Με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» συζήτησε χτες ο Βασίλης Δημόπουλος, στέλεχος της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας
«Δε νοείται να υπάρχει κερδοσκοπία στην Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία. Να γίνεται εμπόριο με την υγεία του λαού», επισήμανε ο Β. Δημόπουλος και κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, αλλά και για μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. «Ο εργαζόμενος δεν πρέπει να φοβάται, αυτός έχει τη δύναμη. Ηρθε η ώρα να κάνουμε όλοι το βήμα. Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Βάλτε εμπόδια σε αυτή την πολιτική, ανοίξτε την πόρτα στο μέλλον. Μέσα σε αυτό το σύστημα δεν υπάρχει γιατρειά. Να παλέψουμε για να περάσει η εξουσία στην εργατική τάξη. Για να δούμε άσπρη μέρα οι εργαζόμενοι», τόνισε μεταξύ άλλων ο Β. Δημόπουλος. Και κάλεσε τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα στις 8.30 μ.μ. όπου θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Με τους μεταλλεργάτες της Ζώνης συζήτησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία της ΚΟΠ με επικεφαλής την Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά
Οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι σκληροί ταξικοί αγώνες τους, οι μικρές και μεγάλες κατακτήσεις που μετράνε, φέρουν ατόφια τη σφραγίδα του ΚΚΕ. Και αυτό φρόντισαν να το δείξουν και χτες, στο μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, όταν, τα ξημερώματα, τους επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Ελπίδα Παντελάκη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του Κόμματος. Εκατοντάδες εργάτες, μέλη των επισκευαστικών συνεργείων συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν τη «φωνή» του ΚΚΕ, ενώ την αντιπροσωπεία του Κόμματος συνόδευαν τα προεδρεία των ταξικών Σωματείων.
Αναφερόμενη σε αυτούς τους δεσμούς, η Ελ. Παντελάκη ξεκαθάρισε στους εργάτες ότι το ΚΚΕ έχει απαιτήσεις από αυτούς. Οχι μόνο να συμμετέχουν με τις οικογένειές τους στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ μεθαύριο Πέμπτη στις 8.30 το βράδυ στο Σύνταγμα, αλλά «εσείς πρέπει να μεταγγίσετε το μήνυμα του ΚΚΕ παντού, ακόμα και όσοι από σας δεν το έχετε ψηφίσει». Να πουν ότι «όταν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις με μαγειρέματα επιδιώκουν να κάνουν πιο δυνατή την εξουσία του κεφαλαίου, την ίδια στιγμή το ΚΚΕ θέτει επί τάπητος στο λαό, στους εργαζόμενους, ότι υπάρχει άλλος δρόμος». «Πέρα από τη λογική του ευρωμονόδρομου, τη λογική της ζούγκλας του ανταγωνισμού, πέρα από τη λογική που λέει ότι πρέπει να ζεις χωρίς δικαιώματα», «προβάλλει την απολύτως ρεαλιστική του πρόταση ο λαός να βάλει πλώρη να διεκδικήσει τη δική του εξουσία, με την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την αλλαγή του συσχετισμού σε όλα τα επίπεδα. Μόνο αν χαράξεις αυτήν την προοπτική, θα έχει ο αγώνας αποτελέσματα σήμερα».
Κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από τους δικούς τους αγώνες, την ανελέητη επίθεση που δέχονται διαχρονικά από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ακόμα και με ΜΑΤ, τη στάση του ΣΥΝ, τις θέσεις του απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις όπως και του λιμανιού, τα «έργα» συνδικαλιστικών του στελεχών σε χώρους δουλειάς που τάσσονται απροκάλυπτα (π.χ. καπνοβιομηχανία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ) με το πλευρό της εργοδοσίας. Να σκεφτούν «θα υπήρχε Ζώνη, θα είχατε αυτές τις κατακτήσεις στις σημερινές συνθήκες της κλιμάκωσης της επίθεσης του κεφαλαίου, αν δεν αντιπαλεύατε αυτήν την πολιτική στον πυρήνα της;». Τέλος, είπε απέναντι στους εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη καθημερινά με τους κομμουνιστές στα σωματεία, που ψηφίζουν το ΚΚΕ: «να σκεφτούν, να δοκιμάσουν τη συναρπαστική περιπέτεια του αγώνα και μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ».
Οι κομμουνιστές στο Περιστέρι«αποκαθιστούν την τάξη»... |
Δεκάδες νέοι και εργαζόμενοι, μοιράζοντας την ανακοίνωση - καταγγελία των Κομματικών Οργανώσεων στο σταθμό του «ΜΕΤΡΟ» στον Αγ. Αντώνιο, ενημέρωναν το λαό του Περιστερίου για την αντιδημοκρατική συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής η οποία κορυφώθηκε την Κυριακή, ενώ καλούσαν και στη συγκέντρωση της Πέμπτης. Τότε, «συνεργεία του δήμου, με επικεφαλής την αντιδήμαρχο Περιστερίου, Νεκταρία Ευσταθιάδου, κατέβαζαν αφίσες και πανό που προπαγάνδιζαν την πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα την ερχόμενη Πέμπτη. Σε διαμαρτυρία μελών του Κόμματος, η αντιδήμαρχος επέλεξε το δρόμο της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού και αφού κάλεσε την αστυνομία, απειλούσε με μηνύσεις», καταγγέλλουν οι Κομματικές Οργανώσεις Περιστερίου του ΚΚΕ.
Στη συνέχεια, πορεύτηκαν προς το ΚΥΒΕ, όπου στεγάζεται προσωρινά το γραφείο του δημάρχου, «κοκκινίζοντας» με αφίσες του ΚΚΕ τον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου, καθώς και όλη την πλατεία του Αγ. Αντωνίου και την κεντρική λεωφόρο του Περιστερίου.
Αντιπροσωπεία των Κομματικών Οργανώσεων επιχείρησε να συναντηθεί με τον δήμαρχο Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, ο οποίος απουσίαζε, παρά τις ολοήμερες προσπάθειες να τον ειδοποιήσουν, και τελικά σε τηλεφωνική επικοινωνία ο δήμαρχος δήλωσε άγνοια (!), χωρίς ωστόσο να καταδικάσει το γεγονός.
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση ήταν αυτή την οποία διοργάνωσε ο Εργατικός Τομέας Πειραιά της ΚΝΕ το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, σε αίθουσα της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.
Τα όσα ακούστηκαν από τον Γ. Μαυρίκο για τις δύο γραμμές στο εργατικό κίνημα, τα σλάιντς που παρουσιάστηκαν ανέδειξαν στους παρευρισκόμενους νεολαίους την πολύτιμη παρακαταθήκη των αγώνων της εργατικής τάξης, ότι οι αγώνες αυτοί είναι συνυφασμένοι με την 90χρονη ιστορία του ΚΚΕ, μια ιστορία γεμάτη από αυταπάρνηση, αυτοθυσία, βαμμένη με το αίμα χιλιάδων και χιλιάδων αγωνιστών, εργατών.
Ο Γ. Μαυρίκος έδειξε ότι οι δύο γραμμές στο εργατικό κίνημα, οι δυνάμεις της συναίνεσης, του διαλόγου, της υποταγής από τη μια και από την άλλη οι δυνάμεις του αγώνα, της πάλης της ταξικής ενότητας, είναι τόσο παλιές όσο και η ίδια η πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος. Ομως από αυτήν ακριβώς την ιστορία, τη διαρκή αντιπαράθεση των δύο γραμμών, που συγκρούονται ασταμάτητα, τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι ότι οι αγώνες των ταξικών δυνάμεων με τη βοήθεια του ΚΚΕ, είχαν αποτέλεσμα ό,τι κατάκτηση μετράει σήμερα η εργατική τάξη. Να καλλιεργηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων, η αξία της συλλογικής δύναμης και δράσης, οι δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, η σημασία του διεθνισμού.
Σήμερα, με οργανωτή το ΠΑΜΕ που κρατάει το μίτο της Πρωτομαγιάς του Σικάγο του 1886, συνεχίζεται ο αγώνας για τις μικρές και μεγάλες κατακτήσεις της εργατικής τάξης, αγώνας που έχει προοπτική τις ριζοσπαστικές λύσεις, αυτό που λέει το ΚΚΕ τη λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία.
Υπερβάλλοντα ζήλο στην εκτέλεση των... καθηκόντων τους επιδεικνύουν άνδρες του αστυνομικού τμήματος Κάτω Γλυφάδας. Το περασμένο Σάββατο σε μια επίδειξη αυτού - και όχι για πρώτη φορά - πλησίασαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που πραγματοποιούσαν εξόρμηση με τον «Οδηγητή» και το κάλεσμα για τη συγκέντρωση του Κόμματος την Πέμπτη στο Σύνταγμα, ζητώντας τους ταυτότητες με τη σαθρή δικαιολογία ότι δέχτηκαν καταγγελίες από «πολίτες» που ενοχλήθηκαν από τη δραστηριότητα των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ. Προσπάθησαν δε να προσαγάγουν στο τμήμα έναν εξ αυτών που δεν είχε μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα. Η προσαγωγή ματαιώθηκε κάτω από τη σθεναρή αντίδραση των υπολοίπων που κατήγγειλαν την προσπάθεια φίμωσης της φωνής του ΚΚΕ και τρομοκράτησης των μελών του.