ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
"ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ"
Ανάγκη συντονισμού και κοινής δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων

Συνέντευξη με τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων που θα γίνει στην Αθήνα 22 - 25 του Μάη

Διεθνή συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων αποφάσισε να διοργανώσει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στις 22 - 25 του Μάη. Με αφορμή τη συνάντηση αυτή μιλήσαμε με τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

- Με ποιο σκεπτικό πάρθηκε η απόφαση αυτή από την ΚΕ για τη διοργάνωση της διεθνούς αυτής συνάντησης στην Αθήνα;

- "Οπως είναι γνωστό, βασικό στοιχείο των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ ήταν να υπογραμμιστεί η ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες του Κόμματός μας για την ανάπτυξη ενός αντιιμπεριαλιστικού μετώπου δυνάμεων που αντιστέκονται στις επιλογές και στην πολιτική των ιμπεριαλιστικών κέντρων, είτε είναι αυτές το ΝΑΤΟ, είτε η Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε η Διεθνής Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ή επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στην περιοχή μας ή γενικότερα στον κόσμο. Και ταυτόχρονα, να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών των κομμουνιστικών κομμάτων, για την ανασυγκρότηση γενικότερα του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος.

Στο διάστημα που πέρασε από το Συνέδριο, όλη η δραστηριότητα του Κόμματος στις διεθνής σχέσεις προσπάθησε να εξυπηρετήσει αυτούς τους δύο σκοπούς και στόχους. Με αφορμή ότι φέτος συμπληρώνονται τα 150 χρόνια του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου" και τα 80χρονα του ΚΚΕ, η Κεντρική Επιτροπή πήρε την απόφαση να διοργανώσει μια διεθνή συνάντηση με τον τίτλο: "Τα Κομμουνιστικά Κόμματα στις σημερινές συνθήκες" στις 22 - 25 του Μάη.Αυτό που μας απασχολεί είναι η πρωτοβουλία αυτή του Κόμματός μας να συμβάλει στην ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, να αξιοποιήσει την παγκόσμια αυτή επέτειο της δημοσίευσης του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου", και να επαναφέρει στην επικαιρότητα σημαντικά διδάγματα του Μανιφέστου που, όχι μόνο είναι επίκαιρα σήμερα, αλλά προβάλλουν όλο και πιο έντονα, ακριβώς κάτω από το βάρος των τεραστίων προβλημάτων που δημιουργεί η γενικευμένη

  • όξυνση
  • του καπιταλισμού".
Το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" πιο επίκαιρο από ποτέ άλλοτε

- Ποια μηνύματα και διδάγματα δίνει το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο";

- "Οτι ο καπιταλισμός έχει φτάσει στα όριά του. Οτι, αντίθετα απ' ό,τι λένε διάφοροι θεωρητικοί, ειδικά αυτές τις μέρες που είμαστε μάρτυρες όλων αυτών των θριαμβολογιών και της ολοκλήρωσης του ΕΥΡΩ κλπ., οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό από το καπιταλιστικό σύστημα. Το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" όχι μόνο άσκησε κριτική και ανέδειξε τα όρια της καπιταλιστικής κοινωνίας, πράγμα που το κάνει επίκαιρο, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη της επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμού, του πρωτοπόρου ρόλου της εργατικής τάξης.Για πρώτη φορά αναδείχτηκε η αναγκαιότητα η εργατική τάξη - προκειμένου να ανταποκριθεί στον ιστορικό της ρόλο - να οικοδομήσει το δικό της κόμμα, και βέβαια να επανέλθει στην επικαιρότητα το περίφημο "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε".Το διεθνιστικό μήνυμα δηλαδή, του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου" που σήμερα είναι προφανές ότι είναι πιο επίκαιρο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή αν δει κανείς τις διαδικασίες συντονισμού των μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκφραστών σε εθνικό, ή σε πολυεθνικό και διεθνές επίπεδο".

- Ποια η επιδίωξη του Κόμματος για αυτή τη διεθνή συνάντηση;

- "Οπως είχα πει και πριν, απευθύναμε πρόσκληση συμμετοχής στη συνάντηση αυτή σε κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα. Μέχρι στιγμής έχουμε επιβεβαίωση της συμμετοχής 50 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων απ' όλο τον κόσμο.Είναι πολύ ενθαρρυντικό πιστεύω αυτό το στοιχείο. Πρόθεσή μας είναι, όπως λέει και ο τίτλος της συνάντησης, να γίνει μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων για την επικαιρότητα του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου" και του επαναστατικού μηνύματος που εκπέμπεται απ' αυτό. Να γίνει ανταλλαγή απόψεων, παίρνοντας υπόψη ότι σήμερα βρισκόμαστε στην ανώτερη φάση του καπιταλισμού, που είναι ο ιμπεριαλισμός και που οπωσδήποτε όποιος επικαλείται το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" φυσικά καταλαβαίνει ότι συνεχιστής αυτού του έργου ήταν το έργο του Λένιν και το Κόμμα Νέου Τύπου που επεξεργάστηκε στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού ο Λένιν. Να γίνει μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων για τα σημερινά μεγάλα και τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο, οι εμπειρίες που υπάρχουν σε κάθε χώρο αλλά και διεθνώς, να επεξεργαστούμε από κοινού τη θέση που λέει πως συντονισμός και κοινή δράση των κομμουνιστικών και εργατικών κινημάτων διευκολύνει και προωθεί και κάνει δυνατή την οικοδόμηση ενός ευρύτερου μετώπου πιο πλατιών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων.Ενα μέτωπο που είναι αναγκαίο να οικοδομηθεί σήμερα μπροστά σ' αυτή τη μεγάλης έκτασης επίθεση των πολυεθνικών, είτε απευθείας, είτε μέσω των πολιτικών και στρατιωτικών τους εκφραστών".

- Ποια άλλα θέματα θα απασχολήσουν τη συνάντηση;

- "Η συνάντηση αυτή συμπίπτει με ένα νέο και αρκετά σημαντικό θέμα, που αφορά την παγκόσμια συμφωνία για τις επενδύσεις, που όπως είναι γνωστό είναι ένα καινούριο, χωρίς προηγούμενο, βήμα επίθεσης του πολυεθνικού κεφαλαίου. Είναι βέβαιο ότι στη συνάντηση θα γίνουν συζητήσεις για τις διαδικασίες καπιταλιστικής ολοκλήρωσης, είτε μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε μιλάμε για τις διαδικασίες που υπάρχουν στην Αμερική - συμφωνία NAFTA - ή άλλα τέτοια φαινόμενα στην Ασία. Ελπίζουμε πως θα υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις και απόψεις για την αντίσταση και το συντονισμό της πάλης ενάντια στο κύμα διώξεων κομμουνιστών και γενικά δημοκρατών,που ξετυλίγεται χωρίς προηγούμενο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε μια σειρά από πρώην σοσιαλιστικές χώρες, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, είτε τον Βαλκανίων είναι αυτές, είτε της Ευρώπης. Γενικά επιδίωξή μας είναι να υπάρχει μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μας για τις δυνατότητες συνεργασίας και κοινής δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων στις σύγχρονες συνθήκες της πολύπλευρης και πολυμέτωπης επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου".

- Ποιες άλλες πρωτοβουλίες αναμένεται να αναπτυχθούν από τη συνάντηση αυτή;

- "Αναμένουμε απ' αυτή τη συνάντηση να αναπτυχθούν μια σειρά από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε θέματα όπως η συνθήκη για τις επενδύσεις, η αντίσταση στο ΝΑΤΟ και στη διεύρυνσή του, πρωτοβουλίες υπεράσπισης των κομμουνιστών και των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, πιο συγκεκριμένες μορφές πληροφόρησης και ανταλλαγής πληροφοριών και θέσεων μεταξύ των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων".

Αλληλογνωριμία και εντατικοποίηση των επαφών

- Παρόντες στη συνάντηση θα είναι και αντιπρόσωποι από κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα των Βαλκανίων;

- "Ναι, θα είναι παρόντες και ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η συνάντηση αυτή θα συμβάλει σε περισσότερες και κοινές δραστηριότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι κομμουνιστικές δυνάμεις αρχίζουν να ανασυγκροτούνται δειλά μεν αλλά σταθερά σε μια σειρά από βαλκανικές χώρες.Μπορούμε να πούμε πως εκτός των άλλων, αυτή η συνάντηση έχει σημασία από την άποψη ότι ελπίζουμε και πιστεύουμε πως θα συμβάλει στην αλληλογνωριμία και στην εντατικοποίηση των επαφών και της συνεργασίας των κομμουνιστικών κομμάτων των Βαλκανίων, που όπως είναι γνωστό, ειδικά η περιοχή μας, αντιμετωπίζει και αντιμετώπισε, στα πλαίσια της γενικότερης επίθεσης του ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ, μια πάρα πολύ οξυμένη και σοβαρή επίθεση όσον αφορά τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα. Φυσικά η συνάντηση γίνεται λίγο καιρό μετά τη νομιμοποίηση του ΚΚ Αλβανίας και είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη και στην περιοχή μας, αλλά πιστεύουμε και γενικότερα.

Δεν πρέπει κανείς να παραβλέπει επίσης το γεγονός ότι η συνάντηση θα συμβάλει στην παραπέρα σύσφιξη των πολύ καλών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και της περιοχής της Μέσης ανατολής. Οπως επίσης θα είναι ένα παραπέρα βήμα σε ορισμένες κοινές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία και με τα κόμματα των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, αλλά και με τα κόμματα της δυτικής Ευρώπης".

Ανάγκη συντονισμού και κοινής δράσης

"Πιστεύουμε ότι παρά τις δυσκολίες και τις διαφωνίες που είναι γνωστό ότι υπάρχουν μετά και τις ανατροπές και τους προβληματισμούς που έχουν αναπτυχθεί, αλλά και από τη χωρίς προηγούμενο επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, ειδικά ενάντια στα κομμουνιστικά κόμματα και τα κομμουνιστικά ιδανικά, η συνάντηση αυτή της Αθήνας θα συμβάλει και αυτή σ' αυτή την προσπάθεια ωρίμανσης σκέψεων, προτάσεων για την ανάγκη συντονισμού και κοινής δράσης. Και όλα αυτά βεβαίως, γιατί ένα ανασυγκροτημένο κομμουνιστικό κίνημα σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο είναι προφανές πως δημιουργεί τελείως διαφορετικές προϋποθέσεις στην πάλη των εργαζομένων, στην αντίστασή τους σ' αυτήν τη μεγάλη επίθεση του κεφαλαίου,είτε μιλάμε για τα εργασιακά δικαιώματα, το 8ωρο, το βιοτικό επίπεδο, για τις ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων, ή κάτι που είναι επίσης εξαιρετικά επίκαιρο και πάρα πολύ επικίνδυνο: οι επιθέσεις των μεγάλων δυνάμεων, η τακτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε αυτό που προσπαθούν να οικοδομήσουν, τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων".

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚ - ΚΚΣΕ
Προετοιμασία σύγκλησης του 31ου Συνεδρίου

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ συνήλθε στις 26 Απρίλη και εξέτασε το θέμα της σύγκλησης του 31ου Συνεδρίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, το οποίο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτώβρη - 1 Νοέμβρη στη Μόσχα με τα εξής θέματα της ημερήσιας διάταξης: 1. Πολιτική εισήγηση του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ (εισηγητής: Ολέγκ Σένιν). 2. Εκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής (εισηγητής: Τ. Μουτζίρι). 3. Προσθήκες και τροποποιήσεις στο Καταστατικό της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. 4. Πολιτική Διακήρυξη του 31ου Συνεδρίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. 5. Εκλογή του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. 6. Εκλογή της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, Ολέγκ Σένιν, ανέφερε ότι τις περισσότερες συζητήσεις προκάλεσαν το τρίτο και τέταρτο θέμα. Μια και η ΕΚΚ - ΚΚΣΕ έχει Πρόγραμμα, αν και ατελές, τα μέλη της Πολιτικής Εκτελεστικής Επιτροπής συμφώνησαν να υιοθετηθεί στο Συνέδριο μια σύντομη και σαφής Πολιτική Διακήρυξη, στην οποία να καθορίζονται οι πρωταρχικές ενέργειες για τον ερχομό στην εξουσία των κομμουνιστών. Επίσης, ο Σένιν θεωρεί αναγκαίο να γίνουν αλλαγές στο Καταστατικό, διότι, πρώτον, ωρίμασε η ανάγκη της επίσημης καταγραφής του Καταστατικού, δεύτερον, οι κομμουνιστές προτείνουν να μετονομαστεί η Πολιτική Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ σε Προεδρείο, διότι "η σημερινή ονομασία ενός καθοδηγητικού οργάνου δε γίνεται και τόσο καλά δεκτή από τις μάζες" και, τρίτον, πρέπει να διατυπωθούν σαφέστερα και ακριβέστερα στο Καταστατικό οι αμοιβαίες σχέσεις των καθοδηγητικών οργάνων της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και των Κομμουνιστικών Κομμάτων - μελών της.

Και στη συνεδρίαση το Φλεβάρη της Πολιτικής Εκτελεστικής Επιτροπής και στην εν λόγω Ολομέλεια τέθηκε με οξύτητα το ζήτημα της ενότητας των κομμουνιστών, πριν απ' όλα, στη Ρωσία. Ο Σένιν σημείωσε ότι, μόνο με οργανωτικά - τεχνικά μέτρα, όσο καλά κι αν είναι αυτά, δεν μπορεί να επιτευχθεί η συσπείρωση σ' ένα ενιαίο κομμουνιστικό κόμμα λενινιστικού τύπου. Χρειάζεται ιδεολογική - θεωρητική ενότητα. Κατά τη γνώμη του, "από υποκειμενική άποψη, φρένο στην ενοποίηση είναι η φανερά προωθούμενη από τις αρχές "αυτάρκεια" των κομμάτων και ο μικροαστικός, ως προς τη φύση του, αναρχο-αρχηγικός σεκταρισμός. Μεταξύ των αντικειμενικών παραγόντων το μεγαλύτερο κίνδυνο για τη συσπείρωση των κομμουνιστών αποτελούν τα εκδηλωθέντα στην πράξη στοιχεία της "αριστερής παιδικής ηλικίας" και αδιαλλαξίας, από τη μια μεριά, και του εθνοφιλελευθερισμού, του χριστιανοδημοκρατισμού και του οπορτουνισμού, από την άλλη". Ταυτόχρονα, η ανάλυση των καταστατικών και προγραμματικών ντοκουμέντων, όλων ανεξαιρέτως των κομμουνιστικών κομμάτων της Ρωσίας, δείχνει πρακτικά την πλήρη σύμπτωση των στρατηγικών στόχων τους. Πουθενά δεν υπάρχει άρνηση της αναγκαιότητας για την ενοποίησή τους.

"Αν όμως διακηρύσσεται το ένα και γίνεται το άλλο, ενίοτε εντελώς το αντίθετο, δε σημαίνει άραγε αυτό τεχνητή συντήρηση της κρίσης στο κομμουνιστικό κίνημα;", έθεσε ο Σένιν το ερώτημα στα μέλη της Ολομέλειας, και τόνισε: "Η τακτική που καταστρέφει τη στρατηγική δε μας χρειάζεται. Η πρακτική των τελευταίων χρόνων δείχνει πειστικά ότι δε θα τα βγάλουμε πέρα χωρίς μια γνήσια επιστημονική, σύγχρονη, δημιουργική μαρξιστικολενινιστική θεωρία".

Ο Α Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ, Βίκτορ Τιούλκιν, επέκρινε δριμύτατα τη συμβιβαστική πολιτική του ΚΚΡΟ, που αποτελεί ακριβώς το εμπόδιο στο δρόμο της ενοποίησης. "Κι εμείς θέλουμε την ενότητα, αλλά πώς να ενωθεί κανείς με κείνους που με τις ψηφοφορίες τους στην Κρατική Δούμα βοηθούν ουσιαστικά το καθεστώς να ενισχυθεί, πράγμα που έδειξε και η τελευταία ψηφοφορία για την υποψηφιότητα του Κιριένκο;". Οι εκπρόσωποι του ΚΚΡΟ και βουλευτές του στη Δούμα - Αλεξάντρ Σαμπάνοφ, Ιβάν Νικιτσούκ και Νασίμα Στολιάροβα - εξήγησαν στις ομιλίες τους την τακτική του ΚΚΡΟ στην πορεία της κυβερνητικής κρίσης. Ειδικότερα, η Στολιάροβα σημείωσε ότι το κύριο είναι ότι διατηρήθηκε η Δούμα και δεν έμεινε ο λαός μόνος του έναντι του σιωνιστικού, αντιλαϊκού καθεστώτος. Ο Α Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Καζαχστάν, Σερικμπολσίν Αμπντιλντίν, εκτίμησε μάλιστα την υπερψήφιση από ένα μέρος των κομμουνιστών της υποψηφιότητας του Κιριένκο όχι ως ήττα, αλλά ως νίκη του Ζιουγκάνοφ, διότι "η μόνη σωστή απόφαση ήταν να διατηρηθεί η Δούμα".

Στην απόφαση "Για τη σύγκληση του 31ου Συνεδρίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ" η Ολομέλεια συμφώνησε με τις θέσεις της Πολιτικής Εκτελεστικής Επιτροπής, όπως διατυπώθηκαν στην εισήγηση του Σένιν και υποστηρίχτηκαν στις παρεμβάσεις τους από τα μέλη του Συμβουλίου στο ζήτημα της σύγκλησης του 31ου Συνεδρίου. Κάλεσε όλα τα κόμματα όπως κατά την προετοιμασία του Συνεδρίου "να επικεντρώσουν τις προσπάθειες στην επίλυση των προβλημάτων της οργανωτικής ενοποίησης των κομμουνιστών των κρατών των αδελφών λαών σε ενιαία κομμουνιστικά κόμματα των Δημοκρατιών, με βάση την ενίσχυση της ενότητας του κομμουνιστικού κινήματος και την κοινή πρακτική δραστηριότητα, με σκοπό την απομάκρυνση των αντιλαϊκών καθεστώτων, την εγκαθίδρυση της εξουσίας των εργαζομένων και την επανένωση των αδελφών λαών. Επίσης καθορίστηκε ο τρόπος αντιπροσώπευσης των κομμάτων - μελών της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ στο 31ο Συνέδριο.

Στην απόφαση "Τα συμπεράσματα της Συνέλευσης των Λαών της ΕΣΣΔ" η Ολομέλεια του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ διαπίστωσε ότι η Συνέλευση των Λαών της ΕΣΣΔ εξέφρασε πλήρως την επιδίωξη των αδελφών λαών για επανένωση και δημιουργία σε εθελοντική βάση του ανανεωμένου Ομοσπονδιακού Ενωσιακού κράτους σοβιετικού τύπου. Η Ολομέλεια αποφάσισε να κυκλοφορήσει στις ευρύτερες μάζες των εργαζομένων το σημαντικό πολιτικό ντοκουμέντο "Οι βασικές θέσεις του Συμφώνου για το Ενωσιακό κράτος", που είχε υιοθετήσει η Συνέλευση των Λαών της ΕΣΣΔ, στο οποίο διατυπώνονται οι πολιτικές και οικονομικές βάσεις της μελλοντικής Ενωσης ισότιμων κρατών. Επίσης το ντοκουμέντο αυτό να σταλεί στα Κοινοβούλια, στις νομοθετικές συνελεύσεις, στα κόμματα, στα κινήματα των Δημοκρατιών και να διαδοθούν οι ιδέες του διεθνισμού, της φιλίας και της αδελφοσύνης των λαών. Η Ολομέλεια επιφόρτισε τη Γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και τα καθοδηγητικά όργανα των Κομμουνιστικών Κομμάτων Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Καζαχστάν, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας να πραγματοποιήσουν μαζί με τις λαϊκοπατριωτικές οργανώσεις συναντήσεις του πληθυσμού των παραμεθόριων περιοχών της Ρωσίας και άλλων αδελφών λαών, οι οποίες να γίνουν μόνιμες, τακτικές. Στα Κομμουνιστικά Κόμματα Γεωργίας, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενίας, Καζαχστάν, Κιργιζίας, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και τη Γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ ανατέθηκε το καθήκον να συγκαλέσουν Συνέδρια των Λαών της Υπερκαυκασίας, του Καζαχστάν και της Κεντρικής Ασίας.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ

Ολοι στους δρόμους

Από αύριο αρχίζει η εβδομάδα της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, η εβδομάδα των ειρηνιστών. Ενα σύνθημα υπάρχει στα χείλη τους: Ολοι στους δρόμους! Οι γειτονιές να γεμίσουν από την καθημερινή παρουσία τους. Στις πλατείες, στα κιόσκια να στήνονται τα πηγαδάκια τους. Κρατώντας στο ένα χέρι την διακήρυξη και στο άλλο το λουλούδι να μιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο με τους πολίτες.

Δεν υπάρχει γειτονιά που να μην βγουν στους δρόμους, δεν υπάρχει γειτονιά που να μην μιλήσουν. Κι έχουν να πουν πολλά!.. Εχουν να μιλήσουν για το γκρίζο σύννεφο του πολέμου που απλώνει συστηματικά πάνω από τα Βαλκάνια η καθ' έξιν και κατ' επάγγελμα διεθνής των δολοφόνων. Εχουν να μιλήσουν και για το άλλο γκρίζο σύννεφο της αγωνίας και του φόβου που συστηματικά απλώνουν πάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων η κυβέρνηση κι οι συμβιβασμένες πολιτικές ηγεσίες. Είναι εκείνο το γκρίζο σύννεφο της ΟΝΕ, της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού. Είναι και το δίδυμο με αυτή γκρίζο σύννεφο των ΝΑΤΟικών επεμβάσεων. Είναι επίσης το υπό δημιουργία σύννεφο των πολυεθνικών μιλιταριστικών συμπράξεων στα Βαλκάνια. Είναι αυτό το σύννεφο που για τη δημιουργία του συμπράττουν οι νεόκοπες δυτικόστροφες κυβερνήσεις των εξωνημένων των πρώην Λαϊκών Δημοκρατιών υπό τις εντολές του ισχυρότερου και μοναδικού μιλιταριστικού συνασπισμού του πλανήτη, του ΝΑΤΟ.

***

Οι ειρηνιστές βγαίνουν στις πλατείες με τα ξεχασμένα εκείνα ξαφνιάσματα(χάπενινγκ), με τις μάσκες του πολέμου και τα μαύρα σεντόνια της πολεμικής καταστροφής. Βγαίνουν με τα σύμβολά τους: Το πανάρχαιο λευκό περιστέρι της ειρήνης και το σήμα του πυρηνικού αφοπλισμού του Μπ. Ράσελ. Βγαίνουν για να μιλήσουν και για τα εθνικά δίκαια της Ελλάδας, την απειλή του πολιτικο- στρατιωτικού συμπλέγματος εξουσίας της Τουρκίας στο ελληνικό Αιγαίο και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή της μισής Κύπρου. Στην προσπάθειά τους για ειρήνη, φιλία κι ανεξαρτησία έχουν να αντιμετωπίσουν και τους γνωστούς χαχάνους με το ηλίθιο χαμόγελο, που λένε συνήθως ειρωνικά: Μα, καλά ρε παιδιά κι εμείς δε θέλουμε πόλεμο. Γιατί τόση φασαρία; Αυτοί οι φαρισαίοι και υποκριτές εννοούν την ειρήνη της σιωπής. Βλέπουν αμίλητοι τη σταύρωση και προσδοκούν τον ενταφιασμό της Ελλάδας. Δε θέλουν να δουν την Ανάσταση. Είναι γνωστή η απάντηση των ειρηνιστών: Ειρήνη χωρίς ελευθερία και αγώνα είναι ειρήνη νεκροταφείου και δεν τη θέλουμε. Οι ειρηνιστές δεν ξεχνούν και κάποιους άλλους που θυμούνταν τον κίνδυνο του πολέμου και την ανάγκη της διάλυσης των Στρατιωτικών Συνασπισμών, όσο υπήρχε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Τώρα που διαλύθηκε, γυρνούν ξεδιάντροπα την πλάτη τους προς το μαχόμενο ειρηνιστικό κίνημα και μιλούν για την ανάγκη ύπαρξης του ΝΑΤΟ. Είναι οι κοινοί προδότες του ειρηνιστικού κινήματος.

***

Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι δημοσιογράφοι που προσπαθούν να παρουσιάσουν τους μαχόμενους ειρηνιστές ως αρνησιπάτριδες, ριψάσπιδες και λουφατζήδες που αρνούνται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και τη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας. Οι ειρηνιστές απαντούν σε αυτούς τους παραχαράκτες, ότι η ελευθερία είναι δίδυμη αδελφή της ειρήνης κι ότι οι ειρηνιστές γνωρίζουν να μάχονται με όλα τα μέσα για την υπεράσπισή της και χτες και τώρα και πάντα. Η υπεράσπιση της ελευθερίας είναι το τίμημα για την ειρήνη. Με αυτό ακριβώς το φρόνημα οι ειρηνιστές του μαχόμενου ειρηνιστικού κινήματος βγαίνουν στους δρόμους. Αυτήν ακριβώς την αλήθεια ομολογούν στις γειτονιές κι αυτή πάλι θα ομολογήσουν. Εχουν πλήρη επίγνωση των αναγκών του έθνους, της ελληνικής κοινωνίας και της πλειοψηφίας του λαού. Γνωρίζουν τους κινδύνους που αυτά συνεπάγονται. Γι' αυτούς ακριβώς τους κινδύνους και γι' αυτές τις ανάγκες, οι ειρηνιστές βγαίνουν στους δρόμους και τις πλατείες προσφέροντας τη διακήρυξή τους κι ένα λουλούδι ως σπονδή στη ζωή. Είναι μια πράξη ελευθερίας κι αυτή. Στα χείλη των μαχητών της ειρήνης ένα σύνθημα υπάρχει: Ολοι στους δρόμους να ετοιμάσουμε το λαϊκό πανηγύρι της ερχόμενης Κυριακής, της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, σταθμού του ειρηνιστικού κινήματος.

Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

Ο καπιταλισμός έχει φτάσει στα όριά του. Αντίθετα απ' ό,τι λένε

Ο καπιταλισμός έχει φτάσει στα όριά του. Αντίθετα απ' ό,τι λένε διάφοροι θεωρητικοί, ειδικά αυτές τις μέρες, που είμαστε μάρτυρες όλων αυτών των θριαμβολογιών και της ολοκλήρωσης του ΕΥΡΩ κλπ., οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό από το καπιταλιστικό σύστημα

Μεταξύ των αντικειμενικών παραγόντων τον

Μεταξύ των αντικειμενικών παραγόντων το μεγαλύτερο κίνδυνο για τη συσπείρωση των κομμουνιστών αποτελούν τα εκδηλωθέντα στην πράξη στοιχεία της "αριστερής παιδικής ηλικίας" και αδιαλλαξίας, από τη μια μεριά, και του εθνοφιλελευθερισμού, του χριστιανοδημοκρατισμού και του οπορτουνισμού, από την άλλη

O συντονισμός των κομμουνιστικών κομμάτων είναι ανάγκη των καιρών


Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ