ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Βήμα για ακόμα πιο αντιδραστική ΕΕ
  • Παρεμβάσεις των Γ. Θεωνά και Μπ. Αγγουράκη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που συζητάει τη Συνθήκη
  • Δεν καταψηφίζει τη Συνθήκη ο ΣΥΝ, δημοψήφισμα ζητάει το ΔΗΚΚΙ και ο ευρωβουλευτής της ΠΟΛ. ΑΝ.

Στην αποκάλυψη της αντιδραστικότητας της Συνθήκης του Αμστερνταμ προχώρησαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής (στην οποία συμμετείχαν και ευρωβουλευτές) που επεξεργάζεται τη Συνθήκη. Με συγκεκριμένα επιχειρήματα κατέδειξαν ότι και αυτή η Συνθήκη στρέφεται κατά των λαών της Ευρώπης και για μία ακόμα φορά απαίτησαν να τοποθετηθεί ο ίδιος ο λαός, με δημοψήφισμα.Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς τόνισε ότι η Συνθήκη του Αμστερνταμ προσθέτει έναν ακόμα κρίκο προς την ευρωπαϊκή καπιταλιστική ενοποίηση, η οποία επιδιώκει να μετατρέψει την ΕΕ σε μία μορφή ενιαίου κράτους ομοσπονδιακού τύπου. Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια και σε αυτήν την πορεία, "κλειδί" υπήρξε η Συνθήκη του Μάαστριχτ και οι επιλογές της. Η συνθήκη αυτή δεν έγινε ποτέ αντικείμενο οποιασδήποτε συζήτησης στην Ελλάδα, ενώ στο 1/3 των τότε χωρών - μελών έγιναν δημοψηφίσματα για την επικύρωσή της. Στη χώρα μας ο μόνος φορέας που προσπάθησε να προκαλέσει κάποια συζήτηση ήταν το ΚΚΕ. Παρόλο που ήταν το μόνο κόμμα που αντιδρούσε στη συνθήκη αυτή και ζητούσε δημοψήφισμα.

Η αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που έγινε με το Αμστερνταμ, είχε σκοπό να αρθούν οι αρνητικές συνέπειες για τα πλατιά λαϊκά στρώματα ή για να ισχυροποιηθούν παραπέρα οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ, αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και τόνισε: "Ακόμα και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του Μάαστριχτ παραδέχονται ότι στα πέντε χρόνια της εφαρμογής της είχε πολύ σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τα πλατιά λαϊκά στρώματα". Η δε Συνθήκη του Αμστερνταμ καμία από αυτές τις συνέπειες δεν εξέλιξε, αλλά αντίθετα ενισχύει τους θεσμούς εκείνους που προωθούν πιο αποφασιστικά τα συμφέροντα των κυρίαρχων κρατικών κοινωνικών δυνάμεων.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι δεν υπάρχει τομέας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της χώρας μας - από την κατάσταση στα Βαλκάνια, το Αιγαίο, την Κύπρο, την Τουρκία - που να αναμένει κάποιος να δει βελτίωση της θέσης της, από την ισχυροποίηση των θεσμών άσκησης εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Κατήγγειλε δε ότι η ενσωμάτωση της Συμφωνίας Σένγκεν στη Συνθήκη και του συνόλου των μέτρων που αναφέρονται στην κυκλοφορία προσώπων, το άσυλο, τη μετανάστευση, την αστυνομική και δικαστική συνεργασία, συνιστά ακραία προσβολή της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχία των κρατών - μελών.

"Βήμα για ακόμα πιο αντιδραστική και αντιλαϊκή ΕΕ" είναι η Συνθήκη, τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης.Η Συνθήκη αυτή προέκυψε από την αγαστή συνεργασία σοσιαλδημοκρατικών και συντηρητικών κομμάτων και μάλιστα θίγονται σοβαρές πτυχές ελευθεριών και δικαιωμάτων της χώρας μας και ή θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμά μας ή να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός με δημοψήφισμα. Υπογράμμισε ότι με τη Συνθήκη δίνεται το δικαίωμα στην ΕΕ να επεμβαίνει ακόμα και στη μορφή του πολιτικού συστήματος κάθε χώρας και δεν υπάρχει καμία διάταξη για το σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών - μελών. Η ίδια η ΕΕ δεν αντιδρά στις παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων, που γίνονται σε μια σειρά χώρες, όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, όπου πολίτες της καταδικάζονται, επειδή υπηρέτησαν την πατρίδα τους, με αναδρομική εφαρμογή του δικαίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ανάλογες διώξεις γίνονται και στην Ουγγαρία, την Τσεχία και άλλες χώρες που ενδιαφέρονται να συνδεθούν με την ΕΕ.

Ο Μπ. Αγγουράκης κατήγγειλε ότι η ενσωμάτωση της Συνθήκης του Σένγκεν στόχο έχει να καθυποτάξει τις λαϊκές αντιδράσεις στις επιλογές του κεφαλαίου, ενώ η προτεινόμενη ενσωμάτωση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης στην ΕΕ θα έχει αρνητικότατες επιδράσεις, αφού η ΔΕΕ -ως στρατιωτικός βραχίονας- θα μπορεί να επεμβαίνει κατά των λαϊκών κινημάτων, χωρίς καν να τηρούνται τα όποια προσχήματα.

Υπέρμαχη των διαδικασιών της ευρωπαϊκής ενοποίησης εμφανίστηκε η εισηγήτρια του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη λέγοντας ότι η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια ωφελήθηκε από τη συμμετοχή της στην ΕΕ, η οποία αποτελεί προνομιακό πεδίο διεύρυνσης των κοινωνικών κατακτήσεων.

Εκφράζοντας τη θέση του κόμματός της απέφυγε να διαφωνήσει με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, λέγοντας ότι ο ΣΥΝ θα δώσει λευκή ψήφο, ενώ είπε ότι η "Συνθήκη προχωρεί σε ορισμένα βήματα" σε σχέση με το Μάαστριχτ, τα οποία όμως δεν επαρκούν. Αρνήθηκε να θέσει θέμα δημοψηφίσματος για την έγκριση της Συνθήκης, ενώ έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει θετική την πρόταση για ενσωμάτωση της ΔΕΕ στην ΕΕ, ασκώντας μάλιστα κριτική γιατί δεν έχει προχωρήσει όσο γρήγορα θα έπρεπε.

Ο εισηγητής του ΔΗΚΚΙ, Γ. Ρόκκος,είπε ότι η Συνθήκη θέτει στο περιθώριο τους λαούς της Ευρώπης και ζήτησε δημοψήφισμα για την έγκρισή της. Με τη θέση για δημοψήφισμα συμφώνησε και ο ευρωβουλευτής της ΠΟΛ.ΑΝ. Ν. Κακλαμάνης,εάν αποτύχει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του Φλεβάρη, ενώ σύμφωνος με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος δήλωσε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Μ. Παπαγιαννάκης,ο οποίος όμως, όπως είπε, είναι υπέρ της συνθήκης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πρόβλημα και η επιστροφή των διαγραφέντων
  • Επιστρέφουν "αυτοδίκαια" αύριο οι Παπαληγούρας, Τατούλης, ενώ αδιευκρίνιστη είναι η στάση του Ν. Κάκκαλου
  • Δεν αποδοκιμάζουν τις φιλομοναρχικές προκλήσεις στελεχών της ΝΔ γιατί "το θέμα θα πάρει διαστάσεις"!

Σε αντικείμενο εσωκομματικής αντιπαράθεσης τείνει να εξελιχθεί η επιστροφή των τριών διαγραφέντων βουλευτών (Κάκαλος, Τατούλης, Παπαληγούρας), επιβεβαιώνοντας έτσι το άσχημο κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ, τη στιγμή που "απειλείται" από το υπό επώαση κόμμα Αβραμόπουλου.

Η διαδικασία της επιστροφής των "3" - η ποινή τους, διαγραφή για ένα χρόνο, λήγει αύριο 4 του Φλεβάρη - χρειάστηκε να αποτελέσει θέμα στη χθεσινή σύσκεψη στη Ρηγίλλης υπό τον Κ. Καραμανλή, καθώς υπήρχαν διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο της επανόδου στο κόμμα. Σε αυτή καταλήχθηκε ότι είναι αυτονόητη η επιστροφή των τριών διαγραφέντων βουλευτών από τη στιγμή που λήγει η ποινή τους. Ταυτόχρονα, εκτιμήθηκε ότι δε χρειάζεται να σταλεί επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής με την οποία να ανακοινώνεται η επανένταξη στις γραμμές της ΝΔ, αλλά ούτε και να γίνουν δηλώσεις "νομιμοφροσύνης" από τους διαγραφέντες.

Από τη μεριά των διαγραφέντων, οι Παπαληγούρας, Τατούλης έχουν αποσαφηνίσει ότι θα επανενταχθούν στην ΚΟ της ΝΔ, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση του Ν. Κάκαλου, ο οποίος αναμένεται να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του αύριο, μέσω επιστολών που θα στείλει. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Ν. Κάκκαλος συνδέει την επιστροφή του με την επιστροφή του Γ. Σουφλιά, ο οποίος βρίσκεται σε φάση αναζήτησης προσχημάτων για μια "αξιοπρεπή" επάνοδο στη ΝΔ. Από την πλευρά της ηγεσίας της ΝΔ, παρόλο που έχουν πέσει οι υπεροπτικοί τόνοι απέναντι στον Λαρισαίο πολιτικό, δεν επιθυμούν την επιστροφή του με τους "δικούς του όρους". Ο Γ. Σουφλιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι η ΝΔ τον έχει ανάγκη μπροστά στις ευρωεκλογές και πολύ περισσότερο αν δημιουργηθεί κόμμα Αβραμόπουλου και περιμένει την τροπή των εξελίξεων.

Παράλληλα, στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα που προκλήθηκε με τις φιλομοναρχικές δηλώσεις του Μ. Μανωλάκου, αλλά εκτιμήθηκε ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποδοκιμασία ή άλλη αντίδραση γιατί έτσι "το θέμα θα πάρει διαστάσεις"!

Ο Αντ. Σαμαράς

Ως τη "μεγάλη ευκαιρία για την αποκατάσταση των πραγμάτων" χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ο Αντ. Σαμαράς - ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ευρωεκλογές θα είναι η τελευταία μάχη για το κόμμα του - μιλώντας σε κομματικά στελέχη της ΠΟΛ.ΑΝ. στην Καλαμάτα. Παράλληλα, επισήμανε ότι "οι διαφορές μέσα στα κόμματα έγιναν πιο μεγάλες από τις διαφορές ανάμεσα στα κόμματα" και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον Μητσοτάκη και τον Αβραμόπουλο να ξεκαθαρίσουν αν είναι υπέρ της πολιτικής Σημίτης και αν ναι, γιατί δεν το λένε ευθέως στο λαό.

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αναζητούμε υποκατάστατα των "S - 300"

Την εμμονή του στο δόγμα περί ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας - Κύπρου και στην κάλυψη του κενού που άφησε η μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων "S -300" από άλλα οπλικά συστήματα, εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, που ασχολήθηκε με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα και κυρίως με το τμήμα που αφορά το νέο μαχητικό.

"Ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος, είπε σε δηλώσεις του ο Α. Τσοχατζόπουλος, είναι μια κοινή στρατηγική που έχουμε υποχρέωση, η Ελλάδα και η Κύπρος να τη στηρίξουμε έμπρακτα και ουσιαστικά. Ιδιαίτερα, το λέω αυτή τη στιγμή, που δημιουργείται ένα κλίμα, λόγω της μη εγκατάστασης των πυραύλων "S- 300"". Ο υπουργός Αμυνας στο σημείο αυτό, αλλά όπως φέρεται από πληροφορίες και στη διάρκεια της συνεδρίασης, απάντησε έμμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, ο οποίος προ ημερών είπε ότι ήταν λάθος η απόφαση για την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο. Ο Α. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι "πρέπει να υποκατασταθεί η μη εγκατάσταση των "S - 300" στην Κύπρο, με άλλης εμβέλειας συγκεκριμένα οπλικά συστήματα και αμυντικούς συντονισμούς και σχεδιασμούς από την Κυπριακή και την Ελληνική Δημοκρατία. Ετσι ώστε ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος να παραμείνει αλώβητος, να είναι ισχυρός, να ολοκληρώνεται και να ενισχύεται συνεχώς".

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας. Χαρακτήρισε "εθνικό ατύχημα" το θέμα των "S - 300" και είπε ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα "δεν προσθέτει τίποτα στη διπλωματική υποστήριξη της Κύπρου που είναι το casus belli και το οποίο ίσχυε και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, τουλάχιστον στις δύο τελευταίες δεκαετίες, αντίθετα μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά και υπηρετεί περισσότερο εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες". Οσον αφορά τον τύπο του αεροσκάφους που θα επιλεγεί, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι "προσανατολιζόμαστε - και σωστά - προς το Eurofighter".

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση, που ξεκίνησε προχτές στο Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ) και να ληφθεί η τελική απόφαση σχετικά με την αξιολόγηση των προτάσεων που αφορούν το νέο μαχητικό που θα αγοράσει η Πολεμική Αεροπορία. Η πρόταση του ΣΑΜ θα υποβληθεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) το οποίο εντός των ημερών αναμένεται να συνεδριάσει για να πάρει την τελική απόφαση. Για την αγορά των νέων μαχητικών πρόκειται να διατεθούν περίπου 600 δισ. δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ