Η Νέα Τάξη Πραγμάτων, που επιβάλλεται στη σκακιέρα του διεθνούς εμπορίου από την κυβέρνηση Κλίντον, με τη διεύρυνση της εξουσίας και των αποφάσεων των αμερικανικών δικαστηρίων σε τρίτες χώρες, προσκρούει, σ' αυτή την περίπτωση, στις έντονες αντιδράσεις παραδοσιακών συμμάχων.
Τα οργανωμένα καπιταλιστικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και χωρών που χαρακτηρίζονται ως οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, δεν υπακούουν ούτε φαίνονται διατεθειμένοι να ικανοποιήσουν την επιθυμία του εκάστοτε ενοίκου του Λευκού Οίκου για την απρόσκοπτη είσπραξη των δυσβάσταχτων συνεπειών (και οικονομικών ζημιών εκατοντάδων εκατ. δολαρίων), που προκαλούν οι ακόλουθοι "υπερ-νόμοι": Δηλαδή, ο πολύκροτος νόμος "Χελμς - Μπάρτον", που "απαιτεί" το πάγωμα των ξένων επενδύσεων στην Κούβα ή το καινούριο νομοθετικό παρασκεύασμα της κυβέρνησης Κλίντον, που απαγορεύει τις εμπορικές συναλλαγές επιχειρήσεων και ιδιωτών με τις σημερινές κυβερνήσεις της Λιβύης και του Ιράν, όταν αυτές ξεπερνούν τα 40.000.000 δολάρια!
Και στις δύο περιπτώσεις, η αντίδραση του εμπορικού εκπροσώπου των 15 χωρών - μελών της ΕΕ, Πίτερ Γκίλφορντ, ήταν χαρακτηριστική. Οπως χαρακτηριστικές ήταν και οι αντιδράσεις των αρμόδιων κυβερνητικών αξιωματούχων του Καναδά και του Μεξικού.
"Πρόκειται για νόμους που ξεπερνούν την επικράτεια των ΗΠΑ. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αρχές που παραβιάζουν το νομικό πλαίσιο και τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου", ήταν η δήλωση που έκανε ο εμπορικός εκπρόσωπος της ΕΕ, πριν δύο μέρες, αναφερόμενος στο νέο αμερικανικό νόμο που επιβάλλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που συναλλάσσονται με τη Λιβύη και το Ιράν. Η απάντηση αυτή ήταν ακριβώς η ίδια που δόθηκε και στην περίπτωση του άδικου νόμου "Χελμς - Μπάρτον" που επιβάλλει μια σειρά κυρώσεων σε ξένες επιχειρήσεις και ιδιώτες που κάνουν επενδύσεις εκατομμυρίων στην Κούβα.
Ανεξάρτητα από τις "ιδιαίτερες" πτυχές των δύο αμερικανικών "υπερ-νόμων" στις περιπτώσεις αυτών των τριών χωρών, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα φέρει το ζήτημα προς επίσημη συζήτηση στο τραπέζι διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ., καθώς δε φαίνεται σύμφωνη με αυτό το "ξαναμοίρασμα της πίτας" του διεθνούς κεφαλαίου που επιχειρεί η Ουάσιγκτον. Και βέβαια, σ' αυτή την υπόθεση το περίεργο δεν είναι οι λόγοι που κάνουν την ΕΕ να θέλει να προστατεύσει τα οικονομικά της συμφέροντα, αλλά το γεγονός ότι τουλάχιστον θέλει να πολεμήσει και να τα προασπίσει, κάνοντας χρήση κάθε πιθανού νομικού "άσου" που μπορεί να διαθέτει στα χέρια της!
Εξίσου εντυπωσιακές είναι οι αντιδράσεις άλλων δύο "παραδοσιακών" οικονομικών συμμάχων των ΗΠΑ. Τόσο το Μεξικό, όσο και ο Καναδάς (που είναι και μέλη της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου, ΝΑFΤΑ) προειδοποιούν τον τελευταίο καιρό επανειλημμένα πως δε θα δεχτούν αδιαμαρτύρητα τις συνέπειες του αμερικανικού "υπερ-νόμου" που ακούει στο όνομα "Χελμς - Μπάρτον".
Εάν κανείς σκεφτεί την άμεση ή έμμεση εξάρτηση των μεξικανικών κυβερνήσεων από τα δάνεια του ΔΝΤ ή των ΗΠΑ, τότε θα πρέπει τουλάχιστον να εκφράσει την έκπληξή του για αυτή την ιδιότυπη "συμμαχία" που συγκροτήθηκε άτυπα την περασμένη βδομάδα ανάμεσα σε Οτάβα και Πόλη του Μεξικού!
Ο Καναδάς και το Μεξικό συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα επίσημα βήματα κατά του αμερικανικού νόμου "Χελμς - Μπάρτον" χρησιμοποιώντας τη νομοθεσία της ΝΑFΤΑ... Οι υπουργοί των δύο χωρών ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν τη σύγκληση συνόδου της ΝΑFΤΑ σε υπουργικό επίπεδο, ώστε να συζητηθούν οι εμπορικές διαφορές τους με τις ΗΠΑ. Εάν η συνάντηση δε γίνει ή αποτύχει, τότε οι δύο χώρες κατέστησαν σαφές ότι θα ζητήσουν τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που να κρίνει εάν οι ΗΠΑ παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΝΑFΤΑ με την εφαρμογή του νόμου "Χελμς - Μπάρτον". Σε αυτή την περίπτωση, μια απόφαση - "κεραυνός" κατά του νόμου "Χελμς - Μπάρτον" θα ισοδυναμούσε με την επιβολή κυρώσεων (όπως αύξηση δασμών κλπ. ) σε βάρος Αμερικανών εξαγωγέων!
Εάν, μάλιστα, συλλογιστεί κανείς ότι οι συνέπειeς των αμερικανικών "υπερ -νόμων" θα φανούν καθαρότερα από τον ερχόμενο Αύγουστο (οπότε θα αρχίσουν και πρακτικά να ισχύουν), τότε θα πρέπει κανείς να είναι σίγουρος για ένα πολύ "θερμό" εξάμηνο διεθνών εμπορικών διενέξεων και ανακατατάξεων...
Δέσπ. ΟΡΦΑΝΑΚΗ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΠΑΚΙΣΤΑΝ.-
Ο Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, ηγέτης του Κόμματος "Χεζμπ - ι - Ισλαμί", αναμένεται να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας, μετά από την ειρηνευτική συμφωνία που συνήψε με τον Αφγανό πρόεδρο, Μπουρανουντίν Ραμπανί, σύμφωνα με πηγές του κόμματός του.
Σε ανακοίνωσή του, ο Γκεράτ Μπαχεέρ, του τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων του κόμματος, δήλωσε από την πρωτεύουσα του Πακιστάν ότι ο Χεκματιάρ αναμένεται στην Καμπούλ την ερχόμενη Τετάρτη, για να αναλάβει καθήκοντα.
Η συμφωνία ανάμεσα στον Ραμπανί και τον Χεκματιάρ υπογράφτηκε στις 24 Μάη, αλλά δεν έχει γίνει δεκτή από τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα του Αφγανιστάν και ζητούν απομάκρυνση του Ραμπανί και της κυβέρνησής του.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Πολυδάπανες ιατρικές έρευνες ενέκρινε το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας σε συνεργασία με την Υπηρεσία Βετεράνων Πολέμου, για τη μελέτη πιθανών αιτίων και θεραπειών ασθενειών, που βασανίζουν τους Αμερικανούς στρατιώτες που συμμετείχαν στον πόλεμο του Κόλπου. Οι έρευνες αυτές, που έχουν προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 7,3 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν είναι οι πρώτες που ασχολούνται με τις "περίεργες" ασθένειες, από τις οποίες υποφέρουν οι στρατιώτες που υπηρέτησαν στον πόλεμο του Κόλπου. Οι μελέτες, που έχουν, ήδη, διεξαχθεί αναφορικά με το θέμα, δεν κατέληξαν σε κανένα συγκεκριμένο συμπέρασμα σχετικά με την ύπαρξη κάποιας ασθένειας που εμφανίστηκε τη δεδομένη χρονική περίοδο. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες, που πήραν μέρος στις αμερικανικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ το 1991, έχουν παρουσιάσει μια ποικιλία σωματικών και πνευματικών παθολογικών συμπτωμάτων, τα οποία συγκλίνουν, κυρίως, στους ισχυρούς πονοκεφάλους και στην απώλεια μνήμης.
Αντιτίθεται το Εφετείο του Λονδίνου
ΛΟΝΔΙΝΟ.-
Αντιστρέφοντας την "πρωτοβουλία" της κυβέρνησης να περιορίσει τη μετανάστευση, το Εφετείο του Λονδίνου έκρινε παράνομη την απόφαση της κυβέρνησης να καταργηθούν τα περισσότερα κοινωνικά επιδόματα σε αυτούς που ζητούν άσυλο στη Βρετανία.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Πίτερ Λίλι, υπερέβη τις αρμοδιότητές του. Ο δικαστής Σίμον Μπράουν τόνισε ότι ο Λίλι έπρεπε να έχει καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή, αν ήθελε να αλλάξουν οι κανονισμοί παροχής κοινωνικών επιδομάτων, και πρόσθεσε ότι η κατάργησή τους θα άφηνε μερικούς από αυτούς που ζητούν άσυλο, "σε τέτοια κατάσταση εξαθλίωσης, που κανένα πολιτισμένο κράτος δε θα μπορούσε να ανεχθεί".
Η προσφυγή εναντίον του υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών κατατέθηκε από το Μεικτό Συμβούλιο για την κοινωνική πρόνοια των μεταναστών, το οποίο υποστήριξε ότι οι νέοι κανονισμοί έρχονταν σε αντιπαράθεση με τις βρετανικές υποχρεώσεις, βάσει των κανονισμών της Συνθήκης του 1951 της Γενεύης για τους πρόσφυγες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Φλεβάρη, η Βρετανία δεν έχει δώσει επιδόματα πρόνοιας στο 70% των προσφύγων οι οποίοι κατέθεσαν αιτήσεις, αφού εισήλθαν στη χώρα ως τουρίστες, επιχειρηματίες ή σπουδαστές, με μόνη εξαίρεση εκείνων που στην πατρίδα τους υπάρχει σοβαρή αναταραχή.
Ο Λίλι εισήγαγε τα μέτρα αυτά εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού αιτήσεων για άσυλο, που αυξήθηκε από 32.000 το 1994 σε 44.000 πέρσι. Πάντως, το 90% των αιτήσεων απορρίπτεται.
Γερμανία
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις
Οι κινητοποιήσεις της περασμένης βδομάδας συνιστούν απλώς την αρχή του αγώνα των Γερμανών εργαζομένων εναντίον του "πακέτου λιτότητας", το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ. Και "εφόσον τα μέτρα κάτω από το τραπέζι παραμένουν αμετάβλητα", οι διαπραγματεύσεις, λένε συνδικαλιστές, είναι άνευ αντικειμένου...
Σελ. 46 - 47
Στρατιωτικές δαπάνες
και εμπόριο όπλων
Παρά την υποτιθέμενη παγκόσμια μείωση των στρατιωτικών δαπανών, υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις ότι οι προηγμένες χώρες συνεχίζουν "από το παράθυρο" την κούρσα των εξοπλισμών. Κατά ειρωνική σύμπτωση, στη Βρετανία, η οποία είναι η χώρα που μείωσε περισσότερο κάθε άλλης τις στρατιωτικές της δαπάνες, η χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων υπερδιπλασιάστηκε. Πρόκειται για την "κορυφή του παγόβουνου";
Σελ. 42 - 43
Ρωσία
"Επαγγελματικό στρατό"
υπόσχεται (!) ο Γιέλτσιν
Προεκλογικό τέχνασμα θεωρούν αρκετοί στη Μόσχα την υπόσχεση του απερχόμενου Προέδρου, Μπ. Γιέλτσιν, περί επαγγελματικοποίησης του ρωσικού στρατού. Ο στρατάρχης Ντμίτρι Γιάζοφ δίνει και μια άλλη διάσταση
Σελ. 45
Σε μια περιοχή του Τέξας όπου οι Κου - Κλουξ - Κλαν είχαν χτυπήσει αυτή τη βδομάδα, καίγοντας πάλι δυο εκκλησίες, θέλησαν να κάνουν και μαζική εμφάνιση με παρέλαση. Στη φωτογραφία ο προστατευτικός κλοιός της Αστυνομίας και οι αποδοκιμασίες από έναν μαύρο κάτοικο της περιοχής
ΒΑΓΔΑΤΗ. -
Σε στρατηγική υποχώρηση προέβη η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεϊν χτες, προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενη εκτράχυνση των κυρώσεων που αντιμετωπίζει από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο επίτροπος του ΟΗΕ αρμόδιος για τον αφοπλισμό του Ιράκ, Ραλφ Εκέους, και ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Ριριάντ Αλ Καϊζι, κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά την "πλήρη πρόσβαση ειδικών του ΟΗΕ στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα οπλικά συστήματα του Ιράκ".
Η Βαγδάτη, καθ' όλες τις ενδείξεις, υποχώρησε λόγω της ανάγκης της για συνέχιση του καθεστώτος εξαγωγής - περιορισμένων ποσοτήτων - πετρελαίου που θεσπίστηκε πριν λίγες μέρες, αφού οι οικονομικές εισροές στη χώρα είναι μηδενικές, εξαιτίας του συνεχιζόμενου εμπάργκο που επιβλήθηκε στη χώρα μετά τον πόλεμο του Κόλπου.