ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
Πολιτική γης

Τα στοιχεία που αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης» από μία μόνο χαρακτηριστική περίπτωση αυθαιρεσίας, δείχνουν τον ένοχο για το καθεστώς της αυθαίρετης δόμησης. Τι καλύτερη απόδειξη από αυτή; Υπουργεία, δημόσιοι οργανισμοί, φορείς, έδιναν αβέρτα δικαιολογητικά και άδειες (τα διαπιστευτήριά τους, δηλαδή) σε εφοπλιστή για να μπορέσει να λειτουργήσει το, παράνομα κατασκευασμένο νυχτερινό του κέντρο, «πάνω στο κύμα», εκμεταλλευόμενοι φυσικά τα τεράστια κενά που η κυβέρνηση διατηρεί ή και διευρύνει στη νομοθεσία. Κι όταν ακούς, την ίδια στιγμή, την αρμόδια υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και τον υπουργό Τύπου να δηλώνουν με στόμφο και αποφασιστικότητα ότι «η κυβέρνηση θα χτυπήσει την παρανομία», τότε μάλλον αντιλαμβάνεσαι εύκολα ότι το θράσος και η υποκρισία δεν έχουν όρια.

Η υπόθεση, όμως, δεν είναι απλά μια ιστορία κυβερνητικής κοροϊδίας και εξαπάτησης της κοινής γνώμης. Τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, που κρύβονται πίσω από τα αυθαίρετα - και μάλιστα τα αυθαίρετα «πολυτελείας» - είναι τεράστια. Το θέμα «Αυθαίρετα» θα έπρεπε να έχει τίτλο: «Πολιτική, χρήσεις και εμπορευματοποίηση της γης». Διότι η αυθαίρετη δόμηση είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή. Δεν είναι η παρανομία ενός κατεργάρη που ξεφεύγει από τους νόμους και αυθαιρετεί. Είναι το αποτέλεσμα των ίδιων των νόμων που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, της ίδιας πολιτικής που οδηγεί στα εξής φαινόμενα: Τους μεν μεγαλοσχήμονες να βγάζουν τεράστια κέρδη από την παράνομη εκμετάλλευση της γης, τους δε φτωχούς να προσπαθούν κεραμίδι - κεραμίδι να στήσουν μια παράγκα, για να στεγάσουν εκεί την οικογένειά τους. Μόνο που αυτή η αντίφαση που φαίνεται πως τους βολεύει όλους, έχει διαφορετική κατάληξη... Για τους μεν πλούσιους βρίσκονται τα υπουργεία να βάλουν το χεράκι τους. Για δε τους φτωχούς οι μπουλντόζες δε δείχνουν κανένα έλεος.

Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες χωρίς Εθνικό Κτηματολόγιο, κάτι που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να διεκδικεί όποια έκταση θέλει. Η κυβέρνηση σκοπίμως δεν καθορίζει τα όρια του αιγιαλού. Η κυβέρνηση με νόμο ανάβει το «πράσινο φως» για τη δόμηση μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Η κυβέρνηση αδιαφορεί παντελώς για την εφαρμογή ενός προγράμματος φτηνής και ποιοτικής λαϊκής κατοικίας. Αραγε, ποιος βγαίνει κερδισμένος από αυτές τις αποφάσεις; Ο φτωχός που προσπαθεί να φτιάξει μια αυθαίρετη καλύβα ή ο κάθε μεγαλοαστός που προσδοκά από τη λεηλασία της γης να αποκομίσει τεράστιο πλούτο; Ρητορικό το ερώτημα...

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι εγκληματική και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι η πραγματικότητα όπως την έδειξαν οι νεκροί των σεισμών της Αθήνας και του Αιγίου... Το ζητούμενο είναι πώς αυτή η πολιτική θα ανατραπεί. Πώς θα σταματήσει η γη - και μάλιστα ο αιγιαλός ή τα δάση, οι κατ' εξοχήν δημόσιοι και κοινόχρηστοι χώροι - να αποτελεί πεδίο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης του μεγάλου κεφαλαίου με τη στήριξη της κυβέρνησης. Και η απάντηση είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους. Να διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει. Κάτι που θα πετύχουν μόνο αν αγωνιστούν μαζί για να γκρεμίσουν την αυθαίρετη πολιτική που τους έχει καταδικάσει να είναι όμηροι ψηφοθηρικών προεκλογικών παιχνιδιών...

Ο Μπους, ο Χάουαρντ και το Φαρ Ουέστ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αυτή τη φορά ο Τζ. Ου. Μπους δεν έκανε γκάφα. Εξέφρασε απροκάλυπτα τις σκέψεις του για τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Τζον Χάουαρντ, και σε δεύτερο επίπεδο αποκάλυψε την «ποιότητα» με την οποία προσεγγίζει τις διεθνείς σχέσεις... Κάπως σαν κακέκτυπο του Φαρ Ουέστ. Με τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους σε ρόλο πιστολάδων - εκτελεστών και τους λαούς στη θέση των Ινδιάνων.

Στο προχτεσινό φύλλο της αυστραλέζικης εφημερίδας «The Australian» - ενόψει μάλιστα και της επικείμενης περιοδείας του Προέδρου Μπους στη Νοτιοανατολική Ασία, λόγω της διάσκεψης του APEC στην Ταϊλάνδη - καταγράφεται ο ακόλουθος διάλογος που έγινε στο Λευκό Οίκο μεταξύ Αυστραλού δημοσιογράφου και Προέδρου:

-(Δημοσιογράφος) Βλέπετε την Αυστραλία σαν το βοηθό σερίφη των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία;

-(Τζ. Ου. Μπους) Οχι. Δεν τη βλέπουμε σαν βοηθό σερίφη. Τη βλέπουμε ως σερίφη. Υπάρχει διαφορά... Τέλος πάντων, είμαστε ισότιμοι εταίροι, φίλοι και σύμμαχοι. Δεν υπάρχει τίποτε αναφορικά με «βοηθό σερίφη» σ' αυτή τη σχέση.

Για την ιστορία, ο ίδιος ο Χάουαρντ πριν τρία χρόνια είχε προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις μεταξύ ηγετών ασιατικών χωρών (ανάμεσά τους ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός που τον παρομοίασε με «μαριονέτα και εμφύτευμα της Δύσης στην περιοχή»...), όταν χαρακτήρισε την κυβέρνηση της χώρας του «βοηθό σερίφη των ΗΠΑ» στη Νοτιοανατολική Ασία.

Βέβαια, ο Μπους «ξέχασε» μία σημαντική λεπτομέρεια. Στη γειτονιά υπάρχουν και άλλοι «παίχτες», που μάλλον δε θα χαρούν διόλου με τον... προβιβασμό του Χάουαρντ...

Υπολογισμοί αλά Χριστοδουλάκη

Αστραψε και βρόντηξε προχτές ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, για τους σπάταλους υπαλλήλους του Δημοσίου, λόγω των δαπανών περίθαλψης.

Ιδού, λοιπόν και η απάντηση στον υπουργό από την Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων, με ανακοίνωσή της: «Ωδινεν όρος και έτεκε μυν», αναφέρει η ανακοίνωση. «Ο κ. Χριστοδουλάκης ανακάλυψε ξαφνικά το 2003 ότι εδώ και 12 χρόνια που έχει καθηλωμένες τις αμοιβές των γιατρών, υπάρχουν σπατάλες, ανοργανωσιά, απάτες κλπ στις δαπάνες των ασφαλισμένων του Δημοσίου. Με τις γνωστές αλχημείες των αριθμών, γενικεύει προβλήματα, που από πολλές κατευθύνσεις έχουν επισημανθεί εδώ και χρόνια στην κυβέρνηση (της οποίας είναι εξέχων μέλος), άπειρες φορές, γραπτά και προφορικά, με υπομνήματα, προσωπικές παραστάσεις και δελτία Τύπου και νομίζει ότι δικαιολογεί με τον τρόπο αυτό την περικοπή των δαπανών περίθαλψης κατά 9,5% για το 2004. Λυπούμαστε πραγματικά για την κατάντια του ελληνικού κράτους, όπου για να κουρευτούν ένας παθολόγος γιατρός πρέπει να πραγματοποιήσει 3-4 ιατρικές επισκέψεις ή ένας εργαστηριακός να εξετάσει δύο κιλά σκ..., δηλαδή 7 παρασιτολογικές εξετάσεις κοπράνων».

Είναι να μην πει και να μην γράψει κανείς και τέτοια καυστικά σχόλια...

Σε πολλά μέτωπα...

Η Εκκλησία φαίνεται ότι ξέρει να δίνει «μάχες» σε πολλά μέτωπα και η ένταση στις σχέσεις της με το Πατριαρχείο δεν εξαντλεί όλη τη ζωτικότητά της. Η συμφωνία που υπέγραψε προχτες η Γενική Γραμματεία Τουρισμού με τέσσερις Μητροπόλεις και μια Ιερά Μονή για πλήρη χρηματοδότηση της μετατροπής παλαιών Μονών σε καταλύματα, το αποδεικνύει. Το κράτος θα δαπανήσει περίπου 4 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία περίπου 250 - 300 κλινών, στη Ζάκυνθο, στον Αγ. Γεώργιο Ελικώνος, στο Βόλο και στην Ηλεία. Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, επίσης, θα χρηματοδοτηθεί για την ανάδειξη φυσικών οικοσυστημάτων και τη δημιουργία υπηρεσιών ενημέρωσης των προσκυνητών. Η Εκκλησία δεν είναι μόνο ένας από τους πλουσιότερους οργανισμούς στην Ελλάδα, αλλά κι ένας από αυτούς που αντιμετωπίζεται περισσότερο ευνοϊκά, όπως μας θυμίζει η πλουσιοπάροχη συμφωνία. Σκοπός της χρηματοδότησης είναι η «ανάδειξη» του προσκυνηματικού τουρισμού.

Στους «δρόμους του πετρελαίου»

Οι εξελίξεις στους «δρόμους του πετρελαίου» παρουσιάζουν πάντοτε ξεχωριστό ενδιαφέρον. Από το μέτωπο αυτό καταγράφουμε ορισμένες κινήσεις, οι οποίες έχουν ή θα έχουν αντίκτυπο στη «διεθνή σκακιέρα» και στο διαρκή πόλεμο των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων του πλανήτη. Οπως έγραφαν προχτές οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η Ιαπωνία προσφέρει οικονομικό δέλεαρ ύψους 7 δισ. δολαρίων στη Ρωσία, με αντάλλαγμα την κατασκευή αγωγού πετρελαίου μήκους 4.000 χιλιομέτρων, που θα διασχίζει τη Σιβηρία και θα καταλήγει σε λιμάνι του Ειρηνικού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση του Τόκιο με την κίνηση αυτή θέλει να προλάβει την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου για την κατασκευή ενός άλλου αγωγού, που θα καταλήγει στη Βορειοανατολική Κίνα... Την ίδια στιγμή εντείνεται το παρασκήνιο για την εξαγορά μεριδίου της μεγαλύτερης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας, «Yukos», από την αμερικανική «Exxon Mobil». Το βέβαιο είναι ότι τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας έχουν μπει στο στόχαστρο των πολυεθνικών και αυτό προμηνύει «ποικίλες» εξελίξεις...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ