ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-
Στις 3-4 Οκτώβρη 1993 ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, καταπατώντας όλους τους ρωσικούς και διεθνείς κανόνες και με τη σιωπηρή έγκριση των δυτικών αστικών "δημοκρατιών", αιματοκύλησε τη Μόσχα, δίνοντας εντολή να βομβαρδίσουν τα τανκς το Ανώτατο Σοβιέτ. Στις 3 Οκτώβρη 1997 ο Γιέλτσιν, όπως και τις προηγούμενες μέρες, συνέχισε να οξύνει την πολιτική ατμόσφαιρα. Σε ραδιοφωνικό του μήνυμα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της Κρατικής Δούμας, κατηγορώντας τους βουλευτές για "ανευθυνότητα" και απειλητικά δήλωσε ότι "η υπομονή του Προέδρου έχει όρια". Ο Γιέλτσιν ακολουθεί την αρχή: "υπάρχουν μόνο δυο γνώμες: η δική μου και η λαθεμένη". Επιμένει να επιτραπεί η ελεύθερη αγοραπωλησία της γης και στον αυστηρό περιορισμό των κοινωνικών διευκολύνσεων για την πλειονότητα των πολιτών της Ρωσίας. Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας αρνούνται να εγκρίνουν αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα. "Πρότεινα διάλογο, αλλά αυτοί δε θέλουν με κανένα τρόπο να εργαστούμε μαζί, και την επιθυμία μου για συνεργασία την εκλαμβάνουν ως αδυναμία", δήλωσε ο Γιέλτσιν.
Ο πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ κατηγόρησε τον Γιέλτσιν ότι προσπαθεί να εξαναγκάσει εκβιαστικά την Κρατική Δούμα σε υποχώρηση στο θέμα των αντιλαϊκών μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Ο Ζιουγκάνοφ αντεπιτέθηκε στον Γιέλτσιν, ο οποίος διατύπωσε εμμέσως την απειλή ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο διάλυσης του Σώματος, αν αυτό εξακολουθήσει να παρεμποδίζει τις "μεταρρυθμίσεις" και δε συμβαδίζει με τη γραμμή του. Το ΚΚΡΟ, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη Δούμα, αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις να υπερψηφίσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 1998, που θα συζητηθεί στη Δούμα την ερχόμενη εβδομάδα. "Δε θα ψηφίσουμε υπέρ του προϋπολογισμού αυτού", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ μιλώντας στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: "Πρόκειται για εκβιασμό και πίεση που ασκείται στους βουλευτές τις παραμονές της εξέτασης του απολύτως καταστρεπτικού και ερασιτεχνικά επεξεργασμένου προϋπολογισμού". Επίσης, ο Γιέλτσιν επέκρινε τη Δούμα για το γεγονός ότι δεν ενέκρινε μια σειρά νόμων που αναφέρονται στην οικονομική μεταρρύθμιση. Ο ΓΚ. Ζιουγκάνοφ, από τη μεριά του, επέρριψε στον Γιέλτσιν την ευθύνη για την όξυνση της κατάστασης και τη βαθιά πολιτική κρίση και τον κατηγόρησε ότι απηύθυνε "τελεσίγραφο αντιπαράθεσης" προς τη Δούμα. "Ο Γιέλτσιν δεν εκπλήρωσε ούτε μια από τις προεκλογικές του υποσχέσεις" και "η κυβέρνησή του είναι απολύτως χρεοκοπημένη - οικονομικά και διανοητικά", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ.
Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι της Μόσχας και άλλων πόλεων με συνθήματα όπως "Η μνήμη είναι ιερή, η εκδίκηση αναπότρεπτη!", "Γιέλτσιν και απόγονοί σου, να είστε καταραμένοι!", βγαίνουν στους δρόμους για να τιμήσουν τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων του βομβαρδισμού του Κοινοβουλίου το 1993 από τα τανκς του Γιέλτσιν.
Στις 3 Οκτώβρη στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ βγήκαν στους δρόμους οι φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για την θεσμοθέτηση πληρωμής για την επίσκεψη σε βιβλιοθήκες, χρήση των σχολικών υπολογιστών, των αθλητικών εγκαταστάσεων και την εκμάθηση πρόσθετων ξένων γλωσσών. Προηγουμένως είχαν διαμαρτυρηθεί για τη μη καταβολή των υποτροφιών. Τώρα η διαμαρτυρία στρέφεται κατά της κατάργησης των κατακτήσεων του σοσιαλισμού - τη δωρεάν παιδεία.
ΒΗΡΥΤΟΣ.-
Συγκρούσεις ξέσπασαν χτες το πρωί στην κατεχόμενη ζώνη του Νοτίου Λιβάνου, όταν μαχητές της "Χεζμπολάχ" επιτέθηκαν σε δύο φυλάκια του ισραηλινού στρατού, ο οποίος απάντησε με πυρά βαρέων όπλων. Η "Χεζμπολάχ" ισχυρίστηκε ότι "προκάλεσε απώλειες στον εχθρό", όπως μετέδωσε το "Γερμανικό Πρακτορείο", χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.
ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.-
Νέκρωσε η πρωτεύουσα από τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για την πρόθεση της κυβέρνησης να πωλήσει την κρατική τηλεφωνική εταιρία και την απειλή της εφαρμογής νέων "ευλύγιστων" εργασιακών καθεστώτων με τις αθρόες ιδιωτικοποιήσεις. Δε νέκρωσε μόνο η πρωτεύουσα, αλλά και ολόκληρη η χώρα, καθώς η 24ωρη απεργία που είχαν κηρύξει τα εργατικά συνδικάτα για την Τετάρτη, σημείωσε απόλυτη επιτυχία. Σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που απέφυγαν να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία για τη συμμετοχή στην απεργία, τόνισαν όμως ότι η απεργία αυτή κόστισε εκατομμύρια δολάρια στην οικονομία του κρατιδίου.
Η απεργία, που παρά τις κυβερνητικές απειλές για κατακράτηση του ημερομισθίου και επιβολής προστίμου, σημείωσε τρομακτική επιτυχία, είναι μία από τις ελάχιστες επιτυχημένες προσπάθειες που έχουν σημειώσει τα Εργατικά Συνδικάτα τα τελευταία χρόνια σε αυτή την αμερικανική Κοινοπολιτεία. Αντιδράσεις που δεν ήταν αναμενόμενες από τους "υπόδουλους" κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο, αλλά δεν προκαλούν και την έκπληξη των γνωριζόντων την κατάσταση του νησιού, όπου από το 1991 η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στο σταδιακό ξεπούλημα όλων των κρατικών επιχειρήσεων, απειλώντας σοβαρά το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων.
Από προχτεσινή κηδεία σε χωριό της Αλγερίας, των 38 ατόμων που σκοτώθηκαν, παρά την κατάσταση εκεχειρίας...
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ο Πάκο Φρούτος, μέλος της Γραμματείας του ΚΚ Ισπανίας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωμένης Αριστεράς, μιλά στο "Ρ" για τις συνθήκες που δρομολόγησαν τις πρόσφατες εσωτερικές εξελίξεις στην Ενωμένη Αριστερά
Σελίδες 46 - 47
- - - - - - - - - - - - - - -
Η νίκη της... αποχής στις προ ολίγων ημερών κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη Σερβία, οδηγεί στην πιθανότητα συνταγματικής κρίσης, εάν δε γίνει δυνατόν να εκλεγεί Πρόεδρος
Σελίδα 43
- - - - - - - - - - - - - - - -
Κυρίαρχο ζήτημα στην Ολομέλεια της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ) υπήρξε το εργατικό κίνημα. Στόχος: "να ενωθούν και να δράσουν" οι εργαζόμενοι, όπως λέει στο "Ρ" ο Βίκτορ Τιούλιν, πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ
Σελίδες 44-45
- - - - - - - - - - - - - - - -
Γύρω από τους ανεξάντλητους ενεργειακούς πόρους της Κεντρασίας πλέκονται σκακιστικά αραβουργήματα: ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία ασκούν διπλωματία μέσω πετρελαιαγωγών, το Ιράν παρακολουθεί, η Τουρκία ελπίζει, Ινδία και Πακιστάν αλληθωρίζουν κατά βορρά, η Κίνα αναμένει, η Μέση Ανατολή ανησυχεί... Προβλέψεις για το νικητή;
Σελίδα 42
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-
Αγνωστη παραμένει η ταυτότητα των δραστών της επίθεσης κατά μίας ομάδας στρατιωτών, αστυνομικών και δικαστικών αξιωματούχων στη Νοτιοανατολική Κολομβία, η οποία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον τρία άτομα. Ενώ οι πληροφορίες για τους δράστες ήταν αντικρουόμενες (άλλοι μιλούσαν για ακροδεξιούς κι άλλοι για ακροαριστερούς "εξτρεμιστές"), ασαφής παρέμενε και ο αριθμός των θυμάτων. Πληροφορίες των αρχών έκαναν αρχικά λόγο για 30 νεκρούς, αργότερα όμως ένας από τους διαφυγόντες είπε ότι οι περίπου 20 άνθρωποι που αγνοούνται "είναι καλά".
Η επίθεση έγινε λίγη ώρα αφότου οι απεσταλμένοι των δικαστικών αρχών έκαναν έρευνα σε αγρόκτημα που ανήκει σε γνωστό ηγέτη παραστρατιωτικής οργάνωσης. Στο αγρόκτημα αυτό σκοτώθηκαν τρία άτομα στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών και πιστεύεται ότι αποτελεί προπύργιο λαθρεμπόρων ναρκωτικών και ομάδων κρούσης ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων.
Ο Κολομβιανός υπουργός Εσωτερικών, Κάρλος Ολμες, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της πολιτικής βίας, ενόψει των δημοτικών εκλογών (θα διεξαχθούν την 26η Οκτώβρη).
ΑΛΓΕΡΙ.-
Η ηρεμία στην Αλγερία δεν έμελλε να κρατήσει ούτε καν ώρες: 89 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στις περιοχές Μεντέα και Οράν την Παρασκευή, ανέφεραν χτες εφημερίδες στη χώρα, ενώ κατά το "Γαλλικό Πρακτορείο" η πόλη Μπλίντα βομβαρδίστηκε με ρουκέτες από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους ακόμα τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 200.
Δυτικοί πολιτικοί παρατηρητές (μέσω των σελίδων της "International Herald Tribune") καλούσαν την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Εθνη να "παρέμβουν" - χωρίς να καλοκαταλαβαίνουν γιατί...