ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
Σελ. /40
Ο τελευταίος λόγος στο λαό

Γρηγοριάδης Κώστας

«Εγκληματική ενέργεια» χαρακτηρίζει στο χτεσινό κύριο άρθρο της η «Καθημερινή» την ακινητοποίηση του κρουαζερόπλοιου «ΖΕΝΙΤΗ» στο λιμάνι του Πειραιά και έμπλεα αγανάκτησης ζητά από την κυβέρνηση επιτέλους να εφαρμόσει το νόμο, δηλαδή να χρησιμοποιήσει την αστυνομική βία για να επιβάλει το νόμο και την τάξη. Ασφαλώς δεν περίμενε κανείς διαφορετική στάση από την εφημερίδα που βρίσκεται στην ιδιοκτησία εφοπλιστή, αφού είναι ολοφάνερη η συμμαχία κυβέρνησης - εφοπλιστικού κεφαλαίου για την άρση του καμποτάζ και την επιβολή καθεστώτος γαλέρας στα καράβια. Οι ταξικές δυνάμεις του ναυτεργατικού κινήματος τους χαλάνε τα σχέδια και γι' αυτό κινούν θεούς και δαίμονες για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Γενικότερα το μαύρο μέτωπο της πλουτοκρατίας και των κομμάτων διαχειριστών της έχει βάλει στο στόχαστρο το ΠΑΜΕ, γιατί τους χαλάει τη σούπα, γιατί με τη δράση του στέλνει μήνυμα ανυπακοής και ρήξης, τη στιγμή ακριβώς που επιχειρούν με κάθε τρόπο να επιβάλουν κλίμα απόλυτης πειθαρχίας και υποταγής για να περάσει η αντιλαϊκή λαίλαπα. Οποιαδήποτε κινητοποίηση, και προπάντων οι περιφρουρημένες κινητοποιήσεις με ταξικό προσανατολισμό που ξέρουν πού πάνε, προκαλεί τη λυσσαλέα αντίδραση των θεματοφυλάκων του συστήματος. Ξεχωριστός είναι ο ρόλος των αστικών ΜΜΕ και των καλοπληρωμένων «δημοσιογράφων» που 24 ώρες το εικοσιτετράωρο επιδίδονται σε ανελέητο «λιντσάρισμα» και ιδεολογική τρομοκρατία των ταξικών δυνάμεων που σηκώνουν το ανάστημά τους και αγωνίζονται με όλες τις μορφές για να μπλοκάρουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Ο,τι και αν κάνουν, δε θα τους περάσει. Το δίκιο και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο λαός.

Καθήκον το μπλόκο στα αντεργατικά μέτρα

Κανέναν δε συγκινεί ή ξεγελά το χτεσινό σόου του υπουργού Εργασίας σε βάρος του ΠΑΜΕ και των ταξικών δυνάμεων που αντιμάχονται τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης - ΕΕ και ΔΝΤ. Η θλιβερή «διαμαρτυρία» του για αυτούς που βάζουν τρικλοποδιές στην κυβέρνηση είτε καταλαμβάνοντας το γραφείο του είτε κλείνοντας τα λιμάνια και οι υποκριτικές εκκλήσεις του για επίδειξη «συμπεριφοράς που να βοηθά τη χώρα», πέφτουν στο κενό. «Δεν είναι σωστό, διαμαρτύρομαι, δεν είναι σωστό να δημιουργούν κάποιες συνθήκες υπονόμευσης όποιας προσπάθειας επιχειρείται να γίνει», δήλωσε μισοκακόμοιρα και δήθεν αφελώς, επαναλαμβάνοντας το γνωστό ιδεολόγημα περί «διάσωσης της χώρας». Ας πάψει να υποκρίνεται ο Α. Λοβέρδος. Η «υπονόμευση» και το μπλοκάρισμα των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση είναι καθήκον της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να σώσουν ό,τι μπορούν από τα δικαιώματά τους, να σώσουν τελικά τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους. Το υπουργείο Εργασίας είναι βασικό ορμητήριο της επίθεσης για την κατεδάφιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Πλανάται πλάνην οικτράν ότι θα κάνουν περίπατο. Οι «τρικλοποδιές» για τις οποίες παραπονιέται δεν αρκούν. Χρειάζεται ένα πανίσχυρο κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πολιτικής και μαζικής δράσης σε αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση με στόχο τη λαϊκή εξουσία. Αυτή είναι και η μοναδική φιλολαϊκή εναλλακτική λύση στην καπιταλιστική κρίση. Ακριβώς επειδή τη φοβάται ο υπουργός και η κυβέρνηση, προσποιούνται ότι δεν τη «βλέπουν»... Αργά ή γρήγορα θα τη βρουν μπροστά τους.

Ιδεολογική τρομοκρατία

Εκτός από τις συνήθεις αντιλαϊκές συνταγές και συστάσεις για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, η τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας περιελάμβανε και οδηγίες για επικοινωνιακή διαχείριση της αντιλαϊκής επίθεσης. «Η συνειδητοποίηση του μεγέθους των προβλημάτων από όλους μας θα συμβάλει στην οικοδόμηση της κοινωνικής συναίνεσης, που είναι αναγκαία στη δύσκολη πορεία που έχουμε μπροστά μας», τονίζεται μεταξύ άλλων στην έκθεση. Το μήνυμα βέβαια είναι εύληπτο. Η ιδεολογική τρομοκρατία μέσα από την υπερμεγέθυνση και διόγκωση των προβλημάτων βοηθάει για να διαμορφωθεί κλίμα αποδοχής των «αναγκαίων» αντιλαϊκών μέτρων. Η προβολή του «μεγέθους των προβλημάτων», δίχως βέβαια την ίδια στιγμή να αναφέρεται ποιοι φταίνε και πώς δημιουργήθηκαν, είναι δοκιμασμένη μέθοδος προκειμένου να παραλύσουν τις διαθέσεις των λαϊκών στρωμάτων για αντίσταση. Αντί όμως η διοίκηση της ΤτΕ να δίνει τέτοιες συμβουλές, γιατί δεν αναφέρει στις εκθέσεις της συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκε «το μέγεθος των προβλημάτων»; Τα στοιχεία για το πού πήγαν τα λεφτά όλα τα προηγούμενα χρόνια αναμφίβολα τα διαθέτει. Γιατί λοιπόν δεν τα παρουσιάζει στο λαό; Γιατί προφανώς θα αποκαλυφθεί ότι δόθηκαν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χρεοκοπημένη είναι η πολιτική τους

Με μια δηλητηριώδη προπαγάνδα, που στοχεύει κατευθείαν στη συνείδηση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, η κυβέρνηση και τα επιτελεία της προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση στα σαρωτικά μέτρα. Τις τελευταίες ώρες, με στοχευμένες διαρροές και φήμες, η πηγή των οποίων ακουμπά την κυβέρνηση, διοχετεύεται ο κίνδυνος να κηρύξει η χώρα στάση πληρωμών, να δεσμευτούν οι καταθέσεις στις τράπεζες και η χώρα να οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Με δεδομένο τον ντόρο γύρω από την κατάσταση της οικονομίας και την κινδυνολογία περί χρεοκοπίας που αναπαράγεται από τα χείλη του πρωθυπουργού, τα λαϊκά στρώματα πιέζονται να δεχτούν ότι η χώρα βρίσκεται σε άμεσο και σοβαρό κίνδυνο, γι' αυτό και πρέπει να συμπράξουν με υποταγή ή έστω ανοχή στα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν γίνει και παλιότερα θεατές στο ίδιο έργο, με άλλη όμως πλοκή. Ηταν τότε που οι προπαγανδιστές της αστικής τάξης προσπαθούσαν να τον πείσουν ότι η συναίνεση σε αντιλαϊκά μέτρα και πολιτικές θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη της χώρας στον «σκληρό πυρήνα» της ΕΕ και θα εξασφάλιζε καλύτερο επίπεδο ζωής. Τι έγινε τότε; Οι εργαζόμενοι απεμπόλησαν δικαιώματα, θυσίασαν κατακτήσεις, για να βρεθούν μέσα σε μια δεκαετία σε ακόμα χειρότερη θέση. Ποιος βγήκε κερδισμένος; Το μεγάλο κεφάλαιο. Τα δικά του θησαυροφυλάκια γέμισαν. Και επειδή τα χρήματα που απέσπασαν από το ξεζούμισμα εκατομμυρίων εργαζομένων σήμερα δεν μπορούν να τα επενδύσουν με μεγαλύτερη απόδοση από αυτή που τα έκλεψαν, τα κρατούν δεσμευμένα. Αυτή είναι η βασική αιτία της κρίσης.

Τι ζητάει το κεφάλαιο; Καλύτερους όρους για να επενδύσει τα συσσωρευμένα κεφάλαια. Πώς θα γίνει αυτό; Με παραπέρα μείωση της εργατικής δύναμης. Αυτό επιδιώκουν. Γι' αυτό τρομοκρατούν το λαό με το ψευτοδίλημμα της χρεοκοπίας. Τα μέτρα που προωθούν, θα ρίξουν ακόμα πιο κάτω το επίπεδο ζωής μεγάλης μερίδας των λαϊκών στρωμάτων. Θα καταδικάσουν στην ανεργία και την ανέχεια εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά. Θα καταστήσουν την Υγεία και την Παιδεία προνόμιο και ακριβό εμπόρευμα, θα οξύνουν τις ταξικές αντιθέσεις. Απέναντι σ' αυτά, η πλουτοκρατία και τα κόμματά της προσπαθούν να αντιτάξουν τη χρεοκοπία για να πουν στο λαό: Δέξου να ζεις στην ανέχεια, να δουλεύεις ήλιο με ήλιο και μέχρι το θάνατο, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα.

Οι μέρες που ζούμε είναι κρίσιμες. Οχι για τους λόγους που προβάλλει η κυβέρνηση και σχετίζονται με τις ανησυχίες της πλουτοκρατίας. Είναι κρίσιμες από τη σκοπιά της λαϊκής αντίδρασης και του προσανατολισμού που αυτή θα πάρει. Το πραγματικό δίλημμα για το λαό είναι: Υποταγή σε μια πολιτική που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην ανέχεια; 'Η αντιπάλεμα αυτής της πολιτικής στην προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, για μια άλλη εξουσία και οικονομία, λαϊκή; Σε κάθε του βήμα, το καπιταλιστικό σύστημα και οι πολιτικοί εκπρόσωποι δείχνει πως έχει φάει τα ψωμιά του. Ακόμα και τα ιδεολογήματα με τα οποία εκβιάζει το λαό δείχνουν τα αδιέξοδά τους. Ο λαός κρατάει την τύχη στα χέρια του. Καλείται να τους τρομοκρατήσει. Με επόμενο μεγάλο σταθμό το γιορτασμό της ταξικής Πρωτομαγιάς και το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 15 Μάη στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ