ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΦΡΙΚΗ
Συνδιάσκεψη κομμουνιστικών και αριστερών κομμάτων

Στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής πραγματοποιείται από χτες, 14 Αυγούστου, και θα διαρκέσει έως τις 17 του Αυγούστου συνάντηση κομμουνιστικών, αριστερών και προοδευτικών κομμάτων της Αφρικής με καλεσμένα πολλά ΚΚ από Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ασία. Θέμα της συνάντησης είναι: «Οικοδομώντας ένα δίκτυο των κομμουνιστικών, εργατικών, προοδευτικών και αριστερών κομμάτων για την ειρήνη, το σοσιαλισμό, ενάντια στη νεο-αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό στην Αφρική».

Η πρωτοβουλία της συνάντησης ανήκει στο Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (SACP) σε συνεργασία με το Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, των οποίων οι Γενικοί Γραμματείς Blade Ndzimande και Mohamed Nugud, αντίστοιχα, είναι οι βασικοί εισηγητές. Παρόμοια συνάντηση πραγματοποιείται για πρώτη φορά μετά το 1991 και αναμένεται η συμμετοχή δεκάδων κομμάτων. Το ΚΚΕ εκπροσωπεί στη συνδιάσκεψη ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, στέλεχος του Κόμματος.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
34 χρόνια από τη δεύτερη εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΑΚΕΛ

Συμπληρώθηκαν χτες 34 χρόνια από τη δεύτερη εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο. Το ΑΚΕΛ με αφορμή τη χτεσινή επέτειο με ανακοίνωσή του απηύθυνε «θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους Βαρωσιώτες, σε όλους τους πρόσφυγες, στους εγκλωβισμένους και σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό και διαδηλώνει ακόμα μια φορά ότι θα συνεχίσει με συνέπεια τον αγώνα για δίκαιη, λειτουργική, βιώσιμη και ειρηνική λύση στο Κυπριακό στη βάση αρχών».

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «το ΑΚΕΛ χαιρετίζει τις μέχρι τώρα εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό, στηρίζοντας τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας», υπογραμμίζοντας ότι «αυτή την κρίσιμη ώρα για την Κύπρο, απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, ενότητα που θα ενισχύσει τον Πρόεδρο στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει».

Το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωσή του θυμίζει ότι «συμπληρώνονται 34 χρόνια από την ημέρα που τα τουρκικά στρατεύματα προχωρούσαν προκλητικά στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης της εισβολής, της οποίας αποτέλεσμα ήταν η κατάληψη και κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένης και της αγαπημένης πόλης του Ευαγόρα, της Αμμοχώστου». Τονίζει δε ότι «η εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας και οι συναντήσεις ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων δημιούργησαν νέες ελπίδες στον κυπριακό λαό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσήλθε στις συναντήσεις των τελευταίων μηνών με την τουρκοκυπριακή ηγεσία με αποφασιστικότητα, προσήλωση σε αρχές και ειλικρινή βούληση», ενώ «τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων δημιουργούν ευνοϊκή συγκυρία για ευόδωση των προσπαθειών».

«Ενόψει της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων», αναφέρει η ανακοίνωση, «το ΑΚΕΛ καλεί τον κυπριακό λαό να στηρίξει ομόθυμα τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για την επίτευξη δίκαιης και συμφωνημένης λύσης. Επιπλέον, το ΑΚΕΛ καλεί την τουρκοκυπριακή ηγεσία να επιδείξει την ανάλογη πολιτική βούληση και ειλικρίνεια για να καρποφορήσει η προσπάθεια που ξεκίνησε».

Παράλληλα, το ΑΚΕΛ καλεί «την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας να τοποθετήσει το στόχο της επίλυσης του Κυπριακού και της επανένωσης της πατρίδας μας ως πρώτη και κύρια προτεραιότητα, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα των συναντήσεων των δύο ηγετών προς το συμφέρον του συνόλου του κυπριακού λαού και λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι αδημονούν για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης».

Καταλήγοντας το ΑΚΕΛ καλεί «την Τουρκία και την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας να συνεργαστούν με την ελληνοκυπριακή κοινότητα για την επίτευξη λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979 καθώς και του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Στο μεταξύ, την έντονη διαμαρτυρία εξέφρασε προς τα Ηνωμένα Εθνη η Κυπριακή Δημοκρατία για παραβιάσεις του εναέριου χώρου της που πραγματοποιήθηκαν από την Τουρκία, στο διάστημα 2 Ιούνη έως και 29 Ιούλη, απευθύνοντας σχετική επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Στην επιστολή του ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας από την Τουρκία και ζητά τον άμεσο τερματισμό τους, υπογραμμίζοντας ότι συνιστούν παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεών της.

Παράλληλα, στην επιστολή τονίζεται ότι γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης μιας παράνομης αποσχιστικής οντότητας που βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή της Δημοκρατίας εις βάρος μιας κυρίαρχης χώρας, μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με σοβαρές επιπτώσεις για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
«Παύση πυρός» με όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης

Ρώσοι στρατιώτες στη Νότια Οσετία

Associated Press

Ρώσοι στρατιώτες στη Νότια Οσετία
ΜΟΣΧΑ - ΤΙΦΛΙΔΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εντείνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, με αφορμή τα τεκταινόμενα στις αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας σε Αμπχαζία και Νότια Οσετία. Παράλληλα, η προεδρεύουσα της ΕΕ Γαλλία απέδειξε χτες ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κρίση, για να πετύχει, μεταξύ άλλων, στην «καλύτερη» περίπτωση την αντικατάσταση και στη «χειρότερη» την πλήρη αντικατάσταση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στις αυτονομηθείσες δημοκρατίες της Γεωργίας (Ν. Οσετία, Αμπχαζία, Αζαρία...) με δυνάμεις του ευρωστρατού...

Το ΝΑΤΟ γυρεύει ρόλο...

Συγκεκριμένα, χτες το ΝΑΤΟικό συμβούλιο πρεσβευτών πήρε στις Βρυξέλλες ξεκάθαρη θέση υπέρ της Τιφλίδας, καταδικάζοντας μάλιστα τη Ρωσία... «για την υπερβολική χρήση βίας στη Γεωργία» και απαιτώντας απ' τη Μόσχα «επίσημη εκεχειρία». Κοντολογίς, το ΝΑΤΟ έκανε γαργάρα ότι όλα ξεκίνησαν με τους ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς της Γεωργίας στην Οσετία...

Επιπλέον, το ΝΑΤΟικό συμβούλιο πρεσβευτών ματαίωσε την προγραμματισμένη για χτες συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκοζίν, με πρόσχημα ότι «χρειάζονται περισσότερες προετοιμασίες». Προτίμησε όμως πολύωρη συνάντηση με τον Γεωργιανό απεσταλμένο στο ΝΑΤΟ, Ρέβαζ Μπέσιντζε, ο οποίος παραδέχτηκε ότι ζήτησε τη στρατιωτική και πολιτική βοήθεια του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ιδιαίτερα όσον αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν γεωργιανές συστοιχίες ραντάρ απ' τα ρωσικά πυρά...

Παράλληλα, οι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν «με πολύ έντονο τρόπο την υποστήριξή τους για μία αυτοκυρίαρχη και ανεξάρτητη Γεωργία», ενώ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Ζαάπ Ντε Χουπ Σέφερ, χαρακτήρισε τη Γεωργία «πολύ σεβαστό εταίρο του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο επιθυμεί: α) «Επίσημη εκεχειρία» β) Επιστροφή των γεωργιανών και ρωσικών δυνάμεων σε θέσεις που είχαν προ της 6ης Αυγούστου. γ)Ταχεία αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Ρωσία: Είμαστε κλειδί σταθερότητας στον Καύκασο...

Απέναντι σ' όλα αυτά ο Ντμίτρι Ρογκοζίν, Ρώσος πρέσβης στο ΝΑΤΟ, ήταν κατηγορηματικός και αποστομωτικός: «Το θέμα έκλεισε! Δεν υπάρχει συζήτηση για τις γεωργιανές αξιώσεις σε Ν. Οσετία. Δε θα τους ξαναδούμε στην περιοχή». Ακόμη σαφέστερος ήταν ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αφότου ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι την κατάπαυση πυρός επειδή, όπως είπε, εκπληρώθηκαν οι βασικοί στόχοι της Μόσχας. Οπως είπε ο Μεντβέντεφ μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί: «Οι λαοί της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας θα πρέπει να απαντήσουν εάν θέλουν να γίνουν μέρος της Ρωσίας». «Συμπτωματικά», ώρες πριν, ο Πρόεδρος της Ν. Οσετίας, Εντουαρντ Κοκόιτι είχε ζητήσει «ένωση με τη Ρωσία»...

Νωρίτερα, ο Σαρκοζί είχε προτείνει στον Μεντβέντεφ την ανάπτυξη δυνάμεων του ευρωστρατού στις αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, πράγμα βεβαίως που ο Ρώσος ηγέτης απέρριψε ασυζητητί, λέγοντας: «Οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις δε θα υποχωρήσουν απ' το έδαφος των περιοχών... επειδή είναι το κλειδί στη σταθερότητα του Καυκάσου»!

Εντούτοις, Σαρκοζί και Μεντβέντεφ φέρεται αργότερα πως συμφώνησαν στη μετακίνηση των ρωσικών και γεωργιανών δυνάμεων στις θέσεις που είχαν πριν τις συγκρούσεις που ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα...

Στο μεταξύ, ο Γεωργιανός Πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας του απ' την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), που αποτελούσαν στο παρελθόν την ΕΣΣΔ, ζητώντας και από άλλα μέλη να τον μιμηθούν. Επιπλέον, πρόλαβε και κατέθεσε αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ρωσίας, κατηγορώντας τη Μόσχα για εθνοκάθαρση! Δέχτηκε, παράλληλα, στην Τιφλίδα επισκέψεις αλληλεγγύης απ' τους ηγέτες της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Ουκρανίας, της Λετονίας, οι οποίοι είχαν νωρίτερα δεχτεί σχετικά τηλεφωνήματα απ' τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους...

Νωρίτερα, χτες, απ' τα ξημερώματα ως το μεσημέρι ένοπλες δυνάμεις της Αμπχαζίας συγκρούστηκαν με γεωργιανές δυνάμεις στο φαράγγι Κοντόρι, επιτυγχάνοντας ως το βράδυ την αποχώρηση των περισσότερων εξ αυτών στο τελευταίο «οχυρό» που είχαν οι τελευταίοι στην περιοχή.

Επίθεση σε δημοσιογράφους

Νωρίτερα χτες το πρωί, απεσταλμένοι τηλεοπτικών σταθμών και πρακτορείων μετέδωσαν πληροφορίες για τη ρίψη πυρών από ρωσικά αεροσκάφη στη γεωργιανή πόλη Γκόρι. Στην περιοχή δέχτηκε πυρά, μεταξύ άλλων, και ο οδηγός τηλεοπτικού συνεργείου της ΝΕΤ με συνέπεια το σοβαρό τραυματισμό του. Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 39χρονου Ολλανδού εικονολήπτη και ο σοβαρός τραυματισμός (επίσης Ολλανδού) δημοσιογράφου.

ΠΓΔΜ
Εγείρουν νέα μειονοτικά ζητήματα

Με επιστολή του πρωθυπουργού τους στον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Νίμιτς θέτουν ζήτημα αναγνώρισης της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Συνεχίζει, με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, τις προβοκατόρικες διεκδικήσεις της η ηγεσία της ΠΓΔΜ. Λίγες ώρες πριν το νέο γύρο διαβουλεύσεων που συγκάλεσε στη Νέα Υόρκη ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, με τους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ (τον Δεκαπενταύγουστο) για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι απέστειλε επιστολές προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον Νίμιτς, ζητώντας από το δεύτερο να εντάξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας, και «ζήτημα αναγνώρισης της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Η ορθόδοξη εκκλησία της ΠΓΔΜ αποσχίστηκε το 1967 από τους κόλπους του Σερβικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία». Μέχρι και σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί από καμία επίσημη ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναφέρεται αναλυτικά στο ιστορικό του προβλήματος της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας του με τον ορθόδοξο κόσμο και κυρίως με τη Σερβική και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία: «Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, προκύπτει ως συμπέρασμα, ότι η ρίζα του προβλήματος αυτού έγκειται στην εκκρεμότητα που επέβαλε η Ελλάδα και σχετίζεται με το συνταγματικό μας όνομα. Συγκεκριμένα, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αλληλέγγυα προς την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία», σημειώνει ο επιστολογράφος.

Εκτός αυτού, ο Γκρούεφσκι, στην ίδια επιστολή, ζητά από τον Νίμιτς, να εντάξει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και το όνομα του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης: «Θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν αισθανόμαστε ευχάριστα, όταν χιλιάδες τουρίστες, ρωτούν υπό σύγχυση, γιατί ο γείτονάς μας, χρησιμοποιεί το όνομα της χώρας μας για όνομα του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Γκρούεφσκι φέρεται να απέστειλε και νέα επιστολή στον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με την οποία «τον πληροφορεί για την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Ελλάδα, εξαιτίας του βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και για όρθωση οικονομικών και εμπορικών εμποδίων από την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε τις νέες αυτές επιστολές «γραφικότητες». Στο ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν «τουλάχιστον αστεία» τα όσα ζητά η σκοπιανή ηγεσία, και παράλληλα επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της συνολικά στο ζήτημα.

Σήμερα οι συνομιλίες

Οπως έγινε γνωστό από τη γραμματεία του ΟΗΕ, ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για τις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις σήμερα, Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη, με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών.

Η συνάντηση με την πλευρά της FYROM θα πραγματοποιηθεί το πρωί. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Μαρτίν Προτουγκέρ, διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού και τον πρέσβη Νίκολα Ντιμιτρόφ, κύριο διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ, για το θέμα της ονομασίας.

Η συνάντηση με την ελληνική πλευρά θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα και θα μετέχει ο κύριος διαπραγματευτής της Ελλάδος πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Αποκλειστικά υπεύθυνη και υπόλογη η γεωργιανή ηγεσία για τον πόλεμο

Ευθύνες για τον αιματηρό πόλεμο στη Ν. Οσετία καταλογίζει η Επιτροπή Ειρήνης της Γεωργίας στον Πρόεδρο της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι και στην κυβέρνησή του, ζητώντας να υποστεί τις συνέπειες του νόμου για τη βάρβαρη καταστροφή στην πρωτεύουσα της Ν. Οσετίας, Τσχινβάλι, που συντελέστηκε (όπως αναφέρει χαρακτηριστικά) μεταξύ άλλων και με αμερικανικά όπλα... Σημειώνει πως οι έγκαιρες προειδοποιήσεις τόσο της ίδιας όσο και άλλων προοδευτικών δυνάμεων της χώρας για τη «φιλοφασιστική και εθνικιστική πολιτική του καθεστώτος Σαακασβίλι» δε στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν τις αναμενόμενες εξελίξεις. Απευθύνειέκκληση στη διεθνή κοινή γνώμη να μην ταυτίζει την ηγεσία της χώρας με το λαό, ενώ παράλληλα καλεί το γεωργιανό λαό να ενώσει τις δυνάμεις του για την απαλλαγή της χώρας απ' την κυβέρνηση Σαακασβίλι.

Η ανακοίνωση της Γεωργιανής Επιτροπής Ειρήνης, που εκδόθηκε προχτές στην Τιφλίδα, έχει ως εξής:

«Για μία ακόμη φορά η Γεωργία εισήλθε σε μία κατάσταση χάους και αιματοχυσίας. Ενας νέος αδελφοκτόνος πόλεμος σημειώθηκε με ανανεωμένη ορμή στο γεωργιανό έδαφος.

Προς μεγάλη μας απογοήτευση, οι έγκαιρες προειδοποιήσεις της Επιτροπής Ειρήνης Γεωργίας και των προοδευτικών προσωπικοτήτων της χώρας πάνω στον επικίνδυνο χαρακτήρα στρατιωτικοποίησης της χώρας και στον κίνδυνο μίας φιλοφασιστικής και εθνικιστικής πολιτικής δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

Οι αρχές της Γεωργίας οργάνωσαν ξανά έναν αιματηρό πόλεμο, αισθανόμενες την υποστήριξη ορισμένων δυτικών χωρών, περιφερειακών και διεθνών οργανισμών. Η ντροπή που προκάλεσαν οι σημερινοί διαχειριστές της εξουσίας επί του γεωργιανού λαού θα χρειαστεί δεκαετίες για να ξεπλυθεί.

Ο γεωργιανός στρατός εξοπλισμένος και εκπαιδευμένος από Αμερικανούς καθοδηγητές και με τη χρήση επίσης αμερικανικών όπλων προκάλεσε στην πόλη Τσχινβάλι βαρβαρική καταστροφή. Οι βομβαρδισμοί σκότωσαν Οσετούς πολίτες, τα αδέλφια μας και τις αδελφές μας, γυναίκες και ηλικιωμένους. Πάνω από 2.000 κατοίκοι της πόλης και των περιχώρων πέθαναν.

Επίσης, σκοτώθηκαν εκατοντάδες πολίτες γεωργιανής υπηκοότητας, και στη ζώνη της σύρραξης όπως επίσης και σ' όλο το έδαφος της Γεωργίας.

Η Επιτροπή Ειρήνης της Γεωργίας εκφράζει βαθιά συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους φίλους όσων χάθηκαν.

Ολη η ευθύνη γι' αυτόν τον αδελφοκτόνο πόλεμο, για τα χιλιάδες νεκρά παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, για τους κατοίκους της Νότιας Οσετίας και της Γεωργίας πέφτει αποκλειστικά στον σημερινό Πρόεδρο, στη Βουλή και στην κυβέρνηση της Γεωργίας. Η ανευθυνότητα και ο τυχοδιωκτισμός του καθεστώτος Σαακασβίλι δεν έχουν όρια. Ο Πρόεδρος της Γεωργίας και η ομάδα του, αναμφίβολα, είναι εγκληματίες και πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι.

Η Επιτροπή Ειρήνης Γεωργίας, μαζί με όλα τα προοδευτικά κόμματα και τα κοινωνικά κινήματα της χώρας, συνεχίζει να παλεύει προκειμένου οι διοργανωτές αυτής της τερατώδους γενοκτονίας να έχουν αυστηρή τιμωρία του νόμου.

Η Γεωργιανή Επιτροπή Ειρήνης δηλώνει και ζητεί από την ευρύτερη κοινή γνώμη να μην ταυτίσει τη σημερινή γεωργιανή ηγεσία με το γεωργιανό λαό, με το γεωργιανό έθνος, και κάνει έκκληση σε όλους να υποστηρίξουν το γεωργιανό λαό στον αγώνα του κατά του εγκληματικού καθεστώτος Σαακασβίλι. Απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Γεωργίας, τα κοινωνικά κινήματα και το λαό της χώρας να ενωθεί για να ελευθερώσουμε τη Γεωργία από το αντιλαϊκό καθεστώς, του ρωσόφοβου και φιλοφασίστα Σαακασβίλι!

Τιφλίδα, 11 Αυγούστου 2008.

Γεωργιανή Επιτροπή Ειρήνης».

Η Μόσχα ούτε προελαύνει, ούτε οπισθοχωρεί...

Συνέντευξη Τύπου του Ρώσου επιτετραμμένου στην Αθήνα

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ούτε προελαύνουν ούτε οπισθοχωρούν από τις περιοχές πέριξ της Νοτίου Οσετίας, τόνισε χτες μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου ο επιτετραμμένος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, Μιχαήλ Σάβα. Σημείωσε ότι η Μόσχα «δεν επιδιώκει την καταστροφή αλλά την εκτόπιση» του γεωργιανού στρατού από την περιοχή, α) για την ασφάλεια του ντόπιου πληθυσμού και β) για την αποτροπή νέων ένοπλων επιθέσεων κατά των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων που βρίσκονται χρόνια στην περιοχή. «Σε πρώτο πλάνο προτείνουμε να αποδεχτεί η Γεωργία τη δέσμευσή της για τη μη χρήση βίας» είπε συμπληρώνοντας: «Μόνος σκοπός της Ρωσίας είναι η αποκατάσταση της ειρήνης και η ύπαρξη μίας δεσμευτικής συμφωνίας για τη Γεωργία για την αποτροπή νέων συγκρούσεων».

Χαρακτήρισε «ενέργειες εθνοκάθαρσης» τον ισοπεδωτικό βομβαρδισμό της πρωτεύουσας της Ν. Οσετίας απ' το γεωργιανό στρατό, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα δε θα μπορούσε να παραμείνει σιωπηλός παρατηρητής στα τεκταινόμενα της περιοχής. Γι' αυτό και η Ρωσία αποφάσισε να αναλάβει την ανοικοδόμηση της Ν. Οσετίας με τουλάχιστον 500.000.000 δολάρια και την υποστήριξη των προσφύγων..

Αναφέρθηκε στον Μιχαήλ Σαακασβίλι χαρακτηρίζοντάς τον «αναξιόπιστο εταίρο επειδή ήταν αυτός που διέταξε την επίθεση για το θάνατο 2.000 αμάχων και 15 Ρώσων στρατιωτών». Εντούτοις, διαχώρισε τη στάση της Μόσχας έναντι του γεωργιανού λαού, υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις δε θα πρέπει να εξασθενίσουν τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα ξένων δακτύλων πίσω από την κρίση, παρατήρησε «με ανησυχία μία σειρά ορισμένων έμμεσων και άμεσων περιπτώσεων που συνδέονται με την εισβολή», όπως η παρουσία 127 Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων στη Γεωργία, η ολοκλήρωση μεγάλων κοινών αμερικανο-γεωργιανών στρατιωτικών γυμνασίων λίγο πριν τη σύρραξη με 10.000 Αμερικανούς στρατιώτες...

Τέλος, απέρριψε τις αιτιάσεις της Γεωργίας περί ρωσικών πυρών στον πετρελαιοαγωγό Μπαϊκού - Τσεϊχάν, λέγοντας ότι αυτός «δεν αποτέλεσε ποτέ στόχο της ρωσικής πλευράς»...


Δ.Ο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ