Copyright 2023 The Associated |
Η κατάληξη της πτήσης, μόλις 4 λεπτά μετά την εκτόξευση |
Η εκτόξευση του Starship, σκάφους που η NASA έχει συμφωνήσει να χρησιμοποιήσει για επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη, έγινε με τη βοήθεια του πυραύλου «Super Heavy» της «SpaceX», από τη Starbase, κέντρο εκτοξεύσεων της εταιρείας στο Τέξας, και στα πρώτα δύο λεπτά πήγε σχετικά καλά. Τρεις από τους 33 κινητήρες του «Super Heavy» δεν λειτούργησαν, αλλά το σύμπλεγμα πυραύλου και διαστημοπλοίου, που αποτελεί τον ψηλότερο και ισχυρότερο πύραυλο που έχει εκτοξευτεί ποτέ, πιο πολύ κι από τον τεράστιο Κρόνο-5 των αποστολών «Απόλλων», φαινόταν να ανεβαίνει στον ουρανό, παρότι ξεκίνησε με κλίση λόγω της μη ισορροπημένης πρόωσης. Στην πορεία κι άλλοι τρεις κινητήρες έπαψαν να λειτουργούν, αλλά το μεγάλο πρόβλημα παρουσιάστηκε όταν πλησίαζε η ώρα του διαχωρισμού του «Starship» από τον «Super Heavy». Ο διαχωρισμός δεν έγινε ποτέ. Ο πύραυλος, φτάνοντας σε ύψος 39 χιλιομέτρων, άρχισε περιδινήσεις, τις οποίες ήταν αδύνατο να διορθώσουν οι πλάγιοι σταθεροποιητικοί προωθητήρες, που πυροδοτούσαν μάταια στο φουλ. Τελικά, ο «Falcon Heavy» και το Starship ανατινάχθηκαν με εντολή από το κέντρο ελέγχου, με μια δεύτερη έκρηξη να ακολουθεί - πιθανώς των καυσίμων του διαστημοπλοίου - καθώς τα συντρίμμια έπεφταν προς τα κάτω. Οι εκφωνητές της «SpaceX», που έκαναν περιγραφή της εκτόξευσης, χαρακτήρισαν την καταστροφή του διαστημοπλοίου Ταχεία Μη Προγραμματισμένη Διάλυση (!) και υπέροχο σόου αυτήν την κατάληξη της δοκιμής. Προφανώς το σχέδιο Β' ήταν καλοδουλεμένο εκ των προτέρων.
Copyright 2023 The Associated |
Αν και η «SpaceX» μίλησε για 3 κινητήρες του πυραύλου «Falcon heavy» που δεν λειτούργησαν, στη φωτογραφία φαίνεται καθαρά ότι τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση οι εκτός λειτουργίας κινητήρες ήταν έξι |
Το να σηκωθεί για μερικά λεπτά ο πύραυλος με αυτές τις παρενέργειες, δεν το λέει κανείς μεγάλο κατόρθωμα στη σημερινή εποχή, με τέτοια εμπειρία της «SpaceX» και με τόσο μεγάλης κλίμακας δοκιμή, που θα έπρεπε να είχε προετοιμαστεί καλύτερα. Να σημειωθεί ότι ο «Super Heavy», σε αντίθεση με τους μικρότερους «Falcon 9» και «Falcon Heavy», ποτέ δεν δοκιμάστηκε επί του εδάφους μέχρι πλήρους εξάντλησης των καυσίμων του. Οι εμπλεκόμενοι χάρηκαν επειδή, όπως δήλωσαν, έμαθαν πολλά από την εκτόξευση, γνώση που θα αξιοποιήσουν στις επόμενες δοκιμές. Η πρόβλεψη είναι ότι το Starship δεν θα χρησιμοποιηθεί για επανδρωμένες αποστολές, πριν γίνουν αρκετές επιτυχείς εκτοξεύσεις. Των νέων εκτοξεύσεων πρέπει να προηγηθούν εκτεταμένες επισκευές και τροποποιήσεις στη Starbase. Οσον αφορά τη NASA, ενδεχομένως στη στάση της να έπαιξε ρόλο ακριβώς η δέσμευση για χρήση του Starship στο πρόγραμμα «Artemis» για επιστροφή στη Σελήνη, αλλά και η ανάγκη διαφύλαξης του κύρους του μεικτού κρατικού - ιδιωτικού διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ.
Το Starship, όταν θα το χρησιμοποιεί η NASA για αποστολές στη Σελήνη |
ispace |
Καλλιτεχνική απεικόνιση της διαστημοσυσκευής HAKUTO, όπως θα ήταν στην επιφάνεια της Σελήνης, αν δεν είχε συντριβεί |
Επρόκειτο για την πρώτη αποστολή που είχε σχεδιάσει η ιαπωνική «ispace» από τις συνολικά τρεις του προγράμματος HAKUTO και αν πετύχαινε η Ιαπωνία θα γινόταν η τέταρτη χώρα, μετά τη Σοβιετική Ενωση, τις ΗΠΑ και την Κίνα, που θα είχε πραγματοποιήσει προσσελήνωση. Κι αυτό παρότι σε αντιδιαστολή με τις άλλες τρεις χώρες, το ιαπωνικό σκάφος εκτοξεύτηκε με ξένα μέσα και συγκεκριμένα με πύραυλο «Ariane» («Αριάδνη») της «Arianespace», όπως αυτοί που χρησιμοποιεί και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) για τις εκτοξεύσεις των δορυφόρων και διαπλανητικών αποστολών του.
Απώτερος στόχος της «ispace» είναι η δημιουργία υποδομών (σεληνιακής βάσης - πόλης), που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων για την υποστήριξη επιστημονικών ερευνών, τηλεπικοινωνιών, διαστημικού τουρισμού. Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, η «ispace» (όπως και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι) θα αναζητήσουν πάγο νερού σε μονίμως σκοτεινά σημεία της Σελήνης. Με αυτό το επιχειρηματικό πλάνο η ιαπωνική εταιρεία, που έχει παραρτήματα στις ΗΠΑ και στο Λουξεμβούργο, κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την πραγματοποιηθείσα και τις δυο επόμενες αποστολές. Η αναζήτηση νερού οδήγησε στην επιλογή του κρατήρα Ατλας, στο βορειοανατολικό τεταρτημόριο της Σελήνης, ως περιοχή προσεδάφισης της πρώτης αποστολής.
Φωτογραφία από το «HAKUTO-R», με τη Γη να ανατέλλει πάνω από τον ορίζοντα στη Σελήνη |