ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 2 Φλεβάρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Ανησυχία και μέτρα ενάντια στην εξάπλωση

Μέτρα προστασίας παίρνονται στα αεροδρόμια της Κίνας και συνολικά του κόσμου

Chinatopix

Μέτρα προστασίας παίρνονται στα αεροδρόμια της Κίνας και συνολικά του κόσμου
ΠΕΚΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Παραμένει η αυξημένη ανησυχία για την επιδημία του νέου κορονοϊού (2019-nCoV) που ξέσπασε στην Κίνα, στην πόλη Γουχάν. Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, οι κινεζικές αρχές είχαν καταγράψει επίσημα 213 θύματα σε όλη τη χώρα. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 9.809 (εκ των οποίων οι 1.527 ασθενείς νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση) και υπήρχαν ακόμα 15.238 ύποπτα. Εκτός Κίνας είχαν εξακριβωθεί κρούσματα σε 21 χώρες, ανάμεσά τους και στην Ιταλία, που κήρυξε «εξάμηνο συναγερμό», αναστέλλοντας τις πτήσεις προς και από την Κίνα.

Οι κυβερνήσεις διαφόρων κρατών επέλεξαν να απομακρύνουν πολίτες τους από τη Γουχάν (αν και δεν υπήρχε σχετική σύσταση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - ΠΟΥ), ενώ μια σειρά από εταιρείες ανέστειλαν τη λειτουργία τους στην Κίνα και χώρες κλείνουν τα σύνορα.

Την Πέμπτη έγινε για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα έκτακτη συνεδρίαση στον ΠΟΥ, όπου αξιολογήθηκε ότι η επιδημία, ένα μήνα από την έναρξή της, «πλέον ανταποκρίνεται στα κριτήρια για μία Εκτακτη Κατάσταση για τη Δημόσια Υγεία Διεθνούς Ενδιαφέροντος (Public Health Emergency of International Concern - PHEIC)», συμπληρώνοντας ότι η κήρυξη κατάστασης παγκόσμιου συναγερμού «πρέπει να εξεταστεί με πνεύμα στήριξης και εκτίμησης στην Κίνα» και «στα μέτρα που πήρε στην πρώτη γραμμή της επιδημίας».

Στη σχετική ανακοίνωση του ΠΟΥ καλωσορίζονται «η δέσμευση για διαφάνεια και οι προσπάθειες για την έρευνα και τον περιορισμό της τρέχουσας επιδημίας». Εκτιμάται ότι «γρήγορα ταυτοποίησε τον ιό» και μοιράστηκε τα στοιχεία «ώστε άλλες χώρες να μπορέσουν να τον διαγνώσουν γοργά και να προστατευτούν, κάτι που συνέβαλε στη γρήγορη ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων», καθώς και ότι «τα μέτρα που έλαβε η Κίνα είναι θετικά όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο».

Εκτιμάται επίσης ότι «ακόμα είναι δυνατόν να παρεμποδιστεί η εξάπλωση του ιού, αν οι χώρες θέσουν σε εφαρμογή ισχυρά μέτρα για την έγκαιρη εξακρίβωση, την απομόνωση και τη θεραπεία των κρουσμάτων, τον εντοπισμό επαφών και την προώθηση μέτρων κοινωνικής "αποστασιοποίησης" ανάλογα με τον κίνδυνο».

Μετά τη συνεδρίαση ο γγ του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι η ώρα της επιστήμης, της συνεργασίας και όχι των φημών, της αλληλεγγύης και όχι του στιγματισμού».

Την ίδια στιγμή, διευρύνεται η ανησυχία και για συνέπειες που θα υπάρξουν στην οικονομία, της Κίνας αλλά και ευρύτερα, σε μια περίοδο που εντείνονται οι προσπάθειες ιμπεριαλιστικών κέντρων να διαχειριστούν με κάθε δυνατό τρόπο την οικονομική και γεωπολιτική της ανέλιξη.

Βασικά στοιχεία για τον ιό

Ορισμένα βασικά στοιχεία που εξηγεί με ανακοίνωσή του ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής, αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, βοηθούν στην κατανόηση του νέου κορονοϊού. Ανήκει στην ομάδα ιών (σε σχήμα κορόνας) οι οποίοι προκαλούν συνήθως ήπια έως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, με συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος: Καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πυρετός. Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενα νοσήματα, ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότερη λοίμωξη, πνευμονία, ακόμη και θάνατο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 2 έως 5 - αλλά και έως 14 - μέρες μετά την έκθεση στον ιό. Μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι προηγούμενοι, αλλά η θνητότητά του είναι σαφώς χαμηλότερη: Δεν ξεπερνά το 4%, που ίσως είναι ακόμα χαμηλότερο, καθώς πολλοί ασθενείς με ήπια συμπτώματα ενδεχομένως δεν έχουν καταμετρηθεί. Η κρίσιμη διαφορά είναι βέβαια ότι σε αντίθεση με τη γρίπη, για τον 2019-nCoV δεν υπάρχει εμβόλιο κι αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού - ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νοσήματα - να προστατευτούν. Μεταδίδεται μέσω του αέρα από άτομο που έχει προσβληθεί (σταγονίδια βήχα ή φτερνίσματος). Η αντιμετώπισή του αφορά κυρίως τα συμπτώματα, αφού προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική θεραπεία κατά του ιού.

Στην Ελλάδα τα νοσοκομεία αναφοράς (με θάλαμο μόνωσης) που έχουν καθοριστεί από το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων είναι ορισμένα από τα βασικότερα νοσοκομεία: Για την Αττική το «Σωτηρία», με αναπληρωματικό τον «Ευαγγελισμό», το «Αττικόν» με αναπληρωματικό το «Θριάσιο», και για τη Θεσσαλονίκη το ΑΧΕΠΑ και άλλα στην περιφέρεια.

Σε ό,τι αφορά τον 62χρονο που εισήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης στο ΑΧΕΠΑ με συμπτώματα του ιού, μετά από έρευνα δείγματος που εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα αποδείχθηκε ότι ήταν αρνητικό και επρόκειτο για απλή ίωση. Ο ασθενής πήγε στο νοσοκομείο για έλεγχο, καθώς πριν από 20 μέρες είχε επιστρέψει από τη Γουχάν. Πάντως το περιστατικό αυτό, όπως καταγγέλλουν υγειονομικοί, αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, αφού χρειάστηκε να μετακινηθούν νοσηλευτές από τη Νευροχειρουργική κλινική. Επιβεβαιώνεται έτσι η ανάγκη για πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων και για σχεδιασμό και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για ασθενείς, συνοδούς και εργαζόμενους.


ΓΑΛΛΙΑ
Επόμενος απεργιακός σταθμός η 6η Φλεβάρη

Από την απεργιακή πορεία της Πέμπτης στη Μασσαλία

Auriol Thierry

Από την απεργιακή πορεία της Πέμπτης στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέα 24ωρη πανεθνική απεργία έχει προκηρυχθεί στη Γαλλία την επόμενη Πέμπτη, 6 Φλεβάρη, καθώς συνεχίζονται οι πολυήμερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν, σύμφωνα με τις ευρύτερες κατευθύνσεις που συναποφασίζονται στην ΕΕ και επιβάλλουν η «εξοικονόμηση κρατικών δαπανών» και η εξάπλωση των επαγγελματικών αλλά και καθαρά ιδιωτικών ταμείων Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Οι πολύμορφες κινητοποιήσεις (συγκεντρώσεις, συναυλίες κ.τ.λ.) μετρούν σχεδόν δύο μήνες, ενώ μετά τη μαζική απεργία της 5ης Δεκέμβρη ξεκίνησαν επαναλαμβανόμενες απεργίες σε διάφορους χώρους, μάλιστα μέσα και από αποφάσεις μαζικών Γενικών Συνελεύσεων.

Την Τετάρτη 29 Γενάρη έγινε 24ωρη απεργία σε όλη τη χώρα, ενώ την ίδια μέρα ξεκίνησε ένα ακόμα τριήμερο αγωνιστικών «ημερών δράσης» που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Το Σάββατο 1 Φλεβάρη το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας (ΕΚΜ) οργανώνει συναυλία αλληλεγγύης σε όσους εργαζόμενους συνεχίζουν την απεργία, προσπαθώντας μάλιστα να οργανώσει και την οικονομική στήριξη στους απεργούς. Την Παρασκευή, δυνάμεις του ΕΚ προχώρησαν σε κατάληψη των τοπικών γραφείων του «Πόλου για την Εργασία» (ο «γαλλικός ΟΑΕΔ»).

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC - CGT), που το προηγούμενο τριήμερο καλούσε σε 72ωρη απεργία, σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά τη συνεχιζόμενη απαίτηση χιλιάδων εργαζομένων, «υποστηριζόμενη από ορισμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις», και καταδικάζει τον υπονομευτικό ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων, που συμβάλλουν με διάφορους τρόπους στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης. Η FNIC καλεί σε συσκέψεις την Τετάρτη 5 Φλεβάρη, με στόχο τη συζήτηση της συνέχισης του αγώνα και εστιάζοντας στην ανάγκη συμμετοχής ειδικά των νεαρών ηλικιών. Ακόμα, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 6ης Φλεβάρη αλλά και «όπου είναι δυνατό στην επανάληψή της».

Παλικαρίσιο αγώνα δίνουν και οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους της χώρας, που μάλιστα μετρούν δεκάδες μέρες απεργίας, όπως συμβαίνει στις Βερσαλίες (προάστιο Παρισιού), όπου μετά από απεργία 50 και πάνω ημερών έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην εργοδοσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση των σιδηροδρόμων υπόσχεται σε όσους δεν απεργούν μέχρι και πενταπλασιασμό (!) μπόνους που προβλέπονται στον κλάδο. Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία της 6ης Φλεβάρη απευθύνει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Λιμάνια.

Οι αγώνες των Γάλλων εργατών έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της ταξικής Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ