ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούνη 2023
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Η παραίτηση Τσίπρα θρυαλλίδα εξελίξεων στη σοσιαλδημοκρατία

Eurokinissi

Σε νέα φάση εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και συνολικότερα οι διεργασίες στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία, μετά τη χτεσινή ανακοίνωση του Αλ. Τσίπρα ότι αποχωρεί απ' την ηγεσία του κόμματος, επισπεύδοντας τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου. Την απόφασή του ανακοίνωσε καταρχάς στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος που συνεδρίασε το πρωί και αμέσως μετά στον Τύπο με δηλώσεις που έκανε στο Ζάππειο. Ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να δικαιώσει την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε ως πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, αλλά και που στήριξε ως αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο τον οποίο πρέπει να αποτιμήσει με περηφάνια! Δήλωσε προσωπικά περήφανος για τα ...επιτεύγματά τους απ' τη θέση της κυβέρνησης, παραθέτοντας τη δήθεν «έξοδο από τα μνημόνια» μέσω της εφαρμογής τους και «την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών» που πήγε πολλά βήματα παραπέρα τα ΝΑΤΟικά σχέδια, για να παραφράσει κακοποιώντας τους στίχους «αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας. Δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει»! Εδωσε έτσι το στίγμα και της επόμενης μέρας του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θα παρεκκλίνει ούτε κατ' ελάχιστο απ' την αφοσίωση στη στρατηγική του κεφαλαίου που χρόνια τώρα υπηρετεί, επιχειρώντας να ανοίξει νέο «κύκλο» εγκλωβισμού του λαού.

Γι' αυτή την αποστολή υποστήριξε ότι χρειάζεται το κόμμα να ανανεώσει τολμηρά το στελεχικό του δυναμικό και να βάλει τέλος σε νοοτροπίες που του κόστισαν και «να εφεύρουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορέσει (...) να διαβάσει τις νέες αντιθέσεις και τα νέα ρεύματα της κοινωνίας, τις νέες προκλήσεις της εποχής, και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες εκείνων που θέλει και έχει ταχθεί να εκπροσωπεί».

«Το εκλογικό σώμα έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μια διπλή εντολή. Πρώτον, να ανταποκριθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που πάντα και εκ των πραγμάτων είναι ρόλος κόμματος εξουσίας. Και δεύτερον, να αλλάξει δραστικά, αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου με αξιώσεις την κυβέρνηση» πρόσθεσε, δίνοντας το σήμα για «αναδιοργάνωση άμεσα, χωρίς χρονοτριβή» και υποστηρίζοντας ότι «ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι άμεση προτεραιότητα», δηλαδή η δρομολόγηση μιας διαδικασίας αναβάπτισής του, ώστε να ανακτήσει την ικανότητα χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων.

Για να καταλήξει προτείνοντας «την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές», όπως είπε, δίνοντας και το στίγμα της παραμονής στην εφεδρεία για μελλοντικά σενάρια του αστικού πολιτικού συστήματος.

Σε θέση μάχης οι εσωκομματικές ομάδες

Οι εσωκομματικές διεργασίες που πυροδότησε η εκλογική ήττα δεν περίμεναν την παραίτηση Τσίπρα για να εκδηλωθούν, ωστόσο περνούν πλέον σε άλλο επίπεδο, καθώς οι τάσεις αναζητούν και υποψήφιους για την προεδρία. Παραμένουν οι διαφωνίες ως προς τον τρόπο που θα πρέπει να γίνει η αποτίμηση της ήττας, αν το συνέδριο θα συγκληθεί πριν ή μετά τις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση, αν θα είναι το διαρκές (συγκαλείται με τους συνέδρους του προηγούμενου τακτικού) ή τακτικό με εκλογή αντιπροσώπων, και κυρίως ποια «απόχη» θα προκριθεί ως η ικανότερη να ρυμουλκήσει λαϊκές δυνάμεις πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ, αν θα είναι δήθεν «αριστερόστροφη» ή ακόμα πιο αποφασιστικά προς το λεγόμενο κέντρο, όπως και για την προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ, με στελέχη του ήδη να ζητάνε πορεία παραπέρα σύγκλισης και συμπράξεων.

Οπως και να 'χει, η εκλογή προέδρου ξεκινά απ' τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, εντός των επόμενων ημερών, εκεί όπου θα αποφασιστεί ο χρόνος συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα εγκρίνει την εκλογή προέδρου απ' τη βάση των 170.000 μελών που ψήφισαν για την εκλογή Τσίπρα και τις ημερομηνίες που αυτή θα γίνει.

Η σεναριολογία οργιάζει, με τα ονόματα των Εφη Αχτσιόγλου, Αλ. Χαρίτση, Ε. Τσακαλώτου, Δ. Τεμπονέρα αλλά και του Γ. Σακελλαρίδη, ο οποίος τυπικά δεν είναι μέλος του κόμματος, να πέφτουν στο τραπέζι.

Η ΠΓ θα αποφασίσει και για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στο τέλος της επόμενης βδομάδας, με πληροφορίες να συγκλίνουν πως η Ολγα Γεροβασίλη θα αναλάβει τον σχετικό ρόλο.

Πολλοί είναι αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζουν φόβους για την επόμενη μέρα και τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως ο Αλ. Τσίπρας έπαιζε ρόλο συγκολλητικής ουσίας ανάμεσα στις διάφορες ομάδες και δίχως αυτόν είναι δύσκολη η παραπέρα συμπόρευσή τους.

Αλλοι, όπως ο Ευ. Αντώναρος, απευθύνουν ανοιχτά συστάσεις στον Αλ. Τσίπρα να ιδρύσει νέο κόμμα. «Μικρές ιστορικές αναδρομές. Ο Κων. Καραμανλής, ιδρυτής ο ίδιος της ΕΡΕ, της γύρισε την πλάτη και ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, κορυφαίος υπουργός της Ενωσης Κέντρου, της γύρισε την πλάτη και ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ. Μήπως ήρθε η ώρα να τριτώσει το καλό;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το «υπουργείο αντιπολίτευσης» δουλεύει

Την ίδια ώρα, το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να δίνουν οι βουλευτές και τα στελέχη του. Μετά τον Ευ. Αποστολάκη, και η Ράνια Θρασκιά δήλωσε («Παραπολιτικά 90,1») ότι η κυβέρνηση έχει κάποια καλά στοιχεία. «Δεν πιστεύω στα "ή χάλια ή τέλεια, ή καλή ή κακή", πιστεύω στα "και". Αυτή η κυβέρνηση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί έχει κάποια στοιχεία που για μένα είναι θετικά, εκ των προτέρων θα σας πω ότι σε μια κυβέρνηση που ξεκινάει τώρα δεν θα έριχνα μια αρνητική ματιά, θα έλεγα ότι πιστεύω στις καλές προθέσεις των ανθρώπων, αλλά οι πολιτικές που ασκούνται μέσα από την ιδεολογία που διέπει τη ΝΔ είναι συγκεκριμένες», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε πως αναμένει μια καλή οικονομία και ανάπτυξη εφόσον αυτό ευαγγελίζεται η ΝΔ...


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
«Νέοι κύκλοι» στις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα

«Το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον δυνατότητες προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ», λέει η Αννα Διαμαντοπούλου

«Αναμενόμενη απόφαση, μετά από τρεις συντριπτικές ήττες που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ - και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά - σε εθνικές εκλογές» χαρακτήρισε τις εξελίξεις ο Κυρ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του χθες, όταν ρωτήθηκε σχετικά, στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα κλείνει ένας κύκλος», εκτίμησε, για να προσθέσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα που τα τελευταία χρόνια - και στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση - ταυτίστηκε με την τοξικότητα, με τον διχαστικό λόγο, αλλά και με την εκκωφαντική αναποτελεσματικότητα όταν τελικά κλήθηκε να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου», βάζοντας ξανά θέμα ικανοτήτων στη διαχείριση της αστικής κυβέρνησης.

«Τα κόμματα πρέπει να ενώνουν τους πολίτες και να προτείνουν ρεαλιστικές, κοστολογημένες και εφαρμόσιμες λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών», επέμεινε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «και σε αυτόν τον δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πορεύτηκε ποτέ». «Ελπίζω να τον βρει, του το εύχομαι ειλικρινά», κατέληξε, στο πλαίσιο της αναζήτησης του κατάλληλου «παρτενέρ» ώστε να παίζεται το παιχνίδι της κυβερνητικής εναλλαγής, με βάση και το κοινό πρόγραμμα στα βασικά προτάγματα των επιχειρηματικών ομίλων.

Στα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη και η Αννα Διαμαντοπούλου, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, βλέποντας «πόρτες υποδοχής» πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που πλέον βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, ή και για συνολικότερη συνεργασία. Εγραψε: «ΑΝ υπάρξει άλλος(η) αρχηγός, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε δίνη ή ανασυγκρότησης ή διάσπασης. Το ΠΑΣΟΚ ανοίγει πόρτες υποδοχής και έχει πλέον δυνατότητες προσέγγισης με ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός χάνει αντίπαλο εύκολο γι' αυτόν και κρίνεται μόνο για το έργο του! Οχι για τον φόβο του ερχομού του άλλου».

«Τροχιοδεικτικές» και από ΠΑΣΟΚ

Χωρίς επίσημες δηλώσεις υποδέχτηκαν χτες στο ΠΑΣΟΚ την παραίτηση Τσίπρα, αναγνωρίζοντας ωστόσο - όπως ο Π. Χρηστίδης, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος - ότι η παραίτηση του Αλ. Τσίπρα «θα βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια πολύ μεγάλη συζήτηση». Προφανώς στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας και το βλέμμα στραμμένο συνολικά στις διεργασίες στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και διακρίνοντας «ευκαιρία» να αναδειχθούν εκείνοι σε βασικό πυλώνα ανασύνταξής της.

Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει ο Αβραάμ Λαφαζάνης, μέλος του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, σε άρθρο του σε ιστοσελίδα: «Η ευθύνη για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς περνά δικαιωματικά στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, με κύριο πλέον στόχο να σχηματιστεί, από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη 2023 και τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιούνη 2024, ένα ισχυρό, προοδευτικό αντίβαρο που θα σταθεί με τόλμη απέναντι στην εγχώρια συντήρηση. Οι ευθύνες για τη δημοκρατική παράταξη μεγαλώνουν απότομα και, σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποτελέσει ξανά την κύρια προοδευτική δύναμη της χώρας, επαναπατρίζοντας ουσιαστικά τους άλλοτε υποστηρικτές του, τους αποκαλούμενους και ως ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ πίσω στο σπίτι τους». Την εικόνα της «αξιωματικής αντιπολίτευσης» θέλουν να εμφανίσουν από το ΠΑΣΟΚ και στις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης βδομάδας, εν τη απουσία και του Αλ. Τσίπρα.

Σημειωτέον, στα χτεσινά ρεπορτάζ στον Τύπο - πριν την ανακοίνωση της παραίτησης του Αλ. Τσίπρα - γινόταν συζήτηση ως προς την τακτική του ΠΑΣΟΚ μπροστά στις τοπικές εκλογές. Συγκεκριμένα, σημειωνόταν ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει τις τοπικές εκλογές ως μια ευκαιρία να καταγραφεί αυτόνομα το ποσοστό του, τοποθετώντας ως επικεφαλής ανθρώπους που προέρχονται από τον χώρο του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ