ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μετά την απεξάρτηση...

Οι απεξαρτημένοι απ' τα ναρκωτικά νέοι αντιμετωπίζουν τους ίδιους φραγμούς με τους άλλους νέους για εργασία 

Τα παιδιά του «18 Ανω» είχαν τη δική τους ραδιοφωνική εκπομπή, με τον τίτλο «Χαμογελώντας στο φόβο» στον «902 Αριστερά στα FM»
Τα παιδιά του «18 Ανω» είχαν τη δική τους ραδιοφωνική εκπομπή, με τον τίτλο «Χαμογελώντας στο φόβο» στον «902 Αριστερά στα FM»
Ο κοινωνικός αποκλεισμός των απεξαρτημένων χρηστών - πρωτίστως απ' την εργασία - τα προβλήματα που αφορούν τις ρυθμίσεις των αξιόποινων πράξεών τους, με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, καθώς και η εικόνα που προβάλλεται στην κοινωνία για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, ήταν μερικά από τα ζητήματα, που τέθηκαν σε ημερίδα που πραγματοποίησε χτες η Μονάδα Απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «18 Ανω».

Η ημερίδα που είχε θέμα: «Πρόληψη - Θεραπεία - Επανένταξη. Δίοδοι επικοινωνίας και συνεργασία φορέων, που σχετίζονται με το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης», πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης 15 πρώην χρηστών τοξικών ουσιών στο αντικείμενο της δημοσιογραφίας και των τεχνικών των ΜΜΕ, που υλοποιήθηκε από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας και το «18 Ανω».

«Με τη συμμετοχή των απεξαρτημένων χρηστών στα προγράμματα καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού, θέλαμε κυρίως να διαλύσουμε το μύθο ότι ο τοξικομανής δε γίνεται καλά και ότι διά βίου θα παίρνει, παράνομα ή νόμιμα, με τη βοήθεια του κράτους, ουσίες», επισήμανε, στην έναρξη του συνεδρίου, η Κ. Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη του «18 Ανω», τονίζοντας ότι αυτός ο μύθος είναι επικίνδυνος για ολόκληρη την κοινωνία.

Καλυτέρευση της κατάστασης - προφανώς για προεκλογικούς λόγους - υποσχέθηκε ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, στο χαιρετισμό του στην ημερίδα. Ωστόσο, όμως, αναγκάστηκε να παραδεχτεί: «Δεν είχαμε την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα στον τομέα αυτό. Μάλιστα, έχουμε δεχτεί και παρατηρήσεις γι' αυτό από την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο υπουργός και ανέφερε για τα προγράμματα του κοινωνικού αποκλεισμού ότι διατέθηκαν 15 δισ. δραχμές απ' το Β` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο.

Οπως, όμως, επισημάνθηκε στη χτεσινή ημερίδα για τη λύση των προβλημάτων της απεξάρτησης και της επανένταξης, χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός και όχι αποσπασματικά και ασυντόνιστα μέτρα. Με άλλα λόγια, χρειάζονται μόνιμες λύσεις και όχι παροδικές με προγράμματα, που έχουν ημερομηνία λήξης, στα πλαίσια της λογικής του "καταρτίσιμου", μιας λογικής, που απλά διαχειρίζεται το πρόβλημα της ανεργία χωρίς να το λύνει.

Στην αναγκαιότητα αναμόρφωσης των θεσμών του Δικαίου, αλλά και αξιοποίησης των ήδη υπαρχόντων νομοθετικών διατάξεων, ώστε τα άψυχα κείμενα των νόμων να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην πορεία του εξαρτημένου παραβάτη, αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Α. Φάκος. «Αφού όλοι γνωρίζουμε ότι οι φυλακές δεν είναι χώρος κατάλληλος για όσους κάνουν χρήση ναρκωτικών, ότι δε βοηθάει σε τίποτα το σωφρονιστικό κατάστημα, που και ισοπεδωτικό είναι και διαιωνίζει τα προβλήματά τους, καλό θα είναι να τους σπρώξουμε στη σωστή λύση», επισήμανε και τόνισε ότι μια σωστή δικαστική απόφαση, που, αντί να φυλακίζει τον παραβάτη εξαρτημένο, να τον οδηγεί σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα για την επιστροφή στη ζωή.

Καταλήγοντας, ο Α. Φάκος τόνισε ότι οι Ελληνες δικαστικοί είναι αντίθετοι στις θεωρίες περί αποποινικοποίησης των ναρκωτικών και υπογράμμισε: «Στο ψευτοδίλημμα της αποποινικοποίησης, πρέπει να περάσουμε από το πεδίο της ευαισθησίας στο μέτωπο της ανυποχώρητης άρνησης, προβάλλοντας ένα ηχηρό μήνυμα: "Οχι στις δοκιμές, που δεν έχουν επιστροφή"».

Ψηλά στο Βύρωνα

Ο Βύρωνας της προσφυγιάς. ο Βύρωνας της εργασίας, της ελπίδας, του αγώνα.

Οι παλιοί αγωνιστές, οι βιοπαλαιστές και τα νιάτα της πόλης συγκεντρώθηκαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, για να ακούσουν τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή του Κόμματος στη Β` Περιφέρεια της Αθήνας.

Μαζεύτηκαν για να ενημερωθούν για τις θέσεις των κομμουνιστών και των συμμάχων τους.

Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και συγκεντρώθηκαν κάτω από το εκνευριστικό ψιλόβροχο. Για να τιμήσουν, με την παρουσία τους, τη συνέπεια.

Το γεγονός ότι από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι σήμερα, από τότε που στήθηκαν οι πρώτες παράγκες, μέχρι τον 21ο αιώνα, οι κομμουνιστές ήταν πάντα στο πλευρό τους.

Και μπροστάρηδες σε κάθε αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή. Για προκοπή και ειρήνη.

Για να πάρουν τα όνειρα - χτεσινά και σημερινά - εκδίκηση.

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ιστορίες τρέλας

Οταν ζει κανείς μονίμως μέσα σ' ένα τρελοκομείο, καταντά να θεωρεί την τρέλα φυσιολογική κατάσταση. Αυτό νομίζω ότι κάπου έχει αρχίσει να συμβαίνει και με μας, τους ανθρώπους της εποχής του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας. Πες πες, έχουμε φτάσει να δεχόμαστε σαν φυσιολογικά και τελείως λογικά τα όσα τρελά προβάλλονται κατά κόρον από οικονομολόγους, εκπροσώπους διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών και οικονομικούς αναλυτές ως απαράβατες αρχές της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Αρχές, που, σε άλλες εποχές, θα οδηγούσαν άσφαλτα τον εμπνευστή τους στο πλησιέστερο τρελοκομείο, σήμερα, που τρελοκομείο έχει γίνει ολόκληρη η Γη, θεωρούνται ως η τελευταία λέξη της οικονομικής επιστήμης.

Τι λένε, δηλαδή; Οτι, π.χ., σκοπός της παραγωγής δεν είναι να παράγει αγαθά προς κατανάλωση, παρά εμπορεύματα προς εξαγωγή (και μόνο στο άκουσμα των λέξεων αυτοκατανάλωση και αυτάρκεια οι φωστήρες του νεοφιλελευθερισμού παθαίνουν ένας είδος υστερίας). Γιατί, σύμφωνα με τους σοφούς κανόνες τους, η βάση του εμπορίου δεν είναι - όπως πολλοί από εμάς αφελώς πιστεύαμε - να πουλάς αυτό που έχεις σε περίσσευμα και να αγοράζεις εκείνο που σου λείπει. Οχι, γνώμονας των ανταλλαγών δεν είναι πια οι συγκεκριμένες ανάγκες της μιας ή της άλλης χώρας, παρά οι ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς. Κανένας περιορισμός της ελεύθερης διακίνησης των εμπορευμάτων δεν είναι επιτρεπτός.

Τι θα πρέπει να πράξει, λοιπόν, μια χώρα, που αντιμετωπίζει, ας πούμε, κίνδυνο λιμού, λόγω έλλειψης βασικών ειδών διατροφής; Προπαντός να μη διανοηθεί να λύσει το πρόβλημά της, παράγοντας η ίδια τα είδη που χρειάζεται. Κάτι τέτοιο θα ήταν άκρως επιζήμιο για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας και, ως εκ τούτου, ασυζητητί απορριπτέο. Η συνταγή είναι σαφής. Χρειάζεσαι σιτάρι ή πατάτες; Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να παραγάγεις βαμβάκι ή καφέ. Οχι για δική σου χρήση βέβαια, αλλά για τη χρήση των κατοίκων κάποιων άλλων, συχνά απόμακρων χωρών. Αφού πουλήσεις, λοιπόν, σ' αυτούς την παραγωγή σου, του βαμβακιού ή του καφέ, με τα λεφτά που θα πάρεις μπορείς να αγοράσεις το σιτάρι ή τις πατάτες, που χρειάζεται για να τραφεί ο πληθυσμός σου, από κάποιες άλλες πάλι χώρες, συνήθως το ίδιο απόμακρες. Αυτό πάει να πει υγιής οικονομική συμπεριφορά. Ζήτω ο ορθολογισμός!

Ετσι λοιπόν, ένα αγαθό που θα μπορούσε να έχει παραχθεί φυσιολογικότατα απευθείας από εκείνον που το χρειάζεται, επιφορτίζεται με χιλιάδες χιλιόμετρα οδικών και θαλάσσιων μετακινήσεων, με έξοδα συσκευασίας, συντήρησης, αποθήκευσης, μισθούς υπαλλήλων και εργατών κ.ά., που επιβαρύνουν, όχι μόνο την παγκόσμια οικονομία με περιττά έξοδα, παρά και το φυσικό περιβάλλον με μια αναίτια μόλυνση. Και όλα αυτά, για ποιο λόγο; Επειδή το παράλογο τούτο αλισβερίσι αποτελεί πηγή τεράστιων κερδών, μεταξύ άλλων, για τους κατόχους των μέσων μεταφοράς και για τους κερδοσκόπους των διεθνών Χρηματιστηρίων των εμπορευμάτων (είναι γνωστό, π.χ., ότι ένα φορτίο στη διάρκεια της μεταφοράς του από τον τόπο παραγωγής του προς τον τόπο κατανάλωσης μπορεί να πουληθεί και να αγοραστεί έως και δέκα φορές). Εν ολίγοις, οι άνθρωποι δεν είναι τρελοί, σε μας μόνο πουλάνε τρέλα...


Ορέστης ΗΛΙΑΝΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ