Ο Κ. Σημίτης κάλεσε τους αμφισβητίες του να υποταχτούν στην κυριαρχία του, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τόνοι
Πορεία σύγκρουσης; H απάντηση στο ερώτημα ίσως να μη δοθεί σήμερα, κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο μετά τα όσα ακούστηκαν χτες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κεντρικού οργάνου του κυβερνώντος κόμματος, κανείς δεν μπορεί να προβεί σε ασφαλείς προβλέψεις... Συγκεκριμένα, χτες, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει την επαναβεβαίωση της επικυριαρχίας του στο επόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα είναι εκλογικό και θα διεξαχθεί το Μάρτη.
Η απάντηση, σε ιδιαίτερα έντονο τόνο, ήρθε από τους Π. Οικονόμου και Α. Κοτσακά. Ο πρώτος - μιλώντας εκ μέρους της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης - χαρακτήρισε τη θέση του πρωθυπουργού και της πλειοψηφίας του ΕΓ ως τη "χειρότερη", υποστήριξε ότι ένα εκλογικό συνέδριο το Μάρτη "ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου στην οποία θα μπούμε όλοι μέσα" και προέβλεψε "ρήξη". Για να αποφευχθεί η ρήξη, όπως είπε, ζήτησε διεξαγωγή του συνεδρίου μετά τις ευρωεκλογές, είτε έκτακτο συνέδριο τον ερχόμενο Δεκέμβρη, με τη σύνθεση του προηγούμενου.
Ο Αν. Κοτσακάς - στενός συνεργάτης του Α. Τσοχατζόπουλου που αναμένεται να ανέβει σήμερα στο βήμα - κατηγόρησε την ηγεσία ότι "με τις επιλογές της οδηγεί την παράταξη σε σύγκρουση ενόψει των ευρωεκλογών" και απευθυνόμενος στον Κ. Σημίτη είπε: "Αναλαμβάνεται εσείς όλη την ευθύνη".
Οσο για το συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, την Μ. Φραγιαδάκη, ανέφερε ότι η ηγεσία με τις επιλογές της γύρω από το συνέδριο επιδιώκει να φτιάξει το δικό της ΠΑΣΟΚ...
Τα παραπάνω ειπώθηκαν μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος επιχείρησε να απαντήσει... στον εαυτό του για το αν οι δημοτικές εκλογές έχουν (όπως έλεγε πέρσι στο Ναύπλιο) ή δεν έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τη νέα πρωθυπουργική εκδοχή, οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν να στείλουν πολιτικό μήνυμα, αλλά η κυβέρνηση θα κριθεί στις βουλευτικές του 2000... Ας σημειωθεί η φανερή προσπάθεια του πρωθυπουργού να ρίξει το βάρος των εντυπώσεων, που θα προκύψουν από τις εκλογές, στα αποτελέσματα για τις Νομαρχίες Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Σε αντίθεση με τους δήμους των αντίστοιχων πόλεων, ο Κ. Σημίτης έκανε ονομαστική αναφορά στους υποψήφιους που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ μόνο σε νομαρχιακό επίπεδο. Βέβαια, δεν παρέλειψε να σηκώσει για μια ακόμα φορά τους τόνους, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των προεκλογικών "κοκορομαχιών" με τη ΝΔ.
Εκεί όμως που ο πρωθυπουργός έδωσε βάρος, για να καταλήξει κατόπιν στο ζητούμενο (και το ζητούμενο είναι η τακτική του στο συνέδριο), ήταν στην προσπάθεια να πείσει ότι δεν είναι νεοφιλελεύθερη η πολιτική που ακολουθεί... Με κορόνες του τύπου "απορρίπτω την ανακήρυξη της αγοράς σε αποκλειστική και απόλυτη αρχή της κοινωνικής οργάνωσης", προσπάθησε να καλύψει τα συνήθη διαπιστευτήριά του προς την ολιγαρχία. Τα τελευταία και πάλι, φυσικά, προσφέρθηκαν προς την ολιγαρχία διά στόματος Κ. Σημίτη, με αναφορές και διαβεβαιώσεις ότι "θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την κυβερνητική πολιτική" και "την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ"...
Οπως συνηθίζει, δε, προτάσσοντας τον... μπαμπούλα της "παγκοσμιοποίησης", κατέστησε σαφές το "εκσυγχρονιστικό όραμα", που συνίσταται στην "ακύρωση παραδοσιακών πολιτικών για την προστασία της εγχώριας παραγωγής, το ρόλο του κρατικού τομέα στην ανάπτυξη, τον τρόπο οργάνωσης του κοινωνικού κράτους" κλπ... Στο πλαίσιο αυτό, ήταν αναμενόμενο να επιτεθεί και πάλι στο ΚΚΕ, μιλώντας για "δυνάμεις στο χώρο της Αριστεράς που επιμένουν στην ακινησία" και "με δόγματα άλλων εποχών υποστηρίζουν προτάσεις, που θα οδηγούσαν σε αδιέξοδα, φτώχεια και παρακμή"!
Ωστόσο, όπως είπαμε, το ζητούμενο για τον Κ. Σημίτη είναι η επιβεβαίωση της κυριαρχίας του στο συνέδριο. Γι' αυτό κατέστησε σαφές ότι - παρά τις αντιδράσεις - θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο το Μάρτη, νωρίτερα, δηλαδή, από το κανονικό. Εσπευσε, επίσης, μέσα από κηρύγματα "ενότητας" και καλεσμάτων "να πάμε όλοι μαζί", να χρεώσει από τώρα σε όσους διαφωνήσουν μαζί του ή τον αμφισβητήσουν στο συνέδριο, ότι "αντιλαμβάνονται το συνέδριο ως μέσο να κερδίσουν εξουσίες και προβολή, να πετύχουν προσωπικούς ανταγωνισμούς, να εκκαθαρίσουν λογαριασμούς"... Οσους έχουν τέτοιες επιδιώξεις, τους κάλεσε να μην "ασχολούνται με τα δευτερεύοντα" και να μην "αντιμάχονται τις αξίες μας"...
Σήμερα ολοκληρώνεται η συνεδρίαση της ΚΕ και θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την έγκριση της εισήγησης της πλειοψηφίας, στην οποία συνεργάτες του Α. Τσοχατζόπουλου δε διευκρίνιζαν αν θα πάρουν μέρος.
Απ' όλα είχε η πρωθυπουργική εισήγηση στη χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ετσι, πέρα από την αναγκαιότητα διάλυσης των δημόσιων οργανισμών, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις διεθνείς εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται μετά τη συνεχιζόμενη χρηματιστηριακή αναταραχή. Η εκτίμηση του πρωθυπουργού, όπως μεταφέρθηκε από τον Δ. Ρέππα, είναι ότι οι κυβερνήσεις της Δύσης εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον έλεγχο της κατάστασης, η οποία θα εξομαλυνθεί.Μιλώντας προς τα στελέχη του, ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην επικείμενη ομιλία του στην Καλλιθέα, στο πλαίσιο ανοιχτής συγκέντρωσης που οργανώνει το ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε, ο άξονας της τοποθέτησής του θα αποτελεί έναν συνδυασμό των όσων είπε στις δημόσιες εμφανίσεις του στη Θεσσαλονίκη και στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια, ήδη ετοιμάζεται το κλίμα για επανάληψη των περί "αταλάντευτης" οικονομικής πολιτικής και της καταφυγής σε κορόνες προεκλογικών "κοκορομαχιών", στο φόντο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.
Ενα από τα θέματα που θίχτηκαν στη συνεδρίαση ήταν και η δημοσιοποίηση των επιστολών, που απέστειλε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του. Οπως είπε ο Κ. Σημίτης, η δημοσιοποίηση κρίθηκε αναγκαία - αν και δεν είχε προγραμματιστεί κάτι τέτοιο - από τη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας μια απ' αυτές τις επιστολές και για να μη δημιουργηθούν λαθεμένες εντυπώσεις.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι η πρακτική της... αλληλογραφίας έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από τον πρωθυπουργό και πως μέσα από αυτές τις επιστολές ανακύπτει ο "συστηματικός και μεθοδικός τρόπος συνεργασίας και εργασίας της κυβέρνησης"...
Ας σημειωθεί ότι οι πληροφορίες, που φέρουν τον Κ. Σημίτη να εμφανίστηκε χολωμένος από τη χαμηλή συμμετοχή κόσμου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, δεν επιβεβαιώθηκαν από τον Δ. Ρέππα. Αν και ο τελευταίος ανέφερε πως το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση, ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μπορεί να δόθηκε μια εντύπωση μειωμένης συμμετοχής, ωστόσο αυτή είναι λανθασμένη, αφού επρόκειτο για μια κομματική διοργάνωση που δεν είχε ανοιχτό χαρακτήρα.
Τέλος, ο Κ. Σημίτης ενημέρωσε τα στελέχη και των δύο οργάνων για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με τους Πρόντι και Νάνο, καθώς και για την επικοινωνία Στεφανόπουλου - Μεϊντάνι.
Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου έκανε μια παρουσίαση των εξελίξεων στην Αλβανία, όπως και στο προχτεσινό Εκτελεστικό Γραφείο, όπου εμμέσως είχε υποστηρίξει ότι στις εξελίξεις για ανατροπή του πολιτικού τοπίου στη γειτονική χώρα δεν είναι αμέτοχη η κυβέρνηση της Ιταλίας...
Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δ. Ρέππας δεν απέκλεισε τη μετάβαση σήμερα στην Αλβανία του Γ. Παπανδρέου στα πλαίσια της προεδρίας που ασκεί η Ελλάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η τελική απόφαση για την πραγματοποίηση ή όχι της μετάβασης επρόκειτο να ληφθεί χτες το βράδυ, καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ ΕΕ, ΟΑΣΑ, ΔΕΕ (προεδρεύει η Ιταλία) και Συμβουλίου της Ευρώπης.
* * *
Σ. Κ.
Σήμερα Σάββατο 19 Σεπτέμβρη και στις 23.45 το βράδυ,η τηλεόραση του "902 στην εκπομπή "Πολιτική Επικαιρότητα", θα μεταδώσει την ομιλία του Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας Νίκου Σοφιανού,στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ - "Οδηγητή".