ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2012
Σελ. /64
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΜΠΕΛΙΑ
Πρόστιμο και ξερίζωμα!

Πρόστιμο 1.200 ευρώ το στρέμμα στους αμπελουργούς που δεν έχουν άδεια φύτευσης και άμεσο υποχρεωτικό ξερίζωμα των αμπελιών

Να ξεριζώσουν τα αμπέλια τους εξαναγκάζονται χιλιάδες αμπελουργοί της χώρας εξαιτίας της πολιτικής περιορισμών και ποσοστώσεων της ΕΕ και της ΚΑΠ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης απειλούνται με υπέρογκα πρόστιμα.

Με βάση τον κοινοτικό κανονισμό 479/2008 τα αμπέλια που φυτεύτηκαν χωρίς άδεια φύτευσης μετά τις 31/8/1998 θα πρέπει να ξεριζωθούν με έξοδα του ίδιου του παραγωγού. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβληθεί πρόστιμο 1.200 ευρώ στο στρέμμα! Και αν η Ελλάδα δε συμμορφωθεί με τις κοινοτικές εντολές, θα επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα. Ηδη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν σταλεί οι σχετικές οδηγίες προς τις Διευθύνσεις Γεωργίας των Περιφερειακών Ενοτήτων και σε κάποιες περιοχές άρχισαν οι έλεγχοι και οι αμπελουργοί που δεν έχουν δικαιώματα φύτευσης υποχρεώνονται να ξεριζώσουν άμεσα τα αμπέλια τους. Και αν δεν ξεριζώσουν τα αμπέλια τους, τότε το εξοντωτικό αυτό πρόστιμο θα επιβάλλεται κάθε χρόνο μέχρι να τα ξεριζώσουν. Οπως επίσης προβλέπεται, οι αμπελουργοί που δεν έχουν άδεια φύτευσης απαγορεύεται να εμπορευτούν, να οινοποιήσουν και να αποστάξουν την παραγωγή τους. Πάντως, όπως αναφέρουν γνωρίζοντες το θέμα, από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται όσοι καλλιεργούν αμπέλια κάτω του ενός στρέμματος και χρησιμοποιούν την παραγωγή για δική τους κατανάλωση.

Γίνεται φανερό πως η πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αμπελοκαλλιεργητών και της ανάπτυξης της παραγωγής κρασιού σε όφελος των παραγωγών και του λαού. Από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ η καλλιέργεια κρασοστάφυλων πήρε την κατιούσα. Το 1980 καλλιεργούνταν περισσότερα από 1.000.000 στρέμματα με αμπέλια, ενώ το 2000 καλλιεργούνταν 775.000 στρέμματα. Τα στοιχεία για το 2010 δείχνουν ότι καλλιεργήθηκαν 673.000 στρέμματα. Κι όσον αφορά τη δεκαετία 2000-2010, από τα 100.000 στρέμματα που μειώθηκε η αμπελοκαλλιέργεια, τα 80.000 στρέμματα περίπου εγκαταλείφθηκαν και 20.000 στρέμματα μπήκαν στο πρόγραμμα εκρίζωσης. Το πρόβλημα είναι ότι συνεχίζεται και εντείνεται η βίαιη πολιτική συρρίκνωσης της αμπελοκαλλιέργειας και ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αμπελουργών, σε όφελος πάντα των μεγάλων οινοβιομηχανιών εντός και εκτός ΕΕ. Από την άλλη η συρρίκνωση της αμπελοκαλλιέργειας δεν επέφερε κάποια βελτίωση στις τιμές των κρασοστάφυλων τα τελευταία χρόνια. Το αντίθετο, μάλιστα. Και η περαιτέρω συρρίκνωση της αμπελοκαλλιέργειας δε θα καλυτερεύσει τα πράγματα όσο κυριαρχούν οι νόμοι του κέρδους και της ελεύθερης αγοράς και όσο τα συμφέροντα των πολυεθνικών θα λυμαίνονται και το χώρο του κρασιού. Ακόμα και αν συνεχίσουν να απαγορεύονται οι νέες φυτεύσεις, ακόμα και αν ξεριζωθούν τα όσα αμπέλια δεν έχουν δικαιώματα φύτευσης στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΚΑΠ, δεν θα αλλάξει τίποτα σε όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών και των καταναλωτών - λαϊκών στρωμάτων.

Το θέμα για τους μικρομεσαίους αμπελουργούς είναι να παλέψουν μαζί με τους υπόλοιπους μικρομεσαίους αγρότες, τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους για την ανατροπή αυτής της ολέθριας πολιτικής. Να παλέψουν για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εφαρμογής μιας φιλολαϊκής - φιλοαγροτικής πολιτικής που με κεντρικό σχεδιασμό στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού, θα σέβεται το περιβάλλον και θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών. Και οι επικείμενες εκλογές αποτελούν μια ακόμα ευκαιρία να καταδικαστεί η πολιτική του ευρωμονόδρομου, που σημαίνει φτώχεια, ξερίζωμα, ξεκλήρισμα και να ενισχυθεί η μόνη συνεπής δύναμη αντίστασης και πάλης ενάντια στην ευρωλαίλαπα: Το ΚΚΕ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αμεσες αποζημιώσεις για τις καταστροφές

Παρέμβαση της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ

Οι έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών έχουν δημιουργήσει μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες στον κάμπο της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας (στους νομούς Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας).

Στην Κεντρική Μακεδονία, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται κύρια στις βαμβακοκαλλιέργειες και ειδικότερα στα χωριά των Δήμων Αλεξάνδρειας, Ημαθίας και Πέλλας. Πολλά χωράφια βρίσκονται πλημμυρισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς δυνατότητα αποστράγγισής τους. Οι βαμβακοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν να καταστρέφεται μια καλλιέργεια στην οποία επένδυσαν σημαντικά ποσά ή δημιούργησαν χρέη για τα έξοδα προετοιμασίας των χωραφιών, σπορά, λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, μεροκάματα. Οι αγρότες φοβούνται ότι ακόμη και αν καταφέρουν να κάνουν επανασπορά, θα βρεθούν και πάλι μπροστά σε νέο κίνδυνο των βροχοπτώσεων λίγο πριν τη συγκομιδή το φθινόπωρο.

Στην Πιερία ζημιές προκλήθηκαν κυρίως στα πεδινά των Δήμων Δίου - Ολύμπου, στο Αιγίνιο και στο Λόφο, σε καπνοκαλλιέργειες, βαμβακοκαλλιέργειες, σε καλλιέργειες καλαμποκιού και τριφυλλιού, ενώ σχεδόν καθολική είναι η καταστροφή στα κεράσια της Ράχης και του Κολινδρού.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ώρες στον κάμπο των Σερρών, καθώς πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών από τα νερά του ποταμού Στρυμόνα. Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Δήμοι Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παπά και Αμφίπολης.

Στην Καβάλα, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών με ακτινίδια, καρπούζια, φασόλια, ηλιόσποροι, βιομηχανική ντομάτα, στα χωράφια του Νέστου αλλά και στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππων, εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένα.

Την ανάγκη άμεσα ο ΕΛΓΑ να εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής και να αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας. Τονίζει ότι «απαιτείται δημόσιος ΕΛΓΑ, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα καλύπτει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους καθώς και το κεφάλαιο και θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών.

Να ληφθεί μέριμνα και να διασφαλιστεί με πολιτική απόφαση ότι, σε τυχόν μη κάλυψη λόγω των ζημιών του στρεμματικού πλαφόν, οι αγρότες θα εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση για το 2012 μέσω χαρτογράφησης των χωραφιών που έχουν πλημμυρίσει».

ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ

Την ανάγκη άμεσης καταγραφής, έγκαιρης και πλήρους αποζημίωσης των πληγέντων, καθώς και άμεσης αποκατάστασης των ζημιών στις υποδομές, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ για τις καταστροφές στον κάμπο των Φιλίππων και του Νέστου.

Οπως αναφέρει, επιβάλλεται να διατεθούν άμεσα οι αναγκαίοι πόροι για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων των Τεναγών και της πεδιάδας του Νέστου, καθώς τα έργα και οι υποδομές που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν πριν περίπου 50 χρόνια, είναι σήμερα ανεπαρκέστατα, για να προστατέψουν τις περιουσίες και τις καλλιέργειες των αγροτών της περιοχής.

Τονίζει τις τεράστιες ευθύνες που έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ αλλά και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και σημειώνει: «Η πολιτική και η ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών αγροτών και καταναλωτών, ευθύνονται για τις κατεστραμμένες καλλιέργειες και συνολικά για τις καταστροφές σε υποδομές που έγιναν».

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Κάλυψη χωρίς όρους των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ

Αμεση θεώρηση των βιβλιαρίων ασθένειας των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ανεξάρτητα από οφειλές στο ταμείο, καθώς και κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας, όσο διαρκεί η κρίση, είναι τα δυο αιτήματα που απευθύνει με επιστολή της η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, στον πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο και στον υπουργό Εργασίας Α. Ρουπακιώτη.

Ο Σύλλογος σημειώνει ότι παρά τον υπηρεσιακό χαρακτήρα της κυβέρνησης, είναι δυνατή η στήριξη των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων «που βρίσκονται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης» αλλά και «αντιμέτωποι συνάμα με την αδιαφορία και αναλγησία του κράτους, του αρμόδιου Υπουργείου και των υπό αυτό εποπτευόμενων οργανισμών στο θέμα της υγείας».

ΑΡΔΕΥΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ
Νέα παράταση στις αιτήσεις αδειοδότησης

Νέα εξάμηνη παράταση για την υποβολή αιτήσεων ανανέωσης των αδειών αρδευτικών γεωτρήσεων μέχρι 17/12/2012 ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η αρχική προθεσμία ήταν για τις 16/12/2011 και στη συνέχεια έγινε 16/6/2012. Το θέμα είναι ότι ανεξάρτητα από τις παρατάσεις οι αγρότες θα πρέπει να καταβάλλουν κόπο, χρόνο και χρήμα για να μαζέψουν τα πάμπολλα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να πάρουν άδεια χρήσης νερού. Ομως το βασικό είναι ότι η ακολουθούμενη πολιτική του ευρωμονόδρονου θα επιφέρει μέσω της χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης νερού νέα χαράτσια, νέα τσουχτερά πρόστιμα και περιορισμούς στην άρδευση των χωραφιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ