ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2013
Σελ. /28
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συγχορδία ενάντια στο λαό

Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα επέλεξε από μια έκθεση μερικών εκατοντάδων σελίδων του ΔΝΤ να αναδείξει το κομμάτι εκείνο όπου ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός υποτίθεται πως κάνει την «αυτοκριτική» του για τον τρόπο με τον οποίο παρενέβη στη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα το 2010, σε συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ. Οπως καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι όλα τα αστικά κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αυτά που αναφέρει το Ταμείο συμπίπτουν με τις δικές τους θέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στα κεραμίδια για να πει ότι το ΔΝΤ επιβεβαιώνει την ορθότητα της δικής του πρότασης για νέο «κούρεμα» του χρέους.

Τι λέει χοντρικά η έκθεση του ΔΝΤ; Οτι θα έπρεπε να είχε πιέσει την ΕΕ ώστε να γίνει νωρίτερα το πρώτο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους και όχι να περιμένει μέχρι το 2012. Επίσης, ότι το ελληνικό πρόγραμμα δανειοδότησης αξιοποιήθηκε από την Ευρωζώνη για να ανασχέσει την επέκταση της κρίσης στο εσωτερικό της. Λέει ακόμα ότι ένα νέο «κούρεμα» του χρέους είναι αναγκαίο, για να γίνει αυτό βιώσιμο και ότι το πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας θα μπορούσε εξαρχής να προβλέπει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά αυτό θα απαιτούσε μεγαλύτερα κονδύλια, που κανείς δεν ήθελε να δώσει.

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα αξιοποιεί το ΔΝΤ για να συγκαλύψει την πραγματική αιτία επιβολής της πολιτικής που τώρα το ΔΝΤ την εμφανίζει σαν λάθος, δηλαδή τη βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση και τη διαχείρισή της σε όφελος του κεφαλαίου. Αυτή η ανάγκη επέβαλε και συνεχίζει να επιβάλλει όλα τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα. Αλλά πρέπει να βρίσκουν κάθε φορά μεθόδους αποπροσανατολισμού του λαού ως προς τη σημερινή του κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται δικαιωμένος γιατί ταυτίζεται με την άποψη για νέο «κούρεμα», κοροϊδεύοντας το λαό που στενάζει ότι θα έχει όφελος από το «κούρεμα». Τι κρύβουν όλοι; Οτι οι αιχμές που αφήνει το ΔΝΤ για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, καμιά σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση του λαϊκού συμφέροντος, αλλά εντάσσονται στη διαμάχη με την Ευρωζώνη για το ποιος θα φορτωθεί μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς από την καταστροφή κεφαλαίου που απαιτεί το ξεπέρασμα της κρίσης.

Για τον ίδιο λόγο, το ΔΝΤ προτείνει ένα ακόμα «κούρεμα» του χρέους, στο οποίο θα συμμετέχουν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, που εξαιρέθηκαν από το προηγούμενο. Δε λένε επίσης ότι η έκθεση του ΔΝΤ βρίθει από συστάσεις στην κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτερα στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, στις οποίες συμφωνεί απόλυτα με την ΕΕ και οι οποίες άλλωστε αποτελούν τον πυρήνα των μνημονίων που υπέγραψε η Ελλάδα με την τρόικα. Αρα, κανέναν καημό δεν έχουν για το λαό, στον οποίο φορτώνουν την κρίση για να σώσουν τα μονοπώλια. Ο καβγάς τους είναι για τα ιδιαίτερα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπούν και τα οποία ανταγωνίζονται λυσσαλέα. Ο λαός να τους γυρίσει την πλάτη. Να τιμωρήσει τα κόμματα που έφεραν την καταστροφή του, είτε τον φορτώνουν με αυταπάτες ότι με μια διαχείριση τύπου ΔΝΤ, στη θέση του μείγματος που εφαρμόζει η ΕΕ, υπάρχει διέξοδος προς όφελός του από την κρίση.

Νομιμοποίηση του εμπορίου θανάτου

Γρηγοριάδης Κώστας

Ανάμεσα στα διάφορα φυντάνια που φιλοξένησε το φετινό ναρκωφεστιβάλ για να μιλήσουν υπέρ της νομιμοποίησης των ναρκωτικών, ήταν και μια (πρώην;) πράκτορας των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών, την οποία έσπευσε να προβάλει η «Εφημερίδα των Συντακτών» με θετικούς χαρακτηρισμούς...

Να τι είπε η πράκτορας στην εφημερίδα για τα ναρκωτικά: «Η μείωση της βλάβης είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται έλεγχος και διαφάνεια που μόνο η νομιμοποίηση μπορεί να φέρει, ρυθμίσεις και φορολόγηση του εμπορίου που θα απέφερε σημαντικά έσοδα στις χώρες που θίγει η κρίση. Για το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπολογιστεί ότι η νομιμοποίηση των εσόδων θα απέφερε 1,6 δισ. λίρες τον χρόνο: 1,2 δισ. από φόρους και τα υπόλοιπα θα ήταν εξοικονόμηση από τα έξοδα αστυνομικών, δικαστικών και σωφρονιστικών κονδυλίων. Ποσό που θα βοηθούσε σημαντικά στη μείωση του βρετανικού χρέους».

Κοινώς: Να νομιμοποιήσουμε το εμπόριο θανάτου... να νομιμοποιήσουμε τους εμπόρους θανάτου ως κανονικούς, αξιοπρεπείς καπιταλιστές... για να πληρώνουν φόρους και να έχουν έσοδα τα κρατικά ταμεία!

Ο κυνισμός και η σαπίλα του συστήματος, όπως εκφέρονται από μια πράκτορα μυστικών υπηρεσιών, δεν μας εκπλήσσουν. Οσο για την «Εφημερίδα των Συντακτών»... κρίνεται για τις απόψεις που προβάλλει και φαίνεται ότι υιοθετεί!

Διαχείριση της φτώχειας...

Παρουσιάζοντας τις προάλλες στη Δραπετσώνα το «χάρτη αξιοπρεπούς διαβίωσης» με μέτρα ενάντια στη φτώχεια, ο Αλ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων: «Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα θα πληρώνονται οι συντάξεις και οι μισθοί. Πρώτα θα εξασφαλίζεται φαγητό, νερό, ρεύμα και φαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανθρώπους. Πρώτα θα εξασφαλίζεται ότι δε λιποθυμάνε από την πείνα τα παιδιά μας στα σχολειά και μετά θα ξεπληρώνουμε τους τόκους, τα πανωτόκια και τα ομόλογα που λήγουν. Τελεία και παύλα». Σε συνθήκες πρωτόγνωρης κοινωνικής και τεχνολογικής προόδου, με ασύλληπτο παραγόμενο πλούτο, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται πως αν γίνει κυβέρνηση, ο λαός θα ζει ένα σκαλοπάτι πάνω από την απόλυτη εξαθλίωση. Μέχρι εκεί φτάνει ο ορίζοντας των εξαγγελιών μιας «προοδευτικής - αριστερής» κυβέρνησης, όπως αυτή που προπαγανδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να το πετύχει μάλιστα αυτό, λέει ότι θα κινητοποιήσει ΜΚΟ, Εκκλησία και άλλους φορείς, σε συνεργασία με τις όποιες κρατικές δομές. Η «παροχολογία» του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται σε ψίχουλα, επειδή ξέρει ότι η στρατηγική του για την ανάπτυξη, δηλαδή ανάπτυξη σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών, και εξάλειψη φτώχειας και ανεργίας δεν μπορούν να επιτευχθούν. Στέλνει επομένως μήνυμα στο λαό ότι από μια δική του κυβέρνηση θα διαχειριστεί τη φτώχεια με την υπόσχεση των μη χειρότερων από τη σημερινή πραγματικότητα. Αρα, ο λαός δεν πρέπει να προσδοκά τίποτα περισσότερο από ένα «μαξιλάρι» πριν την απόλυτη φτώχεια. Ο λαός, βέβαια, πρέπει να διεκδικεί μέτρα άμεσης ανακούφισης και προστασίας από την εξαθλίωση, αλλά δεν μπορεί να μένει σ' αυτό. Εχοντας όμως καθαρό το ποιος ευθύνεται για τη φτώχεια και ενάντια σε ποιον πρέπει να παλέψει για να την εξαλείψει οριστικά.

... για λογαριασμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Λέει σε άλλο σημείο της ομιλίας του: «Για να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη πρέπει πρώτα να επανακάμψουν τα τμήματα που περιθωριοποιούνται και αποκλείονται μέσα στην παραγωγή. Η αντιμετώπιση της φτώχειας δεν αποτελεί "βαρίδι" για την οικονομία. Δεν κοστίζει, δεν "τρώει" πόρους. Είναι κρίσιμο αναπτυξιακό εργαλείο για κάθε σοβαρή, ορθολογική και με βάθος, αναπτυξιακή πολιτική. Η οικονομία δεν πλήττεται από την αντιμετώπιση της φτώχειας, αντιθέτως στηρίζεται από την αντιμετώπιση της φτώχειας». Τι θέλει να πει; Στις θέσεις του για το συνέδριο, σχετικά με την πολιτική ανάπτυξης που προτείνει, στα πλαίσιά της μιλά και για «επέκταση και εμβάθυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης». Τι μπορεί να σημαίνει «αλληλεγγύη» σε μια καπιταλιστική οικονομία, την οποία θα υπηρετεί με την πολιτική του; Οτι οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να αναπτύσσουν, σ' αυτές τις συνθήκες της κρίσης, τις συνέπειες της οποίας πληρώνουν εξ ολοκλήρου, την αλληλεγγύη της φιλανθρωπίας των καπιταλιστών με τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά ιατρεία, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα οποία, επειδή ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, οι συνθήκες ζωής του λαού δε θα καλυτερέψουν, η ανεργία δεν εξαλείφεται, τους χρειάζονται γι' αυτό και τα στηρίζουν. Είπε άλλωστε ο Αλ. Τσίπρας ότι για την αντιμετώπιση της φτώχειας δε θα πάρει ως κυβέρνηση μέτρα με ανάλογες κρατικές δομές που θα παρέχουν όλες τις υπηρεσίες ανακούφισης σε όσους τις χρειάζονται, αλλά «...να έρθουμε σε διάλογο και σε συνεργασία με όλους τους φορείς, τις ΜΚΟ και τις εθελοντικές κινήσεις των πολιτών που ήδη παράγουν κοινωνικό έργο. Και φυσικά με την Εκκλησία της Ελλάδας, που πιστεύουμε ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση». Δηλαδή, στην πραγματικότητα για διαχείριση της φτώχειας μέσω της φιλανθρωπίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ