Με F-16, ελικόπτερα και τανκς, ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά παλαιστινιακές θέσεις, «απαντώντας» στην πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Νετάνια
Associated Press |
Ψάχνει μέσα στα συντρίμμια που άφησαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί |
Ηταν η αιματηρή κατάληξη μιας από τις χειρότερες βδομάδες σε επίπεδο συγκρούσεων και ανθρωπίνων απωλειών, από τα τέλη Σεπτέμβρη, οπότε και άρχισε η δεύτερη Ιντιφάντα. Η βδομάδα που σημαδεύτηκε από τη δολοφονία πέντε Παλαιστίνιων εθνοφρουρών, από τις πολύνεκρες συγκρούσεις την ημέρα μνήμης της «Αλ Νάκμπα», από τις ισραηλινές εναέριες επιδρομές εναντίον παλαιστινιακών θέσεων, μόλις πριν από δύο εικοσιτετράωρα και από την ανακατάληψη ορισμένων κομβικών κτιρίων στα αυτόνομα εδάφη, για λόγους «ισραηλινής ασφάλειας», έκλεισε με την αιματηρότερη βομβιστική επίθεση όλων αυτών των μηνών και με τη μεγαλύτερης εμβέλειας στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ, από αέρος και από εδάφους.
Συνεχίζονταν μέχρι τη δύση του ηλίου οι ισραηλινές επιδρομές εναντίον παλαιστινιακών στόχων, σε όλα τα αυτόνομα εδάφη. Στις επιδρομές, για πρώτη φορά από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, πήραν μέρος, εκτός από τα στρατιωτικά ελικόπτερα και τα τεθωρακισμένα, και μαχητικά F-16, γεγονός που, όπως σχολίαζε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, αναδεικνύει και τη «σοβαρότητα» της κατάστασης. Στόχος των ισραηλινών επιθέσεων ήταν θέσεις της παλαιστινιακής αστυνομίας, των αρχών ασφαλείας και της Παλαιστινιακής Αρχής. Τα ισραηλινά F-16 έπληξαν το κτίριο του κυβερνήτη της Νάμπλους, την έδρα της τοπικής αστυνομίας και τη φυλακή της πόλης. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για 5 νεκρούς και περισσότερους από 50 τραυματίες. Εικόνα των απωλειών δεν υπήρχε από τη Ραμάλα, όπου επλήγη από τεθωρακισμένα κτίριο των δυνάμεων ασφαλείας, και από τη Γάζα, όπου επλήγησαν από ελικόπτερα θέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής. Η ισραηλινή πλευρά δεν είχε προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις και ενημέρωση μέχρι χτες το βράδυ.
Οι σειρήνες των ασθενοφόρων αντηχούσαν για πολλές ώρες στο κέντρο της πόλης Νετάνια, 35 χλμ βορείως του Τελ Αβίβ, νωρίς χτες το μεσημέρι. Μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα, η ηχηρότατη έκρηξη των εκρηκτικών που έφερε στο σώμα του ένας 20χρονος Παλαιστίνιος κομάντο αυτοκτονίας ακουγόταν από άκρη σε άκρη. O Παλαιστίνιος καμικάζι εκτινάχτηκε στην είσοδο του κεντρικού εμπορικού κέντρου Χασαρόν, αφού πριν του είχε απαγορευτεί η είσοδος στο κέντρο από τους άνδρες ασφαλείας, επειδή κρίθηκε ύποπτος.
Ο τελευταίος απολογισμός αναφέρει 7 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου και του Παλαιστινίου καμικάζι, ενώ ο αριθμός των τραυματιών κυμαίνεται από 57, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC, μέχρι 110, όπως μεταδίδει το «Reuters». Αρκετοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Είναι η τρίτη βομβιστική επίθεση που σημειώνεται στη Νετάνια, από το Γενάρη.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση «Χαμάς», η οποία ανακοίνωσε ότι ο νεαρός καμικάζι ήταν ένα 20χρονο μέλος της από την Τουλκαρέμ. Ο Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, εκπρόσωπος της οργάνωσης, προειδοποιούσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες βομβιστικές επιθέσεις, ενώ χαρακτήριζε απόλυτα δικαιολογημένη την επίθεση τόσο από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου, όσο και από το Κοράνι.
Εκτός από τη βομβιστική επίθεση στη Νετάνια, ένταση και βίαια επεισόδια σημειώθηκαν και στα αυτόνομα εδάφη. Ενας Εβραίος έποικος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν, όταν άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου τους, σε δρόμο έξω από τη Ραμάλα, κοντά στον εποικισμό Νέβε Τζουφ. Νωρίτερα το πρωί, δύο ισραηλινοί πύραυλοι έπεσαν στη θαλάσσια περιοχή, πολύ κοντά στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, στη Λωρίδα της Γάζας. Οι πύραυλοι, που εκτοξεύτηκαν από την περιοχή γύρω από την ισραηλινή κοινότητα Νάχαλ Οζ, ήταν αντίποινα, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, για όλμο που έπληξε τον εποικισμό Γκαντίντ. Επίσης, πέντε μικρά παιδιά τραυματίστηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ενώ έπαιζαν, στη Γάζα, χωρίς να έχει δοθεί κάποια περαιτέρω εξήγηση από τον ισραηλινό στρατό.
Η χτεσινή βομβιστική επίθεση δεν ήταν, φυσικά, κεραυνός εν αιθρία. Ολη η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από εξαιρετική κλιμάκωση. Μετά τις σφοδρές πολύνεκρες συγκρούσεις, που σημάδεψαν την επέτειο της «Αλ Νάκμπα», την Τετάρτη το βράδυ ο ισραηλινός στρατός σφυροκόπησε από αέρος θέσεις της παλαιστινιακής αστυνομίας και των αρχών ασφαλείας, κοντά στο προσφυγικό στρατόπεδο Τζαμπάλιγιε, στη Λωρίδα της Γάζας, και στην πόλη Τζενίν, στη Δυτική Οχθη. Από την επιδρομή στη Γάζα τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, 14 άνθρωποι, ενώ στην Τζενίν των 30.000 κατοίκων διεκόπη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Την ίδια περίπου ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε την κατάληψη συγκεκριμένων κτιρίων εντός των αυτόνομων εδαφών, στα όρια με το Ισραήλ, τα οποία θα χρησιμοποιήσει ως φυλάκια, με πρόσχημα πάντα την ισραηλινή ασφάλεια. Μέσα σε αυτό το κλίμα, μόνο περαιτέρω οργή θα μπορούσε να προκαλέσει η παραδοχή από τον Ισραηλινό υπουργό Εσωτερικών, Ούζι Λαντάου, ότι η δολοφονία 5 Παλαιστινίων εθνοφρουρών, τη Δευτέρα, οφείλεται σε «λάθος εκτίμηση».
Στην όλη ατμόσφαιρα προστέθηκε και η διατύπωση, διά στόματος του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, μιας πρότασης «καλής θέλησης» την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον Πέρες, η ισραηλινή ηγεσία εξέταζε το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει σε επέκταση των εποικισμών, εκτός των σημερινών τους ορίων, δηλαδή να μην κατασχεθεί, εκ νέου, αραβική γη. Η πρόταση αυτή, που πλέον μετά τη βομβιστική επίθεση προφανώς δεν παραμένει σε ισχύ, απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την Παλαιστινιακή ηγεσία, που υπενθύμισε ότι για να υπάρξει αποκλιμάκωση, θα πρέπει το Ισραήλ να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο που χαρακτηρίζει «παράνομους» τους εποικισμούς και όχι να βρίσκει στιγμιαίες επιφανειακές λύσεις. Από την πλευρά του, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός χαρακτήρισε «εγκλήματα πολέμου» τους εποικισμούς, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της ισραηλινής ηγεσίας, που τον κατηγόρησε για «εγκατάλειψη της ουδετερότητάς του».
«Η βομβιστική επίθεση στη Νετάνια είναι μέρος ενός νέου κύματος βίας και μίσους, για το οποίο έχει, ξεκάθαρα, ευθύνη ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και όλα τα παλαιστινιακά ΜΜΕ» δήλωνε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Ραανάν Γκισίν. Ταυτόχρονα, με ανακοίνωσή του, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ καλούσε τις ΗΠΑ να παρέμβουν για να τερματιστεί η παλαιστινιακή τρομοκρατία. Ο Αριέλ Σαρόν συγκάλεσε, αμέσως μετά την είδηση της επίθεσης, έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο ασφαλείας, προκειμένου να εξεταστεί η απάντηση της ισραηλινής ηγεσίας.
Την κατηγορηματική καταδίκη της Παλαιστινιακής Αρχής για την επίθεση εξέφρασε ο στενός συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ, Ταγιέμπ Αμπντέλ Ραχίμπ. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή καταδικάζει κάθε δολοφονία αμάχων, είτε Παλαιστινίων είτε Ισραηλινών» και έσπευσε να καλέσει την ισραηλινή κυβέρνηση να μην πυροδοτήσει, με τη στάση της, και περαιτέρω κλιμάκωση. «Αναμενόμενη» χαρακτήρισε την επίθεση ο πνευματικός ηγέτης της «Χαμάς», Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν, τονίζοντας ότι το Ισραήλ επιτίθεται, «έσπειρε βία και τώρα τη θερίζει».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους καταδίκασε, κατηγορηματικά, τη βομβιστική επίθεση στη Νετάνια, σημειώνοντας ότι αποτελεί μια νέα αύξηση στο επίπεδο της έντασης στην περιοχή και ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει να καταδικάσουν δημόσια και απερίφραστα τη βία. Τον αποτροπιασμό του για τη βομβιστική επίθεση εξέφρασε και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωση του οποίου σημειώνεται ότι «είναι περισσότερο από αναγκαία η ανάδειξη μιας πολιτικής προοπτικής επίλυσης της κρίσης». Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, στη Μέση Ανατολή, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, εκτιμώντας ότι η έναρξη διαλόγου είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, γιατί η κατάσταση βρίσκεται στο «χείλος του ανεξέλεγκτου». Οπως έγινε γνωστό, μετά από έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως με θέμα την πρωτοφανή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-
Δεν υπάρχουν επιζώντες ανάμεσα στους επιβαίνοντες επιβατηγού αεροσκάφους των ιρανικών αερογραμμών, το οποίο συνετρίβη, αργά το βράδυ της Πέμπτης, περίπου 20 χλμ νοτίως της πόλης Σαρί, πρωτεύουσας της ιρανικής επαρχίας Ναζανταράν. Οπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, στο αεροπλάνο, του οποίου τα συντρίμμια εντοπίστηκαν από τα σωστικά συνεργεία σε υψόμετρο 3.000 μέτρων, επέβαιναν 32 άτομα. Ανάμεσα στους επιβάτες, ο στενός συνεργάτης του προέδρου Χαταμί, υπουργός Μεταφορών, Ραχμάν Νταντμάν, δύο υφυπουργοί και 5 βουλευτές. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν είχαν γίνει γνωστά μέχρι χτες βράδυ.