Copyright 2019 The Associated |
Αξιωματούχοι ιμπεριαλιστικών χωρών στη σύνοδο στη Βαρσοβία |
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που συμμετείχε στη φιέστα της Βαρσοβίας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, δεν δίστασε να αποδοκιμάσει την απροθυμία των ισχυρών χωρών της ΕΕ (Γερμανίας, Γαλλίας, Μεγάλης Βρετανίας) να ευθυγραμμιστούν με την Ουάσιγκτον και να αθετήσουν τη συμφωνία που συνυπέγραψαν το καλοκαίρι του 2015 για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.«Δυστυχώς, ορισμένοι από τους ηγετικούς Ευρωπαίους εταίρους μας δεν ήταν και τόσο συνεργάσιμοι. Στην πραγματικότητα, έχουν ηγηθεί της προσπάθειας να δημιουργηθούν μηχανισμοί για να καταστρέψουν τις κυρώσεις μας», είπε ο Πενς και ζήτησε και από τις άλλες χώρες να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του 2015 και να συμμετάσχουν σε μία «νέα συμμαχία που σε αυτήν την περιοχή του κόσμου θα συγκρουστεί με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».
Ο δε Πομπέο αναφέρθηκε σε μία «νέα εποχή συνεργασίας» στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει να μείνει στο περιθώριο όσον αφορά την αντιμετώπιση «περιφερειακών προκλήσεων», και απευθυνόμενος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε με νόημα: «Δεν μπορείς να πετύχεις ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή δίχως να συγκρουστείς με το Ιράν. Απλώς δεν είναι δυνατόν!».
Ρεσιτάλ απειλών έναντι του Ιράν έδωσε και ο Νετανιάχου, που παράλληλα άδραξε την ευκαιρία να φωτογραφηθεί ανάμεσα σε Αραβες ηγέτες πλούσιων μοναρχιών του Κόλπου (π.χ. Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Ομάν κ.λπ.) ώστε να δείξει ότι το Ισραήλ δημιουργεί νέες συμμαχίες στο ρευστό γεωπολιτικό τοπίο της Μέσης Ανατολής. Επέλεξε επίσης να αναρτήσει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δύο βίντεο που προκάλεσαν αίσθηση.
Στο πρώτο εμφανιζόταν να λέει ότι «το σημαντικό σε τούτη τη συνάντηση» για τις χώρες που πήραν μέρος ήταν «να προωθήσουν ένα κοινό συμφέρον, τον πόλεμο με το Ιράν» (αργότερα το «πόλεμος» έγινε «αντιμετώπιση»). Το δεύτερο βίντεο έδειχνε τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Χάλιντ αλ Χαλίφα, να λέει πως γαλουχήθηκε με την άποψη ότι η ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη ήταν «το πιο σημαντικό ζήτημα» στη Μέση Ανατολή, στη συνέχεια όμως κατάλαβε ότι «το πιο τοξικό ζήτημα στη σύγχρονη ιστορία της περιοχής προερχόταν από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν». Το βίντεο αξιοποιήθηκε από τον Νετανιάχου για να αποδείξει πως στη διαπάλη με το Ιράν έχει στο πλευρό του, εκτός από τις ΗΠΑ, και μοναρχίες του Κόλπου...
Απαρατήρητη δεν πέρασε ούτε η προσπάθεια του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς να εξηγήσει το ρόλο της χώρας του στη Μέση Ανατολή. «Γιατί η Πολωνία; Επειδή έχει ειδικό δικαίωμα στην υπηρεσία της διεθνούς κοινότητας ως χώρος διαλόγου: Εδώ γεννήθηκε η "Αλληλεγγύη" (σ.σ. το αντεπαναστατικό "κίνημα" κατά της σοσιαλιστικής Πολωνίας, με ηγέτη τον μετέπειτα Πρόεδρο Λεχ Βαλέσα) και έγινε ειρηνική, αναίμακτη πολιτική μετάβαση στη δημοκρατία», είπε. Στην πραγματικότητα, βέβαια, επιδίωξη της Πολωνίας είναι να διασφαλίσει τη δημιουργία μόνιμης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης έναντι της Ρωσίας.
Η φιέστα - ή το «τσίρκο» της Βαρσοβίας, όπως χαρακτήρισε τη διήμερη διάσκεψη το Ιράν - είχε ηχηρές απουσίες. Δεν υπήρξε παλαιστινιακή εκπροσώπηση, ούτε από τις Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, ενώ απουσίασε και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η τελευταία είχε συνάντηση με τον Πομπέο στις Βρυξέλλες προτού ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μεταβεί την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας, Ρέικιαβικ (που ήταν και ο τελευταίος σταθμός μιας περιοδείας που ξεκίνησε από την Ουγγαρία, συνεχίστηκε στη Σλοβακία και έλαβε χώρα για δυο μέρες στην Πολωνία). Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, Πομπέο και Μογκερίνι συζήτησαν μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και τη συνεργασία Ουάσιγκτον - Βρυξελλών στην περιοχή, υπό το φως της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και τις εξελίξεις σε Συρία, Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Βόρεια Κορέα και Ουκρανία.
Από τις πολλές επαφές του Πομπέο στην Ευρώπη ξεχώρισε η συνάντησή του με τον Ούγγρο ΥΠΕΞ Πέτερ Σιτζιάρτο. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Σιτζιάρτο αποδοκίμασε «τη δυτική υποκρισία όσον αφορά την ανάπτυξη των σχέσεων χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με τη Ρωσία και την Κίνα», τονίζοντας ότι «ο κόσμος δεν θα γίνει καλύτερο μέρος αν ορισμένες χώρες αναλώσουν το χρόνο τους παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών ή κάνοντας μάθημα σε άλλες χώρες».
Η Βουδαπέστη, υπογράμμισε, έδωσε τη δική της «μάχη» απέναντι σε αποφάσεις της ΕΕ που «επέκριναν πολιτικές αποφάσεις των ΗΠΑ», αλλά «θα κάνει εξωτερική πολιτική στη βάση ανοιχτών και ειλικρινών σχέσεων», με γνώμονα «το εθνικό της συμφέρον». «Η Ουγγαρία είναι υπεύθυνη μόνο για το 1,2% του εμπορίου της ΕΕ με Κίνα και Ρωσία» και είναι υποκρισία οι «έγνοιες» ορισμένων Δυτικών αξιωματούχων για τη συνεργασία Βουδαπέστης - Μόσχας, συνέχισε. Ανέφερε τέλος ότι στη συνάντησή του με τον Πομπέο αποφάσισαν την «επικαιροποίηση» της διμερούς αμυντικής συμφωνίας που ολοκληρώθηκε το 1997.
Ολα αυτά επιβεβαιώνουν την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που όσο περνά ο καιρός όχι μόνο δεν κρύβονται αλλά δυναμώνουν, αυξάνοντας επικίνδυνα τις απειλές για τους λαούς.