ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μάχες χαρακωμάτων στο φόντο των ανταγωνισμών

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα να ριζώσει βαθιά στο λαό το κάλεσμα του ΚΚΕ για ξεσηκωμό
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα να ριζώσει βαθιά στο λαό το κάλεσμα του ΚΚΕ για ξεσηκωμό
Συνεχίζονται με εντεινόμενους ρυθμούς η συζήτηση και τα σενάρια για τις εξελίξεις στην ΕΕ και παγκόσμια, στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται.

Η Γερμανία συνεχίζει να απορρίπτει κάθε σκέψη για οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. «Η βεβιασμένη επίδειξη αλληλεγγύης δεν είναι η σωστή απάντηση. Η σωστή απάντηση είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του και γι' αυτό δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα περικοπών της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας στους Γερμανούς βουλευτές.

Πρόσθεσε ακόμα: «Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν προκλήθηκε από τους κερδοσκόπους. Μπορεί να εντείνεται από τους κερδοσκόπους. Οφείλεται στη μακροχρόνια παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και γι' αυτό το λόγο το ευρώ βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης που είχε να αντιμετωπίσει ποτέ». Μίλησε ακόμα υπέρ της δυνατότητας αποβολής μιας χώρας από την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να είναι «ένα έσχατο μέτρο, σε περίπτωση που μια χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις ξανά και ξανά».

Μπορεί η συζήτηση να ξεδιπλώνεται με αφορμή την Ελλάδα, ωστόσο η ανησυχία για την εξέλιξη των οικονομικών φαίνεται πως αφορά στο σύνολο σχεδόν της ΕΕ. Η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα εκτιμήσεις σχετικά με την αξιοπιστία των προγραμμάτων μείωσης ελλειμμάτων 14 κρατών - μελών της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Μεγ. Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Φινλανδία, Εσθονία, Βουλγαρία, Σλοβακία).

Στις εκτιμήσεις σημειώνεται: «Γενικά, στα περισσότερα από τα 14 προγράμματα που εξετάσθηκαν, οι υποθέσεις για ανάπτυξη στις οποίες βασίζονται οι δημοσιονομικές προβλέψεις κρίνονται μάλλον αισιόδοξες, πράγμα που σημαίνει ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα μπορεί να αποδειχθούν λιγότερο καλά από τα προβλεπόμενα. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, η προτεινόμενη στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν στηρίζεται επαρκώς με συγκεκριμένα μέτρα από το 2011».

Παρέμβαση από το ΔΝΤ

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος - Καν, μιλώντας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Εκσυγχρονισμός του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», επανέλαβε την ικανοποίησή του για τα μέτρα της κυβέρνησης και σημείωσε ότι για την Ελλάδα θα υπάρξει βοήθεια σε επίπεδο ΕΕ.

Αναφερόμενος στα σχέδια για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ), υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να αποσπάς την προσοχή σου απ' αυτό που έχεις να κάνεις από δημοσιονομικής απόψεως με το να αφήνεις τη φαντασία σου να τρέχει», ενώ τονίζοντας την αοριστία των σχεδίων περί ΕΝΤ, δήλωσε πως «ευχαρίστως να το σχολίαζα αν ήξερα τι είναι»...

Πρόσθεσε ακόμα ότι το ΔΝΤ «δε θα είχε πρόβλημα να εργαστεί μαζί με οποιουδήποτε είδους περιφερειακό θεσμό» και είπε ότι εάν το ΕΝΤ είναι «ένας μηχανισμός που θα διασφαλίζει τη δυνατότητα να διατεθούν κονδύλια ώστε να βοηθηθεί μια χώρα εντός της Ευρωζώνης, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα». «Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι αποτελεί χρέος μας ο ανασχηματισμός των χρηματοπιστωτικών μας θεσμών κατά τρόπον ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικοί στις κρίσεις», δήλωσε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, υποστήριξε ότι «είναι ανάγκη να εγκαθιδρύσουμε μια ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και να επεκταθεί η πειθαρχία, από το δημοσιονομικό τομέα, στο πεδίο των δομικών μεταρρυθμίσεων (...) Είναι ανάγκη να αυξήσουμε το κόστος της παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς (...) όχι μόνο το οικονομικό, αλλά και το πολιτικό».

«Πόλεμος» για το γουάν

Ο «πόλεμος χαρακωμάτων» μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ συνεχίζεται με επίκεντρο πάντα τη συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος, του γουάν. Ρόλο αναλαμβάνει τώρα η αμερικανική Γερουσία, με την προώθηση νομοσχεδίου για την επιβολή κυρώσεων και δασμών στην Κίνα σε περίπτωση που η τελευταία δεν προχωρήσει σε ανατίμηση του νομίσματός της.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί δικομματική συμφωνία, αντανακλά τις ανησυχίες για την ανεργία στις ΗΠΑ, ειδικά ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του ερχόμενου Νοέμβρη. Πάντως, εάν και υπήρξε δικομματική συναίνεση, το έργο της επιβολής κυρώσεων και δασμών είχε επίσης ξαναπαιχτεί το Γενάρη του 2006 στη Γερουσία, όπου είχε προωθηθεί νομοσχέδιο που προέβλεπε την επιβολή δασμών ύψους 27,5% σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα, εκτός αν το Πεκίνο λάμβανε μέτρα για τη σημαντική ενίσχυση της τιμής του νομίσματός του και τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Εκτός από τις ΗΠΑ πιέσεις ασκεί προς την Κίνα και η ΕΕ και ειδικά η Γερμανία, που είδε φέτος την Κίνα να την προσπερνά ως μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα στον κόσμο. Πολύ περισσότερο που η Παγκόσμια Τράπεζα διαπιστώνει στη μηνιαία έκθεσή της για την οικονομία της Κίνας «ταχύτερη της αναμενόμενης ανάκαμψη» αφού υπολογίζει ότι το τρέχον έτος το ΑΕΠ της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί 9,5%, ενώ 8,7% υπολογίζεται το αντίστοιχο μέγεθος για το 2011.


Ιδια η υπογραφή στην ούγια...

Είτε η προσφυγή στο ΔΝΤ, είτε η δήθεν «στήριξη» από την «ευρωζώνη», με τη χορήγηση δανείων στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, μόνο δεινά φέρνει στους λαούς. Κερδισμένο σε κάθε περίπτωση είναι το μεγάλο κεφάλαιο, που στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητάς» του αποσπά νέες φοροαπαλλαγές και ζεστό χρήμα από τα κρατικά ταμεία για τις επενδύσεις του. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εγκλωβίσει το λαό στο «ψευτοδίλημμα» Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή «ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης». Το παράδειγμα της Ουγγαρίας, που προχτές επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός και βρίσκεται υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα μέτρα που επιβάλλονται έχουν κοινή υπογραφή στην ούγια. Η επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας σε βάρος του λαού έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την επέλαση της ελληνικής κυβέρνησης, ανεξάρτητα από ποιο όργανο των ιμπεριαλιστών αναλαμβάνει κάθε φορά να συν-διαμορφώσει την αντιλαϊκή συνταγή.

Η Ουγγαρία το Νοέμβρη του 2008 προσέφυγε στο ΔΝΤ και πήρε δάνειο ύψους 16 δισ. ευρώ. Ακόμα 8 δισ. ευρώ πήρε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 1 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα. Το Δεκέμβρη του 2008 η κυβέρνηση της Ουγγαρίας πήρε μέτρα. Και μόνο η παράθεσή τους είναι αποκαλυπτική, τόσο για το εύρος της επίθεσης, όσο και για την ομοιότητά τους συγκρινόμενα μ' αυτά που πήρε η ελληνική κυβέρνηση. Η ουγγρική κυβέρνηση εφάρμοσε τα εξής - ανάμεσα σε άλλα - μέτρα:

-- Πάγωμα των μισθών του δημοσίου για τη διετία 2009 - 2010.

-- Περικοπή του 13ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και της 13ης σύνταξης των συνταξιούχων.

-- Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των συντάξεων προς τα κάτω.

-- Μείωση 10% των επιδομάτων αναπηρίας.

-- Στα είδη πρώτης ανάγκης επιβλήθηκε ΦΠΑ 18%.

-- Αύξηση του ΦΠΑ στα υπόλοιπα είδη από το 20% στο 25%.

-- Αύξηση κατά 6% των ειδικών φόρων σε βενζίνη, τσιγάρα και ποτά.

-- Δραστική μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που συνοδεύτηκε από τις απολύσεις 12.000 δημοτικών υπαλλήλων.

-- Περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων στους αγρότες.

-- Αύξηση στις φορολογικές κλίμακες των χαμηλόμισθων εργαζομένων.

-- Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών από το 32% στο 27%.

-- Μ' έναν έντεχνο τρόπο μειώθηκε κατά 1% η φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων που έφτασε στο 15%! Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά αποφασίστηκε αύξηση της εταιρικής φορολόγησης από 16% σε 19% (αύξηση 3%), την ίδια στιγμή υπήρξε κατάργηση του Φόρου Αλληλεγγύης της τάξης του 4% που βάραινε τις επιχειρήσεις!

Τα μέτρα πάρθηκαν με πρόσχημα την εξασφάλιση της «εμπιστοσύνης» των καπιταλιστικών αγορών και τη δημιουργία «ευνοϊκών συνθηκών» για τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Την πρώτη χρονιά της επιβολής των μέτρων, δηλαδή το 2009, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 17% και η αγροτική επίσης κατά 17%, ενώ τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας ξεπέρασαν το 11%. Αντί άλλου σχολίου, θυμίζουμε ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν εξέφρασε πρόσφατα την ικανοποίησή του για την «αποτελεσματικότητα των μέτρων», βάσει των ελέγχων που πραγματοποιεί ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός στην Ουγγαρία...


Π. Θ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ