ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 2009
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Σεμινάριο βλακείας» και «Εμποροι»

«Οι έμποροι»
«Οι έμποροι»
Το Ελληνικό Φεστιβάλ ανακοίνωσε τις πρώτες παραστάσεις που θα παιχθούν στο «Σχολείον». Συγκεκριμένα στις 9,10/6 (9 μ.μ.) θα παρουσιαστεί το έργο του Σάκη Σερέφα «Σεμινάριο βλακείας», από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και το θίασο «Commedia». Σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου, σκηνικά - κοστούμια Αφροδίτης Κουτσουδάκη, μουσική Κίμωνα Χυτήρη, φωτισμοί Σάκη Μπιρμπίλη, video Μάνου Αρβανιτάκη, φωτογραφίες Ορφέα Εμιρζά, μουσικός αυτοσχεδιασμός Νίκου Τουλιάτου. Τον «εισηγητή» υποδύεται ο Δημήτρης Πιατάς. Το «Σεμινάριο βλακείας» ή «Οι βλαβερές συνέπειες της βλακείας», είναι ένα σκωπτικό κείμενο μεταξύ τραγικού και κωμικού. Στο ιδιωτικό κολέγιο «Stupidity» παραδίδονται σεμινάρια βλακείας. Ο «εισηγητής» του τελευταίου σεμιναρίου υπερασπίζεται τη βλακεία ως αντίδοτο στην «ευφυΐα» της εποχής μας, με σπαρταριστά παραδείγματα βλακώδους συμπεριφοράς, από την καθημερινότητα αλλά και την παγκόσμια ιστορία, με αναφορές στους Ρόμπερτ Μούζιλ, Ναπολέοντα και... Μπαγκς Μπάνι. Ο «εισηγηγτής» υποστηρίζει τις απόψεις του, ανακαλώντας βιώματά του, καθώς στη βλακεία των άλλων αντιτάσσει τη δική του, αφού η τετράγωνη «λογική» δεν αποδίδει πάντα.

Μότο του έργου είναι η αραβική παροιμία: «Η βλακεία είναι θείο χάρισμα αρκεί να μη γίνεται κατάχρησή της». Ο Σ. Σερέφας δηλώνει: «Σε έναν κόσμο όπου τα μεγαλύτερα εγκλήματα γεννιόνται μέσα σε μυαλά ανθρώπων που συχνά διακρίνονται για την ευφυΐα τους και περιτριγυρίζονται από συμβουλευτικά μυαλά, γερά σπουδαγμένα, γκόλντεν μπόις και θινκ τανκς, μια πρέζα βλακείας μέσα στον υπερνού τους θα έκανε τις ζωές μας πιο νηφάλιες. Σε μια καθημερινότητα που ο καθένας τη βιώνει αλληθωρίζοντας προς τις ζωές των άλλων, μια τζούρα βλακείας θα μας έφερνε πια κοντά στον εαυτό και στις ανάγκες μας».

  • Στις 11, 12, 13/6 (9 μ.μ.) η «Πειραματική Σκηνή της Τέχνης» θα παρουσιάσει το θεματολογικά και δραματουργικά ενδιαφέρον έργο του Ζοέλ Πομμερά «Οι έμποροι», σε μετάφραση - σκηνοθεσία - ηχητικό σχεδιασμό Γιάννη Λεοντάρη, σκηνικά - κοστούμια Μαρίας Καβαλιώτη, φωτισμούς Χρήστου Γιαλαβούζη, που παρουσιάστηκε με επιτυχία το χειμώνα στη Θεσσαλονίκη. Παίζουν: Δημήτρης Βάρκας, Ελένη Βλαχοπούλου, Μομώ Βλάχου, Κυριάκος Δανιηλίδης, Νίκος Λύτρας, Νανά Παπαγαβριήλ, Μαριέττα Σπηλιοπούλου, Εφη Σταμούλη. Εξαιρετικά επίκαιρο το έργο, μιλά για την εποχή μας με τη γλώσσα της εποχής μας, για την εργασία, την ανεργία ως κοινωνικό και υπαρξιακό πρόβλημα, τη μοναξιά, τη φιλία, για τις «φυγές» από την πραγματικότητα. Οπως σημειώνει ο σκηνοθέτης, «πρόκειται για μια «παραβολή, τον τίτλο της οποίας φωτίζει με τα λόγια του ένα από τα πρόσωπα του έργου: "Είμαστε ακριβώς σαν τους εμπόρους, μοιάζουμε με τους πωλητές. Πουλάμε την εργασία μας, πουλάμε το χρόνο μας. Ο,τι πιο πολύτιμο διαθέτουμε. Το χρόνο της ζωής μας. Την ίδια τη ζωή μας. Είμαστε έμποροι της ζωής μας"».
  • Το Φεστιβάλ Αθηνών εντάσσει στο πρόγραμμά του και εκθέσεις. Η αρχή γίνεται με την έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Μπουρνιά «Still(s)», στο γκαράζ του χώρου Δ' στην Πειραιώς 260, που εγκαινιάζεται στις 12/6 (9 μ.μ.) και θα διαρκέσει μέχρι τις 12/7 (επισκέψιμη όλες τις ημέρες των παραστάσεων από 8 μ.μ.). Η έκθεση περιλαμβάνει 30 μεγάλα φωτογραφικά έργα που με «κινηματογραφικά» δραματική ένταση απεικονίζουν στιγμές της καθημερινότητας. Οι φωτογραφίες του Γ. Μπουρνιά με την αφαιρετικότητά τους εκφράζουν τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Η αστική αρχιτεκτονική, η τάξη και α-ταξία μέσα σ' αυτήν, μέσα από το «παιχνίδι» του καλλιτέχνη με το φως και τη σκιά θυμίζουν κινηματογραφική ταινία.
Απέκτησε αποθήκες και εργαστήρια

Το ΚΘΒΕ απέκτησε κτίριο αποθηκών και εργαστηρίων στη Νέα Ραιδεστό, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώνεται αυτό το μήνα. Ηδη έγινε η διοικητική παραλαβή του έργου και ολοκληρώνεται η μετεγκατάσταση σε αυτό των εργαστηρίων του ΚΘΒΕ, από το ενοικιαζόμενο κτίριο στο Ν. Ρύσιο. Στις νέες εγκαταστάσεις αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται τα σκηνικά για τις καλοκαιρινές παραγωγές του ΚΘΒΕ «Τρωάδες» και «Ο προεστώς του χεριού». Το κτίριο (3.513,15 τμ) περιλαμβάνει: Εργαστήρια - ξυλουργικό, κατασκευής σκηνικών, μεταλλικών κατασκευών, ειδικών κατασκευών και βαφείο σκηνικών. Αποθήκη σκηνικών (διαλογή - καταστροφή παλαιών σκηνικών). Αποθήκευση χρήσιμων υλικών και σκηνικών που θα επαναχρησιμοποιηθούν. Χώρο δοκιμών. Αρχείο (διοικητικού - λογιστηρίου - παραγωγής). Γραφεία, χώρους φύλακα, αποδυτηρίων, κυλικείο, εξυπηρετήσεις προσωπικού κλπ. Πλήρη μηχανολογικό εξοπλισμό εργαστηρίων και χώρου δοκιμών.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ :«Επεσαν για τη ζωή (Ηρωες - Μάρτυρες λαϊκών απελευθερωτικών αγώνων. Τόμος έβδομος β')». Οπως όλοι οι τόμοι της έκδοσης αυτής εικονογραφείται με φωτογραφικά ντοκουμέντα αγώνων και φωτογραφίες για τους περισσότερους αγωνιστές που «απαθανατίζει» με βιογραφικά και αγωνιστικά στοιχεία τους. Ο τόμος αρχίζει με ένα τραγούδι που έγραψε ο ΕΠΟΝίτης Κώστας Γιαννόπουλος την τελευταία νύχτα στην απομόνωση των φυλακών Αίγινας, πριν τον πάρουν για εκτέλεση, με τίτλο «Το τελευταίο τραγούδι». Η καταγραφή των ηρωικών θυμάτων του μοναρχοφασισμού και αγγλοαμερικανικού ιμπεριαλισμού αρχίζει από τις 2 του Γενάρη του 1947.

-- Μουσείο Μπενάκη: «Εικόνες με την υπογραφή "Χειρ Αγγέλου" (Η τεχνική ενός Κρητικού ζωγράφου του 15ου αιώνα)». (Η έκδοση αποτελεί «καρπό» διεπιστημονικής συνεργασίας των εργαστηρίων συντήρησης του Μουσείου Μπενάκη και του Βυζαντινού - Χριστιανικού Μουσείου Αθήνας, του Διαγνωστικού Κέντρου Εργων Τέχνης «Ορμύλια» και του Εργαστηρίου Φυσικών και Ραδιοχημικών Τεχνικών του Τμήματος Συντήρησης Εργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας, σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής εικόνων στο εργαστήριο του σπουδαίου Κρητικού ζωγράφου του 15ου αιώνα, Αγγέλου, ενός από τους διάσημους καλλιτέχνες της εποχής του, τα έργα του οποίου «σφράγισαν» την αναγεννησιακή Κρητική Τέχνη. Η μελέτη τεκμηριώνεται και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό).

-- «University Stoudio Press»: Σουλτάνα - Μαρία Βαλαμιώτη «Η αρχαιοβοτανική έρευνα της διατροφής στην προϊστορική Ελλάδα» (μελέτη για τη φυτική προέλευση της διατροφής των προϊστορικών κατοίκων της Ελλάδας, βάσει των φυτών που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στους οικισμούς της νεολιθικής εποχής του Χαλκού). Σ. Θ. Χαραλαμπίδης «Σύμβαση από το κενό (Μια φιλοσοφική προσέγγιση των οργανικών και πνευματικών λειτουργιών της όγδοης κοινοπραξίας)» (μελέτη σχετικά με τους μηχανισμούς της ψυχοσωματικής λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού. Περιλαμβάνεται επιστημονικό γλωσσάριο και βιβλιογραφία).

-- Βερέτα (Μεσολογγίου 3, 10681 Αθήνα, 210-3305139): Κωνσταντίνος Μαντάς «Οψεις του θεσμού της δουλείας στους διαλογισμούς του Δίωνα Χρυσοστόμου» (μελέτη για τις απόψεις περί δουλείας του σοφιστή Δίωνα Χρυσοστόμου, από την Προύσσα, 40-120 μ.Χ.).

-- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης: Καρόλου Δάρβιν «Βιογραφικόν σχεδίασμα μικρού τινός παιδίου (υπό Σπ. Μηλιαράκη)» (επανέκδοση, με την ευκαιρία του φετινού «Ετους Δαρβίνου», του πρώτου μεταφρασμένου στα ελληνικά κειμένου του Δαρβίνου, με τίτλο «Βιογραφικόν σχεδίασμα μικρού τινός παιδίου», από τον Σπυρίδωνα Μηλιαράκη, το 1877, που δημοσιεύθηκε στην «Εστία». Την έκδοση προλογίζει ο Κώστας Κριμπάς).

-- Κώστας Κυριέρης: «Εβδομήντα εφτά καταγραφές» (αισθαντικά ποιήματα και λίγα ποιητικής διάθεσης πεζά, εμπνευσμένα από εικόνες, αισθήσεις και σκέψεις που αποκόμισε ο ποιητής αντικρίζοντας τη φύση, τοπία και μνημεία, ταξιδεύοντας σε διάφορες χώρες. Εκδόσεις «Κώδικας» - Θεσσαλονίκη). «10 φαντασίες για τη Βάκιγκ» (δέκα λυρικά, ποιητικής εμβέλειας πεζογραφήματα, εμπνευσμένα από τη βαβαρέζικη λίμνη Βάκιγκ. Το βιβλίο - στα ισπανικά, γαλλικά, ελληνικά - προλογίζει ο ποιητής Ματθαίος Μουντές. 2η έκδοση).

-- «Αγρα»: Γιάννης Ατζακάς «Θολός βυθός» (βιβλίο βιωματικής μνήμης και μαρτυρίας από τις μετεμφυλιακές βασιλικές «παιδουπόλεις», όπου από οκτώ έως δεκατεσσάρων ετών έζησε ο, ορφανεμένος από τον αντάρτη πατέρα του, συγγραφέας).

-- Καστανιώτης: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου «Τζέντα» (αφήγημα, 2η έκδοση).

-- «Εστία»: Ντανιέλ Αράς «Ιστορίες ζωγραφικής» (μετάφραση Μαρία Μανδακά. Κείμενα για φημισμένους ζωγράφους και έργα του καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης).

-- Γαβριηλίδης: «Ο κόσμος των παιδιών (με αφορμή μια φωτογραφία του Νίκου Οικονομόπουλου)» (λεύκωμα φωτογραφιών του Ν. Οικονομόπουλου, κείμενα για τις οποίες έγραψαν μαθητές και μαθήτριες του Βαρβάκειου Πειραματικού Γυμνασίου).

-- «Οίστρος» (Σελλασίας 6, 2108816096): Τάκης Σιδέρης «Το δέκατο κύμα» (μικρά αφηγήματα, προλογισμένα από την Ελένη Χωρεάνθη).

-- «Μανδραγόρας»: Μάγδα Χριστοπούλου «Η πρόσοψη του μέλλοντος» (ποιήματα).

-- Ρένα Βασιλά «Πολιτικά» (πολιτικού περιεχομένου ποίηση) και «Ηχοι κοχυλιών» (ποιήματα. Ρένα Βασιλά, Σμύρνης 12 Ν. Φιλαδέλφεια, 2102511139).

-- Ψυχογιός: Ατίκ Ραχίμι «Η πέτρα της υπομονής» (μετάφραση Ασπασία Σιγάλα, μυθιστόρημα).

-- Λιάκας Κώστας «Σαρκασμός» (ποιήματα, εκδόσεις Μαυρίδη).

Ελληνικές ταινίες ... εκτός

Σε ξένα κινηματογραφικά φεστιβάλ «ταξιδεύουν» ελληνικές ταινίες. Μετά το φεστιβάλ του Ρόντερνταμ, τον περασμένο Γενάρη, το «Ecce Momo!» του Ανέστη Χαραλαμπίδη συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Πολωνίας «Era New Horizons» (19-26/7).

Η «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα θα προβληθεί στο φεστιβάλ του Τελ Αβίβ και στο φεστιβάλ «La Rochelle» της Γαλλίας (26/6-6/7). Το «Μικρό έγκλημα» του Χρίστου Γεωργίου, ξεκινώντας από το Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Σαγκάης (13-21/6), συμμετέχει στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Αντζελες (25-28/6) και στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, στο πρόγραμμα «Variety Critic's Choice».

Η ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Αθήνα - Κωνσταντινούπολη» συμμετέχει στο Φεστιβάλ «La Rochelle» της Γαλλίας, στο Κάρλοβι Βάρι και στο Φεστιβάλ Μόσχας (19-28/7).

Η «Σκόνη του χρόνου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Μόσχας και στο Φεστιβάλ Μόντρεαλ (27/8-7/9). Στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ θα προβληθεί και η ταινία του Κώστα Ζάπα «Μικρές ελευθερίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ