ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μονόδρομος για το λαό η συστράτευση και η κοινή δράση
  • Επιδιώκουμε να συνεργαζόμαστε με όλες τις ζωντανές, τις μαχόμενες, αγωνιστικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας
  • Αποσπάσματα από την ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στα Χανιά

"Εκσυγχρονιστές", "κεντρώοι", "κεντροαριστεροί", όλα τα πρώτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έδωσαν εξετάσεις για την πολιτική που θα ακολουθηθεί. Ολοι τους είχαν σαφήνεια σε ένα ζήτημα, ανεξάρτητα από τις όποιες αντιπαραθέσεις, υβριστικούς χαρακτηρισμούς και άλλα στοιχεία, που αναφέρθηκαν στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ολοι τους σε ένα συμφώνησαν. Κι αυτό ήταν: Θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική. Την πολιτική της λιτότητας.Τα παραπάνω τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας την προηγούμενη Δευτέρα το βράδυ, σε μεγάλη συγκέντρωση του Κόμματος στα Χανιά. Και συνέχισε: "Θα συνεχίσουν την πολιτική που δε δίνει παρά μόνο μισό μπουκάλι γάλα αύξηση για τους συνταξιούχους. Την πολιτική που οδηγεί στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Που οδηγεί στο κλείσιμο χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Που οδηγεί στην όξυνση της ανεργίας. Που πετά στο περιθώριο σημαντικές και ικανότατες εργατικές δυνάμεις. Την πολιτική που περιορίζει την αγροτική παραγωγή και μειώνει δραματικά το εισόδημα της αγροτικής οικογένειας. Θα συνεχίσουμε, δηλώνουν ΟΛΟΙ, την πολιτική που αποφασίζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιείται από τις εδώ κυβερνήσεις. Σήμερα του ΠΑΣΟΚ και χτες από τη ΝΔ.

Ναι, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Θα συνεχιστεί η πολιτική της υποταγής στις επιλογές της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Θα συνεχίσουν ουσιαστικά να αποδέχονται τη λογική της "νέας τάξης πραγμάτων", που εμπεδώνει διά πυρός και σιδήρου ο ευρωαμερικανικός ιμπεριαλισμός".

Μονόδρομος η συσπείρωση και πάλη

"Αντίθετοι σε αυτή την πολιτική - σημείωσε στη συνέχεια ο Σπύρος Χαλβατζής - είμαστε σίγουροι ότι δε στέκονται μόνον τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Υπάρχουν χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες αγρότες, άλλοι εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι, εργαζόμενοι του χεριού και του πνεύματος, οι οποίοι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτή την πολιτική.

Ανθρωποι εργαζόμενοι, που ανήκουν, κυρίως, στο κυβερνητικό κόμμα, βλέπουν την κατάσταση, τα προβλήματα και κατανοούν τις βαθύτερες αιτίες, καθώς και τους υπεύθυνους γι' αυτή την κατάσταση. Το μόνο που μέχρι σήμερα δεν έχουν συνειδητοποιήσει, είναι οι τρόποι και οι μορφές πάλης απέναντι σε αυτή την πολιτική.

Σε όλους αυτούς απευθύνεται σήμερα το ΚΚΕ και τους καλεί σε δράση. Τους καλεί σε συστράτευση, σε κοινή δράση, σε αγώνα, για να σταματήσει ο κατήφορος και η επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων, του λαού και της χώρας.

Τους καλούμε να απεγκλωβιστούν από τις πολιτικές δυνάμεις, που μέχρι σήμερα ακολουθούν, γιατί η πολιτική τους είναι αντιλαϊκή, είναι αντεργατική και υποθηκεύει παραπέρα την πορεία της χώρας.

Τους καλούμε να χειραφετηθούν από τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική. Θα είναι μια πραγματική χειραφέτησή τους από την πολιτική των Ευρωαμερικάνων. Θα είναι μια πολιτική πράξη αυτών των ανθρώπων που θα τους επανασυνδέσει με το μαζικό λαϊκό κίνημα. Η συμμετοχή τους και η δράση τους σ' αυτό θα βοηθήσει ώστε να έχουμε μια αναγέννηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, που είναι η πρώτη και βασική προϋπόθεση για την αλλαγή της πορείας.

Δεν υπάρχει, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, άλλος δρόμος. Για το λαό και τη νεολαία είναι μονόδρομος η ενότητα, η συσπείρωση και η πάλη. Κάθε άλλη επιλογή δεν είναι παρά ένας συμβιβασμός με την ακολουθούμενη αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική. Αυτή είναι η δική μας πρόταση.

Είμαστε σίγουροι ότι με όλον αυτόν τον κόσμο, που δεν παραιτείται από τα οράματα και δε συμβιβάζεται, θα βρούμε κοινή γλώσσα και πάνω απ' όλα θα συναντηθούμε στους νέους αγώνες που ωριμάζουν και αναπτύσσονται. Και είναι βέβαιο ότι μια τέτοια συστράτευση θα φέρει αποτελέσματα σε θετική κατεύθυνση, που θα αποτελέσουν στέρεη βάση για την παραπέρα ανάπτυξη των αγώνων, για μια κατεύθυνση της χώρας που θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του".

Το ΚΚΕ και η πολιτική συνεργασιών

"Εμείς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με καμιά πολιτική δύναμη, εφόσον ακολουθεί ή στηρίζει αυτήν την πολιτική", τόνισε στη συνέχεια ο ομιλητής. "Και δεν είμαστε εμείς που δίνουμε το χαρακτηρισμό, το πολιτικό στίγμα σε κάθε κόμμα. Οι θέσεις και η πολιτική καθενός προσδιορίζει το χαρακτήρα του.

Οσο κι αν λέει, για παράδειγμα, ο κ. Σημίτης ότι είναι εκσυγχρονιστής και το ΠΑΣΟΚ ότι είναι σοσιαλιστικό κόμμα, το έργο τους αποδείχνει καθημερινά ότι υπηρετεί και διαχειρίζεται το καπιταλιστικό σύστημα με τρόπο άριστο για το ίδιο το σύστημα. Οτι πολύ καλύτερα και πιο εύκολα από τη ΝΔ μπορεί και εφαρμόζει την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική και την πολιτική υποταγής στους ιμπεριαλιστές.

Οσο κι αν υποστηρίζει ο "ΣΥΝ" ότι είναι αριστερή ή κεντροαριστερή δύναμη, δεν παύει με τις θέσεις του και την πολιτική του να στηρίζει την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας. Το τι όνομα δίνει στον πολιτικό του φορέα δεν έχει καμιά απολύτως σημασία. Οταν αποδέχεται και υιοθετεί την πολιτική της ΕΕ, όταν για τα πιο κρίσιμα θέματα η άποψή του, οι προτάσεις και οι θέσεις του περιορίζονται σε διαδικαστικά ζητήματα και δεν αναφέρεται στην πολιτική ουσία των πραγμάτων και των ολέθριων, συχνά, επιπτώσεων για το λαό και τον τόπο, τότε το να υποστηρίζει ότι είναι αριστερή δύναμη δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα και πολύ περισσότερο δεν έχει καμιά πρακτική αξία.

Εμείς αντίθετα επιδιώκουμε να συνεργαζόμαστε με όλες τις ζωντανές, τις μαχόμενες, αγωνιστικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Με τους εργάτες, τους άλλους εργαζόμενους, με τους φτωχούς αγρότες, με τους μικρομεσαίους που πλήττονται. Και επιδιώκουμε μαζί με όλες αυτές τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις να συγκροτήσουμε ένα αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό - δημοκρατικό μέτωπο πάλης.

Ενα μέτωπο όχι ευκαιριακό ούτε συγκυριακό. Ενα μέτωπο με βαθύτερα λαϊκά, αγωνιστικά, διεκδικητικά χαρακτηριστικά, που θα παλεύει για το σήμερα, για την επίλυση μικρότερων και μεγαλύτερων προβλημάτων, αλλά θα έχει ταυτόχρονα υψηλούς στόχους, αντιμονοπωλιακούς, αντιιμπεριαλιστικούς, δημοκρατικούς. Θα συσπειρώνει και θα καθοδηγεί τις λαϊκές μάζες για τη ριζική αλλαγή της κοινωνίας.

Γιατί οι κομμουνιστές, που θα συμμετέχουν σ' αυτό, θα πείθουν με λόγο και πράξη ότι δεν αρκεί και δεν μπορεί το Μέτωπο να παλεύει μόνον για αντιιμπεριαλιστικούς και αντιμονοπωλιακούς στόχους. Αλλά ότι αυτό πρέπει να προχωρά σταθερά και να διεκδικεί όλη την εξουσία από την αστική τάξη. Διαφορετικά δεν μπορεί αυτό να έχει θετική εξέλιξη, όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια της αστικής τάξης και δεν περάσει ολόκληρη στις λαϊκές δυνάμεις του Μετώπου".

Να ενισχυθεί η τάση αντίστασης

"Καίριο ζήτημα είναι η ενίσχυση της αντίστασης που εμφανίζεται στο μαζικό λαϊκό κίνημα", τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο ομιλητής. "Οσο κι αν προσπαθούν να πείσουν με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι "δεν κουνιέται φύλλο" απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Στην πολιτική της λιτότητας, της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας, στον περιορισμό βασικών και συναλλαγματοφόρων καλλιεργειών από την ΕΕ, της εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αντιτάσσονται εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και μικρέμποροι.

Απέναντι στην πολιτική που οδηγεί την παιδεία στην πισωδρόμηση, τα πανεπιστήμια σε μαρασμό και γενικότερα τη δημόσια παιδεία στην παραπέρα υποβάθμιση, αναπτύσσεται μια πάλη, αγωνιστική συσπείρωση πολλών φορέων, που έχουν άμεση σχέση με την εκπαίδευση, την παιδεία, τη γνώση.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η στάση της πανεπιστημιακής κοινότητας ήταν πολύ κάτω από τη στάθμη των προσδοκιών, στην ωμή παρέμβαση των ηγετικών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο θέμα της αξιολόγησής τους.

Τελικά, ποια είναι η επιστημονική στάθμη των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων; Είναι δευτέρας κατηγορίας; Και σε ποιο επίπεδο βρίσκονται αυτοί οι ελεγκτές και βαθμολογητές των Ελλήνων επιστημόνων;

Τελικά, τόσο πολύ υποτάσσονται, σε τέτοιο βαθμό έφτασε η λογική της υποταγής; Χρειάζεται μια σοβαρή και πειστική απάντηση από τους, συχνά, λαλίστατους πανεπιστημιακούς δασκάλους".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο η μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ

Στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 8.30 το βράδυ, με ομιλητή τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη

Στα κόκκινα ντύνεται από σήμερα το κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να υποδεχτεί τους χιλιάδες φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ, τους εργάτες, τους αγρότες, το λαό της Θεσσαλονίκης, τον κάθε προοδευτικά σκεπτόμενο άνθρωπο, που ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της ΚΟΘ θα πάρει μέρος στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με τον Χαρίλαο Φλωράκη στην πλατεία Αριστοτέλους.

Αύριο Πέμπτη στις 8.30 το βράδυ, ο λαός της Θεσσαλονίκης αναμένεται να στείλει ισχυρό μήνυμα αντίστασης στην αδιέξοδη πολιτική που ακολουθούν τα κόμματα της συναίνεσης και της υποταγής, οδηγώντας τους εργαζόμενους, τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα στην απόγνωση, την εξαθλίωση και τη μιζέρια. Μέσα από την αυριανή συγκέντρωση, η ΚΟΘ κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα στο άνοιγμα που προγραμματίζει προς το λαό, για την εκλαϊκευση των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου, των θέσεων και των προτάσεων του ΚΚΕ για τη διέξοδο από την κρίση και την προοπτική, το Σοσιαλισμό. Η επιτυχία της συγκέντρωσης θα αποτελέσει και ένα πρώτο δείγμα των δυνατοτήτων που έχει το ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη να προχωρήσει δυναμικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, με στόχο τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης.

Τα μηνύματα επιτρέπουν αισιόδοξες προβλέψεις. Οπως δηλώνει στο "Ρ" η γραμματέας της Αχτίδας Αμπελοκήπων Δέσποινα Αγτσίδου,"θετική είναι αντιμετώπιση από τον κόσμο. Φαίνεται ότι τελικά θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Κόμματός μας και θα συμμετέχει στη συγκέντρωση. Οι Οργανώσεις της Αχτίδας, τα κομματικά μέλη συνεχίζουμε καθημερινά τις εξορμήσεις με το έντυπο υλικό και τις αφισοκολλήσεις. Μέχρι τώρα εισπράττουμε την αποδοχή του κόσμου". Για το τι χρειάζεται ώστε να έχει επιτυχία η συγκέντρωση, η Δ. Αγτσίδου δηλώνει: "Πρέπει μέχρι την Πέμπτη ασταμάτητα να ενημερώνουμε τον κόσμο και να κάνουμε συζήτηση άτομο το άτομο. Μόνο τότε θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Και μόνο τότε μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα πετύχει".

Πάντως οι Οργανώσεις του νομού προετοιμάζονται να κατέβουν συγκροτημένα στη συγκέντρωση και ήδη έχουν προγραμματίσει προσυγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης. Προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί να γίνουν στην πλατεία Βαρδαρίου, στην πλατεία Συντριβανίου και στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Οργανώσεις της Υπαίθρου έχουν κλείσει λεωφορεία για τη μεταφορά των πολιτών που θέλουν να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ