ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Μάρτη 1995
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
"Λύση" της ανεργίας και της φτώχειας με "θα"...

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Περισσότεροι από 120 ηγέτες κυβερνήσεων και κρατών παρακολούθησαν την τελική Σύνοδο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Κοινωνική Ανάπτυξη, της οποίας οι εργασίες ολοκληρώθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Δανίας.

Ηδη από χτες, ανώτεροι διπλωμάτες άρχισαν να διαμορφώνουν το τελικό κείμενο της διακήρυξης, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας πιστεύεται ότι θα είναι δηλώσεις προθέσεων και απαρίθμηση μη - δεσμευτικών προτάσεων για να αντιμετωπιστεί διεθνώς το πρόβλημα της φτώχειας.

Στο μεταξύ, λύθηκε τελικά η αμερικανοκουβανική διαμάχη, που εμπόδιζε μέχρι τώρα την υιοθέτηση της τελικής διακήρυξης, ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Χουάν Σομάβια.

Ωστόσο, ο Σομάβια δε διευκρίνισε ποια συμβιβαστική λύση βρέθηκε για την επίμαχη παράγραφο της διακήρυξης, που καλεί τις 184 χώρες που την υπογράφουν να απέχουν από κάθε μονομερές κατασταλτικό μέτρο που μπορεί να εμποδίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη μιας τρίτης χώρας. Οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους γι' αυτή τη φράση, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο οικονομικό εμπάργκο που εφαρμόζει η Ουάσιγκτον κατά της Κούβας πάνω από 30 χρόνια. Τότε, η Κούβα απείλησε να φέρει το θέμα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που συνεδρίασαν το Σαββατοκύριακο για να εγκρίνουν τη διακήρυξη.

Στην Κοπεγχάγη είχαν φτάσει προχτές το απόγευμα ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ ματαίωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του. Στην τελική φάση των εργασιών, θα συμμετάσχει ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν και τις ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύσει ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ.

Με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, συναντάται αύριο ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, στο πλαίσιο της επίσημης πρόσκλησης που έχει δεχτεί από τον διευθυντή της ΟΥΝΕΣΚΟ, Φρεντερίκο Μαγιόρ.

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης, ο Μαντέλα δήλωσε πως πιστεύει ότι "θα ασχοληθούμε με τα προβλήματα που προκαλούν ανησυχία στον κόσμο - την πείνα, τη φτώχεια - προβλήματα που υπονομεύουν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής".

Ο Κάστρο έφθασε λίγες ώρες αργότερα και όταν ρωτήθηκε ποιο αποτέλεσμα θα έχει η διάσκεψη, αρκέστηκε να πει: "Ας περιμένουμε".

Τα αιτήματα πολλών κρατών που πήραν μέρος στη Διάσκεψη για ριζικό επανακανονισμό του εξωτερικού χρέους τους δε συμπεριελήφθησαν στο τελικό κείμενο της διακήρυξης. Απορρίφθηκε επίσης, αν και υποστηρίχτηκε από χώρες του Τρίτου Κόσμου, η ιρανική πρόταση ίδρυσης "Κοινωνικού Ταμείου", που θα ενισχύει τα ασθενέστερα οικονομικά κράτη. Ωστόσο, το θέμα αυτό θα επανεξεταστεί στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη στο τέλος Ιούνη, στο πλαίσιο του Οικονομικού - Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ (ECOSOC).

Με κλειστά μάτια η Βόννη προχωρεί σε απελάσεις Κούρδων
Ανοιχτός λογαριασμός για το Σουδάν

Στην Εθνική Τράπεζα

Επιστροφή κλεμμένου χρυσού στην Αλβανία

ΤΙΡΑΝΑ.-

Την υπογραφή συμφωνίας για την επιστροφή χρυσού αξίας 13.000.000 δολαρίων στην Αλβανία και το διακανονισμό των οικονομικών απαιτήσεων των ΗΠΑ προς τα Τίρανα, ανακοίνωσε χτες ο Αλβανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντίλμπερ Βριόνι.

Σύμφωνα με τον Αλβανό αντιπρόεδρο, πριν τα Τίρανα παραλάβουν το χρυσάφι, που έκλεψαν οι Γερμανοί κατακτητές κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, θα πρέπει να υπογραφεί αντίστοιχη συμφωνία και με τη Γαλλία.

Ο χρυσός, βάρους 1.574 κιλών, βρίσκεται σήμερα στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Βρετανίας υπό τον τριμερή έλεγχο Λονδίνου - Ουάσιγκτον και Παρισιού.

Αιματηρή πυρκαγιά στη Σαγκάη

ΣΑΓΚΑΗ.-

Τη ζωή τους στις φλόγες έχασαν χτες τα ξημερώματα τουλάχιστον τέσσερα άτομα και δεκάδες σπίτια έγιναν παρανάλωμα πυρός από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε συνοικία της Σαγκάης.

Η φωτιά σβήστηκε μισή ώρα αργότερα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν αμέσως στην περιοχή, ενώ οι τοπικές αστυνομικές αρχές απέκλεισαν το ενδεχόμενο εμπρησμού και απέδωσαν τα αίτια της πυρκαγιάς σε αμέλεια.

Οι κάτοικοι της περιοχής πραγματοποιούσαν τις τελευταίες μέρες διαδηλώσεις, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια των τοπικών αρχών να καταστρέψουν τα σπίτια τους και να κατασκευάσουν στη θέση τους σύγχρονα εμπορικά κέντρα. Τα σχέδια κατεδάφισης εκατοντάδων κτιρίων, που είχαν οικοδομηθεί στο κέντρο της Σαγκάης στις αρχές του αιώνα, έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών, καθώς καθημερινά σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ εξαγριωμένων κατοίκων και ανδρών της Αστυνομίας, που επιχειρούν να τους απομακρύνουν διά της βίας από τα σπίτια τους.

Οι γενικόλογες προτάσεις της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Κοινωνική Ανάπτυξη περιττεύουν για τους Μεξικανούς νεαρούς άνεργους, που περνούν τις περισσότερες ώρες της μέρας αναζητώντας εργασία. Τι θα μπορούσε, άλλωστε, να κάνει ο ΟΗΕ για τη χώρα τους, όταν η ανεργία και η ημιαπασχόληση μαστίζουν το 40% του συνόλου του εργατικού δυναμικού;

Ισραήλ

Η πυρηνική διάσταση

Το θέμα των πυρηνικών εξοπλισμών του Ισραήλ εξελίσσεται σε ένα από τα πιο "θερμά" ζητήματα της Μέσης Ανατολής. Ενα θέμα με πολλές διακλαδώσεις και όχι τελείως καινούριο...

Σελίδες 46 - 47

Ιρλανδία

Διστακτική αρχή με αβέβαιο τέλος

Οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις Λονδίνου - Δουβλίνου - βορειοϊρλανδικών παρατάξεων δείχνουν ότι κάτι "ψήνεται". Ψήνεται, πάντως, όχι χωρίς εμπόδια και, κυρίως, όχι χωρίς παρεμβάσεις και "τρίτων" δυνάμεων Σελίδες 44 - 45

Ινδία

Τράπεζα οργάνων

Για πρώτη φορά, αποδείχνεται με πολλά στοιχεία ότι η Ινδία έχει γίνει τράπεζα οργάνων για παράνομες μεταμοσχεύσεις. Μια τράπεζα που, όπως όλες οι τράπεζες, μπορεί να ληστευτεί

Σελίδες 46 - 47

Μεξικό

Οδηγίες αντεπαναστατικού πολέμου

Οι τελευταίες ενέργειες της μεξικανικής κυβέρνησης, για να τσακίσει τους εξεγερμένους Ινδιάνους της πολιτείας Τσιάπας, δεν είχαν περάσει απαρατήρητες. Εκείνο που δεν ήταν, μέχρι πρόσφατα, γνωστό, ήταν το έντονο ενδιαφέρον και οι συγκεκριμένες οδηγίες της "Τσέιζ Μανχάταν"

Σελίδες 44 - 45

Νότια Αμερική

Η Κοινή Αγορά του Νότου

Η MERCOSUR έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί από την πρώτη μέρα του χρόνου. Τα τέσσερα μέλη της (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) έχουν πολλές ελπίδες από αυτή. Θα τις δικαιώσει, άραγε;

Σελίδες 42 - 43



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ