Οι εκτιμήσεις των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο
H κυπριακή κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, Χριστόδουλου Πασιαρδή, εξέφρασε χτες την ικανοποίησή της για τα ομόφωνα συμπεράσματα του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία. Ο Χ. Πασιαρδής δήλωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους ομολόγους τους έδωσαν μια σκληρή μάχη για να εξουδετερωθούν έντονες αντιδράσεις άλλων εταίρων και να ικανοποιηθούν τελικά κάποια από τα κύρια αιτήματα της κυπριακής πλευράς. «Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στους βασικούς στόχους που θέσαμε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης της προόδου της Τουρκίας διαμορφώνουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και παρέχουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου και αξιολόγησης της γείτονος. Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχει αποσύνδεση του Κυπριακού από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας.
Ποικίλλουν τα σχόλια των πολιτικών κομμάτων αναφορικά με την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
ΑΚΕΛ: Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι «η Κύπρος έδωσε μια πολύ σκληρή μάχη και μέσα από τα δύσκολα δεδομένα που υπήρχαν κατάφερε να επιτύχει ένα αποτέλεσμα, το οποίο υπό τας περιστάσεις μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Κύπρος θα ανέμενε μια πιο αποφασιστική αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ορισμένα θέματα. Ο Α. Κυπριανού χαρακτήρισε θετική την αποσύνδεση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το Κυπριακό, με την έννοια ότι δε θα μπορεί να ζητά ανταλλάγματα από την Κυπριακή Δημοκρατία για να τις υλοποιήσει. Χαρακτήρισε επίσης θετικό το γεγονός ότι τα κεφάλαια δε θα ανοίγουν αυτόματα, ξεκαθαρίζεται ότι θα γίνεται αξιολόγηση για την πολιτική συμπεριφορά της Τουρκίας και χρειάζεται ομοφωνία για άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου. Αναφερόμενος στο απευθείας εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα Κατεχόμενα ο Α. Κυπριανού επισήμανε ότι πρόκειται για ξεχωριστό κείμενο και δεν αποτελεί μέρος της απόφασης. Είπε επίσης ότι «η Λευκωσία δεν αντιτίθεται στην οικονομική αναβάθμιση των Κατεχομένων, νοουμένου ότι θα τηρηθούν οι θέσεις αρχής που έχει θέσει και δε θα γίνουν ενέργειες που συνιστούν αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος».
ΔΗΣΥ: Ανώδυνο συμβιβασμό για την Τουρκία χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, την απόφαση των «25», αφού, όπως είπε, «η Αγκυρα δεν ανταποκρίθηκε ούτε κατά ένα γιώτα στις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Απαντώντας σε ερώτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ο Ν. Αναστασιάδης επισήμανε ότι «ανάλογα με τους στόχους που θέτεις, έχεις και τα ανάλογα αποτελέσματα».
ΕΔΕΚ: Συμβιβασμό, που δεν ικανοποιεί πλήρως τα αιτήματα και τις προσδοκίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, την απόφαση των «25». Ο Γ. Ομήρου ανέφερε ότι η απόφαση περιέχει οδυνηρά στοιχεία και χαρακτήρισε μεγάλη αδυναμία την απουσία μηχανισμού επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία στα λεγόμενα ραντεβού. Ανέφερε ακόμα ότι πλανάται η απειλή του απευθείας εμπορίου, γεγονός που αφορά την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι για το άνοιγμα των κεφαλαίων χρειάζεται ομοφωνία, προσθέτοντας ότι «με τον τρόπο αυτό παραμένει ο μοχλός πίεσης από τη δική μας πλευρά». Ανέφερε ωστόσο ότι δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση κατά πόσον είναι εύκολο η Κυπριακή Δημοκρατία να ασκεί «βέτο».
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, ανέφερε ότι είναι φανερό πως υπό τις περιστάσεις υπήρξε ένας ανεκτός συμβιβασμός. Είπε επίσης ότι η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, «καθώς η κυβέρνηση δεν άσκησε αρκούντως διεκδικητική πολιτική ούτε πέρσι τον Οκτώβριο, ούτε φέτος».
ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ: Θετικά στοιχεία διαπιστώνει το Κίνημα Οικολόγων -Περιβαλλοντιστών στο κείμενο της συμβιβαστικής συμφωνίας των υπουργών Εξωτερικών, «ένα από τα οποία είναι η διατήρηση του δικαιώματος του "βέτο" από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας».
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ: Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ), Μιχάλης Παπαπέτρου, ανέφερε πως με την απόφαση των «25» το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε είναι η αναβολή αξιολόγησης της Τουρκίας μέχρι το 2009 «και αυτό δεν είναι σίγουρο, γιατί η απόφαση μιλά για ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας χωρίς μάλιστα την ύπαρξη οποιουδήποτε μηχανισμού ελέγχου συμμόρφωσής της». Τα όσα αναφέρονται περί δυνατότητας της Κύπρου να ασκήσει «βέτο» σε άνοιγμα κεφαλαίων της Τουρκίας ο Μ. Παπαπέτρου τα χαρακτήρισε «αφέλειες, που είναι μακριά από την πραγματικότητα». Οσον αφορά στο θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, το οποίο παραπέμφθηκε για συζήτηση το Γενάρη του 2007, ο πρόεδρος των ΕΔΗ μίλησε για το αρνητικό κλίμα σχετικά με την αποδοχή των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τ. Ερντογάν: Δεν πρόκειται να προβούμε σε μονομερή βήματα
Μιλώντας χτες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Τ. Ερντογάν είπε: «Στο θέμα του πρόσθετου Πρωτοκόλλου η Τουρκία έχει αδικηθεί. Μην ξεχνάμε ότι οι φίλοι μας στην ΕΕ έχουν δώσει έναν λόγο που και οι ίδιοι ομολογούν ότι δεν έχουν τηρήσει. Το Συμβούλιο της ΕΕ, με απόφαση που έλαβε στις 26 Απριλίου 2004, μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους, δεσμεύτηκε για την άρση των περιορισμών που εφαρμόζονται εναντίον της ΤΔΒΚ. Συνεπώς, η Τουρκία, αποδεχόμενη το πρόσθετο Πρωτόκολλο, κινήθηκε με βάση τη σκέψη ότι θα δοθεί τέλος στους περιορισμούς αυτούς».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «περιορισμό» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τονίζοντας: «Η κυβέρνησή μας εξαρχής είχε ξεκαθαρίσει ότι δε θα προβεί σε μονομερή βήματα αν δεν αρθούν προηγουμένως οι περιορισμοί, στο πλαίσιο των υποσχέσεων της ΕΕ και ότι το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας μας στα ελληνοκυπριακά πλοία και αεροσκάφη, στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ενωσης, μπορεί να γίνει μόνο με αυτή την προϋπόθεση».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη φινλανδική πρόταση και την πρόταση που έκανε η Τουρκία στις 7 του Δεκέμβρη, λέγοντας: «Δεν έχουμε επιδώσει προς τη φινλανδική προεδρία γραπτή πρόταση και ούτε έχουμε δεχτεί κάποια γραπτή πρόταση».
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «η προσέγγισή μας οικοδομήθηκε πάνω στην προοπτική να προκύψει πολιτική σύμφωνη γνώμη της ΕΕ για την αμοιβαία άρση των περιορισμών», και πρόσθεσε: «Στόχος μας ήταν, σε περίπτωση που γινόταν αυτό πραγματικότητα, να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες για την εφαρμογή των βημάτων που συνιστούσαν την ουσία της πρότασής μας. Ποτέ δεν τέθηκε για μας θέμα μονομερούς βήματος».
Τέλος, ο Ερντογάν είπε πως «στην υφιστάμενη κατάσταση, παρ' όλη την καλή θέλησή μας, η Τουρκία έχει αδικηθεί. Αυτό δε συμβαδίζει με τη διάσταση στην οποία έχουν φτάσει οι σχέσεις μας με την ΕΕ. Επιπρόσθετα, έρχεται σε αντίθεση και με το στόχο που καθορίσαμε από κοινού με την ΕΕ».
«Την έλλειψη οράματος της ΕΕ» δείχνει, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών των «25» για πάγωμα οκτώ κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια, σε περίπτωση που η ΕΕ τηρήσει την υπόσχεσή της σχετικά με τους Τουρκοκυπρίους, ο Γκιουλ είπε χαρακτηριστικά: «Ποιο είναι το όφελος που θα έχουν οι Ελληνοκύπριοι από το άνοιγμα ενός δικού μας λιμανιού και ποιο το όφελος που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι αν ανοίξει το αεροδρόμιο Ερτζάν; Υπάρχουν πολλά και λεπτομερή πράγματα που μπορώ να αναφέρω στην τουρκική κοινή γνώμη, αλλά δε θα πρέπει να συμβάλουμε στην κατάρρευση της συνεχιζόμενης διπλωματίας της Τουρκίας. Αλλιώς θα μπορούσα να σας πω πολλά. Για μένα, όμως, αυτό που έχει σημασία, είναι να έχουμε αποτέλεσμα. Τι βήματα μπορούμε να επιβάλουμε στην ΕΕ για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων».
Εκδήλωση με θέμα «Ο αντικομμουνισμός σήμερα και η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών από την ΕΕ», διοργανώνει, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Κορδάτου», στο Βόλο, η Νομαρχιακή Οργάνωση Μαγνησίας της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Εκδήλωση με θέμα «Τα νέα βιβλία και ο ρόλος στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών» διοργανώνει, σήμερα Τετάρτη, η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση, που θα γίνει στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΤΕΔΚ Καρδίτσας, θα μιλήσει ο Μάριος Μιχαηλίδης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του περιοδικού «Θέματα Παιδείας» και της ομάδας εκπαιδευτικών του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών.