Καθημερινές συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις
Η κεντρική αφίσα της Συνδιάσκεψης |
Στη συγκρότηση τοπικής Γραμματείας Μενιδίου -- Ανω Λιοσίων -- Ζεφυρίου του ΠΑΜΕ προχώρησαν προχτές το βράδυ σε σύσκεψη σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της περιοχής. Ταυτόχρονα, ανέδειξαν αντιπροσώπους για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Στη σύσκεψη εκφράστηκε από όλους η αναγκαιότητα η Γραμματεία να προσανατολίσει τη δουλιά της με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στα εργοστάσια και τους χώρους δουλιάς και κυρίως στις εργαζόμενες γυναίκες και στους νέους. Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Θύμιος Ευθυμίου εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Η εργοδοσία της FANCO απέλυσε τον τεχνικό του τυποβαφείου της και επί ένα χρόνο προϊστάμενο του τμήματος Νίκο Παπαδαντωνάκη, επειδή αρνήθηκε να πάει στη Βουλγαρία να εκπαιδεύσει τους εκεί εργαζόμενους της επιχείρησης. Ο εργαζόμενος δικαιώθηκε δικαστικά, όμως η εργοδοσία αρνείται να τον ξαναπάρει στο πόστο του. Το σωματείο χτες ζήτησε παρέμβαση της επιθεώρησης εργασίας και ο ίδιος ετοιμάζεται να προσφύγει και πάλι στα δικαστήρια, αποφασισμένος να μη σκύψει το κεφάλι.
Η περίπτωση του Νίκου Παπαδαντωνάκη, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ασύδοτης δράσης των εργοδοτών, που αποθρασυμένοι από τη στήριξη της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, απαιτούν από τους εργάτες να τους παρέχουν υπηρεσίες σκλάβου. Κόντρα σ' αυτή την αντεργατική επίθεση, απέναντι στον Λαναρά και τα διευθυντικά στελέχη του, στάθηκε το Σωματείο της FANCO.
Ο Ν. Παπαδαντωνάκης, δούλευε στο τυποβαφείο περισσότερο από 15 χρόνια. Πέρσι, μετά τις μαζικές απολύσεις - «εθελούσια έξοδο» περίπου 100 εργαζομένων, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες που προέκυψαν στο τμήμα, τον αναβάθμισαν σε προϊστάμενο. Στις αρχές του 2007 η εργοδοσία του ζήτησε να πάει στη Βουλγαρία για ορισμένο διάστημα και να εκπαιδεύσει τους εργαζόμενους που απασχολεί στο εκεί εργοστάσιο του ομίλου. Ο εργαζόμενος, όπως έχει το δικαίωμα, αρνήθηκε. Και δύο μήνες μετά, αρχές του Φλεβάρη, στη λήξη της βάρδιας, του κοινοποίησαν την απόλυσή του.
Αμέσως, με τη στήριξη του σωματείου, κατήγγειλαν την απόλυση ως παράνομη και καταχρηστική και κατέθεσαν και ασφαλιστικά μέτρα. Το δικαστήριο τον δικαίωσε και επέβαλε στην FANCO, την επαναφορά του στην εργασία και στο ίδιο πόστο. Η εργοδοσία, αρχικά πρότεινε στον απολυμένο να παραμείνει στο σπίτι του και να πληρώνεται για όσους μήνες χρειαστεί μέχρι να εκδοθεί η τελική δικαστική απόφαση. Η προσπάθεια της «εξευτελιστικής εξαγοράς» δεν πέρασε. Προχτές η εργοδοσία ζήτησε από τον απολυμένο να επιστρέψει στη δουλιά, σε θέση... αποθηκάριου.
Σαφές αγωνιστικό μήνυμα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική και φιλοεφοπλιστική πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, έστειλαν με την ψήφο τους οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύλλογό τους. Παρά το στρατοκρατικό καθεστώς που επικρατεί στη σχολή και το κλίμα εκβιασμών και τρομοκρατίας που ασκήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από το ΥΕΝ, οι σπουδαστές ενίσχυσαν τις δυνάμεις της «Αγωνιστικής Ενότητας» (ΑΕΝ), μειώνοντας τα ποσοστά της ΔΑΠ, που είναι το δεξί χέρι του ΥΕΝ.
Ετσι, από τα 390 έγκυρα, το ψηφοδέλτιο της ΑΕΝ πήρε 115 ψήφους και ποσοστό 30% από 27,4% που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Η ΔΑΠ πήρε 170 ψήφους και ποσοστό 43,6% από 46,6% που είχε πριν, ενώ η «Ανεξάρτητη Κίνηση Σπουδαστών» πήρε 105 ψήφους και ποσοστό 26,5% από 26,2% που είχε. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν προστεθεί ότι οι αγωνιστικές δυνάμεις της ΑΕΝ ενίσχυσαν το ποσοστό τους και διατήρησαν τις δυνάμεις τους, παρά το γεγονός της μείωσης των ψηφισάντων από την οποία κόστος είχε η ΔΑΠ και η ΑΚΣ. Στις προηγούμενες εκλογές, η ΑΕΝ είχε πάρει 117 ψήφους, ενώ η ΔΑΠ 170 και η ΑΚΣ 113.
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Κόντρα στις πραγματικές ανάγκες των ναυτεργατών και απεμπολώντας το σύνολο των αιτημάτων τους, η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών που προβλέπει ότι η αύξηση στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ναυτεργατών των ποντοπόρων πλοίων για το 2007 θα είναι το ποσοστό ψίχουλο του 5%! Τη νέα πρόκληση σε βάρος των ναυτεργατών καταγγέλλουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τα οποία καλούν τους ναυτεργάτες να καταδικάσουν τους υπερασπιστές του «κοινωνικού διαλόγου» και εταιρισμού, να πρωτοστατήσουν μέσα και έξω από τα καράβια με επιτροπές αγώνα για την οργάνωση και ανάπτυξη πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ: Αποκλεισμένη ήταν και χτες η πύλη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στα πλαίσια νέας στάσης εργασίας από τις 7 ως τις 11 το πρωί, των 1.470 εργαζομένων, οι οποίοι διεκδικούν την ανάκληση των απολύσεων των 11 συναδέλφων τους που έγιναν την περασμένη Τετάρτη. Στο μεταξύ χτες στις 11.30 το μεσημέρι έγινε συνάντηση της διοίκησης του σωματείου με τον υφυπουργό Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτο, ο οποίος δε δεσμεύτηκε για τίποτα και ανέφερε ότι Πέμπτη 7 Ιούνη θα συναντηθεί με τη διοίκηση του ναυπηγείου. Την ερχόμενη Τρίτη 5 Ιούνη θα γίνει γενική συνέλευση των εργαζομένων για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
«ΓΑΛΗΝΟΣ»: Να ανακληθούν τώρα οι απολύσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα στην κλινική «Γαληνός» της Θεσσαλονίκης, απαιτεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), υπογραμμίζοντας ότι μαζί με το σωματείο της κλινικής θα προχωρήσει σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις για να σταματήσει τον αντεργατικό κατήφορο της εργοδοσίας.
ΑΙΓΑΛΕΩ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες οι πάνω από 100 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Δήμο Αιγάλεω, στην καθαριότητα και τους παιδικούς σταθμούς, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους και διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Εσταυρωμένου όπου ο υπουργός Μεταφορών Μ. Λιάπης εγκαινίαζε το νέο σταθμό Μετρό.
Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Κοινωνικο-Ασφαλιστικό σύστημα και οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνουν οι κλαδικές Εργατικές Αχτίδες της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την Τετάρτη 6 Ιούνη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΘ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.