ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται απειλές και παζάρια

Μετά την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας το πρωί του Σαββάτου, «ζυγίζονται» τα επόμενα στάδια της επέμβασης

Σύροι και Ρώσοι στρατιωτικοί επιθεωρούν εργοστάσιο όπλων που εγκατέλειψαν οι τζιχαντιστές στην Ντούμα, πόλη όπου φέρεται να έγινε η επίθεση με χημικά

Copyright 2018 The Associated

Σύροι και Ρώσοι στρατιωτικοί επιθεωρούν εργοστάσιο όπλων που εγκατέλειψαν οι τζιχαντιστές στην Ντούμα, πόλη όπου φέρεται να έγινε η επίθεση με χημικά
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και στον Περσικό Κόλπο εξακολουθούν να «ζεσταίνουν τις μηχανές» για τις επόμενες κινήσεις στη Συρία, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του Σαββάτου, στο σφοδρό ανταγωνισμό με τη Ρωσία και δικές της σύμμαχες δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ανατολική Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» και σημαντικό αριθμό αντιτορπιλικών και άλλων πολεμικών πλοίων, ζητώντας από όλους τους συμμάχους τους (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) αυξημένη στρατιωτική συνδρομή.

Την ίδια ώρα, στη Συρία έγιναν χτες μεγάλες διαδηλώσεις κατά της επίθεσης και υπέρ της συριακής κυβέρνησης. Σε πολλές χώρες του κόσμου πραγματοποιούνται επίσης διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, σε πολλές με πρωτοβουλία κομμουνιστικών κομμάτων και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων (δες και σχετικά ρεπορτάζ, σελ. 10).

Οι απειλές των ΗΠΑ

Λίγες ώρες μετά την εκτίμηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως «αποστολή εξετελέσθη» μέσω των πυραυλικών επιθέσεων του Σαββάτου, η εκπρόσωπός του στον Λευκό Οίκο, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, σημείωνε: «Είμαστε αποφασισμένοι να συντρίψουμε τελείως το Ισλαμικό Κράτος και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα αποτρέψουν την επιστροφή του. Επιπλέον, περιμένουμε από τους συμμάχους και τους εταίρους μας στην περιοχή να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες, στρατιωτικά και οικονομικά, για να υπάρξει ασφάλεια στην περιοχή».

Αργότερα, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξαρτούν τη δράση τους στη Συρία από τρεις παράγοντες: Να μην ξαναχρησιμοποιήσουν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χημικά όπλα για να βλάψουν «τα αμερικανικά συμφέροντα», να ηττηθεί το «Ισλαμικό Κράτος» (που οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους δημιούργησαν...), να αποκτήσουν οι ΗΠΑ «ένα καλό πλεονέκτημα για να παρακολουθούμε τι κάνει το Ιράν».

Από την αναφορά της Χέιλι στο Ιράν είναι φανερό ότι το τελευταίο παραμένει στο ευρύτερο πλάνο των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων, καθώς αποτελεί βασικό περιφερειακό αντίπαλο των ΗΠΑ και συμμάχων τους, όπως του Ισραήλ και πλούσιων μοναρχιών του Περσικού Κόλπου. Επιπλέον, η Χέιλι ανακοίνωσε την επιβολή νέων κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας, τις οποίες αναμενόταν να επισημοποιήσει αργότερα χτες το βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στ. Μνούτσιν.

«Στόχοι» και «αποτελέσματα»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Πεντάγωνο διέψευσε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας σύμφωνα με την οποία η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε 71 πυραύλους από τους 103 που εκτοξεύτηκαν. Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ντάνα Χουάιτ, κατηγόρησε τη Μόσχα για «εκστρατεία παραπληροφόρησης», ισχυριζόμενη πως το λεγόμενο συριακό «χημικό πρόγραμμα» θα χρειαστεί «χρόνια για να συνέλθει». Η ίδια ισχυρίστηκε ότι ήταν τρεις οι βασικοί στόχοι της επίθεσης της 14ης Απρίλη στη Συρία. Πρώτον, η καταστροφή ενός υποτιθέμενου «ερευνητικού κέντρου χημικών όπλων του συριακού στρατού» στο Μπαρζέχ, κοντά στη Δαμασκό. Δεύτερον, οι εγκαταστάσεις μίας αποθήκης «χημικών όπλων» κοντά στην πόλη Χομς. Τρίτον, μία πρώην στρατιωτική βάση με «χημικά όπλα», μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα.

Ωστόσο, οι συριακές αρχές αμφισβήτησαν ότι υπήρχαν εγκαταστάσεις με «χημικά όπλα», επιμένοντας πως όλα αυτά καταστράφηκαν υπό διεθνή εποπτεία και το κέντρο στο Μπαρζέχ ήταν ερευνητικό ίδρυμα για τον έλεγχο φαρμάκων, τροφίμων και παιχνιδιών.

Αργότερα χτες το απόγευμα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιδίωξαν να πλήξουν με πυραύλους στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών αεροδρομίων, και όχι μόνο ερευνητικές εγκαταστάσεις.

Ομόφωνη στήριξη από το ΝΑΤΟ

Παρά τις διακηρύξεις Γερμανίας, Ιταλίας και Ελλάδας περί μη στρατιωτικής συμμετοχής, ενώ έδωσαν όλες τις εγκαταστάσεις και διευκολύνσεις στην ιμπεριαλιστική επίθεση, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ το απόγευμα του Σαββάτου στήριξαν πλήρως όλη την επιχείρηση. Ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε με κλιμάκωση της επέμβασης, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν θα εγγυηθούμε ποτέ πλήρως ότι δεν θα γίνουν νέες επιθέσεις, όσο υπάρχουν καθεστώτα που είναι διατεθειμένα να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα»!

Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους» και κατά τ' άλλα το ΝΑΤΟ «στηρίζει πλήρως» όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τα Ηνωμένα Εθνη «για την επίτευξη βιώσιμης, διαρκούς πολιτικής λύσης στη σύρραξη στη Συρία».

Απειλές Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μιλώντας χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων, προσπάθησε να δικαιολογήσει την επιλογή της κυβέρνησής της να συμμετάσχει η Μ. Βρετανία στην επίθεση. Ισχυρίστηκε ότι η χώρα της είναι «αποφασισμένη να αποτρέψει το να γίνει η χρήση χημικών όπλων μια κανονικότητα». Ερωτηθείσα αν θα διατάξει νέες επιδρομές σε περίπτωση που αποδειχθεί στο μέλλον ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, η Μέι απάντησε: «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να εγγυηθούμε ότι δεν μπορούμε να παρατηρούμε μια κατάσταση όπου η χρήση των χημικών όπλων γίνεται μια κανονικότητα».

Συνομιλία Πούτιν - Ροχανί

Απέναντι στις αντιδράσεις αυτές, η Ρωσία συνέχισε τις κινήσεις τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και τις συνεννοήσεις με συμμάχους της στη Συρία. Πιο χαρακτηριστική ήταν η χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, που συμφώνησαν ότι οι δυτικοί βομβαρδισμοί «κατέστρεψαν» τις πιθανότητες για επίτευξη πολιτικής λύσης. Ωστόσο, ο Πούτιν τόνισε πως πιθανή συνέχιση των δυτικών επιθέσεων στη Συρία, που συνιστά «παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ», θα επιφέρει «αναπόφευκτα κατάσταση χάους στις διεθνείς σχέσεις».

Επίσης χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο BBC, αρνήθηκε ότι «πειράχτηκαν» στοιχεία στο χώρο της φερόμενης επίθεσης με χημικά όπλα στην Ντούμα της Συρίας. Εξέθεσε προβληματισμό για το χρόνο πραγματοποίησης της επίθεσης ΗΠΑ - Γαλλίας - Βρετανίας στη Συρία, τονίζοντας ότι έγινε μερικές ώρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη επιθεωρητών του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) στην Ντούμα.

Το ίδιο 24ωρο, στη Δαμασκό, ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Μικντάντ Φαϊσάλ εγγυήθηκε ότι η χώρα του «είναι πλήρως έτοιμη» να συνεργαστεί με τους επιθεωρητής του ΟΑΧΟ, προσθέτοντας ότι συναντήθηκαν Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τις τελευταίες τρεις μέρες που βρίσκονται στη Συρία.

Οι κινήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι πιέσεις, οι ζυμώσεις και οι κινήσεις διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων εντείνονται το ίδιο διάστημα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μετά την καταψήφιση ρωσικού σχεδίου απόφασης το Σάββατο στον ΟΗΕ που θα καταδίκαζε τις επιθέσεις ΗΠΑ - Γαλλίας - Βρετανίας στη Συρία, επειδή έγιναν μεταξύ άλλων δίχως απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους άρχισαν να προωθούν ένα άλλο σχέδιο απόφασης με στόχο τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού του ΟΗΕ για τον έλεγχο της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «καταδικάζει με τους πιο έντονους όρους κάθε προσφυγή στα χημικά όπλα στη Συρία, ιδιαίτερα την επίθεση της 7ης Απριλίου στην Ντούμα». Προβλέπει τη δημιουργία «ενός ανεξάρτητου μηχανισμού» έρευνας και απόδοσης ευθυνών, «βασισμένου σε αρχές αμεροληψίας και επαγγελματισμού», και ζητά από τη Συρία να συνεργαστεί με τον ΟΑΧΟ, αποστολή του οποίου βρίσκεται στη Συρία.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος

Οι επιθέσεις στη Συρία επρόκειτο να συζητηθούν την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ηταν ωστόσο τόσο έντονες οι κόντρες, που τελικά επιλέχθηκε να τηρηθεί «σιγή ιχθύος» για τις πυραυλικές επιδρομές της Δύσης. Τελικά, οι ηγέτες των αραβικών χωρών ζήτησαν «διεθνή έρευνα» για τη χρήση «χημικών όπλων στη Συρία».


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Ελληνική υπογραφή στην κάλυψη του εγκλήματος

Την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, παρουσία του Ελληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, είχαν και τα Συμπεράσματα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ που συνεδρίασε χτες στο Λουξεμβούργο, καλύπτοντας τη νέα αμερικανοΝΑΤΟική επίθεση στη Συρία.

Αλλωστε, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ επισημαίνουν στο σχετικό κείμενο ότι «το συριακό καθεστώς φέρει τη συντριπτική ευθύνη για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και τα δεινά του συριακού λαού», προσθέτοντας ότι το ΣΕΥ «καταδικάζει έντονα τη συνεχιζόμενη και επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας επίθεσης κατά της Ντούμα», αναπαράγοντας πλήρως τις προφάσεις που προηγήθηκαν της επίθεσης η οποία εξαπολύθηκε ξημερώματα Σαββάτου.

Στο ίδιο μοτίβο, προπαγανδίζει πως «το Συμβούλιο της ΕΕ κατανοεί ότι οι στόχοι των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας στις εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία ήταν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν με μοναδικό στόχο την πρόληψη της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων και χημικών ουσιών από το συριακό καθεστώς για να σκοτώσει τον λαό του».

Παραπέρα, η ΕΕ εκφράζει τη «λύπη της» για την παρεμπόδιση, όπως ισχυρίζεται, από το συριακό καθεστώς, των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και καλεί τους συμμάχους της συριακής κυβέρνησης, Ρωσία και Ιράν, «να εξασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση Ασαντ θα συμμετάσχει πλήρως στην εν λόγω διαδικασία που έχει ανατεθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Προαναγγέλλοντας δε την ακόμα ενεργότερη εμπλοκή της ιμπεριαλιστικής ένωσης, με το πρόσχημα της «αποτροπής της αναζωπύρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης (του ISIS που) παραμένει προτεραιότητα», οι υπουργοί Εξωτερικών σημειώνουν ότι «για να συμβάλει στη διαρκή ήττα του Da'esh, η ΕΕ θα συμμετάσχει σε προσπάθειες σταθεροποίησης στις περιοχές που απελευθερώνονται από το Da'esh από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό στη βορειοανατολική Συρία».

Να σημειωθεί ότι εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, που υιοθέτησε όλο το προαναφερθέν ευρωΝΑΤΟικό αφήγημα βάζοντας πλάτη στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και υπέγραψε την ενεργότερη εμπλοκή, ευθυγραμμιζόμενη απόλυτα με τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλιστικό άξονα, διαχεόταν ότι κατόπιν δικής της παρέμβασης, στα Συμπεράσματα περιλήφθηκε και σημείο - ευχολόγιο χωρίς αντίκρισμα - ότι «η ΕΕ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια στην υποστήριξη μιας ειρηνικής λύσης στη συριακή κρίση» και ότι «απώτερος στόχος της ΕΕ είναι»... «η μόνιμη ειρήνευση στη Συρία». Η ιμπεριαλιστική «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, που εναλλάσσεται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να διασφαλίζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ο δε ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, ζητούσε σε δηλώσεις του, κατόπιν, «πέρα από την καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων που πρέπει να είναι ολοκληρωτική, πρέπει να καταδικαστεί κάθε είδους πολεμική ενέργεια, όπως και αυτή που συμβαίνει στο Αφρίν. Πρέπει να δούμε πώς θα υπερασπιστούμε και τον κουρδικό πληθυσμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ