Με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία, οι ταξικές δυνάμεις μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση της λαϊκής πάλης
Από κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΠΦΥ |
Στην εισηγητική τοποθέτηση, ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα Υγείας και στις συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, που χτες βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή. Ανέδειξε την ανάγκη να πρωτοστατήσουν οι ταξικές δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης του λαού ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, με κεντρικό άξονα την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να βγει προπαγανδιστικό υλικό και κείμενο υπογραφών για την Υγεία, εμπλουτισμένο με τα ιδιαίτερα αιτήματα και τους στόχους πάλης ανά κλάδο. Συζητήθηκε ακόμα η ανάγκη να σταθεροποιηθεί η δράση για την Υγεία, να γίνουν τοπικές και κλαδικές συσκέψεις προετοιμασίας των κινητοποιήσεων. Στους κλάδους, να γίνουν συσκέψεις και συζητήσεις και να παρθούν πρωτοβουλίες για επιτροπές προστασίας της υγείας.
Το πλαίσιο πάλης για τα ζητήματα της Υγείας, διαμορφώθηκε ως εξής:
Τη σύσκεψη απασχόλησε η οργάνωση της πάλης και για τα άλλα λαϊκά προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας. Με συγκεκριμένες παρεμβάσεις ανά κλάδο και στη συνοικία, αναδείχτηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας, προβάλλοντας το επεξεργασμένο πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Επίσης, να ενισχυθεί η ιδεολογική - πολιτική παρέμβαση για τα ζητήματα της ανεργίας και των ανέργων.
Συζητήθηκε ακόμα η παραπέρα οργάνωση της αλληλεγγύης από συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές, αξιολογώντας και την πείρα των εκδηλώσεων που έγιναν μέσα στις γιορτές. Τέλος, τη σύσκεψη απασχόλησαν τα διάφορα προβλήματα που είναι σε εξέλιξη σε όλους τους δήμους και η παρέμβαση που πρέπει να αναπτύξουν σωματεία των ΟΤΑ και Λαϊκές Επιτροπές σε ζητήματα περικοπών, ιδιωτικοποιήσεων, τελών, φόρων, τροφείων κ.λπ.
Κατατέθηκε τελικά χτες βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Το νομοσχέδιο με τίτλο «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ)» μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προβλέπει τη μεταφορά των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες και τη διαδικασία δημιουργίας Κέντρων Υγείας, τα οποία μελλοντικά, και μετά από συγχωνεύσεις δομών, θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση.
Προβλέπονται ακόμα οι Οικογενειακοί Γιατροί (ΟΓ), χωρίς το νομοσχέδιο να διευκρινίζει την εργασιακή τους σχέση, οι οποίοι θα παρέχουν «υπηρεσίες στα ιατρεία και κατ' οίκον». Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «καθήκοντα ΟΓ μπορούν να ασκούν όλοι οι ιατροί με τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής».
Ο ΕΟΠΥΥ, ως αποκλειστικά αγοραστής υπηρεσιών, θα συνάπτει συμβάσεις με φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με συμβαλλόμενους ιατρούς, ενώ μπορεί να αναθεωρεί ή να τροποποιεί τους όρους αυτών των συμβάσεων, όπου και όποτε αυτό απαιτείται.
Το νομοσχέδιο θεωρεί αυτοδίκαιη τη διαθεσιμότητα και κινητικότητα του «συνόλου του μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ιατρικού, νοσηλευτικού, επιστημονικού, παραϊατρικού, τεχνικού, διοικητικού προσωπικού των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ». Οι παραπάνω υπάλληλοι - περίπου 8.000 από τους 9.400 - παραμένουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας επί ένα μήνα και εν συνεχεία μετατάσσονται - μεταφέρονται, μετά από αίτησή τους, σε οργανικές θέσεις που συστήνονται για το σκοπό αυτό στις διοικήσεις των αντίστοιχων χωροταξικά ΥΠΕ.
Εντός οκταμήνου προβλέπεται η ολοκλήρωση της ένταξης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που θα επιλέξουν το νέο σύστημα ΠΦΥ και μετά από αξιολόγηση. Οι γιατροί θα ενταχτούν σε θέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε ΥΠΕ.
Στη διάρκεια της διαθεσιμότητας - κινητικότητας η παροχή υπηρεσιών «ανατίθεται στα κατά τόπους αρμόδια Κέντρα Υγείας, στο δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και, επικουρικά, στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του EΣΥ». Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι στη διάρκεια της κινητικότητας μπαίνει λουκέτο στις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ.
Απαρχή γενικευμένης απελευθέρωσης της διάθεσης των φαρμάκων και των τιμών τους, αποτελεί η διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) απ' τα σούπερ μάρκετ, όπως «συστήνει» ο ΟΟΣΑ. Το συγκεκριμένο σχέδιο προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, με το επιχείρημα ότι «ο βιομήχανος θα καθορίζει τη χοντρική τιμή» (!), αλλά διά του ανταγωνισμού θα πέσουν οι τιμές! Αυτά είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, σε συνάντηση που είχε προχτές με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο οποίος δηλώνει αντίθετος με το μέτρο.
Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα -τα πληρώνει εξολοκλήρου ο ασθενής- αφορούν σήμερα μια αγορά με τζίρο 300 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνει 806 κωδικούς. Το σχέδιο για πώληση από τα σούπερ μάρκετ αναμένεται να διπλασιάσει αυτόν τον τζίρο, λόγω και της αύξησης στην τιμή πολλών από αυτά, με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μια από τις τρεις φτηνότερες χώρες της ΕΕ στη διάθεση φαρμάκων.
Μέχρι σήμερα, τα ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται από τα φαρμακεία ή χορηγούνται από τα νοσοκομεία. Για τα φάρμακα αυτά, οι ασθενείς πληρώνουν στα φαρμακεία 200 εκ. ευρώ. Αλλα 100 εκ. ευρώ χρεώνονται ετησίως τα νοσοκομεία από την παροχή των ΜΗΣΥΦΑ σε νοσηλευόμενους.
Η χτεσινή σύσκεψη κατέληξε στο εξής πρόγραμμα δράσης για τα ζητήματα της Υγείας: