ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2012
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κορυφαία αριστουργήματα του κινηματογράφου

«Ελα να δεις» του Ελεμ Κλίμοφ
«Ελα να δεις» του Ελεμ Κλίμοφ
Δύο αριστουργήματα της 7ης Τέχνης, που πρέπει να δουν όλοι οι εργαζόμενοι, κάθε ηλικίας, προβάλλονται από χτες και μέχρι τις 13 Ιουνίου, δυστυχώς σε δύο μόνο αίθουσες, σε διανομή της «New Star». Πρόκειται για τις ταινίες «Ο μεγάλος δικτάτωρ» του Τσάρλι Τσάπλιν (καθημερινά στο «Ζέφυρο», 20.45) και «Ελα να δεις» του Ελεμ Κλίμοφ («Μικρόκοσμος», 20.30).

Το σοβιετικό αντιπολεμικό κινηματογραφικό έπος «Ελα να δεις» (ΕΣΣΔ, 1985, 142') βασίζεται στην απερίγραπτη φρικαλεότητα των ναζί στη Λευκορωσία το 1943, όπου κατέστρεψαν ολοσχερώς 618 χωριά, καίγοντας ζωντανούς τους κατοίκους τους, κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους. Ο Κλίμοφ, με συνταρακτικό τρόπο που παραπέμπει στις καλύτερες παραδόσεις του σοβιετικού κινηματογράφου, δημιουργεί ένα έργο - καταδίκη του φασισμού και του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Με διαφορετικό τρόπο, εξίσου αριστουργηματικά, «O μεγάλος δικτάτωρ» (ΗΠΑ, 1940, 125', η πρώτη ομιλούσα ταινία του Τσάπλιν) αποτελεί μια ανελέητη πολιτική σάτιρα για την άνοδο του Χίτλερ και του ναζισμού. Την προβολή της ταινίας στην Ευρώπη απαγόρευσαν οι Χίτλερ, Μουσολίνι και Φράνκο, ενώ ήταν υποψήφια για 5 «Οσκαρ». Η σκηνή που ο Τσάπλιν χορεύει μπαλέτο με την υδρόγειο θεωρείται μια από τις κορυφαίες στιγμές της κινηματογραφικής ιστορίας. Πολύ αργότερα ο Τσάπλιν έλεγε πως αν γνώριζε τότε την αληθινή διάσταση της ναζιστικής θηριωδίας «δε θα μπορούσε να αστειευτεί με τη φονική της παράνοια».

«Ο μεγάλος δικτάτωρ»
«Ο μεγάλος δικτάτωρ»
Πολυφωνική σύναξη στην «Πέτρα»

Το σύνολο Αλβανών μεταναστών «Lot Kurbeti»
Το σύνολο Αλβανών μεταναστών «Lot Kurbeti»
Το Πολυφωνικό Καραβάνι επιστρέφει στο θέατρο «Πέτρα», στην Πετρούπολη. Αύριο (9μμ) πραγματοποιείται η 13η Μεγάλη Συναυλία Πολυφωνικού Τραγουδιού, με συμμετοχή αυθεντικών ερμηνευτών και νέων «ιχνηλατών» από την Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Κάτω Ιταλία. Θα προβληθούν οπτικοακουστικές καταγραφές και εμβληματικές μορφές της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας που «ταξίδεψαν» ή «έφυγαν»: η κυρά Φρόσω από τον Παρακάλαμο, ο Γιώργος Ντότης από το Δολό Πωγωνίου, ο Σωκράτης Τσιάβος από τα Κτίσματα Πωγωνίου. Η συναυλία -με στήριξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας- είναι η πρώτη του Πολυφωνικού Καραβανιού 2012. Προπώληση εισιτηρίων στο βιβλιοπωλείο «Πολιτεία» (Ασκληπιού 3): 10 ευρώ και αύριο στο ταμείο του θεάτρου: 12 ευρώ.

Παραδόθηκε χτες στον πρεσβευτή του Βελγίου Μαρκ Βαν Ντε Ρεκ, στο πλαίσιο ειδικής τελετής στην Εθνική Πινακοθήκη, ο πίνακας «Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου» του Ρούμπενς (1577-1640). Ο πίνακας είχε κλαπεί το 2001 από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Γάνδης και κατασχέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011, από Ελληνες οι οποίοι προσπάθησαν να τον πουλήσουν.

Αποχή φυλάκων

Από τα καθήκοντά του θα απέχει αύριο και μεθαύριο το φυλακτικό προσωπικό της Εθνικής Πινακοθήκης με απόφαση της ΠΕΥΦΑ (Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων). Η ΠΕΥΦΑ αναφέρει ότι τόσο το ΥΠΠΟ-Τ όσο και η διοίκηση της Εθνικής Πινακοθήκης «δεν προχώρησαν στην πληρωμή των δεδουλευμένων, προκειμένου οι υπάλληλοι στη φύλαξη να εργάζονται και να αμείβονται για την παροχή εργασίας τους τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες του έτους, καθώς και για την 6η ημέρα εβδομαδιαίας εργασίας, με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι κατά τα έτη 2010, 2011 και μέχρι σήμερα». Προσθέτει, ότι αν δεν καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα θα προχωρήσουν σε «επ' αόριστον αποχή».

Τα βραβεία του «Διαβάζω»

Το περιοδικό «Διαβάζω» απένειμε προχτές, για 16η χρονιά, τα ετήσια λογοτεχνικά βραβεία του, που συνοδεύονταν και από εικαστικά έργα (προσφορά του Μουσείου Φρυσίρα). Δόθηκαν τα παρακάτω βραβεία:

Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου: Αγγελίδου Μαρία (κείμενο), Στεφανίδη Φωτεινή (εικονογράφηση), για το βιβλίο «Ιστορίες που τις είπε η πέτρα».Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά: Κατσαμά Ελένη για το βιβλίο «Κοσμοδρόμιο».Βραβείο Ποίησης: Γιώργος Μπλάνας για τη συλλογή «Στασιωτικά 1-50».Βραβείο Λογοτεχνικού Δοκιμίου - Μελέτης: Δημήτρης Τζιόβας«Ο μύθος της γενιάς του '30: Νεοτερικότητα, ελληνικότητα και πολιτισμική ιδεολογία».Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (στη μνήμη του Ηρακλή Παπαλέξη): Γιώργος Μητάς «Ιστορίες του Χαλ» (διηγήματα). Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή: Γιάννης Δούκας«Στα μέσα σύνορα».Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας: Κώστας Παπαγεωργίου «Το νερό». Βραβείο Μυθιστορήματος: Αλέξης Πανσέληνος «Σκοτεινές επιγραφές».

Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο: Στον Γιώργο Χατζόπουλο για το πνευματικό έργο και την προσφορά του στο βιβλίο.

Νέο βραβείο «Νίκος Θέμελης» (θεσμοθετημένο από το Δήμο Ανδρου): Αλεξάνδρα Δεληγιώργη«Τρυφερός σύντροφος» (μυθιστορηματική βιογραφία του Γεώργιου Σκληρού).

Αρχαίες διάλεκτοι

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (του ΑΠΘ), στο πλαίσιο του έργου που υλοποιεί με θέμα «Διάλεκτοι της Αρχαίας Ελληνικής με κομβική ιστορική σημασία για τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμικής παράδοσης - Εργο τεκμηρίωσης για την ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων Φιλολογίας των ΑΕΙ», θα πραγματοποιήσει (8-10/6) στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης διεθνές συνέδριο - με συμμετοχή 40 Ελλήνων και ξένων ειδικών - για την αρχαία ελληνική γλώσσα, με επίκεντρο τα ενεπίγραφα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Μεθώνης Πιερίας. Θα εξεταστούν τα θέματα: η ελληνική γλώσσα και οι Ελληνες στη Μακεδονία, η διάλεκτος ή οι διάλεκτοι της Μεθώνης, τα «αλφάβητα» της Μεθώνης και η εμφάνιση του αλφαβήτου στην Ελλάδα, ο αλφαβητισμός και η «εγγραμματοσύνη» κατά την πρώιμη αυτή εποχή, τα εμπορικά, συμποτικά και άλλα περιβάλλοντα ανάπτυξης της γραφής, ο δεύτερος ελληνικός αποικισμός και το εμπόριο και οι απαρχές της λογοτεχνίας.

Αρχαιολογικά ευρήματα στην Κάρλα

Κομβικό σημείο περαιτέρω έρευνας θα αποτελέσει τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που αποκάλυψαν εργασίες για την επαναδημιουργία του ταμιευτήρα της Κάρλας στη Μαγνησία.

Οι 11, συνολικά, τάφοι (10 ενηλίκων και ένας παιδικός), που βρέθηκαν σε βάθος 2μ, περίπου, χρονολογούνται στο τέλος της Μέσης Εποχής Χαλκού (1700-1600 π.Χ.), περιείχαν περισσότερες από μία ταφές, πάνω από 20 αγγεία, ιδιαίτερης αισθητικής και τεχνοτροπίας, σφονδύλια και πήλινα διακοσμητικά, με κωνικό σχήμα.

Οι επιστημονικές πληροφορίες που αντλούνται από το συγκεκριμένο νεκροταφείο, σε συνδυασμό με αντίστοιχα δεδομένα από άλλα νεκροταφεία που έχουν βρεθεί στην περιοχή της Θεσσαλίας και με τα λιγοστά στοιχεία για τα οικιστικά σύνολα, αναδεικνύουν - αρκετά - το γενικότερο κλίμα της συγκεκριμένης περιόδου, που χαρακτηρίζεται από αλλαγές και ανακατατάξεις σε σχέση με τις πρωιμότερες φάσεις της Μέσης Εποχής Χαλκού.

Οι τάφοι, που βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Κάρλας, δίνουν σημαντικά στοιχεία για τα έθιμα και τις συνήθειες πριν από 3.700 χρόνια, περίπου, αποτυπώνοντας τη μακρά διαδρομή στην εξέλιξη και του πολιτισμού.

Στο θέατρο «Χώρα» (Αμοργού 20, Κυψέλη) άρχισε χτες και θα λήξει αύριο η χορευτική δημιουργία του 11ου Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ιδρυμα «Μ. Κακογιάννης». Η ομάδα «κι όμΩς κινείται» θα παρουσιάσει την παράσταση «medDeT*» (χορός-ακροβασία). Χορεύουν: Bentancor Camilo, Δημάς Βασίλης, Λινάρδου Αντιγόνη, Μαλκότσης Ερμής, Παρασκευοπούλου Ιωάννα, Σουγιουλτζή Χριστίνα.

Με τίτλο «Το κουτί», τριάντα νέοι δημιουργοί - σπουδαστές του Β΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ (εργαστήριο Γιώργου Λαζόγκα) εκθέτουν έργα τους στο BIOS (13-23/6), σε επιμέλεια Χάρης Κανελλοπούλου. Τα έργα ερευνούν εικαστικά τις πιθανές - κυριολεκτικές ή συμβολικές - έννοιες της λέξης «κουτί», των μορφών, χρήσεων, λειτουργιών του. Κάποια έργα εμπνέονται από τη γεωμετρική φόρμα, το εκάστοτε υλικό του κουτιού, τις ζωγραφικές γραφές, τις δυνατότητες αναμόρφωσής του, το τι μπορεί να περιέχει ή να κρύβει...

«Ταξίδι» στις μεγάλες επιτυχίες του μεταπολεμικού γαλλικού τραγουδιού αποτελεί το πρόγραμμα που από χτες παρουσιάζει στο «Μαγεμένο αυλό» (210.7223.195) η ηθοποιός Εύα Κοτανίδη, με τίτλο «Eva on a flight to Paris». Γαλλίδα από την πλευρά της μητέρας της, μεγάλωσε με φημισμένα και διεθνώς γαλλικά τραγούδια. Μαζί της, στο πιάνο, ο Παντελής Μπενετάτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ