ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με άξονα το άνοιγμα του Τουρισμού δρομολογεί όλο το αντεργατικό πακέτο

Το νέο μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων θα βρεθεί στο επίκεντρο και της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου (φωτ. αρχείου)

Eurokinissi

Το νέο μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων θα βρεθεί στο επίκεντρο και της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου (φωτ. αρχείου)
Στην τρίτη κατά σειρά τηλεδιάσκεψη ηγετών της ομάδας χωρών που - κατά δήλωσή τους - «διαχειρίστηκαν το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού με επιτυχία» μετείχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας και τους πρωθυπουργούς Δανίας, Νορβηγίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Ισραήλ. Καθώς λένε ότι βρίσκονται στην ίδια φάση επανεκκίνησης των οικονομιών τους, οι οκτώ μίλησαν για «θετικά αποτελέσματα» των πρώτων ημερών παύσης των μέτρων, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να τους ενημερώνει για το σχεδιασμό της κυβέρνησης να ανοίξει από τις 15/6 τις πτήσεις προς Αθήνα, για επισκέπτες από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα, ακολουθώντας τη στρατηγική των «δειγματοληπτικών τεστ» αντί των ολοκληρωμένων ελέγχων, αφού προτεραιότητα έχουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας παρέπεμψε στις επόμενες μέρες για επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την υγειονομική υποδομή στους τουριστικούς προορισμούς, όπως και για το κυβερνητικό σχέδιο για τις ΜΕΘ, σε συνεργασία του υπουργείου Υγείας με το Ιδρυμα Νιάρχος, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας ότι τα μπαλώματα της κυβέρνησης στο σύστημα Υγείας, που ούτε κατά διάνοια δεν καλύπτουν τις τεράστιες ελλείψεις, θα έρθουν να στρώσουν το δρόμο στην παραπέρα εμπορευματοποίησή του, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η «επανεκκίνηση της οικονομίας», που θα πατήσει πάνω στα μέτρα των ΠΝΠ για την απογείωση της ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων, θα ωφελήσει και τους εργαζόμενους και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα έκανε λόγο για «πλέγμα προστασίας», που τάχα θα αφήσει «άθικτους» τους εργαζόμενους στις περισσότερες επιχειρήσεις. Επίσης, παρότρυνε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, αξιοποιώντας τις πλάτες του κρατικού προϋπολογισμού που στέλνει το λογαριασμό στο λαό, τονίζοντας ότι «οι τράπεζες έχουν τώρα πολλά εργαλεία στα χέρια τους, που έχουν να κάνουν και με την κρατική εγγύηση και με τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Επιπλέον, έχουμε και άλλα πολύτιμα εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως είναι η χρηματοδότηση μέσω του QE».

Παραπέρα, αποτυπώνοντας τις συνέπειες της «εξωστρέφειας» της εγχώριας οικονομίας, η οποία μέχρι πριν από κάποιους μήνες παρουσιαζόταν από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ως το «ατού» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, είπε ότι λόγω των εξελίξεων «δεν ξέρει κανείς ποιο θα είναι το αποτύπωμα στον Τουρισμό, πάλι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα είναι η ύφεση». Αρκέστηκε σε μια εκτίμηση ότι «η ύφεση στο τέλος της χρονιάς μπορεί να είναι μικρότερη», ποντάροντας στην «προσέλκυση επενδύσεων», πάνω στους τσακισμένους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα. Στην κατεύθυνση αυτή, ενημέρωσε ότι το αργότερο σήμερα το πρωί θα κατέθεταν όλο το πλέγμα των αντιλαϊκών αποφάσεων της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε την προηγούμενη βδομάδα, ώστε να ψηφιστεί μέχρι Παρασκευή και να τεθεί σε εφαρμογή από 1/6.

Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, με θεματολογία που αφορά την προώθηση του μπαράζ νομοσχεδίων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ότι θα περάσει μέσα στο καλοκαίρι (ενδεικτικά για την ηλεκτροκίνηση, τη λεγόμενη «ψηφιακή διακυβέρνηση», τη νησιωτική πολιτική), όσο και μια σειρά από άλλες «εκκρεμότητες» για την παραπέρα θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων (σύσταση κυβερνητικών επιτροπών Βιομηχανίας και «για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας»), ενώ ενημέρωση θα γίνει και για τις διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σταθερά στην ατζέντα η «επίλυση του ενεργειακού ζητήματος»

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να δεχτεί μία «δίκαιη κατανομή των υδρογονανθράκων» και «να προσέλθει σε διάλογο με τους Τουρκοκύπριους για την επίλυση του ενεργειακού ζητήματος στην Ανατ. Μεσόγειο», διαμήνυσε για άλλη μια φορά η Τουρκία, αυτή τη φορά διά στόματος Φουάτ Οκτάι, αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κατά την ανακοίνωση «πακέτου βοήθειας» προς το ψευδοκράτος.

Ο Τούρκος αξιωματούχος ανέδειξε ξανά τις απαιτήσεις της τουρκικής αστικής τάξης για τη συμμετοχή της στις ενεργειακές και άλλες συνεργασίες που «ψήνονται», τις οποίες βέβαια καθορίζει πρώτα απ' όλα η προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών για την αναχαίτιση της επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας. Σε αυτή τη βάση εξετάζονται και τα περιθώρια συνεργασίας των δύο πλευρών στην Κύπρο, ακόμα και χωρίς οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, μέσα από σχήματα «αξιοποίησης» των υδρογονανθράκων που - σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων - καλοβλέπουν και οι ΗΠΑ.

Ο Οκτάι επανέλαβε ότι «λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πολιτική ισότητα μεταξύ των μερών στο νησί» και ότι «έχοντας πίστη στην εθνική μας υπόθεση, θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να αποδοθούν τα νόμιμα δικαιώματα και η ισότητα στους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας». Πρόσθεσε πως η Τουρκία «ως μητέρα - πατρίδα και ως εγγυήτρια χώρα» θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να «ατενίζουν το μέλλον με ασφάλεια» οι Τουρκοκύπριοι και ότι «όσοι σκέφτονται διαφορετικά, είναι καταδικασμένοι να απογοητεύονται πάντα».

Το πακέτο προς το ψευδοκράτος είναι ύψους 2,289 δισ. τουρκικών λιρών (320 εκατ. ευρώ) και θα δοθεί «υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων», όπως ανακοίνωσε ο Οκτάι κατά την υπογραφή της «Συμφωνίας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής συνεργασίας 2020», τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο ώστε να υπάρξει μια βιώσιμη οικονομία» στα Κατεχόμενα.

Να σημειωθεί ότι Αγκυρα και ψευδοκράτος επιταχύνουν και τους σχεδιασμούς για την «αξιοποίηση» της Αμμοχώστου, με το βλέμμα στραμμένο σε ευρύτερους μονοπωλιακούς σχεδιασμούς για την Κύπρο. Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν πρόσφατα ότι στις 15/5 το «υπουργείο Εξωτερικών» και το Τμήμα Μηχανολογίας του «Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής» (DAU - στα Κατεχόμενα) υπέγραψαν «πρωτόκολλο» για εργασίες καταγραφής στην Αμμόχωστο. Αυτό προβλέπει τη διενέργεια ελέγχου για να εκτιμηθεί η σεισμική ικανότητα όλων των κτιρίων που βρίσκονται στην περίκλειστη περιοχή. Θυμίζουμε ότι το Φλεβάρη είχε γίνει στα Κατεχόμενα σύσκεψη, με τη συμμετοχή και υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων, για την «αξιοποίηση» της Αμμοχώστου, ενώ όπως διέρρευσε μετά άρχισαν να βολιδοσκοπούνται και διαθέσεις Ελληνοκύπριων ιδιοκτητών να πουλήσουν τις περιουσίες τους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον τουρκική ειδησεογραφική σελίδα Τ24, ο Ρ. Τ. Ερντογάν πρόκειται να προχωρήσει σύντομα σε ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο ο Τούρκος Πρόεδρος σκοπεύει να διορίσει τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Βουλής Μπ. Γιλντιρίμ και τον νυν υπουργό Εσωτερικών Σ. Σοϊλού ως αντιπροέδρους, αλλά και να αντικαταστήσει στο υπουργείο Εξωτερικών τον Μ. Τσαβούσογλου με τον σημερινό υπουργό Οικονομικών Μπ. Αλ Μπαϊράκ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Βλέπει μεγάλη ύφεση χωρίς «αυτονόητη» επιστροφή στην ανάπτυξη

Υφεση στα επίπεδα του 2011 - 2012, δηλαδή κοντά στο 10%, και μια «κρίση με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά και απρόβλεπτες επιπτώσεις», χωρίς «αυτονόητη επιστροφή στην ανάπτυξη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων», βλέπει σε μελέτη του το Οικονομικό Επιμελητήριο, καταθέτοντας παράλληλα τις προτάσεις για επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου της κυβέρνησης, ώστε αυτή «να μη μετατραπεί σε μακροχρόνια ύφεση».

Η μελέτη αναδεικνύει μεταξύ άλλων τέσσερα χαρακτηριστικά που καθιστούν την ελληνική οικονομία την πιο ευάλωτη στην κρίση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, επικεντρώνοντας στο σημαντικό ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων, το υψηλό ποσοστό της συνεισφοράς στο ΑΕΠ του τομέα των υπηρεσιών που επηρεάζονται από την κρίση - εξαιτίας της περιβόητης «εξωστρέφειας» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας - του μικρού ποσοστού του εργατικού δυναμικού που μπορεί να εργαστεί με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της γενίκευσης της τηλεργασίας, και τέλος εξαιτίας των περιορισμένων δημοσιονομικών μέσων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν τόσο προβλήματα ρευστότητας όσο και ζητήματα που άπτονται της κεφαλαιακής τους επάρκειας, λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας των «στοιχείων» του ενεργητικού τους, σημειώνοντας μάλιστα πως η δημιουργία μιας «bad bank» αποτελεί μονόδρομο.

Σε σχέση με τα μέτρα που έχουν παρθεί σε επίπεδο Ευρωζώνης, κάνει λόγο για «κατώτερη των περιστάσεων» αντίδραση των ευρωπαϊκών ηγεσιών, επισημαίνοντας πως «το πρόβλημα στη διαμόρφωση και στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών είναι η ασυμμετρία των αποτελεσμάτων της κρίσης», όπως και ότι «σε περιπτώσεις χωρών με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα (...) αν τα δημοσιονομικά ελλείμματα χρηματοδοτηθούν μέσω δανεισμού (ακόμα και με μηδενικά επιτόκια), τα επιτόκια θα αυξηθούν κατακόρυφα, προκαλώντας έτσι καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους».

Ενώ μέσα σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνει τον κίνδυνο αν δεν προχωρήσουν γρηγορότερα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, αυτή να μείνει πίσω στον διεθνή ανταγωνισμό, ζητώντας «να υιοθετηθούν φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για δικτυώσεις, συμπράξεις και συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων», «συστηματική στήριξη της μεταποίησης με νέες μεγάλες επενδύσεις, απρόσκοπτες χωροθετήσεις νέων μονάδων σε βιομηχανικές περιοχές και άμεση ενσωμάτωση τεχνολογιών και περιβαλλοντικών πρακτικών της λεγόμενης τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης» κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ