ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψηφίζει «συμφωνία», παίζει «κέντρο», θέλει «μεταρρυθμίσεις»

Eurokinissi

Τα επόμενα βήματα της ΝΔ σκιαγράφησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης, μιλώντας στην «Καθημερινή» της Κυριακής, παρουσιάζοντας το κόμμα του ως στυλοβάτη της στρατηγικής επιλογής της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ευρώ.

Εκανε ευθύς εξαρχής σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει στη Βουλή το νέο μνημόνιο, περπατώντας μάλιστα το ίδιο προπαγανδιστικό μονοπάτι με αυτό της κυβέρνησης, ότι τάχα κάτι μπορεί να βελτιωθεί αργότερα στο αντιλαϊκό κείμενο. «Καταρχήν, η χώρα δεν μπορεί να σταθεί χωρίς νέα συμφωνία (...) Βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο επιλογής: μη συμφωνία είναι καταστροφή, φεύγουμε ανεπιστρεπτί από την Ευρωζώνη, πάμε σε άτακτη χρεοκοπία και μείωση μισθών, συντάξεων, αξιών, "κούρεμα" καταθέσεων. Η άλλη επιλογή είναι η κακή συμφωνία, στην οποία καταλήγει με ευθύνη της η κυβέρνηση. Η οποία, ωστόσο, μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τα χρήματα τα οποία μας δίνουν και να βελτιώσουμε τη συμφωνία. Και αυτό θα παλέψουμε να κάνουμε».

Ωστόσο, επιδιώκοντας να επιρρίψει το πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση πρόσθεσε: «Εμείς ψηφίζουμε για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Οι πολίτες καταλαβαίνουν τον τακτικισμό. Και ξέρουν πολύ καλά ότι όλα αυτά τα οποία έρχονται με τη συμφωνία είναι το αποτέλεσμα της κακής διαπραγμάτευσης Τσίπρα - Καμμένου. Αυτά τα μέτρα φέρουν απόλυτα τη σφραγίδα Τσίπρα - Καμμένου».

Παραπέρα, ξόρκισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετρώντας τις συνέπειες για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία: «(...) είναι καταστροφή, δεν είναι λύση (...) ο κ. Τσίπρας δεν θα πείσει τους Ελληνες πολίτες για ποιο λόγο κάνει εκλογές. Διότι μόλις πριν από έξι μήνες πήρε εντολή. Και στο δημοψήφισμα ξαναπήρε. Και κανείς δεν την αμφισβητεί. Κατά συνέπεια, γιατί θα κάνει εκλογές;».

Για τα επόμενα βήματα της ΝΔ, στην προσπάθειά της να επανασυσπειρώσει ευρύτερες μάζες ώστε να εμφανιστεί ικανή εναλλακτική λύση στα μονοπώλια να διαχειριστεί την εξουσία τους, ο Μεϊμαράκης σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αρχικά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό - το 39% που είπε "Ναι" στο δημοψήφισμα και όχι μόνο - στο οποίο οφείλουμε πρωτίστως να απευθυνθούμε». Αλλά και σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, χαρακτήρισε «φιλοδοξία» της ΝΔ να εκφράσει το «ευρωπαϊκό μέτωπο του "Ναι"», διεκδικώντας και τα τμήματα ψηφοφόρων που σήμερα απορροφούν Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, επιχείρησε να δώσει έναν ορισμό του «κοινωνικού και μεταρρυθμιστικού Κέντρου», όρος που έχει ξαναμπεί τελευταία στην ημερήσια διάταξη από ηγετικά στελέχη της ΝΔ, ως αυτοπροσδιορισμός τους στον πολιτικό χάρτη: «Καταρχήν να σας πω ότι η ΝΔ πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις. Τις εφάρμοσε. Δυστυχώς, δεν τις επικοινώνησε όσο έπρεπε (...) Οταν λέω η ΝΔ εκφράζει το μεταρρυθμιστικό, κοινωνικό Κέντρο, δεν εννοώ στενά το Κέντρο το πολιτικό. Εννοώ προπάντων το κέντρο όπου μπορούν οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικά και πιο δίκαια».

Επίσης, επεχείρησε να βάλει τους νέους διαχωρισμούς μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων, αλλά και τα νέα σημεία σύγκλισης, ως εξής: «Οι ταμπέλες "Δεξιά, Κεντροαριστερά" έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαλειφθεί. Θα έλεγα ότι βασική διάκριση είναι η λογική και ο παραλογισμός, ο υπεύθυνος και ο ανεύθυνος, ο Ευρωπαίος και μη. Είναι από τη μια ο κοινωνικά ευαίσθητος, ο έντιμος, ο σοβαρός και από την άλλη τα αντίθετά τους. Εκεί τελικά πρέπει να επικεντρωθούμε. Πρέπει οι λογικοί να βρουν σημεία επαφής, ώστε η κυρίαρχη άποψη μέσα στην κοινωνία να είναι ρασιοναλιστική. Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα τα οποία, ανεξαρτήτως ιδεολογιών, είναι αντικειμενικώς λογικά. Για τους αιώνιους φοιτητές δεν υπάρχει λογικό επιχείρημα να τους επαναφέρουμε. Το άλλο είναι παραλογισμός (...) Εδώ και πολλά χρόνια λέμε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια», ανέφερε άλλο ένα σημείο όπου μπορούν να τα βρουν.

Και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία. Οχι, όμως, στην ασύδοτη οικονομία. Στην οικονομία με κανόνες. Πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις. Το ποιες εταιρείες θα αποκρατικοποιηθούν και το πώς θα αποκρατικοποιηθούν είναι πολιτικές απόψεις, προτάσεις, θέσεις, που μπορεί να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε ανάλογα με τις περιστάσεις».

ΠΑΣΟΚ
Ψάχνει «συνεννόηση», «σταθερότητα» και «τρίτο πόλο»

Eurokinissi

Πλάτη στην κυβέρνηση, ώστε να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί το τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο, βάζει (και) το ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε η πρόεδρος του κόμματος, Φ. Γεννηματά, στην εφημερίδα «Real Νews»:

«Εχουμε στηρίξει την προσπάθεια να αποφύγει η πατρίδα μας το καταστροφικό ενδεχόμενο της άτακτης χρεοκοπίας και του grexit (...) Πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας, που έχει καταστεί δυστυχώς εθνική ανάγκη. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρξει μια ευρύτερη πολιτική συνεννόηση για ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό οδικό χάρτη βημάτων για το επόμενο διάστημα. Που θα διασφαλίζουν τις προϋποθέσεις επιτυχούς εξειδίκευσης και εφαρμογής της συμφωνίας από μια ικανή κυβέρνηση,σε ένα περιβάλλον πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας».

Στο πλαίσιο αυτής της «συνεννόησης» που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να είναι και μια συμφωνία για αποφυγή πρόωρων εκλογών και μετάθεσή τους για αργότερα, σε συμφωνημένο χρόνο, με πρόσχημα τη βύθιση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας σε βαθύτερη ύφεση. Είπε η Γεννηματά: «Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ, είναι μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα. Εμείς είμαστε έτοιμοι και γι' αυτό το ενδεχόμενο. Ομως, μέχρι η χώρα να "πατήσει" σε ασφαλές και σταθερό έδαφος, δηλαδή να προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας και η πρώτη κρίσιμη αξιολόγηση ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, το μόνο που δε χρειάζεται είναι εκλογές. Οι πρόωρες εκλογές εξυπηρετούν μόνο προσωπικούς, κομματικούς και εσωκομματικούς σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα. Σχεδιασμοί που, με τεράστιο κόστος για την οικονομία και την κοινωνία, πάντα έχουν στις ιεραρχήσεις του κ. Τσίπρα προτεραιότητα».

Για δε το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στο σχέδιό της «για την ανάδειξη ενός δυναμικού άλλου πόλου με αυτόνομο λόγο (...) Διεκδικούμε, διαμορφώνουμε και διευρύνουμε αξιόπιστα και δημιουργικά το ζωτικό χώρο ενός Πατριωτικού και Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Προοδευτικού Ρεύματος με αναφορές στο Δημοκρατικό Σοσιαλισμό, την Κεντροαριστερά και τη Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία».

Σε αυτή τη βάση, έσπευσε να απευθύνει «γενικό προσκλητήριο επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, προς όλους τους πολίτες, την πολιτική και κοινωνική βάση της δημοκρατικής παράταξης, τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων (...) Την ίδια στιγμή, ξεκινάμε πιο εντατικά το διάλογο με κόμματα, πρωτοβουλίες, Κινήσεις Πολιτών, με τη συγκρότηση της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας, η οποία θα αναλάβει πρωτοβουλίες αναζήτησης κοινών τόπων και δράσεων εντός και εκτός Βουλής με τις ευρύτερες δυνάμεις του χώρου».

ΠΟΤΑΜΙ
Ξορκίζει τις πρόωρες εκλογές

Eurokinissi

«

Το Ποτάμι είναι έτοιμο για εκλογές. Αλλά η πατρίδα μπορεί; Εχει αντοχές η οικονομία;». Αυτό το ερώτημα απηύθυνε, χτες, προσωπικά στον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, σηματοδοτώντας την πρεμούρα του για την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Προηγήθηκε συνάντηση στελεχών του μορφώματος, όπου συζητήθηκαν όσα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά για το «Μνημόνιο Τσίπρα» αλλά και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για εκλογές το Σεπτέμβρη. Κατόπιν ο Στ. Θεοδωράκης δήλωσε:

«Ο κ. Τσίπρας κάνει ό,τι κάνουν όλοι οι παλιοί πολιτικοί. Περιμένουν τον Αύγουστο για να περάσουν τα δυσάρεστα μέτρα. Το μνημόνιο όμως του κ. Τσίπρα θα γίνει αντιληπτό από τον ελληνικό λαό. Και τότε όλοι θα καταλάβουν ότι η δική μας πρόταση για συμφωνία πριν από δύο μήνες, όταν η Ελλάδα ήταν σε πρόγραμμα, ήταν η μόνη συμφέρουσα λύση για τη χώρα. Τώρα όλα γίνονται εν κρυπτώ. Κανένας διάλογος, κανένα σχέδιο, πολλές αδικίες, όλα άρπα - κόλλα. Το μάρμαρο βέβαια και τους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης θα τα πληρώσουν οι Ελληνες και οι Ελληνίδες. Και τα πληρώνουν ήδη. Τώρα ο νέος κομματικός σχεδιασμός του κ. Τσίπρα είναι εκλογές τον Σεπτέμβρη. Το Ποτάμι είναι έτοιμο. Αλλά η πατρίδα μπορεί; Εχει αντοχές η οικονομία; Υπευθυνότητα λοιπόν ζητάμε και όχι μικροκομματικά παιχνίδια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ