την προσαγωγή των κατηγορουμένων με χειροπέδες στις φυλακές. Από την άλλη όμως, επειδή δέχονται επικρίσεις, εκ των έσω, ότι δε χειρίστηκαν σωστά από την πρώτη στιγμή την υπόθεση, δεν προφύλαξαν την εικόνα της κυβέρνησης και δεν υπερασπίστηκαν στελέχη, η κυβέρνηση πρόσφερε πλήρη κάλυψη στη συμπεριφορά του νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη.

Κινούμενος στη «γραμμή άμυνας», που έχει χαράξει, ο Κ. Καραμανλής μιλώντας την Κυριακή στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ, πλειοδότησε σε φραστικές επιθέσεις κατά της διαφθοράς, επιχειρώντας να πείσει για την πολιτική βούληση του ίδιου και της κυβέρνησης. «Είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί προς κάθε κατεύθυνση. Είμαστε σε διαρκή και μετωπική σύγκρουση, με κάθε νοσηρό φαινόμενο. Οπου διαπιστώνονται αποκλίσεις από τη νομιμότητα, όπου εντοπίζονται σκιές διαφθοράς, ήμασταν και θα είμαστε σκληροί, άτεγκτοι, αμείλικτοι», τόνισε. Παράλληλα, κατέφυγε στις βολικές συγκρίσεις με την «εποχή ΠΑΣΟΚ», λέγοντας ότι «οι εποχές της ανοχής, οι εποχές της συγκάλυψης και της ατιμωρησίας έχουν περάσει προ πολλού».

Ανυποχώρητοι στις «μεταρρυθμίσεις»

Την ίδια στιγμή, όμως, ο πρωθυπουργός έκανε επίδειξη της αποφασιστικότητάς του να επιταχύνει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις παντού, προχωρώντας έτσι στο «σκάνδαλο των σκανδάλων». Δε δίστασε, μάλιστα, να εμφανίσει αυτήν την πολιτική ως «καθολική κοινωνική απαίτηση»(!), στην οποία «δε χωρούν οπισθοχωρήσεις». Ξεχωριστή αναφορά έκανε στις «μεταρρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα», όπως ο νέος νόμος για τις ΔΕΚΟ, ο νόμος - πλαίσιο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι αποκρατικοποιήσεις με έμφαση την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, στόχος της οποίας είναι «η ανταγωνιστική λειτουργία του οργανισμού»(!). Στις «μεταρρυθμίσεις» που βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας συμπεριέλαβε τη φορολογική, το νέο αναπτυξιακό νόμο, την κατάρτιση του εθνικού χωροταξικού σχεδίου μαζί με τα ειδικά για τον τουρισμό, τις παραλίες και τους ορεινούς όγκους, την «τακτοποίηση» των καταπατημένων δημοσίων κτημάτων και την οριοθέτηση του αιγιαλού...

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στις «μεταρρυθμίσεις» στην Παιδεία, σημειώνοντας ότι είναι «επιτακτική ανάγκη και πρώτος στόχος στο διάστημα που ακολουθεί». Επέκρινε όσους δε συμμετέχουν στο διάλογο γιατί «η άρνηση προδίδει αντίληψη παρωχημένη και αντιδραστική» και άφησε σαφώς να διαφανεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ώρα είναι τώρα».

Το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων για «μετά τις εκλογές του 2008», όπως είπε, περιλαμβάνει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, τη μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής και βέβαια το ασφαλιστικό, ώστε «να γίνει βιώσιμο στο χρόνο». Μέχρι τότε «δίνουμε λύσεις σε χρόνιες εκκρεμότητες και κοινωνικές αδικίες», βαφτίζοντας έτσι μια σειρά αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που θα περάσει τους επόμενους μήνες. Ολοκληρώνοντας την αντιλαϊκή επίθεση επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να μπει στο φαύλο κύκλο των παροχών»...

Αναφερόμενος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, προσπάθησε για άλλη μια φορά να υποβαθμίσει το περιεχόμενο της ψήφου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια εκλογική διαδικασία που αφορά «την ανάδειξη των συμβουλίων και τους επικεφαλής τους στους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας». Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι «να αναδειχτούν πολίτες ικανοί και καταξιωμένοι». Στο ίδιο μήκος ο υπουργός Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκης συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση κρίνεται στις εθνικές εκλογές».

ΠΑΣΟΚ
Με συνέπεια στην υπεράσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας

Αναλαμβάνοντας ξεκάθαρες δεσμεύσεις απέναντι στο μεγάλο κεφαλαίο, ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την πολιτική που ενισχύει την κερδοφορία του, και μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα περί «δίκαιας κοινωνίας», ο Γ. Παπανδρέου απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι το κόμμα του και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της ΔΕΘ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, τόσο με την ομιλία του προς τους «παραγωγικούς φορείς», όσο και με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τάχτηκε υπέρ της προώθησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, της ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της συνέχισης των αποκρατικοποιήσεων, της παραπέρα επέλασης στα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Την πλήρη σύμπλευσή του με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να τη συγκαλύψει ανεβάζοντας τους τόνους στα θέματα διαφθοράς που βρίσκονται στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, φροντίζοντας όμως συγχρόνως να μη θίξει τους «νόμους της αγοράς» αλλά και το σύστημα - που εξάλλου και το κόμμα του υπηρετεί - το οποίο γεννά τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή. Ετσι, επιδόθηκε σε κατηγορίες περί «οργανωμένων συμμοριών», ανέφερε ότι ο ίδιος στην περίπτωση του «Πόρτο Καρράς» ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες και ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα συνδέσει το κράτος και την αγορά προς όφελος του πολίτη».

Με αντιδραστικές προτάσεις για τη ...«δίκαια κοινωνία»

Ο Γ. Παπανδρέου, αναλύοντας το όραμά του για μια «δίκαια κοινωνία», που θα στηριχτεί πάνω σε μια «εθνική κοινωνική συμφωνία», όπως ισχυρίστηκε, μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων», πλειοδότησε σε αντιδραστικές προτάσεις, ανοίγοντας το δρόμο στην κυβέρνηση να εντείνει την αντεργατική επέλασή της. Φροντίζοντας πρώτα και κύρια να προσφέρει φτηνά εργατικά χέρια στην ντόπια πλουτοκρατία, προβάλλοντας την «ανταγωνιστικότητα» και με πρόσχημα δήθεν την ...πάταξη της ανεργίας, ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε τη «μείωση των ασφαλιστικών εισφορών» για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Επανέφερε ουσιαστικά, με πιο εύηχο τρόπο, τη δική του πρόταση, του «Λαυρίου», για ανασφάλιστη εργασία των νέων εργαζομένων. Ο ίδιος μίλησε δήθεν για «ασφάλεια» στην εργασία, αλλά την ίδια στιγμή τόνισε την ανάγκη για «περισσότερη προσαρμοστικότητα και ευελιξία» των εργαζομένων.

Κάλεσε την κυβέρνηση να ανοίξει το «διάλογο για το Ασφαλιστικό» και θέτοντας ουσιαστικά στόχο την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, πρότεινε «μια πιο στέρεη, ανταποδοτική βάση στις εισφορές, για να ενθαρρυνθεί η εθελούσια παραμονή στην εργασία». Μίλησε, επίσης, για «ενεργητική διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων όλων των Ταμείων», με προφανή στόχο να στηρίξει τη λογική του τζογαρίσματος των αποθεματικών τους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε βέβαια, πακέτο με τους «φτηνούς εργάτες», να προσφέρει και ζεστό χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Υποσχέθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ αν γίνει κυβέρνηση θα δώσει ειδικά κίνητρα «για πρόσληψη από επιχειρήσεις» καθώς και «επιδοτήσεις επιχειρηματικών πρωτοβουλιών». Παράλληλα μίλησε για νέες φοροαπαλλαγές, «μείωση συντελεστών» για «τα κέρδη που γίνονται επενδύσεις, που δημιουργούν θέσεις εργασίας», γνωρίζοντας ότι και στο πρόσφατο παρελθόν παρόμοιες ελαφρύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο μόνο νέες θέσεις εργασίας δεν πρόσφεραν.

Επιχειρώντας να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα, ισχυρίστηκε ότι αν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει την εξουσία θα προχωρήσει σε «δίκαιη αναδιανομή του πλούτου», υποσχέθηκε αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ και στο επίδομα του ΕΚΑΣ, αλλά όταν κλήθηκε από τον «Ρ», στη συνέντευξη Τύπου, να σχολιάσει πώς μιλάει για «δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος» όταν ο ίδιος χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την αύξηση των 77 λεπτών του ευρώ που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τους βιομηχάνους, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «πιστεύει στη συλλογική διαπραγμάτευση»...

Ο Γ. Παπανδρέου επίσης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, αναφέροντας ότι «το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων είναι ένα θέμα ρύθμισης και όχι απαγόρευσης». Χαρακτήρισε «μικρής σημασίας το θέμα του άρθρου 16» και μίλησε γενικά και αόριστα για «ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας», χωρίς φυσικά να αναφέρεται σε δημόσια, καθολική και δωρεάν Παιδεία.

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Υπέρ των «ευρωπαϊκών» επεμβάσεων

Υπέρ της ενίσχυσης του «σταθεροποιητικού» ρόλου της ΕΕ στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ανά τον κόσμο τάχθηκε ο Κ. Παπούλιας, αξιώνοντας για το σκοπό αυτό να προχωρήσει η ενιαία εξωτερική και «αμυντική» πολιτική της.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χτες στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Χορστ Κέλερ, στο πλαίσιο της πενθήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη «η ΕΕ να διαδραματίσει έναν ενεργότερο σταθεροποιητικό ρόλο στα μεγάλα διεθνή προβλήματα, όπως οι διαρκείς κρίσεις στη Μέση Ανατολή και στο Κόσσοβο».

Περισσότερο σαφής ήταν χτες το βράδυ στο δείπνο, όταν είπε ότι «η συμμετοχή των ευρωπαϊκών κρατών στην πολυεθνική δύναμη που εγκαθίσταται στο Λίβανο επιβεβαιώνει την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως παράγοντα σταθερότητας στο διεθνές σύστημα». Προσδιόρισε μάλιστα και τις «προκλήσεις» στις οποίες πρέπει να διαδραματίσει ρόλο η ΕΕ: «Οι πολύπλοκες κρίσεις στην ενεργειακά ζωτικής σημασίας Μέση Ανατολή, οι κυοφορούμενες εξελίξεις στο Κόσσοβο, η ανάγκη να πέσει επιτέλους το τελευταίο διαχωριστικό τείχος της Ευρώπης, το τείχος της Λευκωσίας, απαιτούν την άμεση εγρήγορση της ευρωπαϊκής διπλωματίας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», ο Ελληνας Πρόεδρος σημείωσε πως «ο βομβαρδισμός της Σερβίας δε συγκαταλέγεται στις φωτεινές στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας, ούτε βέβαια και η ασυμφωνία της ΕΕ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η ΕΕ θα έπρεπε να δείξει την αυτοσυνειδησία της με τρόπο διαφορετικό από τις ΗΠΑ». Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε από τη μια «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έπρεπε να πουν ειλικρινά στους λαούς τους ότι θέλουν να διατηρηθεί το κοινωνικό κράτος» και από την άλλη «καμία χώρα - μέλος της ΕΕ δεν πρέπει να ανέχεται φυλακές της CIA ούτε Γκουαντάναμο, όπως κάνει ο φίλος μας Πρόεδρος Μπους».

Ο Κ. Παπούλιας δεν έκρυψε τις προσδοκίες που τρέφει από τη Γερμανία, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ότι θα δώσει ώθηση στη διαδικασία για την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη».

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είπε ότι «θα πρέπει να εκπληρώσει όλα ανεξαιρέτως τα κριτήρια της ΕΕ», αναδεικνύοντας ιδιαίτερα το ζήτημα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της όσον αφορά το Κυπριακό. Πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια του νησιού» είπε χαρακτηριστικά.

«Με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τη συγκυρία» θα κριθεί το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός Πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι θεωρεί την περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης «εφικτή».

«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε» ήταν η απάντηση του Γερμανού Προέδρου σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων: «Η Γερμανία ασκεί ενεργό πολιτική συμφιλίωσης και κατανόησης ως προς τα θύματα που υπέστησαν τη βαρβαρότητα των ναζί», είπε...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Προχωρά στην επανεξέταση των υποθέσεων

Κατά του πρώην νομικού συμβούλου της στράφηκε η ΜΕΒΓΑΛ

Την αναβολή της συζήτησης για το θέμα του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά (κατηγορείται για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης με ευνοϊκή αντιμετώπιση μιας ναυτιλιακής εταιρείας), αποφάσισε χτες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς το επόμενο διάστημα θα ασχοληθεί με την επανεξέταση των υποθέσεων που είχε χειριστεί ο, υπό αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων, γενικός διευθυντής της και κατηγορούμενος για την υπόθεση ΜΕΒΓΑΛ, Π. Αδαμόπουλος.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Σ. Ζησιμόπουλος επισήμανε ότι θα εξεταστούν ξανά ακόμη και οι υποθέσεις που έχουν μπει στο αρχείο. Ταυτόχρονα, δήλωσε, αντικρούοντας όσα είπε στην κατάθεσή του ο Π. Αδαμόπουλος, ότι δεν είχε ποτέ ενημερωθεί από αυτόν για τη ΜΕΒΓΑΛ, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής τού είχε συστήσει κάποιον κ. Κωνσταντινίδη. Οσο για την ένταξη της ΜΕΒΓΑΛ στο πρόγραμμα επιείκειας, είπε ότι θα καθυστερήσει, καθώς είναι κενή η θέση του γενικού διευθυντή που πρέπει να κάνει τη σχετική εισήγηση.

Χτες εξάλλου, η γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ στράφηκε κατά του πρώην νομικού της συμβούλου Κ. Μεταξόπουλου, που χειρίστηκε νομικά το θέμα του εκβιασμού και παραιτήθηκε από την επιχείρηση μία μόλις ημέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού με τον πρόεδρο της ΜΕΒΓΑΛ για την υπόθεση που αποκαλύφθηκε! Η ΜΕΒΓΑΛ κατέθεσε χτες αναφορά πειθαρχικής δίωξης του πρώην νομικού συμβούλου της στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη και πρωτοφανή στα δικηγορικά χρονικά συμπεριφορά του πρώην δικηγόρου της εταιρείας», και για παραβίαση κάθε έννοιας δεοντολογίας με τη διατύπωση ανυπόστατων κατηγοριών και ψεμάτων εναντίον της ΜΕΒΓΑΛ και των στελεχών της. Η εταιρεία διατυπώνει ερωτηματικά για τη στάση του που «διευκολύνει τους ενόχους».

Παράλληλα, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα που τη συσχέτιζαν με τον κατηγορούμενο για την υπόθεση ΜΕΒΓΑΛ, εκτελωνιστή Π. Αναγνωστόπουλο, δηλώνει ότι ουδεμία εργασία εκτελωνισμού ή προμήθειας έχει αναθέσει στον αναφερόμενο στα διάφορα δημοσιεύματα εκτελωνιστή την περίοδο 2004-2006.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΜΕΒΓΑΛ»
Νέες προφυλακίσεις

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκαν χτες ο πρώην γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Παναγιώτης Αδαμόπουλος, ο έμπορος σιτηρών Κώστας Κωνσταντινίδης και ο εκτελωνιστής Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, οι οποίοι μετά την απολογία τους στην 14η τακτική ανακρίτρια για τα αδικήματα για εκβίασης κατ' επάγγελμα και κατά συναυτουργία, παθητικής δωροδοκίας και άμεσης συνέργειας στην παθητική δωροδοκία, στην υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ, κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Ο Αδαμόπουλος παρέδωσε απολογητικό υπόμνημα, αρνούμενος τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι επέλεξε τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη να έρθει σε επαφή με την εταιρεία, προκειμένου αυτή να συνεργαστεί με την Επιτροπή και να δώσει στοιχεία για την εξεταζόμενη υπόθεση του καρτέλ. Τις κατηγορίες αρνήθηκε και ο Κωνσταντινίδης που δε θέλησε να απολογηθεί, υποβάλλοντας αίτημα να προηγηθούν της απολογίας του οι καταθέσεις του προέδρου της ΜΕΒΓΑΛ Πέτρου Παπαδάκη και του μέχρι πρότινος νομικού συμβούλου της εταιρείας Κρίτωνα Μεταξόπουλου. Ανακριτής και εισαγγελέας θεώρησαν την άρνηση του Κωνσταντινίδη να απολογηθεί ως τυπική απολογία και μετά από διάσκεψη τον έκριναν προφυλακιστέο.

Ο Αλέξης Κούγιας συνήγορος του Κωνσταντινίδη, ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση απομυθοποιήθηκε από ποινικής απόψεως, παρουσιάζει όμως μεγάλο ενδιαφέρον από πολιτικής και ηθικής πλευράς.

Υπενθυμίζουμε ότι ο εκτελωνιστής Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, στην απολογία του την Παρασκευή είχε υποστηρίξει ότι είχε διαμεσολαβητικό ρόλο στις επαφές του Κωνσταντινίδη με τη ΜΕΒΓΑΛ.

Κεντρικό σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία

«Ενα καινούριο νομοσχέδιο, το οποίο θα δώσει τέλος ακόμα και σε υποψίες» για τη λεγόμενη διαφθορά στα νοσοκομεία, υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος προχτές απ' τα Γιάννενα. Στην ουσία πρόκειται για το νομοσχέδιο που άφησε σε εκκρεμότητα ο προκάτοχός του Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος όταν το δημοσιοποίησε το παρουσίασε ως μέσο για τον περιορισμό των χρεών και τη διασφάλιση οικονομικού οφέλους.

Βασική ιδέα, όπως έχει πει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε υγειονομικούς φορείς, είναι οι κεντρικές προμήθειες, που ωστόσο όμως θα υπηρετούν την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας καθώς - με βάση το πρόγραμμα της ΝΔ - τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν ως αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ