Μια εκρηκτική κατάσταση διαμορφώνεται τις τελευταίες μέρες μετά τις αναγκαστικές νοσηλείες, για τις οποίες υπάρχει εισαγγελική απόφαση
Εικόνα από το ψυχιατρικό τμήμα του «Κρατικού» Αθήνας |
Ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) και βγήκε εκτός εφημερίας. (Βέβαια, η πρώην ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποσχόταν την επανένταξη του ΨΝΑ στις εφημερίες από το Γενάρη του 2000). Ακόμα, η πρώην ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε την εφημερία για τέσσερις μέρες τη βδομάδα των ψυχιατρικών τμημάτων των κρατικών νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, του «Ευαγγελισμού» και της «Σωτηρίας». Ταυτόχρονα τα ψυχιατρικά τμήματα θα συνέχιζαν να παίρνουν μέρος στην κανονική εφημερία του νοσοκομείου.
Ετσι, λόγου χάρη, το ψυχιατρικό τμήμα στο «Κρατικό» της Αθήνας έφτασε στις 20 εφημερίες το μήνα.
Οι γιατροί - παρότι κάποιοι έκαναν μέχρι και τρεις, συνεχόμενες, μέρες εφημερία - δέχτηκαν αυτόν τον τρόπο, με την προϋπόθεση να αυξηθεί το νοσηλευτικό προσωπικό και να μη γίνουν ακούσιες νοσηλείες - για τις οποίες απαιτείται εισαγγελική απόφαση.
Από εκεί και πέρα ακολούθησε η παροιμιώδης αδράνεια του υπουργείου με αποτέλεσμα το μεν ΨΝΑ να εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός εφημερίας μέχρι την περασμένη βδομάδα και να γονατίσει στην κυριολεξία το «Δρομοκαΐτειο».
Ετσι στις 25.5.2000 η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη αποφάσισε την ακούσια νοσηλεία ασθενών για ένα δεκαήμερο, που στη συνέχεια παρατάθηκε.
Ηταν μια απόφαση παράτυπη, σύμφωνα και με το γράμμα του νόμου, αλλά και με τις υποδομές των ψυχιατρικών τμημάτων.
Τα ψυχιατρικά τμήματα έγιναν με τις προδιαγραφές της ΕΟΚ ως ανοιχτές μεταρρυθμιστικές μονάδες, με βάση τον κανονισμό 815 και ως τέτοιες αναγνωρίστηκαν και με απόφαση του ΚΕΣΥ το 1985. Λειτουργούν ως ανοιχτά τμήματα για εκούσιες νοσηλείες και δε διαθέτουν την υποδομή που απαιτείται για ακούσια νοσηλεία, δηλαδή νοσηλεία που θα γίνει με εισαγγελική εντολή.
Οταν οι γιατροί - και για λόγους αρχής, αλλά και λόγω έλλειψης των υποδομών - αρνήθηκαν την εκτέλεση των εντολών για τις ακούσιες νοσηλείες, τότε αντιμετώπισαν οι ίδιοι τις εισαγγελικές εντολές, όπως εκφράστηκε με το έγγραφο του εισαγγελέα Πρωτοδικών Παντελή Στραγάλη στις 29.5.2000. Ο εισαγγελέας, επικαλούμενος την απόφαση της υφυπουργού Υγείας, έδινε την εξής εντολή: «Είστε υποχρεωμένοι να συμμορφώνεστε και να εκτελείτε τις εισαγγελικές εντολές για αναγκαστική νοσηλεία, άλλως παραβαίνετε το καθήκον σας που συνεπάγεται τούτο την εφαρμογή της Ποινικής Διαδικασίας».
Και η εφαρμογή της Ποινικής Διαδικασίας σημαίνει ότι οι γιατροί πρέπει - σε περίπτωση άρνησής τους - να οδηγηθούν στο αυτόφωρο.
Τα συμπτώματα της αναγκαστικής νοσηλείας δεν άργησαν να φανούν: Γέμισαν ράτζα οι διάδρομοι και οι τραπεζαρίες των ψυχιατρικών τμημάτων.
Χτες στο «Σωτηρία» το ψυχιατρικό τμήμα -20 κρεβάτια- είχε 14 ράτζα εκ των οποίων τα εννιά ήταν με εισαγγελική απόφαση. Επίσης δίπλα στο Κρατικό της Αθήνας με 18 κρεβάτια - από όπου είναι και οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε- χτες είχε εφτά ράτζα.
Την περασμένη βδομάδα μπήκε ξανά το ΨΝΑ (μια φορά τη βδομάδα) στην εφημερία, ενώ πρόκειται να μπει και το «Δρομοκαΐτειο» με την ίδια συχνότητα.
Ωστόσο, όμως, στα ψυχιατρικά τμήματα υπάρχει μια εκρηκτική κατάσταση, καθώς σε επίπεδο Λεκανοπεδίου Αττικής γίνονται 250 αναγκαστικές νοσηλείες το μήνα.
Μια απ' τις παρενέργειες είναι και η ανατροπή της λειτουργίας των ψυχιατρικών τμημάτων. Οσοι ακολουθούσαν την εκούσια νοσηλεία αποφεύγουν πια τα ψυχιατρικά τμήματα.
Ακόμα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έχει δημιουργηθεί αδιαχώρητο και στις ιδιωτικές κλινικές.
Πρόκειται για μια εκρηκτική κατάσταση, ενώ ακόμα δε φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.
Μια τραπεζαρία μ' ένα ράντζο στην άκρη.
Η εικόνα είναι απ' το ψυχιατρικό τμήμα του Κρατικού Νοσοκομείου της Αθήνας και τραβήχτηκε την Κυριακή το βράδυ.
Το στιγμιότυπο είναι «ήπιο». Διότι υπάρχουν και άλλα πιο σκληρά. Σαν και εκείνο που διηγήθηκε ψυχίατρος, ο οποίος βρέθηκε ενώπιον οχτώ (!) αστυνομικών. Τρεις αστυνομικοί ήταν φύλακες κάποιου αναγκαστικώς νοσηλευθέντος. Ηρθαν άλλοι τρεις να τους αντικαταστήσουν, ενώ ταυτόχρονα κατέφθασαν και άλλοι δύο αστυνομικοί για να εκτελεστεί μια ακόμα εισαγγελική εντολή για ακούσια νοσηλεία.
Τελικά ο ψυχίατρος αναγκάστηκε να υποκύψει στην υπόδειξη του προέδρου του νοσοκομείου: «κάνε την εισαγωγή γιατί αλλιώς θα μας πάνε και τους δύο μέσα».
Τα συμβάντα δεν τελειώνουν εδώ. Εάν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει να έχει ακριβή εικόνα της κατάστασης μπορεί να ζητήσει αντίγραφα των συμβάντων, όπου υπάρχουν αποδράσεις, βιαιοπραγίες και πολλά άλλα.
Το θέμα είναι «μην κάτσει και η στραβή», που λέμε. Και τότε - αν και ευχόμαστε ολόψυχα να διαψευστούμε - ποιος θα την πληρώσει; Και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;