Τους 1.200 έφτασαν οι καλλιτέχνες που συμπαρατάσσονται με το ψήφισμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και ορθώνουν το ανάστημά τους ενάντια στον πόλεμο, στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς, στην προσπάθεια εργαλειοποίησης του Πολιτισμού και της Τέχνης για τις ανάγκες της πολεμικής σύγκρουσης. Πολλά είναι επίσης τα σωματεία και οι φορείς του Θεάματος - Ακροάματος που συνυπογράφουν το ψήφισμα του ΠΜΣ.
Οι εκατοντάδες καλλιτέχνες που συνυπογράφουν το κείμενο ενώνουν τη φωνή τους, καταδικάζοντας απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και δηλώνουν την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη στον λαό της, που χρόνια τώρα δοκιμάζεται από τις συνέπειες του ξέφρενου ανταγωνισμού ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τον έλεγχο της Ενέργειας και το μοίρασμα των ζωνών επιρροής στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν την προέκταση αυτής της σύγκρουσης στο πολιτιστικό πεδίο, τη γενικευμένη επιχείρηση των δύο αντιμαχόμενων πλευρών να μετατρέψουν τον Πολιτισμό από συνώνυμο του ανθρωπισμού, της παιδείας και της ειρήνης σε πολεμικό εργαλείο.
Η κατάλυση της ελευθερίας στη σκέψη και στο φρόνημα, ο εξαναγκασμός καλλιτεχνών να συμμορφωθούν με το κυρίαρχο αφήγημα της κάθε πλευράς, καθώς και η στοχοποίηση, η λοιδορία και η ιδεολογική τρομοκράτηση όποιου καλλιτέχνη, οποιουδήποτε ανθρώπου αρνείται να συνταχθεί με το κλίμα φανατισμού, μισαλλοδοξίας και διακρίσεων ανάμεσα στους λαούς, είναι τρομακτικά επικίνδυνο φαινόμενο.
Οι άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού αντιστέκονται στις πολιτιστικές διακρίσεις, στις απαγορεύσεις και στις επικίνδυνες περιχαρακώσεις. Δυναμώνουν τις φωνές τους ενάντια στον πόλεμο, που προϋποθέτει την απεμπλοκή της χώρας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς. Με λίγα λόγια, στο πραγματικό δίλημμα, «Πολιτισμός ή Βαρβαρότητα;», όπως αναφέρουν, «παίρνουμε το μέρος του Πολιτισμού, παίρνουμε τη θέση μας στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».
Η γνήσια και ξεκάθαρη αντιπολεμική τους στάση, αλλά και η άρνησή τους να γίνουν «χειροκροτητές» και υποστηρικτές του κυρίαρχου ευρωΝΑΤΟικού αφηγήματος, έχει προκαλέσει χυδαίες επιθέσεις και αντιδράσεις από διάφορα γνωστά επιτελεία, αλλά και από διάφορους γυρολόγους και χρήσιμους υποστηρικτές του συστήματος. Μια επίθεση που μας θυμίζει άλλες εποχές... «Αυτό που ήθελαν ήταν, με το δικό σου όνομα, να δείξουν τη δική τους δύναμη και τη δική σου υποταγή. Χρειάζονταν να δείξουν ότι κι εσύ ήσουν με το μέρος τους», έλεγε, σε άλλες εποχές και συνθήκες, ο Ουόλτερ Μπέρνστιν, Αμερικανός βραβευμένος σεναριογράφος και συγγραφέας που βρέθηκε στη «μαύρη λίστα» του Μακάρθι. Κάτι τέτοιο σε αναλογία παρατηρούμε να εκτυλίσσεται και το τελευταίο διάστημα...
Οι καλλιτέχνες, όμως, δεν τους κάνουν τη χάρη! Με το ψήφισμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, την έκφραση της γνήσιας αλληλεγγύης, τη συμμετοχή τους σε αντιπολεμικές συναυλίες, παίρνουν το μέρος του δίκιου, παίρνουν τη θέση τους στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Σε μια από αυτές τις συναυλίες, την περασμένη Τρίτη στα Προπύλαια, βρέθηκε ο «Ριζοσπάστης» και συνομίλησε με καλλιτέχνες που έχοντας ενώσει τη φωνή τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εργαλειοποίηση του Πολιτισμού, συνυπογράφοντας το ψήφισμα του ΠΜΣ, δίνουν απάντηση και στη στοχοποίησή τους, στην ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχτηκαν επειδή δεν υιοθέτησαν το κυρίαρχο ευρωΝΑΤΟικό αφήγημα.
Κώστας Θωμαΐδης |
Τι μήνυμα στέλνουν οι καλλιτέχνες; Υπέρ της ειρήνης, τι άλλο; Εμείς δεν έχουμε πολλά περιθώρια, είμαστε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, που λέει ειρήνη. Και σε όλη αυτήν τη συζήτηση που έγινε απαντάμε ότι... εντάξει, εγώ δεν ξαναπληρώνομαι με ρούβλια, μου 'χει βγει η ψυχή να τα ανταλλάξω στην τράπεζα, τελευταία φορά και μεγάλη η χάρη της ειρήνης! Εντάξει; Εμείς πληρωνόμαστε σε ευρώ, λοιπόν φτάνει κάπου!
Δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε απόψε από δω, γιατί είμαστε ενάντια όχι μόνο σε αυτή την εισβολή, είμαστε ενάντια σε κάθε είδους εισβολή. Γιατί αυτά τα παιδιά που φεύγουν πρόσφυγες από τα σπίτια τους, με τις οικογένειές τους, δυστυχώς θα το θυμούνται για πάρα πολλά χρόνια ακόμα. Είμαστε εδώ για τους γονείς, για τις οικογένειες που δέχονται επίθεση, για όλο τον κόσμο.
Νατάσσα Μποφίλιου |
Εδώ λοιπόν έχουμε αυτή τη στιγμή έναν πόλεμο - πήγα να πω άδικο, αλλά δεν υπάρχει πόλεμος που να μην είναι άδικος - μια εισβολή που έγινε και κάτι κακό, δηλαδή κατόρθωσε ο Πούτιν να ενώσει και να αναγεννήσει το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Δεύτερον οι πρόσφυγες τι φταίνε; Οι πρόσφυγες είναι η μεγάλη πίκρα, ο μεγάλος καημός. Γιατί πόσοι από αυτούς θα μπορέσουν να ξαναγυρίσουν κι όταν θα γυρίσουν τι θα βρούνε; Καμένη γη.
Επειδή αλλάζει ο κόσμος προς το χειρότερο, δεν ξέρω λοιπόν τι μέλλει γενέσθαι. Είμαι ένας αισιόδοξος άνθρωπος και εδώ νιώθω να χάνω την αισιοδοξία μου. Και τα παιδιά μας σε τι κόσμο θα ζήσουν; Ισως αυτό λέγαν και οι δικοί μου γονείς που περάσαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν ξέρω... Αυτό που με σιγουριά θέλω να κάνω είναι με όση δύναμη έχω, να πολεμήσω όλο αυτό που μας συμβαίνει. Και ποτέ να μην ξεχνάμε ότι ένας ένας δεν κάνουμε τίποτα, όλοι μαζί προχωράμε.
Χρήστος Θηβαίος |
Σήμερα στέλνουμε το μήνυμα της ειρήνης. Ενα πράγμα που μας εντυπωσιάζει όλους στην εποχή μας πόση αμηχανία, θυμό και επίθεση δέχεται ένα μήνυμα ειρήνης, αλλά θεωρώ ότι είμαστε εδώ για να το φωνάξουμε και να συσπειρώσουμε κι έναν κόσμο που μοιράζεται τα ίδια ιδανικά με εμάς.
Η απάντηση στη λάσπη είναι η δική μας καθαρότητα των ιδεών. Γιατί για μένα όλη αυτή η στάση είναι θέμα συνείδησης, είναι τι σου υπαγορεύει η συνείδησή σου. Οπότε νομίζω ότι η καθαρή συνείδηση είναι η απάντηση σε όλη αυτήν τη λάσπη.
Απέναντι στον πόλεμο μία είναι η θέση, δεν υπάρχει δίλημμα: Είμαστε απέναντι στον πόλεμο. Ανέκαθεν μέσα στις δεκαετίες, εκατονταετίες, ο πόλεμος είχε το χρώμα του αίματος και το χρώμα του χρήματος. Εμείς θέλουμε να σταματήσει να ρέει το αίμα των ανθρώπων. Αυτή είναι η θέση μας και δεν υπάρχει άλλη.
Μανώλης Μητσιάς |
Και δυστυχώς οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά του πολέμου από την ειρήνη. Παθιάζονται, οπαδοποιούνται και αλλοιώνουν το νόημα των λέξεων και των γεγονότων. Κι αυτό είναι πολύ ενοχλητικό. Ελεγε ο Μάνος Ελευθερίου ότι όταν αλλοιώνεις το νόημα των λέξεων, δημιουργείς δυστυχισμένες κοινωνίες. Γιατί εμείς εδώ υποτίθεται ότι έχουμε μια ακριβοδίκαιη γλώσσα που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Οταν χάσουμε λοιπόν το αυτονόητο, χάνουμε πολλά πράγματα.
Μπορείτε εσείς να μου εξηγήσετε τι είναι όλος αυτός ο αχός, αυτό το χάος κι ο πανικός που δημιουργήθηκε αν θα παίξουμε για την ειρήνη ή όχι; Μας υποχρεώνουν να βάλουμε στο στόμα μας ονόματα ανθρώπων που μπορεί να μη θέλουμε καν να τα αναφέρουμε! Και το σπουδαιότερο απ' όλα και το πιο γελοίο μαζί - γιατί πολλές φορές το γελοίο και το σπουδαίο πάνε μαζί - είναι ότι κάποιος έγραψε ότι το 1970 - '71 ο Νταλάρας τραγουδούσε για τη χούντα και το 2022 τραγουδάει για τον Πούτιν. Εσείς θα το εξηγήσετε αυτό, εγώ δεν μπορώ να το εξηγήσω!
Γιώτα Νέγκα |
Στέλνουμε το μήνυμα ότι αυτός ο πόλεμος δεν είναι ο πρώτος, έχουν προηγηθεί κι άλλοι πόλεμοι και σε όλη αυτή τη διάρκεια υπήρξαν νικητές και νικημένοι. Στα στρατόπεδα των νικητών πλήρωσε με πείνα και αίμα ο φτωχός λαός. Το ίδιο και στα στρατόπεδα των νικημένων. Το μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να ξαναγίνει πόλεμος.
Γιώργος Νταλάρας |
Χριστόφορος Ζαραλίκος |
Κώστας Τριανταφυλλίδης |
Γλυκερία |