ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ελιγμό τακτικής επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Ενωση

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αμέσως μετά τη χτεσινή συνάντησή της με τον πρωθυπουργό

"Οι εξελίξεις στο Λουξεμβούργο, κυρίως συνιστούν από την πλευρά της ΕΕ έναν ελιγμό τακτικής απέναντι στην Τουρκία και κατά τη γνώμη μας δε θριάμβευσαν οι αρχές του δικαίου, αλλά οι αρχές των συμφερόντων του σκληρού πυρήνα της ΕΕ".Αυτό υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Παράλληλα έκφρασε τις ανησυχίες του ΚΚΕ για τις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό: ότι δηλ. μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία ένταξης για την επιβολή διπλής κυριαρχίας... Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο των δηλώσεων της Αλ. Παπαρήγα.

"Ακούσαμε την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό. Εμείς, και μετά την ενημέρωση, θέλουμε να επαναλάβουμε τις θέσεις μας:

Οι εξελίξεις στο Λουξεμβούργο, κυρίως συνιστούν, από την πλευρά της ΕΕ, έναν ελιγμό τακτικής απέναντι στην Τουρκία και, κατά τη γνώμη μας, δε θριάμβευσαν οι αρχές του δικαίου, αλλά οι αρχές των συμφερόντων του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, που θέλουν να διαπραγματευτούν καλύτερα με την Τουρκία τα διάφορα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντά τους, όταν μάλιστα έχουν μπροστά τους και την προοπτική της διεύρυνσης. Είναι άλλο πράγμα να αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση το γεγονός ότι ορισμένα αιτήματά της χρησιμοποιήθηκαν από την ΕΕ και άλλο πράγμα να εφησυχάζει ο ελληνικός λαός και η ίδια η κυβέρνηση ότι έχουμε να κάνουμε με ένα θρίαμβο.

Στην πραγματικότητα, αυτή η διαδικασία έχει και την άλλη της πλευρά: Δίνει την ευκαιρία και στην Τουρκία αλλά και στις ΗΠΑ να οξύνουν τις απαιτήσεις τους για μια συνολική διευθέτηση των προβλημάτων στο Αιγαίο και στο Κυπριακό. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για το γεγονός ότι η ΕΕ δε μιλάει καθαρά και απερίφραστα για το ζήτημα της ενιαίας κυριαρχίας της Κύπρου στα πλαίσια της διαδικασίας της ένταξης. Εμείς πολύ φοβόμαστε ότι θα χρησιμοποιηθεί η διαδικασία ένταξης της Κύπρου για να κατοχυρωθεί μια κατάσταση διπλής κυριαρχίας. Είναι άλλο πράγμα να συμμετάσχουν οι Τουρκοκύπριοι στα πλαίσια της ενιαίας κυπριακής αντιπροσωπείας και άλλο πράγμα να τυποποιηθεί η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σαν μια ξεχωριστή οντότητα. Ο κίνδυνος αυτός είναι ορατός, ορατότατος.

Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω το εξής: Υπάρχει και μια άλλη πλευρά του Λουξεμβούργου, η οποία δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής του ελληνικού λαού. Στο Λουξεμβούργο, για άλλη μια φορά, ανακοινώθηκε επίσημα και τυπικά, ότι υπάρχει διαχωρισμός των χωρών εντός και εκτός ΟΝΕ. Για μας δεν αποτελεί καμιά έκπληξη αυτό, άλλωστε εμείς είχαμε προβλέψει ότι η ανισότητα και η ανισόμετρη ανάπτυξη θα εντείνεται. Το θέμα όμως, που πρέπει ο ελληνικός λαός να προβληματιστεί, είναι το εξής: Δέχτηκε ως ένα βαθμό τα προηγούμενα χρόνια να κάνει κάποιες θυσίες στο όνομα της πρώτης ταχύτητας. Ως πότε θα τις δέχεται αυτές τις θυσίες οι οποίες δεν έχουν ούτε αντίκρισμα κοινωνικό, αλλά ούτε και τυπικό νομισματικό;".

Απαντώντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ερώτηση για την περίπτωση δημιουργίας θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο είπε:

"Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, αν δεν υπάρχει ειδικός σχεδιασμός από την πλευρά των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, οπωσδήποτε θα υπάρχει ο σχεδιασμός να αρπάξουν την ευκαιρία για να επιλύσουν πολύ συγκεκριμένα το πρόβλημα της ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου και της κατάργησης των εθνικών ορίων. Αυτό το θεωρώ σίγουρο. Τώρα, αν θα περάσει αυτό μέσα από φραστικούς ή πραγματικούς διαξιφισμούς, δεν το ξέρω. Ετσι κι αλλιώς όμως, θα πρόκειται για μια τεχνητή όξυνση, για να αμερικανοποιηθεί το Αιγαίο".

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Στηρίζουν όλοι την πολιτική μου!

Επιχείρηση "τσουβαλιάσματος" όλων των κομμάτων στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής επιχείρησε ο πρωθυπουργός, μετά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς

Σε μια προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος "εθνικής ομοψυχίας" και διαμόρφωσης εικόνας "συναίνεσης" γύρω από την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του, επιδόθηκε χτες ο πρωθυπουργός, με αφορμή τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο φόντο των αποφάσεων του Λουξεμβούργου. Κλίμα που βεβαίως μπορεί να μην είναι εκτός πραγματικότητας, σε ό,τι αφορά το βασικό προσανατολισμό των αστικών κομμάτων, αλλά ατυχώς και ανεπίτρεπτα ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να "τσουβαλιάσει" σε αυτό το κλίμα και το ΚΚΕ, προκαλώντας την αντίδραση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος (σ.σ.: η ανακοίνωση δημοσιεύεται παραπλεύρως).Ο πρωθυπουργός αν και άκουσε από την Γενική Γραμματέα του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα,να του αναπτύσσει τις θέσεις του ΚΚΕ, που βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων - γεγονός που συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έκρυβαν χτες στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους - προσπάθησε με τις δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του, να παρουσιάσει μια εικόνα γενικής "σύγκλισης" με τις κυβερνητικές θέσεις!

Ο πρωθυπουργός στις τοποθετήσεις του ανέφερε ότι "εμείς δεν επιδιώκουμε τον αποκλεισμό της Τουρκίας" από την ΕΕ, ότι η πόρτα της ΕΕ "παραμένει ανοιχτή" για την Αγκυρα, αλλά "η συνεργασία αυτή πρέπει να στηρίζεται σε ορισμένους κανόνες", όπως είπε. Εκτίμησε ότι "η Τουρκία σε αυτή τη φάση θα πιέζει, θα εντείνει τις πιέσεις της για να επιτύχει ευνοϊκές γι' αυτήν αποφάσεις" και, συνέχισε, "εμείς σ' αυτή τη διαδικασία πρέπει να διατηρήσουμε ψυχραιμία. Χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται συνεργασία με τα κρήτη - μέλη της ΕΕ", υποστήριξε.

Ο Κ. Σημίτης έσπευσε να κάνει λόγο για "ομοψυχία" που χρειάζεται στο εσωτερικό της χώρας και να καλέσει: "όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συσπειρωθούμε σ' αυτή την πολιτική", ισχυριζόμενος ότι σε εκείνο που ο ίδιος ονομάζει "ομοψυχία" (και ουσιαστικά συνεπάγεται συμφωνία με την κυβερνητική πολιτική), αντιλήφθηκε πως "όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ήσαν σύμφωνοι"... Προφασιζόμενος δε ότι δεν... αντιλήφθηκε τις θέσεις που του ανέπτυξε η Αλέκα Παπαρήγα, ισχυρίστηκε πως από τη συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς αντιλήφθηκε πως "υπάρχει μια κοινή άποψη για το χειρισμό σε σχέση με τα θέματα της Τουρκίας και σε σχέση με το πώς θα αξιοποιήσουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής"... Παράλληλα, ο Κ. Σημίτης, απαντώντας στο αίτημα των Ν. Κωνσταντόπουλου και Δ. Τσοβόλα για κοινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία είτε του Κ. Στεφανόπουλου, είτε του ίδιου του πρωθυπουργού, ήταν αρνητικός, λέγοντας ότι οι υπάρχοντες θεσμοί στο Κοινοβούλιο είναι αρκετοί. Τέλος, ας σημειωθεί ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού κατέφευγαν χτες σε... ολίγον από κινδυνολογία, λέγοντας ότι πρέπει προς τα έξω να φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση στο εσωτερικό της χώρας από τα κόμματα, για απόκρουση πιθανής προβοκάτσιας από την Αγκυρα και εξέφραζαν την εκτίμηση ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι θριάμβου (που οι ίδιοι καλλιέργησαν), γιατί "κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει η Τουρκία"...

"Διαφωνούμε στο γενικότερο προσανατολισμό"

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνέντευξη του Κ. Σημίτη

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός, μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, τόνισε τα παρακάτω:

"Στη συνέντευξή του, μετά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων, ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι υπήρξαν διαφορετικές εκτιμήσεις για τις τακτικές που θα εφαρμοστούν, ενώ, κατά τα άλλα, υπήρξε κοινή βάση.

Οσον αφορά το ΚΚΕ, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι ατυχείς. Η διαφορά του ΚΚΕ με την κυβερνητική πολιτική δε βρίσκεται μόνο στους χειρισμούς, αλλά και στο γενικότερο προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής.

Εξυπακούεται, ότι για το ΚΚΕ ισχύουν οι θέσεις για την εξωτερική πολιτική, όπως αυτές αναπτύχθηκαν και στη Βουλή από την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αλλά και στη συνάντηση με τον Κ. Σημίτη.

Επαναλαμβάνουμε, ότι η στάση της ΕΕ στο Λουξεμβούργο απέναντι στην Τουρκία αποτελεί προσωρινό ελιγμό, που αντικαθρεφτίζει τη διαπάλη συμφερόντων ανάμεσα στις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εντός και εκτός της ΕΕ. Επομένως, στους προσωρινούς ελιγμούς η απάντηση δεν είναι κάποιοι κυβερνητικοί ελιγμοί. Η πραγματική απάντηση βρίσκεται στην αντίθεση και στην πάλη σε όλα τα μέτωπα εναντίον της "νέας τάξης πραγμάτων". Με μια τέτοια πολιτική η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή σχέση".

ΝΔ - ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ
"Ενιαία εθνική στρατηγική"!

Η ανάγκη χάραξης ενιαίας εθνικής στρατηγικής και η στήριξη των χειρισμών της κυβέρνησης ήταν ο κοινός παρονομαστής των δηλώσεων που έκαναν, εξερχόμενοι από το Μέγαρο Μαξίμου, οι πρόεδροι της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ. Μάλιστα, οι Ν. Κωνσταντόπουλος και Δ. Τσοβόλας ζήτησαν σύγκλησησύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Κ. Στεφανόπουλο ο πρώτος, υπό τον Κ. Σημίτη ο δεύτερος.

Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι "σε κάθε περίπτωση στο Λουξεμβούργο είχαμε θετική εξέλιξη", ενώ ισχυρίστηκε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν να συνειδητοποιούν και την προκλητικότητα της Τουρκίας και έδειξαν διατεθειμένοι, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, να αποκρούσουν αυτή τη συμπεριφορά. Επέκρινε τον Κ. Σημίτη γιατί καθυστέρησε - πάλι; - να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίες επιβάλλονται για να διαμορφωθεί μια "εθνική συνεννόηση" και στρατηγική για την αντιμετώπιση των εθνικών ζητημάτων.

"Η Ελλάδα οφείλει να επισημάνει ότι η προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ευρώπη επιβάλλεται και δεν είναι στρατηγικός στόχος της Ελλάδας η απομόνωση της Τουρκίας", δήλωσε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε αρνητική τη θριαμβολογία και τη νοοτροπία των εντυπώσεων για εσωτερική κατανάλωση.

Από την πλευρά του, ο Δ. Τσοβόλας ζήτησε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Σημίτη μετά τις γιορτές, ώστε "να μπορέσουμε να χαράξουμε μια κοινή, ενιαία εθνική στρατηγική".

Αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής

Ουσιαστικές προτάσεις από το ΚΚΕ

Ομόφωνα ψηφίστηκαν προχτές, στην Ολομέλεια της Βουλής, οι προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος του Σώματος, Απόστολος Κακλαμάνης, για τροποποιήσεις στον ισχύοντα Κανονισμό λειτουργίας. Κατά κύριο λόγο επρόκειτο για διατάξεις που εναρμονίζουν τον Κανονισμό της Βουλής, με την ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου στο διορισμό διοικητικών αρχών.

Στη συζήτηση παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,επισημαίνοντας ότι χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις στον Κανονισμό προκειμένου "να συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του Κοινοβουλίου". Κατέθεσε δε συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την αναβάθμιση της λειτουργίας των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής, τις ημερήσιες διατάξεις προκειμένου να συζητούνται τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, την αύξηση του αριθμού των Επερωτήσεων, την άνεση χρόνου στα κόμματα για τη συζήτηση νομοσχεδίων, τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη και το φαινόμενο των τροπολογιών της τελευταίας στιγμής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ