ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2007
Σελ. /32
Στο ... στοίχημα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τερατουργήματα είχαν διαπράξει στο παρελθόν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, στο θέμα της διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Με τροπολογίες που περνούσαν κυριολεκτικά νύχτα, άνοιγαν το δρόμο, όχι απλώς τα Ταμεία να τζογάρουν τα αποθεματικά τους, σε μετοχές και ομόλογα, αλλά τους επέτρεπαν να «παίξουν» στις αποκαλούμενες επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Ετσι σε νόμο του 2002 (ν.2992/02) προβλέπεται η δυνατότητα επενδύσεων των Ταμείων «και σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Χρηματιστηρίου Παραγώγων Αξιών», το οποίο είχε συσταθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τι είναι αυτά τα περιβόητα «ΣΜΑ»; Είναι συμβόλαια υψηλού ρίσκου, όπου ο συμβαλλόμενος στοιχηματίζει - κυριολεκτικά - αν θα ανεβεί η ισοτιμία του ευρώ, αν ανεβεί ή πέσει ο χρηματιστηριακός δείκτης κλπ. Αν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, τότε υπάρχει σημαντικό κέρδος, αν όμως δεν επιβεβαιωθεί (π.χ. στοιχημάτισαν ότι ο δείκτης του ΧΑΑ θα ανεβεί και αυτός υποχώρησε) τότε ο συμβαλλόμενος έχει πολύ μεγάλες απώλειες. Την προηγούμενη Τρίτη - αφού η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποίησε επί τρία χρόνια το νόμο του ΠΑΣΟΚ και αφού βέβαια μεσολάβησε το σκάνδαλο της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», όπου πέφτει βαριά η σκιά πάνω στην κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ότι τα Ταμεία δε θα μπορούν πλέον να τζογάρουν σε παράγωγα. Ερώτηση: Μήπως μπορούν να μας πουν, από το 2002 μέχρι σήμερα, αν τα Ταμεία έχουν παίξει και τι ποσά σε χρηματιστηριακά παράγωγα;

Η πραγματικότητα πίσω από τους αριθμούς

Πολλή κουβέντα έγινε στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ από τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, αλλά και της «Αυτόνομης Παρέμβασης», για δήθεν μειοψηφίες και συσχετισμούς που δεν επιτρέπουν στο ΠΑΜΕ να μιλάει εξ ονόματος των εργαζομένων. Η συζήτηση για την ουσία του θέματος, τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι μεγάλη και πολλές από τις πτυχές της αναλύθηκαν από τους συνδικαλιστές της ΔΑΣ, με συγκεκριμένα παραδείγματα και στοιχεία. Ακόμα όμως και τα ίδια τα νούμερα που επίσημα δίνονται από τη ΓΣΕΕ, είναι αποκαλυπτικά για τους πραγματικούς συσχετισμούς.

Οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο ήταν 498. Από αυτούς, οι 136 προέρχονταν από τις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τη ΔΑΣ να έχει εκλέξει μόλις έξι από τους χώρους αυτούς, για λόγους που είναι καθ' όλα γνωστοί σε όλους, όπως πχ η με κάθε τρόπο χειραγώγηση και εξαγορά. Από τους υπόλοιπους 362, που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, η ΔΑΣ ψηφίστηκε από τους 98, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 27%. Κι όλα αυτά χωρίς να ληφθεί υπόψη η πρωτοφανής νοθεία και με δεδομένες βέβαια τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγονται οι εκλογές στον ιδιωτικό τομέα. Οι συσχετισμοί λοιπόν δεν αποτυπώνουν πάντα με απόλυτο τρόπο την πραγματικότητα, πολύ περισσότερο αν συνυπολογιστεί και η απώλεια 9 αντιπροσώπων από τον κλάδο των οικοδόμων, λόγω της μείωσης στο εργατικό δυναμικό της Αθήνας μετά την Ολυμπιάδα.

«Σάρκα και οστά»...

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος που ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του Ιούλη του 2006 θα είχε εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα η μέθοδος του μοριακού ελέγχου του αίματος με αφορμή - τότε - το θλιβερό γεγονός της μόλυνσης (και της κατάληξης) δύο ανθρώπων.

Χτες ο υπουργός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει πως «η άμεση διακηρυγμένη βούληση του Υπουργείου, πήρε σάρκα και οστά», γιατί υπερδιπλασιάστηκε η ποσότητα του αίματος που ελέγχεται με τη μοριακή μέθοδο. Βέβαια, ο υπερδιπλασιασμός με τη μοριακή μέθοδο δεν υπερβαίνει το 45% του συνόλου του αίματος που ελέγχεται. Επίσης, ακόμα δεν έχει γίνει ο διεθνής μειοδοτικός - απλώς προκηρύχτηκε - διαγωνισμός για την προμήθεια των αντιδραστηρίων του μοριακού ελέγχου, ενώ έχει υποχωρήσει ακόμα και η ημι-λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στους Θρακομακεδόνες. Τέλος, πρόσφατα υπήρξε έλλειψη αίματος στα νοσοκομεία. Αν αυτή η καταθλιπτική κατάσταση αποτυπώνει τη «σάρκα και τα οστά» της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της αιμοδοσίας, τότε όλοι πρέπει να ανησυχούν από τους διθυραμβικούς τόνους του υπουργού Υγείας.

Για ποιους οι έλεγχοι;

Στη «δημοσιονομική κατάσταση» απέδωσε προχτές ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου τη διαιώνιση του προβλήματος της έλλειψης εργαζομένων στις Νομαρχίες, έχοντας προηγουμένως εκφράσει ανέξοδα την «αλληλεγγύη» του στα αιτήματα των Νομαρχιών, μετά τη συνάντησή του με την υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά και τους νομάρχες Αθήνας, Πειραιά, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Από την πλευρά της, η Φ. Γεννηματά από τη θέση της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για κοροϊδία της κυβέρνησης απέναντι στις Νομαρχίες, κάνοντας πως ξεχνά ότι το ίδιο ίσχυε και πριν από τρία χρόνια με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τι γίνεται, όμως, με το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό των ελέγχων; Ποια νομοθεσία θα καλούνται να διασφαλίσουν οι υπάλληλοι των Νομαρχιών; Πόσο αποτελεσματικοί μπορούν να είναι οι έλεγχοι, όσοι κι αν είναι, στο καθεστώς της «ελεύθερης αγοράς» όπου τα μονοπώλια έχουν υπαγορεύσει τους νόμους κατά τα συμφέροντά τους; Αυτά είναι «ψιλά γράμματα για τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ. Το ζήτημα είναι να πηγαίνει καλά η αγορά και να φροντίζουν γι' αυτό οι κρατικοί θεσμοί, όπως π.χ. η Νομαρχία. Ολα τα άλλα είναι μόνο για τις εντυπώσεις.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στις 29 Μάρτη απεργούμε!

Η μάχη των ταξικών δυνάμεων για την προετοιμασία της απεργίας στις 29 του Μάρτη και των απεργιακών συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα, κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα. Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν ήδη πάρει στα χέρια τους το κεντρικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, την προκήρυξη της Ομοσπονδίας, του συνδικάτου τους, ή και της παράταξης που παλεύει μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο τους. Οκτώ Ομοσπονδίες, δεκατρία εργατικά κέντρα και εκατοντάδες συνδικάτα από τον Εβρο ως την Κρήτη συγκροτούν το απεργιακό μέτωπο με αιχμή τις κλαδικές συμβάσεις, με αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Η επιτυχία της απεργίας μπορεί και πρέπει να δώσει ώθηση στους διεκδικητικούς αγώνες των εργαζομένων, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις εργοδοτικές ενώσεις για την υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων. Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των διαπραγματεύσεων είναι η επιθετικότητα των εργοδοτών, ανεξάρτητα από κλάδο. Με μια φωνή υπερασπίζονται την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση του αίσχους που υπέγραψε τον περασμένο Απρίλη η ΓΣΕΕ, ισχυριζόμενοι ότι δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες αυξήσεις. Επί της ουσίας, υπερασπίζονται την αποδεδειγμένη υπερκερδοφορία τους, για τη διασφάλιση της οποίας κοπιάζουν τόσο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όσο και η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία, με τις «αυξήσεις» των 0,77 ευρώ τη μέρα στους μισθούς και το μεροκάματο που υπέγραψε.

Το κεφάλαιο, με αφορμή και τις κλαδικές συμβάσεις, προβάλλει ενιαία τις απαιτήσεις του. Αξιώνει από την κυβέρνηση και τα κόμματά του την ένταση της επίθεσης σε όλα τα μέτωπα, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του, την αύξηση της κερδοφορίας του. Οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και την Παιδεία, οι μεθοδεύσεις για το Ασφαλιστικό και η κλοπή των ταμείων, της περιουσίας των εργαζομένων, η εντεινόμενη συζήτηση για τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, σε βάρος πάντα της εργατικής τάξης, αυτόν ακριβώς το σκοπό εξυπηρετούν. Και πάνω σ' αυτά τα κεντρικά ζητήματα, όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν πρόκειται να βρει καμιά διαφορά ανάμεσα στις θέσεις της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Η «αντιπαράθεσή» τους αφορά σε ζητήματα διαχείρισης και εκεί έρχεται να συνδράμει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σαν «κοινωνικός εταίρος» τους.

Να γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει την Πέμπτη να απεργήσουν και να βγουν μαζικά στους δρόμους. Να γιατί απέναντι στην ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου πρέπει να αντιτάξουν το δικό τους ενωμένο ταξικό αγώνα, με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους και είναι απόλυτα ρεαλιστικά, ακριβώς επειδή ο τεράστιος πλούτος που παράγεται και συσσωρεύεται σε λίγα χέρια τα κάνει τέτοια. Χωρίς καμιά καθυστέρηση, μέχρι και τη μέρα της απεργίας, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Με πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα συντελέσουν στην όξυνση της ταξικής πάλης, στο δυνάμωμα του ΠΑΜΕ, στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των ταξικών αγώνων των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ