Οργή και αγανάκτηση προκαλεί το ότι διαμαρτύρεται για τις «βαρύτατες και επικίνδυνες συνθήκες υγείας». Γιατί είναι η ίδια που έχει στηρίξει τη διαμόρφωση αυτών των συνθηκών, αποδεχόμενη επί της ουσίας τη στρατηγική που χτυπά τη μόνιμη και σταθερή εργασία, επιβάλλει και γενικεύει τις ευέλικτες και ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενισχύει την εργοδοτική ασυδοσία και οδηγεί στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς σε παγίδες θανάτου. Ζωές εργατών θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου και στο όνομα αυτού του κέρδους η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπογράφει αυξήσεις του ενός ευρώ.
Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, γιατί, στην ίδια ανακοίνωση, ξεσπαθώνει τάχα ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για τα ΒΑΕ. Η ίδια πλειοψηφία, που τριγυρνούσε από εδώ και από εκεί για να εξηγήσει το πόσο καλός είναι για τους εργαζόμενους ο αντιασφαλιστικός νόμος 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, ο νόμος, δηλαδή, που έβαλε τις βάσεις για το χτύπημα των ΒΑΕ. Τα κροκοδείλια δάκρυά τους δεν μπορούν να πείσουν κανέναν. Γιατί οι συνθήκες που γεννούν τα εγκλήματα της εργοδοσίας έχουν και τη δική τους σφραγίδα.
Εμείς λέμε ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές πρέπει να ανήκουν στο λαό και το ζήτημα της ενέργειας θα έπρεπε να ρυθμίζεται από έναν ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο, φορέα αξιοποίησης και διαχείρισης των αποθεμάτων τους, με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα του λαού και του τόπου.
Αυτοί - κυβερνητικά κόμματα και μαζί τους ο ΣΥΝ - υποστηρίζουν ότι οφείλουμε να συμβιβαστούμε με το γεγονός πως ζούμε σε συνθήκες αγοράς και άρα αυτό που μας μένει είναι να παρακολουθούμε την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις. Ειδικά για τον τομέα των καυσίμων περιορίζουν το όλο ζήτημα στο αν λειτουργούν ή όχι «καρτέλ» (λες και θα τους ρωτήσουν τα μονοπωλιακά συγκροτήματα πώς θα βγάλουν περισσότερα κέρδη) και αν οι εγχώριες τιμές συμβαδίζουν με τις διεθνείς.
Η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά καυσίμων το τελευταίο δεκαήμερο δείχνει ότι οι λεγόμενες διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο από 115-116 δολάρια το βαρέλι στις 21 του Αυγούστου πήγαν στα 104 (μείωση περίπου 10%), προχτές, ενώ οι τιμές των ΕΛΠΕ για τον μετρικό τόνο της αμόλυβδης βενζίνης στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 3,3%!
Εμείς εξακολουθούμε να λέμε ότι, όσο διαιωνίζεται η εξουσία του κεφαλαίου, έτσι θα πηγαίνει και στο μέλλον η δουλειά. Αυτοί οι ΠΑΣΟΚονεοδημοκρατικοΣΥΝασπισμένοι άλλα, τα αντίθετα από μας, λένε. Φιλοεπιχειρηματικά δηλαδή και ας σκούζουν αντιπολιτευτικά.
Ασφαλώς και έχουν σημασία και πρέπει να στηλιτεύονται και να καταδικάζονται οι υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται υπουργοί και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Από το σημείο αυτό όμως, μέχρι να αναδεικνύονται, από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, ως το μέγιστο πρόβλημα της πολιτικής ζωής του τόπου, η απόσταση είναι μεγάλη. Καταντά κατ' εξοχήν αποπροσανατολιστικό να εστιάζονται τα φώτα της δημοσιότητας στην εταιρεία ακινήτων του Γ. Βουλγαράκη και την ίδια στιγμή να τηρείται «σιγήν ιχθύος» για τον αποχαρακτηρισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και να πετάγονται στον «Καιάδα» εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Η αγωνία των εργαζομένων και του λαού δεν είναι αν η κυβέρνηση χάσει «το ηθικό πλεονέκτημα», σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο άρθρο της «Καθημερινής», αλλά ότι διαρκώς οι εργαζόμενοι χάνουν τα εναπομείναντα εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματά τους και βουλιάζουν ολοένα και πιο βαθιά στη φτώχεια και την ανέχεια. Δεν έχουν λοιπόν οι εργαζόμενοι την πολυτέλεια να ασχολούνται με τα ανομήματα των διαφόρων διαχειριστών της εξουσίας, αλλά στο πώς θα οργανώσουν την αντεπίθεσή τους ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και πώς θα αλλάξουν τους συσχετισμούς των δυνάμεων σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωσή η έγνοια τους δεν είναι τι θα απογίνει με τους δυνάστες τους αλλά πώς θα απαλλαγούν από δαύτους.