ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέο βήμα για την "ενσωμάτωση" της Τουρκίας

Η Κομισιόν προτείνει την ένταξη της Τουρκίας στον "κοινό πανευρωπαϊκό χώρο κυκλοφορίας των βιομηχανικών προϊόντων"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Η Κομισιόν πρότεινε χτες ξαφνικά την ένταξη, από την 1η Γενάρη 1999, της Τουρκίας στον "κοινό πανευρωπαϊκό χώρο κυκλοφορίας των βιομηχανικών προϊόντων", αναβαθμίζοντας και διευρύνοντας σ' όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο την αδασμολόγητη κυκλοφορία των τουρκικών προϊόντων. Πρόκειται για επέκταση μείζονος σημασίας της ειδικής Τελωνειακής Ενωσης, που ισχύει ήδη μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Αγκυρας, σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο (28 χώρες). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, τα τουρκικά βιομηχανικά προϊόντα, όπως, π.χ., ο χάλυβας, θα μπορούν να κυκλοφορούν με μειωμένους - μέχρι καταργημένους - εισαγωγικούς δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στις χώρες της ΚΑ Ευρώπης, στις τρεις Βαλτικές Χώρες, στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Το πρώτο εξάμηνο του 1997, όλες οι εμπορικές συμφωνίες που ίσχυαν μεταξύ των "δεκαπέντε" ως Ευρωπαϊκή Ενωση και των άλλων δεκατριών ευρωπαϊκών χωρών ενσωματώθηκαν σ' ένα "ενιαίο σύστημα των κανόνων προέλευσης", σύμφωνα με το οποίο τα βιομηχανικά προϊόντα με πιστοποιημένη προέλευση θα κυκλοφορούν με προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση. Με την πρόταση της Κομισιόν, ανοίγει διάπλατα η πόρτα για την είσοδο και της Τουρκίας σ' αυτό το "ενιαίο" ευρωπαϊκό σύστημα. Ουσιαστικά, η Κομισιόν χαρίζει στην Αγκυρα μια νέα Τελωνειακή Ενωση με τις υπόλοιπες δεκατρείς ευρωπαϊκές χώρες. Η σημασία του "δώρου" πολλαπλασιάζεται από το γεγονός ότι με την πρόταση αυτή η Αγκυρα αποκτά "προτιμησιακό" καθεστώς στις "παρθένες" αγορές της ΚΑ Ευρώπης.Και αν στις εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση οι εμπορικές συναλλαγές της Τουρκίας έχουν οφέλη, αλλά και μειονεκτήματα, στα πλαίσια της "δομικής" εξάρτησης της χώρας από τα μεγάλα πολυεθνικά συγκροτήματα της Ευρώπης, το άνοιγμα με τέτοιους όρους στην ΚΑ Ευρώπη μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερης σημασίας από ό,τι δείχνει. Και όχι μόνο στενά οικονομικά, αλλά και πολιτικά.

Η πρόταση της Κομισιόν

Η Κομισιόν παρουσίασε ένα μεγάλο "πακέτο" προτάσεων, αφού η "ενσωμάτωση" της Τουρκίας στο "ενιαίο" σύστημα θα πρέπει να γίνει με τον καθένα από τους εμπλεκόμενους οργανισμούς (ΕΖΕΣ, ΕΟΧ κλπ.). Οπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Ιταλός Μάριο Μόντι, "αυτή η απόφαση θα προσφέρει τα εργαλεία για τη βελτίωση της Τελωνειακής Ενωσης με την Τουρκία, θα ενισχύσει την οικονομική συνεργασία και, επιπλέον, θα επιτρέψει τη σύσφιξη των σχέσεων της χώρας αυτής με το σύνολο της διευρυμένης Ευρώπης", ενώ χαρακτήρισε την πρόταση"ένα νέο βήμα για την ενσωμάτωση της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές χώρες". Από την 1η Γενάρη 1999, καταργούνται όλες οι υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες, που η Τουρκία έχει υπογράψει με τις προαναφερθείσες 28 ευρωπαϊκές χώρες και τα πιστοποιημένα τουρκικά προϊόντα θα πρέπει να γίνουν δεκτά με "ειδικό προτιμησιακό δασμολογικό καθεστώς". Αυτή, εξάλλου, είναι και η οικονομική σημασία της Τελωνειακής Ενωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, τουτέστιν η προοδευτική κατάργηση δασμών. Το "πακέτο" προτάσεων της Κομισιόν, σχετικά με την "ενσωμάτωση" της Τουρκίας, θα πρέπει να εγκριθεί από Συμβούλιο Υπουργών, όπου συμμετέχει και η Ελλάδα. Ο,τι έγινε γνωστό χτες, αρκεί για να ανοίξει ένα νέο γύρο "τριβών" μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξαιτίας της Αγκυρας. Πολύ περισσότερο, που, στην ανακοίνωσή της, η Κομισιόν κάνει λόγο και "για μια σειρά άλλων προτάσεων", σχετικά με την Τουρκία, "με στόχο τη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος, με τρόπο ώστε να το καταστήσει πιο συμβατό με την οικονομική πραγματικότητα". Μπερδεμένη πρόταση, που δεν προμηνύει τίποτα καλό για την Αθήνα, η οποία, εκτός από τη νέα "ενσωμάτωση" και την εκκρεμούσα "ευρωπαϊκή στρατηγική για την Τουρκία" (Λουξεμβούργο), έχει ακόμη να λύσει το σημαντικό θέμα της κοινοτικής χρηματοδότησης της Τελωνειακής Ενωσης, που "σέρνεται" από τις αρχές του 1996.

Στρατηγείο για τυχοδιωκτικά ΝΑΤΟικά σχέδια

Την εγκατάσταση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου καταγγέλλει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, υπογραμμίζοντας του τεράστιους κινδύνους για τα Βαλκάνια και τη χώρα μας

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η ανακοίνωση της εγκατάστασης του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Λάρισα, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας της ΕΕΔΥΕ, η οποία καλεί το λαό της περιοχής να αντιδράσει για να αποτρέψει την εγκατάσταση αυτού του Στρατηγείου. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης τονίζεται:

"Η ανακοίνωση από την ηγεσία της 1ης Στρατιάς με πανηγυρισμούς και δεξιώσεις για την εγκατάσταση του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου γεμίζει με οργή και αγανάκτηση το λαό και τη νεολαία της περιοχής. Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία προσπαθούν να μας πείσουν ότι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί κάνουν μια επένδυση της τάξης των 20,5 δισ. δρχ. και το πότε θα λειτουργεί το στρατηγείο και πότε όχι το λόγο θα έχει, τάχα, η Ελλάδα. Οτι ο λαός της περιοχής θα έχει σοβαρά οφέλη 2,5 δισ. δραχμές το χρόνο και, ακόμα, καλούν το λαό του Τυρνάβου να είναι υπερήφανος που θα αναρτηθεί η ΝΑΤΟική σημαία! Προσπαθούν να μας πείσουν πως και το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο θα εγκατασταθεί και την εθνική ανεξαρτησία θα έχουμε.

Κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες (βουλευτές, υπουργοί, νομάρχες, δήμαρχοι) πανηγυρίζουν όλοι μαζί την "κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας" και σκέπτονται και συσκέπτονται πώς θα αξιοποιήσουν τα δισ. δραχμές που, υποτίθεται, θα έρθουν στην περιοχή μας. Δε λένε, όμως, στο λαό όλη την αλήθεια, κάνουν ό,τι μπορούν να την κρύψουν για να μειώσουν τις αντιδράσεις. Η εγκατάσταση αυτού του Στρατηγείου σημαίνει, στην πραγματικότητα, σοβαρούς κινδύνους εμπλοκής της χώρας στα τυχοδιωκτικά σχέδια του ΝΑΤΟ και των Αμερικανων, εμπλοκή σε τοπικούς και γενικούς πολέμους.

Αλήθεια, μπορούν οι υπεύθυνοι που πανηγυρίζουν να απαντήσουν σε μερικά αμείλικτα ερωτήματα;

Βάλαμε "βέτο" έως τώρα στη βάση της Σούδας και του Ακτιου όταν χρησιμοποιήθηκαν σε πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και κύρια στον Περσικό Κόλπο;

Γιατί, αλήθεια, εγκαθίσταται το Στρατηγείο, αν μπορεί η Ελλάδα να μην επιτρέπει τη λειτουργία του, θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας μήπως;!

Ο εξοπλισμός του Στρατηγείου θα γίνει με βάση την εθνική μας άμυνα ή με βάση τις ανάγκες και τα σχέδια του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών;

Θα εισάγουν ναι ή όχι Αμερικανοί και ΝΑΤΟικοί νέα ήθη και έθιμα στην πόλη και το νομό μας; Δε θα φέρονται ως επικυρίαρχοι, απ' ό,τι μέχρι σήμερα απέδειξαν και σε πολλές περιπτώσεις;

Αυτό το Στρατηγείο εγκαθίσταται σ' αυτό το χώρο για να εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς, τα τυχοδιωκτικά τους σχέδια στα Βαλκάνια και γενικότερα".

Μ' αυτά τα δεδομένα, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας της ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό της περιοχής να αντιδράσει αποτρέποντας την εγκατάσταση αυτού του Στρατηγείου. "Δήμαρχοι και νομάρχες αλλά και υποψήφιοι θα πρέπει να κριθούν από το λαό και απ' τη θέση τους για την εγκατάσταση ή μη του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου", αναφέρεται και καταλήγει η ανακοίνωση: "ΟΧΙ στο Στρατηγείο στη Λάρισα", "Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια", "Εξω οι βάσεις".

Στη Βουλή η αντεργατική απόφαση του Αρείου Πάγου

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Μ. Κωστόπουλος κατέθεσαν αναφορά με καταγγελία του ΕΚ Αγρινίου. Εντείνονται οι αντιδράσεις από τα Εργατικά Κέντρα

Στη Βουλή έφεραν το θέμα που προκύπτει από την απόφαση του Αρείου Πάγου για την απαγόρευση λειτουργίας πολιτικών οργανώσεων στους χώρους εργασίας, με αφορμή σχετική απόφαση που αφορούσε την ΕΒΟ, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Μήτσος Κωστόπουλος, καταθέτοντας αναφορά με την ανακοίνωση - καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου για το ζήτημα αυτό.

Οπως, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει το ΕΚ Αγρινίου, στη σχετική ανακοίνωσή του, "η απόφαση αυτή ανοίγει και πάλι το δρόμο για "ανώμαλες" καταστάσεις στην πολιτική ζωή και στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας και έρχεται σαν ένα ακόμα, αλλά πιο επικίνδυνο από κάθε άλλη φορά, αντιδημοκρατικό μέτρο στη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα".

Με ανάλογη ανακοίνωσή του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου υπογραμμίζει:

"Νέα διάσταση αυταρχισμού και περιορισμού των πολιτικών, δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, δίνει η απόφαση του Αρείου Πάγου, που απαγορεύει τη λειτουργία πολιτικών οργανώσεων στους χώρους δουλιάς. Η επικίνδυνη για τα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων απόφαση έρχεται σε μια περίοδο όξυνσης του αυταρχισμού και εκφασισμού της δημόσιας ζωής, μετά από σειρά δικαστικών αποφάσεων για παράνομες απεργιακές κινητοποιήσεις, κηρυγμένες από Ομοσπονδίες και τη ΓΣΕΕ.

Η απόφαση αυτή επιδιώκει να εμποδίσει τη συσπείρωση και να κάμψει τον αγώνα της εργατικής τάξης και ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των πολυεθνικών". Και προσθέτει η ανακοίνωση του ΕΚ Ζακύνθου:

Ο ανυποχώρητος αγώνας των εργαζομένων είναι η καλύτερη απάντηση σ' όλους αυτούς που μεθοδεύουν τον περιορισμό των πολιτικών, συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, που δε μας παραχωρήθηκαν, αλλά κατακτήθηκαν στην πολύχρονη ταξική πάλη. Η καλύτερη απάντηση είναι ο ξεσηκωμός για την προστασία των εργασιακών σχέσεων την Πέμπτη 23 Ιούλη στην πανελλαδική απεργία.Η καλύτερη απάντηση είναι η ανατροπή τέτοιων αποφάσεων στην πράξη.

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα, τα συνδικάτα, τους φορείς όλους να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες και να μην επιτρέψουν να εφαρμοστούν στη ζωή".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ