Μόνον, που οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πότε ονειρεύονται και πότε όχι. Και πέρα απ' αυτό, τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός περί του «κοινωνικού πακέτου» και των διαφόρων κατά κεφαλή δεικτών αποδείχνουν μόνον ότι πλούτος παράγεται μπόλικος σ' αυτήν τη χώρα - και παράγεται από τους εργαζόμενους - αλλά το συντριπτικά μεγάλο μέρος του το νέμεται η ολιγαρχία του τόπου. Χαρακτηριστική απόδειξη, το γεγονός πως οι 345 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρίες ανακοίνωσαν προχτές κέρδη πρώτου μόνον εξαμήνου 2003, ύψους 3,171 δισ. ευρώ, ενώ τα 2,5 εκατομμύρια εργαζομένων και συνταξιούχων θα μοιραστούν το 1,7 δισ. του «πακέτου».
Ποιος είναι σήμερα «ο δρόμος των σοσιαλιστών και των δημοκρατών»; Οπως ανέφερε στο προχτεσινό μήνυμά του για την 29η επέτειο από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας του, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο δρόμος του ΠΑΣΟΚ είναι «ο δρόμος της ενίσχυσης της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας». Με άλλα λόγια, το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα στρατεύεται ανοιχτά και επίσημα πλέον και σε επίπεδο «προγραμματικού λόγου» στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Πάνω απ' όλα, δηλαδή, η αύξηση των κερδών του κεφαλαίου και «μετά βλέπουμε» τι θα γίνει με τις πολιτικές αναδιανομής, τους οικονομικά ασθενέστερους, κ.ο.κ. Πρόκειται για το δρόμο του Μπλερ και των «νεο-Εργατικών», που βαδίζει πλέον σύσσωμη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Αυτός είναι και «ο δρόμος του Κώστα Σημίτη, του ηγέτη της νέας εποχής», κατά Χρυσοχοΐδη. Πρόκειται όμως για το δρόμο που περνάει πάνω από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Το δρόμο που δημιουργεί «ερήμους» φτώχειας και εξαθλίωσης των λαϊκών μαζών.
Είναι ωραία η Ελλάδα όταν τη βλέπεις μέσα από τα μάτια του Κ. Σημίτη. Ακριβέστερα, είναι ωραία η Ελλάδα μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς που θέλει να μας βάλει με το ζόρι ο Κ. Σημίτης.
«Χάρη στην ανάπτυξη της οικονομίας, η καθημερινότητα του πολίτη αλλάζει. Αλλάζει με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, με την εκτεταμένη μηχανογράφηση σ' όλο το δημόσιο τομέα, με τη μεταρρύθμιση στο ΙΚΑ». Πρόκειται για τις πρώτες αράδες της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στο κεφάλαιο «η καθημερινότητα αλλάζει».
Κι έχει, εν μέρει, δίκιο ο πρωθυπουργός. Η καθημερινότητα αλλάζει οδυνηρά, για τους περισσότερους Ελληνες, που δουλεύουν πιο πολύ και απολαμβάνουν λιγότερα, μέρα τη μέρα, χρόνο το χρόνο εφαρμογής της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Οσο για τα συγκεκριμένα στοιχεία που ανέφερε ο Κ. Σημίτης, είναι μάλλον ατυχή. Μιλάει για τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, σιγά το κατόρθωμα! Κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον 40 χρόνια πριν, με τη λειτουργία τους να βαραίνει τους δήμους και τους δημότες, στελεχωμένα από εργαζόμενους μερικής απασχόλησης και ενταγμένα στη λογική της αύξησης του αντιτίμου των δημοσίων υπηρεσιών!!!
Ανάλογα καθυστερημένη είναι και η μηχανογράφηση του δημόσιου τομέα, η οποία εντάσσεται στον εκσυγχρονισμό που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, ώστε να υποστηρίζονται πιο αποτελεσματικά οι κερδοσκοπικές δραστηριότητές του!
Οσο για το ΙΚΑ, οι ασφαλιστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι μια ιδιαίτερη θλιβερή σελίδα, αλλά, πέρα κι από αυτό, τι να πει κανείς για μια «μεταρρύθμιση» η οποία αν πετύχει θα μειώσει την αναμονή για ένα ραντεβού με γιατρό στις ...15 μέρες!!!
Ομως, ο οικονομικός όρος «ανάπτυξη» στα συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά πλαίσια μέσα στα οποία συντελείται, σε συνθήκες κυριαρχίας των κεφαλαιοκρατικών παραγωγικών σχέσεων, σε μια κοινωνία χωρισμένη σε τάξεις με αντικρουόμενα και αλληλοαποκλειόμενα συμφέροντα, δεν αφορά όλους και δεν ωφελεί όλους. Ανάπτυξη σε συνθήκες καπιταλισμού, σημαίνει, πρώτα και κύρια, την εδραίωση της κυριαρχίας του κεφαλαίου, την επιταχυνόμενη συσσώρευση, με τη μορφή κεφαλαίου, του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου, που ιδιοποιείται μέσω των κερδών συνολικά η τάξη των κεφαλαιοκρατών. Αντίθετα, για τον πόλο των εργαζομένων, η καπιταλιστική ανάπτυξη συμβαδίζει με την ένταση των μορφών εκμετάλλευσης, με ανεργία και με την επιδείνωση των γενικότερων όρων ζωής της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.