Δεν αντιλέγουμε, ενισχύθηκε ο δικομματισμός στις προχτεσινές εκλογές, σε σχέση με τις προηγούμενες, του 1996. Γεγονός, το οποίο απαιτεί την ανάλογη διερεύνηση της εκλογικής μάχης και όχι μόνον αυτής. Αλλωστε, οι κομμουνιστές ξεκίνησαν πρώτοι την προσπάθεια αυτή, με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΚΕ του Κόμματος. Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι τα διάφορα, περί πρωτοφανούς, πρωτόγνωρου, κλπ., κλπ., ποσοστού του δικομματισμού, που λέγονται και γράφονται τις μέρες αυτές, για το 86,55, που συγκέντρωσαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μαζί, υπάρχει μεγάλη διαφορά.
Θυμίζουμε σε όσους... ξεχνούν και σκόπιμα θέλουν να καλλιεργήσουν τη λαθεμένη αυτή αντίληψη στους εργαζομένους, πως μετά το 1981, το άθροισμα των εκλογικών ποσοστών των βασικών εκπροσώπων του δικομματισμού, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπερέβαινε - εκτός του 1989 - το 85% και δυο φορές ήταν ακόμη μεγαλύτερο από το τωρινό άθροισμά τους. Συγκεκριμένα, τα αθροίσματά τους, αρχίζοντας από τις εκλογές του 1985 και μέχρι αυτές του 1993, ήταν τα εξής: 86,67%, 83,40%, 86,86%, 85,50% και 86,18%.
Πώς προτιμάτε το νέο κυβερνητικό σχήμα; «Συνέχεια και ανανέωση», θέλουν οι παλιοί υπουργοί, ελπίζοντας ότι οι ίδιοι θα είναι με τη «συνέχεια» και όχι με την «ανανέωση». Σκέτη «ανανέωση» προτιμάνε όσοι δεν έχουν δει μέχρι τώρα υπουργικό χαρτοφυλάκιο και αναμένουν στο ακουστικό τους...
Αυτά σε επίπεδο δηλώσεων, γιατί υπάρχουν και οι... διαρροές, όπως αυτές του περιβάλλοντος του κυρίου Αρσένη, που μεταφέρουν την επιθυμία του πρώην υπουργού Παιδείας να επιστρέψει στη Μητροπόλεως για να «ολοκληρώσει - λέει - το έργο του»! (Ερχονται και εξετάσεις και πρέπει να δρέψει τους καρπούς της... μεταρρύθμισής του ο άνθρωπος!)
Κατά τα άλλα, πληθαίνουν οι έξωθεν... παρεμβάσεις στον πρωθυπουργό, εν είδει προτροπών. «Παίξε σε βαριά χαρτιά», λένε οι μεν, «ρίξε και βαριά χαρτιά σε κατώτερα υπουργεία για να αναβαθμίσεις...», παροτρύνουν άλλοι με νόημα, ενώ δε λείπουν και αυτοί που δείχνουν μια προτίμηση στις «φούσκες»...
Δε μένει παρά να δούμε τι θα αποφασίσει ο «κυρίαρχος του παιχνιδιού», όπως αποκαλείται πλέον ομοφώνως και ομοθύμως από το φιλοκυβερνητικό Τύπο ο Σημίτης, ή «η βάση και το εποικοδόμημα», όπως τον αποκάλεσε χτες «κολλητός» του ματσουκοφόρος.
Και φυσικά θα είχατε ακούσει το μέγα άγχος του Γιαννόπουλου, όπως το είχε εξομολογηθεί «στον αέρα» λίγες μέρες πριν τις εκλογές: «Καλά, ας μην έρθω πρώτος, αλλά να μην με περάσει και ο Γείτονας!».
Είδες τι κάνει τελικά «ο ΠΑΣΟΚικός λαός», που θα έλεγε και ο Ευάγγελος;
Πάντως, όπως και να 'ναι, σημασία έχει ότι θα ακούγεται η φωνή του, αρχής γενομένης - κατά δηλώσεις του - αμέσως μετά, τη συγκρότηση του Υπουργικού Συμβουλίου...
«Επιτέλους», μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής, μάθαμε τι εννοούσαν με τον περίφημο όρο «το τέλος της μεταπολίτευσης». Οπως προκύπτει από τα όσα ειπώθηκαν στα τηλεοπτικά πάνελ και γράφηκαν στον Τύπο, «τέλος της μεταπολιτευτικής περιόδου» σημαίνει απλά: Πρώτον, ο δικομματισμός όχι μόνο να κυριαρχεί απόλυτα στο πολιτικό σκηνικό, αλλά κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα να προχωρούν συνεργαζόμενα απ' ευθείας και σε συναινετική βάση να επιβάλουν τις εντολές των αφεντικών της νέας τάξης και της παγκοσμιοποίησης. Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνει η χτεσινή «Καθημερινή» «από εδώ και πέρα ολοένα και συχνότερα θα συζητούμε για συναίνεση και συνεργασίες». Δεύτερον, στη μεταπολιτευτική περίοδο δεν πρέπει να υπάρχει ισχυρό λαϊκό κίνημα αντίστασης και προοπτικής και το ΚΚΕ πρέπει να σταλεί στο περιθώριο.
Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που φαντάζονται και σχεδιάζουν «ιδανικές πολιτείες» διαχείρισης της βαρβαρότητας. Ούτε, όμως, θα είναι η πρώτη φορά που η άρνηση της υποταγής «των κάτω» και οι ακατανίκητες ιδέες για το βασίλειο της ελευθερίας θα τους χαλάσουν τα απάνθρωπα σχέδιά τους. Το τέλος της μεταπολίτευσης δεν είναι το «τέλος της ιστορίας», όπως ορισμένοι, «βαρεμένοι» από την παντοδυναμία της νέας τάξης, οραματίζονται.
Ξανά έξω από τη Βουλή ο Σωτήρης Κούβελας! Ξανά έπεσε μέσα στην τρύπα που ο ίδιος άνοιξε! Το σημειώνουμε, γιατί - ως γνωστόν - πρόκειται για τον πνευματικό... πατέρα του ισχύοντος εκλογικού νόμου...
Παραμύθι,
παραμύθι,
κοιμηθήκανε
τα πλήθη
και ψηφίσαν
κοιμισμένα,
αχ τι πάθαν
τα καημένα!
******
Παραμύθι,
παραμύθι,
ήρθ' ο ύπνος,
ήρθ' η λήθη
και ξεχάσαν
τράκες, «ζώνη»,
λες και ήπιανε
αφιόνι!
*****
Παραμύθι,
παραμύθι,
κοιμηθήκανε
τα πλήθη
κι αν συνέλθουν
απ' τη ζάλη,
θα χτυπάνε
το κεφάλι,
που σε ...δράκο
πέσαν πάλι!